ৰেচম মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী গিৰিৰাজ সিঙে নতুন দিল্লীৰ জনপথৰ ড° আম্বেদকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰত হস্ততাঁত কনক্লেভ –মন্থন উদ্বোধন কৰে
হস্ততাঁত খণ্ডই পৰম্পৰা, উদ্ভাৱনীমূলক ডিজাইন আৰু কেন্দ্ৰীভূত বজাৰ কৌশলৰ সৈতে আধুনিকতাৰ সংগমৰ জৰিয়তে প্ৰিমিয়াম নিচ বজাৰক লক্ষ্য কৰি ল’ব লাগে: শ্ৰী গিৰিৰাজ সিং, কেন্দ্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰী
কেন্দ্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰীয়ে “হস্ততাঁত কনক্লেভ: মন্থন”ত সকলো অংশীদাৰক আহ্বান জনায় যে গতানুগতিক মানসিকতা সলনি কৰি হস্ততাঁত খণ্ডক ‘আত্মনিৰ্ভৰ’ কৰি অভিনৱ প্ৰযুক্তিগত সমাধানৰ জৰিয়তে হস্ততাঁত বয়নক স্বাৱলম্বী কৰি তুলিব লাগে আৰু বিশ্বব্যাপী হস্ততাঁত সামগ্ৰীৰ বাবে ব্ৰেণ্ড ইমেজ সৃষ্টি কৰিব লাগে বজাৰ
কেন্দ্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ মহিলা সৱলীকৰণৰ দৃষ্টিভংগীৰ এক নিখুঁত উদাহৰণ কাৰণ মন্ত্ৰালয়ৰ সকলো মূল কৰ্মী মহিলা আৰু বস্ত্ৰ উদ্যোগত নিয়োজিত শিল্পী/তাঁতীসকলৰ অধিকাংশই মহিলা
কেন্দ্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী গিৰিৰাজ সিঙে হস্ততাঁত বয়নকাৰীৰ ই-পেহচান পৰ্টেল আৰু হস্ততাঁত বঁটাৰ বাবে অনলাইন মডিউল মুকলি কৰে
29 JAN 2025 11:30AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী গিৰিৰাজ সিঙে জোৰ দি কয় যে উদীয়মান ই-কমাৰ্চ বজাৰক লক্ষ্য কৰি হস্ততাঁত সামগ্ৰীৰ বহনক্ষম আৰু পৰিৱেশ-অনুকূল প্ৰকৃতি, প্ৰাকৃতিক ৰং, জৈৱিক আঁহৰ সুবিধা আৰু হস্ততাঁতৰ সামগ্ৰীৰ ডিজাইনৰ স্বকীয়তা সম্পৰ্কে ব্যাপক সজাগতা সৃষ্টি কৰাৰ প্ৰবল প্ৰয়োজনীয়তা আছে , যিটো ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৩২৫ বিলিয়ন ডলাৰৰ বজাৰত পৰিণত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
কেন্দ্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰীয়ে সংগঠিত, কৰ্পৰেট খণ্ডৰ কাম কৰা বস্ত্ৰ উদ্যোগক হস্ততাঁত শিপিনীসকলৰ বাবে সামাজিক সুৰক্ষা আৰু ন্যায্য পাৰিতোষিক নিশ্চিত কৰি বহনক্ষম জীৱিকা প্ৰদানৰ বাবে এটা আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰিবলৈও আহ্বান জনায়। কৰ্পৰেট, উৎপাদক কোম্পানী, ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ে এটা বঁটা আৰম্ভ কৰিব, যিয়ে হস্ততাঁত উদ্যোগৰ বাবে এনে এক আৰ্হি সৃষ্টি কৰিব আৰু বছৰি নূন্যতম ৩০০ দিনৰ বাবে হস্ততাঁতৰ কাম কৰাসকলক বহনক্ষম কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় বৈদেশিক পৰিক্ৰমা আৰু বস্ত্ৰ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটাই অনুষ্ঠানত ভাষণ দি হস্ততাঁতৰ সামগ্ৰী আমাৰ দেশৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ জীৱন্ত প্ৰমাণ বুলি জোৰ দিয়ে। তেওঁ হস্ততাঁত উদ্যোগক এক সজীৱ খণ্ড হিচাপে উজ্জীৱিত কৰি তোলাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে, যিয়ে নৱ প্ৰজন্মক আকৰ্ষণ কৰিবলৈ ন্যায্য উপাৰ্জন প্ৰদান কৰে।
বস্ত্ৰ বিভাগৰ সচিবে অনুষ্ঠানত ভাষণ দিওঁতে আলোকপাত কৰে যে ‘কনক্লেভ-মন্থন’ হৈছে এক ‘চিন্তন শিৱিৰ’, যিটো হৈছে অংশীদাৰসকলৰ সৈতে “সংবাদ’ স্থাপনৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰচেষ্টা যাতে বিপণন পথৰ উপলব্ধতা আৰু হস্ততাঁত বোৱাৰ পৰা যুৱক-যুৱতীসকলৰ ক্ষয়-ক্ষতিৰ সন্দৰ্ভত উদ্বেগসমূহ সমাধান কৰিব পৰা যায়। তেওঁ আধুনিক শিক্ষা আৰু পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ মাজত এক সহযোগিতা সৃষ্টিৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
অনুষ্ঠানৰ মূল বৈশিষ্ঠসমূহ:
কনক্লেভত ০৩টা কাৰিকৰী অধিবেশনৰ আয়োজন কৰা হৈছিল:
১/ হস্ততাঁত খণ্ডত ষ্টাৰ্ট-আপ ইক' চিষ্টেমৰ বাবে সমৰ্থন।
২/ হস্ততাঁত বিপণনৰ পথ আৰু কৌশল।
৩/ যুৱ শিপিনীৰ বাবে হস্ততাঁত খণ্ডৰ মডেলিং: পদ্ধতি আৰু কৌশল।
কাৰিকৰী অধিবেশনৰ মূল ফলাফলসমূহ হ’ল:
১/ নিচ প্ৰডাক্টৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া।
২/ গুৰুত্বপূৰ্ণ মূল্য প্ৰস্তাৱ হিচাপে আকৰ্ষণীয় পেকেজিং।
৩/ যুৱক-যুৱতীসকলক আকৰ্ষণ কৰিবলৈ হস্ততাঁত খণ্ডত কাৰ্য্যকৰী নিয়োগৰ সুযোগ প্ৰসাৰ কৰা।
৪/ প্ৰশিক্ষণ পাঠ্যক্ৰমৰ বাবে পাঠ্যক্ৰম এনেদৰে ডিজাইন কৰা হ’ব যাতে ইয়াত লঘু দক্ষতা, আইটি জ্ঞান আৰু উপস্থাপন দক্ষতা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়।
৫/ গ্ৰাহকে প্ৰডাক্টৰ আঁৰৰ কাহিনী কিনে, গ্ৰাহকক আকৰ্ষণ কৰিবলৈ প্ৰডাক্ট নিৰ্মাণৰ আঁৰৰ কাহিনী আলোকপাত কৰিব পাৰি।
৬/ আনুষ্ঠানিক শিক্ষাৰ অংশ হিচাপে হস্ততাঁত বয়নক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা।

Ministry of Textiles
Union Minister of Textiles Shri Giriraj Singh inaugurated Handloom Conclave –Manthan at Dr. Ambedkar International Centre Janpath, New Delhi
Handloom Sector should target premium niche market through confluence of modernity with tradition, innovative designs and focussed market strategies: Shri Giriraj Singh, Union Minister of Textiles.
Union Minister of Textiles appealed to all the Stake holders at “Handloom Conclave: Manthan” to make Handloom sector ‘Atmanirbhar’ by changing conventional mind set and making handloom weaving self-sustainable through innovative technological solutions and create a brand image for handloom products in global market.
Union Minister of Textiles highlighted that the Textile Ministry is a perfect example of PM Modi’s vision of women empowerment as all the key functionaries of the Ministry are women and majority of artisan/weavers employed in the textile industry are also women.
Union Minister of Textiles Shri Giriraj Singh launched Handloom Weavers E-Pehchaan portal and Online module for Handloom Awards.
29 JAN 2025 11:30AM by PIB Delhi
Union Minister for Textiles Shri Giriraj Singh emphasized that there is a strong need to create massive awareness regarding sustainable & eco-friendly nature of handloom product, benefits of natural dyeing, organic fibers and uniqueness of designs of Handloom products to target emerging E-commerce market, which is expected to become 325 Billion dollar market by year 2030.
Union Minister of Textiles also urged organised/corporate sector working Textile industry to develop a model to provide sustainable livelihood ensuring social security and fair remuneration for Handloom weavers. An Award will be started by Textile Ministry for corporates/producer companies/Start-ups, which will create such a model for Handloom industry and provide sustainable employment to handloom weavers for minimum 300 days/year.
Union Minister of State for External Affairs & Textiles Shri Pabitra Margherita addressed the event and emphasized that Handloom products are living testament of cultural heritage of our country. He also highlighted the importance of rejuvenating Handloom industry as a vibrant sector, which provides fair earnings to attract the younger generation.
Secretary/Textiles while addressing the event highlighted that the ‘Conclave-Manthan’ is a ‘Chintan Shivir’, which is an effort of Ministry to establish “Samvaad’ with stakeholders to address concerns regarding availability of marketing avenues and attrition of youth from Handloom weaving. She also emphasized upon creating a synergy between modern education and traditional knowledge.
Key highlights of the Event:
• In the Conclave 03 technical sessions were organized:
1. Support for start-up eco system in Handloom Sector.
2. Handloom Marketing Avenues and strategies.
3. Modelling Handloom Sector for Young Weavers: Approach and Strategy.
The key deliverables of the technical sessions are:
1. Focussing on Niche products.
2. Attractive packaging as an important value proposition.
3. Promote viable employment opportunities in handloom sector to attract youth.
4. Curriculum for training courses to be designed in such a manner that it incorporates soft skills, IT knowledge and presentation skills.
5. Customers buy story behind the product, story behind making of product may be highlighted to attract customers.
6. To incorporate handloom weaving as a part of formal education.