ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୭୬ତମ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ 'ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍' (ଭିଭିପି) ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରୁ ଆସିଥିବା ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ
'ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ' କେବଳ ଭୌତିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗ ନୁହେଁ, ଆବେଗିକ ସଂପର୍କ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି
ଶୀତଦିନେ ଲଦାଖବାସୀଙ୍କୁ ଡିଜେଲ ଜମାଟବାନ୍ଧିବା ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ
'ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ' ଦ୍ବାରା ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସଂସ୍କୃତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଜୀବନ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତି ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ ଭଳି ଆକର୍ଷଣୀୟ ହେବ
ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜର ବିଶେଷ ଅତିଥିମାନେ ନିଜ ନିଜ ଗାଁକୁ ଫେରି ବାର୍ତ୍ତାଦେବା ଉଚିତ ଯେ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବହୁତ ଭଲ ପାଇବା ଅଛି
ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ କୃଷି, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶକ୍ତି, ସମବାୟ ଏବଂ ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଆଦି ପାଇଁ ୫୫୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି
25 JAN 2025 6:14PM by PIB Bhubaneswar
ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧିନରେ ୭୬ତମ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପାଇଁ ଗ୍ରାମରୁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀକୁ ଆସିଥିବା ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜେପି ନଡ୍ଡା, କେନ୍ଦ୍ର ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିରଣ ରିଜିଜୁ, କେନ୍ଦ୍ର ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୁଏଲ ଓରାମ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ, ସୀମା ପରିଚାଳନା ସଚିବ ଡ. ରାଜେନ୍ଦ୍ର କୁମାର, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଭାରତ-ତିବ୍ଦତ ସୀମା ପୋଲିସ (ଆଇଟିବିପି)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ପ୍ରତୀକ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ହୃଦୟ ଦୂରତାକୁ ଦୂର କରିବାର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଏବଂ ସୀମାବର୍ତ୍ତି ଗ୍ରାମର ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଏକ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରେ ଯେ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଭାରତର ଏକ ଅଭିନ୍ନ ଅଂଶ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଭାରତ ସେମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଉଛି । ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗାଁ ( ସୀମାନ୍ତ ଗାଁ) ରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପଠାନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ଜାତୀୟ ଉତ୍ସବରେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରି ଏହାର ଆୟୋଜନ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତାହା ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଆବେଗିକ ସଂପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରେ ଓ ହୃଦୟର ଦୂରତା ଶେଷ ହୋଇଯାଏ । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୪ ବର୍ଷ ଧରି ଜାତୀୟ ଉତ୍ସବରେ ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରାମର ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ମାନର ସହ ଜାତୀୟ ମହୋତ୍ସବରେ ଭାଗ ନେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥାନ୍ତି। ଏହା ଦେଶର ସୀମାନ୍ତ ଗାଁମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ମନୋଭାବର ପ୍ରତିଫଳନ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ଦେଶର ବିକାଶର ଏକ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଅଧୀନରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଥିବା ଉପାୟରେ ବିକାଶ କରାଯାଏ । ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲଦାଖରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ଶୀତଦିନେ ଡିଜେଲ ଜମାଟ ବାନ୍ଧିବା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ୍ରମେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ତୈଳ କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକୁ ନନ୍ ଫ୍ରିଜିଙ୍ଗ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଆଜି ଲଦାଖରେ ନନ୍ ଫ୍ରିଜ ଡିଜେଲ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି। ଏସବୁ ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ୟା ପ୍ରତି କେହି ଧ୍ୟାନ ଦେଲେ ହିଁ ଏପରି ସମାଧାନ ସମ୍ଭବ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୭ରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ସେନା ସମେତ ସମସ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମରୁ କ୍ଷୀର, ଅଣ୍ଡା, ମାଛ ଏବଂ ପନିପରିବା କିଣିବେ ଯାହା ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ଏକ ବହୁମୁଖୀ ଏବଂ ବହୁକ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। ଗାଁର ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସଂସ୍କୃତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଜୀବନ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତି ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ ଭଳି ଗତିଶୀଳ ହେବା ଦରକାର। ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲେ କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉନ୍ନତ ହେବ ନାହିଁ ବରଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତମ ପରିବେଶରେ ବଞ୍ଚିପାରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଫେବୃଆରୀ ୧୫, ୨୦୨୩ରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶର ଉତ୍ତର ସୀମା କୁ ଲାଗିରହିଥିବା ୪୬ଟି ବ୍ଲକର ୬୬୨ଟି ଗାଁକୁ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ ହେବା ପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ୨୨ରୁ ଅଧିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ୮ଟି ଜିଲ୍ଲା ଓ ୨୬ଟି ଗାଁ ଗସ୍ତ କରି ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଅସୁବିଧା ଓ ମୌଳିକ ସମସ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ୯୨ ଜଣ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ୨୫୯ଟି ଗାଁ ପରିଦର୍ଶନ କରିସାରିଛନ୍ତି ଓ ଏହିପ୍ରକାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ୬୬୨ଟି ଗ୍ରାମ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା ଓ ରିପୋର୍ଟକୁ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ପଠାଯାଇଥିଲା। ଏହି ରିପୋର୍ଟ ଆଧାରରେ ୬୨୬ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା। ସେହିପରି ୯୦୧ଟି ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା ସହ କୃଷି, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶକ୍ତି, ସମବାୟ ଏବଂ ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଆଦି ପାଇଁ ୫୫୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୧୧୩ଟି ରାସ୍ତା ଓ ୮ଟି ଲୋ ସସ୍ପେନ୍ସନ୍ ବ୍ରିଜ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୩୬୨ଟି ଗାଁକୁ ୪ଜି ସଂଯୋଗ ମିଳିବ। ୬୬୨ଟି ଗାଁ ମଧ୍ୟରୁ ୪୭୪ଟି ଗାଁକୁ ଗ୍ରୀଡ୍ ଓ ୧୨୭ଟି ଗାଁକୁ ଅଫ୍ ଗ୍ରିଡ୍ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ୨୩୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗରେ ୪୩ଟି ନୂଆ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ୪୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୧୦୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ଭ୍ୟୁ ପଏଣ୍ଟ, ଦୁଃସାହସିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ପରିବେଶ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ରର ବିକାଶ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମ ୬୬୨ଟି ଗାଁ ମଧ୍ୟରୁ ୫୭୦ଟି ଗାଁରେ ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ନଥିବା ବେଳେ ମୋଦୀ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଗାଁକୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ କାମ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଉତ୍ତମ ଜୀବନ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରାଥମିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦିଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ବଟମ୍-ଟୁ-ଟପ୍ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସାଚୁରେସନ୍ ହାସଲ କରି ଭୌତିକ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ ହୃଦୟର ଦୂରତ୍ବକୁ ଯୋଡିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜର ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ଗାଁକୁ ଫେରି ବାର୍ତ୍ତା ଦିଅନ୍ତୁ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଜୀଙ୍କର ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ବହୁତ ଭଲ ପାଇବା ଅଛି ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, interacts with distinguished guests from villages under the Vibrant Village Programme in New Delhi, visiting the capital for the 76th Republic Day celebrations
The 'Vibrant Village Programme is enhancing not just physical and digital connectivity but also emotional connect
PM Modi helped the people of Ladakh get rid of the persistent problem of freezing of diesel during winter
The 'Vibrant Village Programme' will ensure that the infrastructure, culture, tourism, lifestyle, and economic development of border villages become as vibrant as those in the rest of the country
The special guests from the Vibrant Villages should definitely convey the message back that their Prime Minister holds deep affection for them
Under the Vibrant Village Programme, schemes worth ₹556 crore have been developed for agriculture, education, health, energy, cooperatives, and Khadi and Village Industries, among others
25 JAN 2025 6:14PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today interacted with distinguished guests from villages under the Vibrant Village Programme in New Delhi, visiting the capital for the 76th Republic Day celebrations. The occasion was graced by Union Health Minister Shri J.P. Nadda, Union Parliamentary Affairs Minister Shri Kiren Rijiju, Union Tribal Affairs Minister Shri Jual Oram, Union Minister of State for Home Affairs Shri Nityanand Rai, Union Home Secretary Shri Govind Mohan, Secretary (Border Management) in the Ministry of Home Affairs (MHA) Dr. Rajendra Kumar, the Director of the Intelligence Bureau (IB), the Director General of the Indo-Tibetan Border Police (ITBP), and several other dignitaries.
AF41.JPG)
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, highlighted that the Vibrant Village Programme signifies the beginning of achange in approach and perspective. He explained that the programme aims to bridge emotional gap between Vibrant Villages and Delhi, instilling a sense of unity among residents of remote and border areas by reaffirming their integral place in India and assuring that the nation cares for them. Shri Shah emphasized that when the Prime Minister invites residents from “the first village” (border villages) to participate in national festivals as honoured guests, it fosters emotional connection and eliminates barriers of the hearts. He noted that, for the past four years, representatives from various villages have been invited to these celebrations, where they are treated with respect as special guests of the Prime Minister, symbolizing a transformed outlook toward the nation’s frontier villages.
4IGO.JPG)
Shri Amit Shah stated that after Shri Narendra Modi became Prime Minister in 2014, an inclusive and all-encompassing vision for the country’s development was introduced, aiming for progress that benefits every citizen and region. He shared the example of Ladakh, where the freezing of diesel in winters was a major issue. Following the directions of Prime Minister Modi, the Government of India allocated a budget for research and development to create non-freezing diesel, which is now available in Ladakh. He emphasized that such solutions are possible only when attention is given to the challenges of these areas. The Home Minister also mentioned that in 2017, a decision was made to have all security forces, including the army, procure milk, eggs, fish, and vegetables from border villages, creating employment opportunities in those regions.
7F4F.JPG)
Union Home Minister stated that the Vibrant Village Programme is a comprehensive and multi-sectoral initiative for holistic development. He emphasized that the infrastructure, culture, tourism, livelihood, and economic growth of villages should be as vibrant as those in the rest of the country. He further highlighted that by advancing with a holistic approach, not only will the present become vibrant, but future generations will also benefit from a better living environment.
EGII.JPG)
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi had announced this program on 15th February 2023 and 662 villages of 46 blocks adjoining the northern border of the country were included in it. He said that after the formation of the scheme, more than 22 ministers of the central government visited 8 districts and 26 villages, bringing to light the local difficulties there and the ground problems in the implementation of the Vibrant Village programme. In addition, 92 senior officers have visited 259 villages and efforts have been made to touch almost every village with such initiatives, he added.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the issues faced by 662 villages in the implementation of the Vibrant Village Program were reviewed, and their report was sent to the Ministry of Home Affairs. He said that based on this report, 626 projects were formulated. Similarly, 901 employment-related projects were initiated. He said that, along with these, schemes worth ₹556 crore were developed for agriculture, education, health, energy, cooperatives, and Khadi and Village Industries. Shri Shah stated that ₹2,400 crore was spent on constructing 113 roads and 8 low-suspension bridges, and by June 2025, 4G connectivity will be available in 362 villages. He further mentioned that out of the 662 villages, 474 have been electrified on-grid and 127 off-grid, and 43 new power projects have been developed at a cost of ₹238 crore.The Home Minister said that View Points, Adventure Tourism, Eco-Resorts and Tourist Centres have been developed from 102 projects at a cost of Rs 48 crore. He said that earlier 570 villages out of 662 did not have banks. The work of linking such villages with banks has been done by the Modi government.
Shri Amit Shah said that the Modi government has provided all the basic facilities for a good life to the people living in these vibrant villages. He stated that under the leadership of Prime Minister Modi, a sincere effort has been made to achieve 100% saturation of government schemes through a Bottom-to-Top approach, ensuring connectivity in physical, digital, and emotional terms. The Home Minister told the guests from the Vibrant Villages to convey this message upon returning to their villages—that the Prime Minister Shri Narendra Modi, who has been chosen by them, holds deep affection for them.