ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କୋଣାର୍କ ମନ୍ଦିରର ପ୍ରଚ୍ଛଦପଟ୍ଟରେ ପରିପୂରକ ବିକାଶର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଲା ଡିଏମ୍‍ଏଫ୍‍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ
18 JAN 2025 6:21PM by PIB Bhubaneswar
କୋଣାର୍କ, ୧୮ ଜାନୁୟାରୀ, ୨୦୨୫: ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ସହଭାଗୀତାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୋଣାର୍କର ବିଶ୍ୱପ୍ରସିଦ୍ଧ ସୂର୍ଯ୍ୟମନ୍ଦିରଠାରେ ଏକ ଜିଲ୍ଲା ଖଣିଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ବା ଡିଏମ୍ଏଫ୍ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରିଛି। ଏହା ଆସନ୍ତା ୨୧ ତାରିଖ ଯାଏ ଚାଲିବ। ଖଣିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଭାବିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ବିକାଶ ତଥା ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା ଖଣିଜ ପାଣ୍ଠି ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଉଥିବା ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଏହା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଫରିଦା ଏମ୍ନାଏକ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଶନିବାର ଦିନ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଉଦ୍ଘାଟନୀ ସମାବେଶରେ ଖଣିଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ନାଲକୋର ବିଭିନ୍ନ ଅଧିକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ସମୁଦାୟ ୧୮ଟି ଷ୍ଟଲ୍ଖୋଲାଯାଇଛି। ଖଣିଜ ଉତ୍ତୋଳନ ହେତୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଡିଏମ୍ଏଫ୍ସହାୟତାରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟତା ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଉଥିବା ସ୍ୱରୋଜଗାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ନମୁନାକୁ ଏଠାରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହ ଭୂତତ୍ତ୍ୱ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ସଂସ୍ଥାନ( ଜିଏସ୍ଆଇ), ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ କପର ଲିମିଟେଡ୍( ଏଚ୍ସିଏଲ୍), ବେଦାନ୍ତ, ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ କିଛି ଷ୍ଟଲ୍ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ସାମିଲ ରହିଛି। ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କୁ କିପରି ପରିପୂରକ ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ସଶକ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ ତାହା ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି।
ଖଣି ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ପରିପୂରକ ବିକାଶ ଲାଗି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ବୋଲି ନିଜର ଉଦ୍ଘାଟନୀ ଭାଷଣରେ କେନ୍ଦ୍ର ଖଣି ସଚିବ ଫରିଦା ନାଏକ କହିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ବିଭିନ୍ନ କର୍ପୋରେଟ୍ସଂସ୍ଥା ଯେଉଁମାନେ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ସହଯୋଗର ହାତ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଚ୍ଛଦପଟ୍ଟରେ କୋଣାର୍କ ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଥାଇ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ବାତାବରଣ କେବଳ ଯେ ପରିପୂରକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ତାନୁହେଁ, ଏହା ଆମର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏତିହ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଛି। ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ସମେତ, ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧି, ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଆଗରେ ନିଜର ସଫଳତାର କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାକୁ ଏସ୍ଏଚ୍ଜିର ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର, ସ୍ୱରଗାରକ୍ଷମ ମହିଳାଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ବିଶେଷକରି ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଖଣି ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପରିପୂରକ ବିକାଶ ହାସଲ ଲାଗି ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗ୍ରହଣ କରି ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ହାସଲ ସହିତ ଦୀର୍ଘ ମିଆଦି ସକରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲାଗି ଖଣିଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।

Ministry of Mines
Mines Ministry Opens DMF Exhibition at Sun Temple, Konark: Empowering Communities by Sustainable Development
18 JAN 2025 6:21PM by PIB Delhi
The Ministry of Mines, in collaboration with the Government of Odisha, has set up the DMF (District Mineral Foundation) Exhibition at the iconic Sun Temple, Konark. The exhibition, which is running from 18th to 21st January 2025, is focused on empowering mining-affected communities through sustainable development. Ms. Farida M. Naik, Joint Secretary, Ministry of Mines, inaugurated the exhibition in the presence of officers from the Ministry of Mines , NALCO and OMC.
The exhibition, with the theme of “Empowering Communities by Sustainable Development”, features 18 vibrant stalls showcasing the work of DMF-supported Self-Help Groups (SHGs), Geological Survey of India (GSI), Hindustan Copper Limited (HCL), NALCO, HZL/Vedanta, and the Odisha Government. These stalls display an impressive array of local crafts, innovative livelihood projects, and community-driven initiatives, highlighting how DMF is playing a pivotal role in transforming the lives of communities and fostering self-reliance through sustainable practices.
During her speech, Ms. Naik highlighted the Ministry's strong commitment to achieving sustainable and inclusive growth in mining-affected regions. She commended the contributions of the Odisha Government, corporate partners, and other stakeholders who have actively participated in driving impactful initiatives by DMF.
Set against the historical grandeur of the Sun Temple, the exhibition not only celebrates modern sustainable development but also connects with the region’s rich cultural heritage. The exhibition has attracted participation from local communities, industry representatives, and government officials, providing a dynamic platform for SHGs to share their success stories and inspire future collaborations.
This exhibition underscores the Ministry of Mines’ ongoing efforts to uplift mining-affected regions by implementing sustainable practices, promoting holistic community growth, and ensuring long-term positive change.