মন্ত্রীমন্দল
“অহুমশুবা লঞ্চ পেদ” শেমগৎপা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
16 JAN 2025 3:05PM by PIB Imphal
অন্ধ্র প্রদেসকী শ্রীহরিকোতাদা লৈবা ইসরোগী সাতিস ধাৱান স্পেস সেন্তরদা অহুমশুবা লঞ্চ পেদ (থার্দ লঞ্চ পেদ) শেমগৎপা ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে।
অহুমশুবা লঞ্চ পেদ প্রোজেক অসিনা ইসরোগী তুংগী লঞ্চ ভেহিকলশিং থাগৎনবগীদমক অন্ধ্র প্রদেসকী শ্রীহরিকোতাদা লঞ্চ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎকনি অমসুং শ্রীহরিকোতাগী অনিশুবা লঞ্চ পেদকী স্তেন্দবাই লঞ্চ পেদ ওইনা লৈগনি। মসিনা তুংগী ভারতকী মীওইবা শরুক য়াবা স্পেসফ্লাইত মিসনশিংগীদমক লঞ্চ কেপাসিতি হেনগৎহনগনি।
প্রোজেক অসি লৈবাক্কী ওইনা মরুওইবনি।
থবক ওইনা পায়খৎনবা লাল্লোংশিং অমসুং পান্দমশিং :
অহুমশুবা লঞ্চ পেদ অসি হিরম কয়াদা শীজিন্নবা য়াগনি অমসুং মসিনা এন.জি.এল.ভি খক নত্তনা সেমিক্রাইয়োজেনিক স্তেচগী এল.ভি.এম৩ ভেহিকলশিংশু থাগৎপা য়াবগা লোয়ননা এন.জি.এল.ভিগী থাকশিং য়ৌনা পুখৎলে। মসিনা মমাঙদা লঞ্চ পেদশিং শেমগৎপদা লৈখিবা ইসরোগী হৈশিংবা অদু মপুংফানা শীজিন্নদুনা ইন্দস্ত্রিনা মপুংফানা শরুক য়াবা ঙমগনি অমসুং হৌজিক লৈরিবা লঞ্চ পেদকী খুদোংচাবশিং মপুংফানা শীজিন্নগনি।
অহুমশুবা লঞ্চ পেদ থা ৪৮ নত্ত্রগা চহি ৪ গী মনুংদা মপুংফানা লোইশিন্নবা পান্দম থম্লি।
চঙগদবা শেনফম:
লঞ্চ পেদ অমসুং মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপদা অপুনবা ওইনা লুপা করোর ৩৯৮৪.৮৬ চঙগনি হায়না পানরি।
বেনিফিসরিশিংগী মশিং:
য়াম্না তোইনা থাগৎপা ঙমহন্দুনা অমসুং মীওইবা য়াওবা স্পেসফ্লাইত অমসুং স্পেস এক্সপ্লোরেসন মিসনশিং পায়খৎনবা লৈবাক অসিগী শক্তি হেনগৎহন্দুনা প্রোজেক অসিনা ভারতকী স্পেসকী থবকশিং ফগৎহনগনি।
নুঙগীৱারোল:
ঙসি ফাওবদা, ভারতকী ওইনা স্পেসতা চৎনবগী থবকশিং অসি লঞ্চ পেদ অনি হায়বদি অহানবা লঞ্চ পেদ অমসুং অনিশুজবা লঞ্চ পেদকী মখা পোল্লি। পি.এস.এল.ভিগী ওইনা অহানবা লঞ্চ পেদ চহি ৩০ গী মমাঙদা শেমগৎখিবনি অমসুং মখা তানা পি.এস.এল.ভি অমসুং এস.এস.এল.ভি থাগৎপদা শীজিন্নরি। অনিশুবা লঞ্চ পেদ অসি মরুওইবা জি.এস.এল.ভি অমসুং এল.ভি.এম ৩ গী শেমগৎখিবনি অমসুং মসি পি.এস.এল.ভিগী স্তেন্দবাই ওইনশু শীজিন্নরি। অনিশুবা লঞ্চ পেদ অসি থবক তৌরকপা চহি ২০ মপুংফারে অমসুং চন্দ্রয়ান-৩ মিসন য়াওনা পি.এস.এল.ভি/এল.ভি.এম ৩গী কম্মর্সিএল মিসন খরগী লঞ্চ কেপাসিতি হেনগৎহল্লে। গগানয়ান মিসনশিংগীদমক মীওইবা য়াওবা এল.ভি.এম ৩ থাগৎনবা অনিশুবা লঞ্চ পেদ অসি থৌরাং তৌরি।
২০৩৫ ফাওবদা ভারতিয় অন্তরিক্স স্তেসন (বি এ এস) য়াওনা অমৃত কাল মনুংদা ভারতকী স্পেসকী থৌরমগী পান্দম পাকথোক চাউথোক্লে অমসুং ২০৪০ ফাওবদা ভারতকী ক্রিয়ু অমা থাদা খোঙদানবা অনৌবা প্রোপুলসন সিস্তেমশিংগা লোয়ননা অনৌবা হেন্না লুম্বা থাগৎপা ঙম্বা লঞ্চ ভেহিকলশিং দরকার ওইরিবা অসিদা হৌজিক লৈরিবা লঞ্চ পেদশিং অসিনা দরকার ওইবশিং ফংহনবা ঙমদে। মথংগী মীরোলগী হেন্না লুম্বা লঞ্চ ভেহিকলশিংগীদমক অহুমশুবা লঞ্চ পেদ অমা লিংখৎপা অমসুং অনিশুবা লঞ্চ পেদকী স্তেন্দবাই ওইনা লৈবা অসি তঙাইফদে অমসুং মসিনা মথং চহি ২৫-৩০ গী স্পেস ত্রান্সপোর্তেসনগী দরকার ওইবশিং ফংহনবা ঙমগনি।

Cabinet
Cabinet approves the establishment of “Third Launch Pad”
16 JAN 2025 3:05PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved the establishment of the Third Launch Pad (TLP) at Satish Dhawan Space Centre of ISRO at Sriharikota, Andhra Pradesh.
The Third Launch Pad project envisages the establishment of the launch infrastructure at Sriharikota, Andhra Pradesh for the Next Generation Launch Vehicles of ISRO and also to support as standby launch pad for the Second Launch Pad at Sriharikota. This will also enhance the launch capacity for future Indian human spaceflight missions.
The Project is of national importance.
Implementation strategy and targets:
The TLP is designed to have configuration that is as universal and adaptable as possible that can support not only NGLV but also the LVM3 vehicles with Semicryogenic stage as well as scaled up configurations of NGLV. It will be realized with maximum industry participation fully utilizing ISRO’s experience in establishing the earlier launch pads and maximally sharing the existing launch complex facilities.
TLP is targeted to be established within a duration of 48 months or 4 years.
Expenditure involved:
The total fund requirement is Rs. 3984.86 Crore and includes the establishment of the Launch Pad and the associated facilities.
Number of beneficiaries:
The Project will boost the Indian Space ecosystem by enabling higher launch frequencies and the national capacity to undertake human spaceflight & space exploration missions.
Background:
As on today, Indian Space Transportation Systems are completely reliant on two launch pads viz. First Launch Pad (FLP) & Second Launch Pad (SLP). FLP was realized 30 years ago for PSLV and continues to provide launch support for PSLV & SSLV. SLP was established primarily for GSLV & LVM3 and also functions as standby for PSLV. SLP has been operational for almost 20 years and has enhanced the launch capacity towards enabling some commercial missions of PSLV/LVM3 along with the national missions including the Chandrayaan-3 mission. SLP is also getting ready to launch the human rated LVM3 for the Gaganyaan missions.
The expanded vision of Indian Space Programme during the Amrit Kaal including the Bharatiya Antariksh Station (BAS) by 2035 & an Indian Crewed Lunar Landing by 2040 requires a new generation of heavier launch vehicles with new propulsion systems, which cannot be met by the existing launch pads. The expeditious establishment of a Third Launch Pad to cater to a heavier class of Next Generation Launch Vehicles and as a stand by for SLP is highly essential so as to meet the evolving space transportation requirements for another 25-30 years.