প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অহা ৮-৯ জানুৱাৰীত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু ওড়িশা ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
৮ জানুৱাৰীত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত ২ লাখ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয়সাপেক্ষ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ উপৰি একাধিক প্ৰকল্প দেশলৈ উৎসৰ্গা, উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
বিশাখাপট্টনমৰ সমীপৰ পুডিমাডাকাত ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন মিছনৰ অধীনত প্ৰথমটো গ্ৰীণ হাইড্ৰজেন হাব হ'ব পৰা প্ৰকল্প এনটিপিচি গ্ৰীণ এনাৰ্জি লিমিটেডৰ গ্ৰীণ হাইড্ৰজেন হাব প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
অহা ৯ জানুৱাৰীত ওড়িশাত ১৮ তম প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস অধিৱেশন উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰী
১৮তম পিবিডি অধিৱেশনৰ বিষয়বস্তু: এক বিকশিত ভাৰতলৈ প্ৰবাসীসকলৰ অৱদান
06 JAN 2025 6:29PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৮–৯ জানুৱাৰী, ২০২৫ তাৰিখে দুদিনীয়া ভ্ৰমণসূচীৰে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু উৰিষ্যা ভ্ৰমণ কৰিব। বহনক্ষম উন্নয়ন, ঔদ্যোগিক বিকাশ আৰু আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৮ জানুৱাৰীৰ সন্ধিয়া ৫:৩০ বজাত বিশাখাপট্টনমত ২ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা ৰাখিব। তেওঁ পুৱা ১০ বজাত ভূৱনেশ্বৰত ১৮ সংখ্যক প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস সন্মিলন উদ্বোধন কৰিব।
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত প্ৰধানমন্ত্ৰী
সেউজ শক্তি আৰু বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি তেওঁৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ দিশত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ বিশাখাপত্তনমৰ ওচৰৰ পুদিমাডাকাত অত্যাধুনিক এনটিপিচি গ্ৰীণ এনাৰ্জি লিমিটেড গ্ৰীণ হাইড্ৰ’জেন হাব প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব, যি হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰ’জেন মিছনৰ অধীনত প্ৰথম সেউজ হাইড্ৰ’জেন হাব। এই প্ৰকল্পত প্ৰায় ১,৮৫,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পত ২০ গিগাৱাট নবীকৰণযোগ্য শক্তি ক্ষমতাত উল্লেখযোগ্য বিনিয়োগ জড়িত হৈ আছে, যাৰ ফলত ইয়াক ভাৰতৰ অন্যতম বৃহৎ সংহত সেউজ হাইড্ৰ’জেন উৎপাদন সুবিধা হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে। সেউজ হাইড্ৰজেন আৰু ৭, ৫০০ টিপিডি আৰু সেউজ হাইড্ৰজেন ডিৰাইভেটিভৰ ৭, ৫০০ টিপিডি উৎপাদন কৰাৰ ক্ষমতাৰে গ্ৰীণ মেথানল, গ্ৰীন ইউৰিয়া আৰু বহনক্ষম বিমান ইন্ধন (এছএফ) কে ধৰি সেউজ হাইড্ৰ’জেন ডেৰাইভেটিভৰ ১, ৫০০ টন প্ৰতি দিনে (টিপিডি) উৎপাদন কৰাৰ ক্ষমতাৰে, এই সুবিধাটোৱে মূলতঃ ৰপ্তানি বজাৰত বৰ্ধিত চাহিদা পূৰণ কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব। ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক ৫০০ গিগাৱাট অজীৱাশ্ম শক্তি ক্ষমতাৰ অভিলাষী লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰাত ই মূল ভূমিকা পালন কৰিব, যিয়ে দেশৰ স্বচ্ছ, অধিক বহনক্ষম শক্তিৰ ভৱিষ্যতলৈ পৰিৱৰ্তনত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰাৰ লগতে আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে ৫০ লাখ টকাৰো অধিক মূল্যৰ এলানি ৰে’ল আৰু পথ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব। উল্লেখ্য যে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত ১৯,৫০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে য’ত বিশাখাপট্টনমত দক্ষিণ উপকূল ৰে’লৱে মুখ্য কাৰ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ লগতে অন্যান্য বিভিন্ন প্ৰকল্পও অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে। এই প্ৰকল্পসমূহে যানজঁট হ্ৰাস কৰিব, সংযোগ উন্নত কৰিব আৰু আঞ্চলিক সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশো বৃদ্ধি কৰিব।
সুলভ আৰু সুলভ স্বাস্থ্যসেৱাৰ বাবে নিজৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই লৈ গৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অনাকাপল্লী জিলাত অৱস্থিত নক্কাপল্লীত বাল্ক ড্ৰাগ পাৰ্কৰ ভেটি স্থাপন কৰিব। এই বৃহৎ পদক্ষেপে বিশাখাপট্টনম-চেন্নাই ঔদ্যোগিক কৰিডৰ (ভিচিআইচি) আৰু বিশাখাপট্টনম-কাকিনাদা পেট্ৰলিয়াম, কেমিকেল, আৰু পেট্ৰ’কেমিকেল বিনিয়োগ অঞ্চলৰ কৌশলগত সান্নিধ্যৰ বাবে যথেষ্ট অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ সূচনা কৰাৰ লগতে হাজাৰ হাজাৰ চাকৰিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পই ভাৰতৰ ঔষধ উদ্যোগক যথেষ্ট শক্তিশালী কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নত অৰিহণা যোগাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চেন্নাই-বেংগালুৰু ঔদ্যোগিক কৰিডৰৰ অংশ হিচাপে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ তিৰুপতি জিলাত অৱস্থিত কৃষ্ণপট্টনম ঔদ্যোগিক এলেকাৰ (কে আৰ আই এছ চিটি)ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ৰাষ্ট্ৰীয় ঔদ্যোগিক কৰিডৰ উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত এই ফ্লেগশ্বিপ প্ৰকল্পটোক গ্ৰীণফিল্ড ঔদ্যোগিক স্মাৰ্ট চিটি হিচাপে কল্পনা কৰা হৈছে। প্ৰায় ১০,৫০০ কোটি টকাৰ আশা কৰা বিনিয়োগেৰে কে আৰ আই এছ চিটিয়ে উল্লেখযোগ্য উৎপাদন বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে আৰু প্ৰায় ১ লাখ প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব বুলি প্ৰকল্প কৰা হৈছে, যাৰ ফলত জীৱিকা বৃদ্ধি পাব আৰু যথেষ্ট আঞ্চলিক উন্নয়ন হ’ব।
ওড়িশাত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২৫ চনৰ ৮ জানুৱাৰীৰ পৰা ১০ জানুৱাৰীলৈ ওড়িশাৰ ভুৱনেশ্বৰত ১৮ সংখ্যক প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস অধিৱেশন উদ্বোধন কৰিব। এই অধিবেশন ভাৰত চৰকাৰৰ এক ধ্বজাবাহী অনুষ্ঠান, যিয়ে ভাৰতীয় প্ৰৱাসীসকলৰ সৈতে সংযোগ আৰু মিলিত হোৱাৰ এক অনন্য মঞ্চ প্ৰদান কৰে, বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ সদস্যসকলৰ মাজত মত-বিনিময় কৰে। এইবাৰৰ অধিৱেশনখন ওড়িশা ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে আয়োজন কৰা হৈছে, যাৰ বিষয়বস্তু হৈছে “বিকশিত ভাৰতলৈ প্ৰবাসীসকলৰ অৱদান”। ইতিমধ্যে ৫০খনতকৈও অধিক দেশৰ পৰা যথেষ্ট সংখ্যক প্ৰবাসী সদস্যই অংশগ্ৰহণৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছে, যিয়ে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ লক্ষ্যৰ সৈতে বিশ্বব্যাপী আগ্ৰহ আৰু জড়িততাক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে।
ভাৰতীয় প্ৰব্ৰজনকাৰীৰ বাবে নিৰ্মিত বিশেষ পৰ্যটন ৰে’ল প্ৰবাসী ভাৰতীয় এক্সপ্ৰেছৰ উদ্বোধনী যাত্ৰাক দূৰৈৰ পৰা ফ্লেগ অফ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। দিল্লীৰ নিজামুদ্দিন ৰেলৱে ষ্টেচনৰ পৰা যাত্ৰা আৰম্ভ কৰি সমগ্ৰ ভাৰতৰ পৰ্যটন আৰু ধৰ্মীয় তাৎপৰ্যপূৰ্ণ একাধিক স্থানলৈ তিনি সপ্তাহৰ যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিব এই ৰেলখনে। এই পদক্ষেপ প্ৰবাসী তীৰ্থ দৰ্শন যোজনাৰ অংশ, যিটো ভাৰতৰ প্ৰব্ৰজনকাৰীসকলক ভাৰতৰ সজীৱ সাংস্কৃতিক আৰু আধ্যাত্মিক ঐতিহ্যৰ অভিজ্ঞতা আৰু সংযোগ স্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ ৰচনা কৰা হৈছে। ই অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক দেশৰ বৈচিত্ৰময় ধৰ্মীয় আৰু ঐতিহাসিক স্থানসমূহ অন্বেষণ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে, তেওঁলোকৰ শিপাৰ সৈতে গভীৰ বন্ধন গঢ়ি তোলে।

Prime Minister's Office
PM to visit Andhra Pradesh and Odisha on 8th-9th January
PM to dedicate to the Nation, Inaugurate and lay the Foundation Stone of projects worth over Rs. 2 Lakh Crore in Andhra Pradesh on 8th January
PM to lay foundation stone of NTPC Green Energy Limited Green Hydrogen Hub Project at Pudimadaka near Visakhapatnam - project to be the first Green Hydrogen Hub under National Green Hydrogen Mission
PM to inaugurate the 18th Pravasi Bhartiya Divas convention in Odisha on 9th January
Theme of 18th PBD convention: Diaspora’s Contribution to a Viksit Bharat
PM to also flag-off Pravasi Bhartiya Express
06 JAN 2025 6:29PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Andhra Pradesh and Odisha on a two day tour from 8th-9th January 2025. In a major push for sustainable development, industrial growth and infrastructure enhancement, Prime Minister will dedicate to the nation, inaugurate and lay the foundation stone of projects worth over Rs. 2 Lakh Crore at Visakhapatnam on 8th January at 5:30 PM. He will also inaugurate the 18th Pravasi Bhartiya Divas (PBD) convention at Bhubaneswar on 9th January at 10 AM.
PM in Andhra Pradesh
In yet another key step towards his commitment for green energy and sustainable future, Prime Minister will lay the foundation stone for the state-of-the-art NTPC Green Energy Limited Green Hydrogen Hub Project at Pudimadaka near Visakhapatnam in Andhra Pradesh, which is the first Green Hydrogen Hub under the National Green Hydrogen Mission. The project entails an investment of approx. ₹1,85,000 Crore. This will include investment in 20 GW renewable energy capacities, making it one of India’s largest integrated green hydrogen production facilities with a capacity of producing 1500 TPD Green Hydrogen and 7500 TPD Green Hydrogen derivatives including Green Methanol, Green Urea and Sustainable Aviation Fuel, primarily targeting the export market. The project will contribute substantially in achieving India's non-fossil energy capacity target of 500 GW by 2030.
Prime Minister will also dedicate to the nation, lay the foundation stone and inaugurate various railway and road projects worth over Rs. 19,500 crore in Andhra Pradesh which includes foundation stone laying of South Coast Railway Headquarters at Visakhapatnam among various other projects. These projects will reduce congestion, improve connectivity and enhance regional social and economic growth.
Furthering his vision of accessible and affordable healthcare, Prime Minister will lay the foundation for the Bulk Drug Park at Nakkapalli in Anakapalli district. The Bulk Drug Park will create thousands of jobs while helping accelerate economic growth due to its proximity to the Visakhapatnam-Chennai Industrial Corridor (VCIC) and Visakhapatnam-Kakinada Petroleum, Chemical and Petrochemical Investment Region.
Prime Minister will also lay the Foundation Stone of Krishnapatnam Industrial Area (KRIS City) under Chennai Bengaluru Industrial Corridor, in Tirupati District of Andhra Pradesh. The Krishnapatnam Industrial Area (KRIS City), a flagship project under the National Industrial Corridor Development Programme, is envisioned as a greenfield industrial smart city. The project is set to attract significant manufacturing investments of approximately ₹10,500 crore and is also projected to create around 1 lakh direct and indirect jobs, significantly enhancing livelihoods and driving regional progress.
PM in Odisha
Prime Minister will inaugurate the 18th Pravasi Bhartiya Divas convention in Odisha. The Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention is the flagship event of the Government of India that provides an important platform to connect and engage with the Indian diaspora and enable them to interact with each other. The 18th Pravasi Bharatiya Divas Convention is being organized in partnership with the State Government of Odisha from 8th - 10th January 2025 in Bhubaneswar. The theme of this PBD Convention is "Diaspora’s Contribution to a Viksit Bharat”. A large number of Indian diaspora members from over 50 different countries have registered to participate in the PBD Convention.
Prime Minister will remotely flag-off the inaugural journey of the Pravasi Bharatiya Express, a special Tourist Train for the Indian diaspora, which will depart from the Nizamuddin Railway Station in Delhi and would travel to multiple destinations of tourism and religious importance in India for a period of three weeks. The Pravasi Bharatiya Express will be conducted under the Pravasi Teertha Darshan Yojana.