ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ ୧୨,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ସାହିବାବାଦ ଏବଂ ନ୍ୟୁ ଅଶୋକ ନଗର ମଧ୍ୟରେ ନମୋ ଭାରତ କରିଡରକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦଘାଟନ କରିବା ପରେ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ମିଳିଲା ପ୍ରଥମ ନମୋ ଭାରତ ସଂଯୋଗ
୧୦୦୦ କିଲୋମିଟରରେ ପହଞ୍ଚିଲା ଭାରତର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ, ଏହା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ସହ 'ହିଲ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'କୁ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ମନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶ୍ୱର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣ ରାଜଧାନୀ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
05 JAN 2025 2:23PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ ୧୨,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସାହିବାବାଦ ଆରଆରଟିଏସ ଷ୍ଟେସନରୁ ନ୍ୟୁ ଅଶୋକ ନଗର ଆରଆରଟିଏସ ଷ୍ଟେସନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନରେ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ । ଆଞ୍ଚଳିକ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରକୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପହାର ମିଳିଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଭାରତର ସହରାଞ୍ଚଳ ଗତିଶୀଳତା ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି । ବିକଶିତ ଭାରତର ସହରଗୁଡ଼଼ିକରେ ସର୍ବସାଧାରଣ ପରିବହନର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନରେ ଆଜି ସାହିବାବାଦରୁ ନ୍ୟୁ ଅଶୋକ ନଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରାକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଅନେକ ଯୁବକଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ଆଶାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲେ। ନମୋ ଭାରତ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଲେ ଦିଲ୍ଲୀ-ମିରଟ ମାର୍ଗରେ ଯାତାୟାତରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରବାସୀଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଆଜି ଭାରତର ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯାତ୍ରାରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଭାରତର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଏବେ ୧୦ କିଲୋମିଟରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଏହାକୁ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ବୋଲି ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ୨୦୧୪ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମେଟ୍ରୋ ସଂଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦଶଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ନଥିଲା କିନ୍ତୁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଦେଶ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ସରକାରଙ୍କ ଚଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ବିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ମାତ୍ର ୨୪୮ କିଲୋମିଟର ଥିଲା ଏବଂ ଏହା କେବଳ ପାଞ୍ଚଟି ସହରରେ ସୀମିତ ଥିଲା । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ୭୫୨ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଆଜି ଦେଶର ୨୧ଟି ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୧୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ମେଟ୍ରୋ ରୁଟ୍ ର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଚାଲିଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଦୁଇଟି ନୂତନ ମାର୍ଗର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସହିତ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁରୁଗାଓଁ ପରେ ହରିୟାଣାର ଅନ୍ୟ ଏକ ଅଂଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ ହେଉଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରିଥାଲା-ନରେଲା-କୁଣ୍ଡଲି କରିଡର ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କର ଏକ ବୃହତ୍ତମ ବିଭାଗ ହେବ, ଯାହା ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତାୟତକୁ ସହଜ କରିବ । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ମେଟ୍ରୋ ମାର୍ଗ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ୨୦୧୪ରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରରେ ମୋଟ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ୨୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ କମ୍ ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକ ଧ୍ୟାନ ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ଏବେ ତାହା ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ବିଶେଷ କରି ସହର ଭିତରେ ଆଧୁନିକ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ସହରକୁ ଅନ୍ୟ ସହର ସହ ଯୋଡ଼ିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ବିଭିନ୍ନ ସହରକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନସିଆରରେ ଏକ ବୃହତ ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ହବ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରରେ ଦୁଇଟି ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ପରସ୍ପରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେଉଛି ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ମାନଜନକ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜୀବନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି।
ଗରିବରୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପହଞ୍ଚାଇବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଆୟୁଷ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ଭାରତୀୟ ଔଷଧ ପଦ୍ଧତିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆୟୁଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରେ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରଥମ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲୁଏଚଓ) ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। କିଛି ସପ୍ତାହ ତଳେ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ସେ ଉଦ୍‍ଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଆଜି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ।
"ବିଶ୍ୱର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଓ୍ୱେଲନେସ ରାଜଧାନୀରେ ପରିଣତ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସହିତ ବିଶ୍ୱ 'ହିଲ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'କୁ ମଧ୍ୟ ମନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବ। ବିଦେଶୀ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଭାରତରେ ଆୟୁଷ ଚିକିତ୍ସାରେ ସୁବିଧା ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆୟୁଷ ଭିସା ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଶହ ଶହ ବିଦେଶୀ ନାଗରିକ ଏହି ସୁବିଧାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶୀର୍ଷତ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚାଇବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ କହିଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ନଗର ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ, ଦିଲ୍ଲୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବିନୟ କୁମାର ସକ୍ସେନା, ଦିଲ୍ଲୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଆତିଶୀ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଆଞ୍ଚଳିକ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାହିବାବାଦ ଏବଂ ନ୍ୟୁ ଅଶୋକ ନଗର ମଧ୍ୟରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଗାଜିଆବାଦ-ମିରଟ ନମୋ ଭାରତ କରିଡରର ୧୩ କିଲୋମିଟର ଅଂଶକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଏହି ଉଦଘାଟନ ଦ୍ୱାରା ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଏହାର ପ୍ରଥମ ନମୋ ଭାରତ ସଂଯୋଗ ମିଳିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ମିରଟ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ଯଥେଷ୍ଟ ସହଜ ହେବ ଏବଂ ଅତୁଳନୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ସହିତ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ଫେଜ୍ -୪ର ଜନକପୁରୀରୁ କ୍ରିଷ୍ଣା ପାର୍କ ମଧ୍ୟରେ ୨.୮ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତାର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି। ଏହା ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ପ୍ରଥମ ଅଂଶ ହେବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ପଶ୍ଚିମ ଦିଲ୍ଲୀର କ୍ରିଷ୍ଣା ପାର୍କ, ବିକାଶପୁରୀର କିଛି ଅଂଶ, ଜନକପୁରୀ ଆଦି ଅଞ୍ଚଳ ଉପକୃତ ହେବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ଫେଜ୍ -୪ର ୨୬.୫ କିଲୋମିଟର ରିଥାଲା - କୁଣ୍ଡଲି ସେକ୍ସନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୬,୨୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏହି କରିଡର ଦିଲ୍ଲୀର ରିଥାଲାରୁ ହରିୟାଣାର ନାଥୁପୁର (କୁଣ୍ଡଲି)କୁ ସଂଯୋଗ କରିବ, ଯାହା ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ ଭାଗରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ମୁଖ୍ୟତଃ ରୋହିଣୀ, ବୱାନା, ନରେଲା ଏବଂ କୁଣ୍ଡଲି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ ଆବାସିକ, ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଜୋନର ଉନ୍ନତି ଆସିବ। ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ରେଡ୍ ଲାଇନ୍ ଦେଇ ଦିଲ୍ଲୀ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଦେଇ ଯାତ୍ରା କରିବା ସୁବିଧା ହେବ।
ପାଖାପାଖି ୧୮୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ରୋହିଣୀଠାରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ସିଏଆର୍‍ଆଇ)ର ନୂତନ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କୋଠାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ । ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସିହି ଔଷଧ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ନୂତନ କୋଠାରେ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ଲକ, ଓପିଡି ବ୍ଲକ, ଆଇପିଡି ବ୍ଲକ ଏବଂ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ଲକ ରହିବ, ଯାହା ରୋଗୀ ଏବଂ ଗବେଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ତଥା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and lays foundation stone of multiple development projects in Delhi worth over Rs. 12,200 crore
Delhi get its first Namo Bharat connectivity as Prime Minister inaugurates the Namo Bharat corridor between Sahibabad and New Ashok Nagar
India's metro network has now reached 1,000 kilometers; a remarkable achievement: PM
Along with ‘Make in India’, the World will also adopt ‘Heal in India’ as a mantra: PM
India has immense potential to become the World's health and wellness capital: PM
05 JAN 2025 2:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 12,200 crore in Delhi. The key focus of projects is to enhance regional connectivity and ensure ease of travel. The Prime Minister also undertook a ride in Namo Bharat Train from Sahibabad RRTS Station to New Ashok Nagar RRTS Station.
Addressing the occasion, the Prime Minister remarked that today, Delhi-NCR has received a significant gift from the Government of India and added that India's urban mobility has expanded further. Recalling his earlier ride during the day from Sahibabad to New Ashok Nagar on the Namo Bharat train, which showcases the future of public transport in developed Indian cities, Shri Modi said that he interacted with many youngsters, who were filled with joy and hope. The Prime Minister emphasized that once the Namo Bharat project is completed, there will be a significant change in traffic on the Delhi-Meerut route. He extended his heartfelt congratulations to the people of Delhi-NCR.
“Today marks another significant milestone in India's modern infrastructure journey”, remarked Shri Modi. He highlighted that India's metro network has now reached 1,000 kilometers and lauded it as a remarkable achievement. He noted that in 2014, when the country gave them the opportunity, India was not even in the top ten globally in terms of metro connectivity and however, over the past ten years, India has become the third-largest country in the world in terms of metro network. The Prime Minister emphasized that during the current tenure of their government, India will have the second-largest metro network in the world.
The Prime Minister remarked that before 2014, India's metro network was only 248 kilometers and limited to just five cities. He highlighted that in the past ten years, over 752 kilometers of new metro lines have been inaugurated in India. He further added that today, metro services are operational in 21 cities across the country, with over 1,000 kilometers of metro routes currently under rapid development.
Noting the expansion of the Delhi Metro, with the inauguration and foundation laying of two new routes, Shri Modi emphasized that after Gurgaon, another part of Haryana is now being connected to the metro network. He added that the Rithala-Narela-Kundli corridor will be one of the largest sections of the Delhi Metro network, strengthening connectivity between key industrial centers in Delhi and Haryana, and making commuting easier for people. The Prime Minister was pleased that, due to the continuous efforts of the Government of India, the metro routes in Delhi are steadily increasing and remarked that in 2014, the total metro network in Delhi-NCR was less than 200 kilometers, and today it has more than doubled.
“Over the past decade, the government's primary focus has been on infrastructure development”, said Shri Modi. He noted that ten years ago, the budget for infrastructure was around ₹2 lakh crore, which has now increased to over ₹11 lakh crore. He added that emphasis has been on modern connectivity, particularly within cities and connecting one city to another. The Prime Minister mentioned that expressways are now emerging from Delhi to various cities, and Delhi is being connected to industrial corridors. He remarked that in the NCR, a large multi-modal logistics hub is being developed, and two freight corridors are converging in Delhi-NCR. Shri Modi highlighted that these projects were contributing to the country's economic growth and providing employment opportunities for the youth. “Modern infrastructure is helping to ensure a dignified and quality life for everyone, including the poor and the middle class”, he added.
Emphasising the Government’s focus on making healthcare accessible to the poorest of the poor, the Prime Minister remarked that the Government is also promoting traditional Indian medicine systems like AYUSH and Ayurveda. He added that over the past decade, the AYUSH system has expanded to more than 100 countries. Shri Modi highlighted that the first World Health Organization (WHO) institution related to traditional medicine is being established in India. He added that a few weeks ago, he inaugurated the second phase of the All India Institute of Ayurveda. Shri Modi remarked that today, the foundation stone for the Central Ayurveda Research Institute has been laid and extended his special congratulations to the people of Delhi for this achievement.
“India has immense potential to become the world's health and wellness capital”, stressed the Prime Minister. He remarked that the day is not far when, along with "Make in India," the world will also adopt "Heal in India" as a mantra. He added that to facilitate foreign citizens in availing AYUSH treatments in India, a special AYUSH visa facility has been introduced and in a short span, hundreds of foreign nationals have benefited from this facility. The Prime Minister concluded his speech by expressing confidence that these efforts by the Government of India will take Delhi to new heights of development.
The Union Minister of Housing and Urban Affairs, Shri Manohar Lal, Lieutenant Governor of Delhi, Shri Vinay Kumar Saxena, Chief Minister of Delhi, Ms. Atishi were present among other dignitaries at the event.
Background
Marking a significant milestone in enhancing regional connectivity, Prime Minister will inaugurate the 13 km stretch of Delhi-Ghaziabad-Meerut Namo Bharat corridor between Sahibabad and New Ashok Nagar, worth around Rs 4,600 crore. With this inauguration, Delhi will get its first Namo Bharat connectivity. This will significantly ease travel between Delhi and Meerut and will benefit millions of people through high-speed and comfortable travel along with unmatched safety and reliability.
Prime Minister also inaugurated the 2.8 km stretch between Janakpuri and Krishna Park of Delhi Metro Phase-IV worth around Rs 1,200 crore. This will be the first stretch of Delhi Metro Phase-IV to be inaugurated. The areas of West Delhi such as Krishna Park, parts of Vikaspuri, Janakpuri among others will be benefitted.
Prime Minister laid the foundation stone of 26.5 km Rithala - Kundli section of Delhi Metro Phase-IV, worth around Rs 6,230 crore. This corridor will connect Rithala in Delhi to Nathupur (Kundli) in Haryana, significantly enhancing connectivity in the North-Western parts of Delhi and Haryana. Key areas to benefit include Rohini, Bawana, Narela, and Kundli, improving access to residential, commercial, and industrial zones. Once operational, it will facilitate travel across Delhi, Haryana, and Uttar Pradesh through the extended Red Line.
Prime Minister also laid the foundation stone for the new state-of-the-art building for the Central Ayurveda Research Institute (CARI) at Rohini, New Delhi, to be constructed at the cost of around Rs 185 crore. The campus will provide state of art healthcare and medicine infrastructure. The new building will house the Administrative Block, the OPD Block, the IPD Block, and a dedicated Treatment Block, ensuring an integrated and seamless healthcare experience for patients and researchers alike.