প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লীত ১২,২০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
দিল্লীত প্ৰথমটো নমো ভাৰত সংযোগ: প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাহিবাবাদ আৰু নতুন অশোক নগৰৰ মাজত উদ্বোধন কৰিলে নমো ভাৰত কৰিডৰ
ভাৰতৰ মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক এতিয়া ১০০০ কিলোমিটাৰ হৈছেগৈ; এটা উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ৰ লগতে বিশ্বই ‘হীল ইন ইণ্ডিয়া’কো মন্ত্ৰ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিশ্বৰ স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ কেন্দ্ৰস্থল হোৱাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে ভাৰতৰ : প্ৰধানমন্ত্ৰী
05 JAN 2025 2:23PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দিল্লীত ১২,২০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ মূল লক্ষ্য হৈছে আঞ্চলিক সংযোগ উন্নত কৰা আৰু মসৃণ ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নমো ভাৰত ৰে’লত চাহিবাবাদ আৰ আৰ টি এছ ষ্টেচনৰ পৰা নিউ অশোক নগৰ আৰ আৰ টি এছ ষ্টেচনলৈ যাত্ৰা কৰে।
এই অনুষ্ঠানত প্ৰদান কৰা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰকাশ কৰে যে দিল্লী-এনচিআৰে আজি ভাৰত চৰকাৰৰ পৰা এক উল্লেখযোগ্য উপহাৰ লাভ কৰিছে, যিটো ভাৰতৰ নগৰীয়া গতিশীলতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত হৈছে। ভাৰতৰ উন্নত চহৰসমূহৰ ৰাজহুৱা পৰিবহণৰ ভৱিষ্যতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা নমো ভাৰত ৰে’লত সাহিবাবাদৰ পৰা নিউ অশোক নগৰলৈ পূৰ্বৰ যাত্ৰাৰ কথা চিন্তা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে শ্বেয়াৰ কৰে যে তেওঁ বহু যুৱ যাত্ৰীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিছিল, যিসকল উত্তেজনা আৰু আশাবাদেৰে ভৰি পৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে নমো ভাৰত প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হ’লেই দিল্লী-মীৰুট পথত যাতায়তৰ ক্ষেত্ৰত এক পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱৰ্তন আনিব। লগতে দিল্লী-এনচিআৰবাসীলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি ভাৰতৰ আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ দিশত যাত্ৰাৰ আন এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতৰ মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক এতিয়া ১০০০ কিলোমিটাৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে, ইয়াক এক উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব বুলি অভিহিত কৰে। ২০১৪ চনৰ কথা চিন্তা কৰি, যেতিয়া ভাৰত মেট্ৰ’ সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ দহখন দেশৰ ভিতৰতো নাছিল, তেতিয়া তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল যে কেনেকৈ, বিগত দশকত, ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কলৈ উন্নীত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু জোৰ দি কয় যে, বৰ্তমান চৰকাৰৰ কাৰ্যকালত ভাৰতত বিশ্বজুৰি দ্বিতীয় বৃহত্তম মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক থাকিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক মাত্ৰ ২৪৮ কিলোমিটাৰ দীঘল আছিল আৰু মাত্ৰ পাঁচখন চহৰতে আৱদ্ধ আছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিগত দশকত সমগ্ৰ দেশতে ৭৫২ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক নতুন মেট্ৰ’ লাইন উদ্বোধন কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এতিয়া ২১খন চহৰত মেট্ৰ’ সেৱা কাৰ্যক্ষম হৈ উঠিছে, বৰ্তমান ১০০০ কিলোমিটাৰতকৈ অধিক মেট্ৰ’ পথৰ দ্ৰুত উন্নয়ন চলি আছে।
দিল্লী মেট্ৰ’ৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি, উদ্বোধন আৰু দুটা নতুন পথৰ ভেটি স্থাপনৰ জৰিয়তে শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে গুৰগাঁৱৰ পিছত হাৰিয়ানাৰ আন এটা অঞ্চল এতিয়া মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ৰিথালা-নাৰেলা-কুণ্ডলী কৰিড’ৰ দিল্লী মেট্ৰ’ৰ অন্যতম বৃহৎ অংশ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব, যাৰ ফলত দিল্লী আৰু হাৰিয়ানাৰ মূল উদ্যোগিক কেন্দ্ৰসমূহৰ মাজত সংযোগ বৃদ্ধি পাব আৰু মানুহৰ বাবে অহা-যোৱা কৰাটো অধিক সুবিধাজনক হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিল্লীত মেট্ৰ’ পথৰ অবিৰত বৃদ্ধিৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি ভাৰত চৰকাৰৰ অব্যাহত থকা প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই ইয়াৰ কাৰণ বুলি কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত দিল্লী-এনচিআৰত মুঠ মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক ২০০ কিলোমিটাৰতকৈও কম আছিল, আৰু আজি ই দুগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিগত দশকত চৰকাৰৰ প্ৰাথমিক গুৰুত্ব আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ওপৰত আছিল। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে দহ বছৰৰ আগতে আন্তঃগাঁথনিৰ বাজেট প্ৰায় ২ লাখ কোটি টকা আছিল যদিও এতিয়া ই ১১ লাখ কোটি টকাৰ ওপৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে চহৰৰ ভিতৰত আৰু চহৰৰ মাজত আধুনিক সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এতিয়া দিল্লীৰ পৰা বিভিন্ন চহৰলৈ এক্সপ্ৰেছৱে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আৰু দিল্লীক উদ্যোগিক কৰিডৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এনচিআৰত এটা বৃহৎ মাল্টি-ম’ডেল লজিষ্টিক হাব গঢ়ি তোলা হৈছে, য’ত দিল্লী-এনচিআৰত দুটা মালবাহী কৰিডৰ একত্ৰিত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে এই প্ৰকল্পসমূহে দেশৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশক আগুৱাই লৈ গৈছে আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিয়ে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীকে ধৰি সকলোৰে বাবে মৰ্যাদাপূৰ্ণ আৰু মানসম্পন্ন জীৱন নিশ্চিত কৰিছে।
দৰিদ্ৰসকলৰ ভিতৰত স্বাস্থ্যসেৱা সুলভ কৰি তোলাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আয়ুষ আৰু আয়ুৰ্বেদৰ দৰে পৰম্পৰাগত ভাৰতীয় চিকিৎসা ব্যৱস্থাৰ প্ৰসাৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিগত দশকত আয়ুষ ব্যৱস্থা ১০০ খনতকৈও অধিক দেশলৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰতে পৰম্পৰাগত চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ প্ৰতি নিবেদিত প্ৰথমটো বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ প্ৰতিষ্ঠান (WHO) প্ৰতিষ্ঠা কৰি আছে। তেওঁ আৰু উল্লেখ কৰে যে, মাত্ৰ কেইসপ্তাহমানৰ আগতে তেওঁ অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ উদ্বোধন কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেন্দ্ৰীয় আয়ুৰ্বেদ গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ কথাও ঘোষণা কৰাৰ লগতে এই সাফল্যৰ বাবে দিল্লীবাসীলৈ বিশেষ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্বসহকাৰে কয় যে ভাৰত বিশ্বৰ স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ ৰাজধানী হোৱাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে সেই দিনটো বহু দূৰত নহয় যেতিয়া "মেক ইন ইণ্ডিয়া"ৰ সমান্তৰালভাৱে বিশ্বই "হীল ইন ইণ্ডিয়া"ক পথ প্ৰদৰ্শক নীতি হিচাপেও আকোৱালি ল'ব। তেওঁ লগতে কয় যে বিদেশী নাগৰিকে ভাৰতত আয়ুষ চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰাত সহজ কৰি তুলিবলৈ আয়ুষ ভিছাৰ বিশেষ সুবিধা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে, আৰু কম সময়ৰ ভিতৰতে ইতিমধ্যে শ শ বিদেশী নাগৰিকে ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আত্মবিশ্বাসেৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰি ভাৰত চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টাই দিল্লীক উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত কৰিব বুলি প্ৰকাশ কৰে।
এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় গৃহ নিৰ্মাণ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত মনোহৰ লাল, দিল্লীৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী বিনয় কুমাৰ ছাক্সেনা, আৰু দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী আতিশীৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
আঞ্চলিক সংযোগ উন্নত কৰাৰ দিশত এক বৃহৎ পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ৪৬০০ কোটি টকা মূল্যৰ চাহিবাবাদৰ পৰা নিউ অশোক নগৰলৈকে বিস্তৃত দিল্লী-গাজিয়াবাদ-মীৰাট নমো ভাৰত কৰিডৰৰ ১৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ উদ্বোধন কৰিব। এই উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত দিল্লীৰ প্ৰথম নমো ভাৰত সংযোগৰ প্ৰৱৰ্তন। ই দিল্লী আৰু মীৰাটৰ মাজত যাত্ৰা বহু পৰিমাণে সহজ কৰি তুলিব, অতুলনীয় সুৰক্ষা আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতাৰ লগতে দ্ৰুতবেগী, আৰামদায়ক ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি লাখ লাখ লোকক উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিল্লী মেট্ৰ’ চতুৰ্থ পৰ্যায়ৰ কামত জনকপুৰী আৰু কৃষ্ণ পাৰ্কৰ মাজৰ ২.৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ প্ৰায় ১২০০ কোটি টকা মূল্যৰ পথটোও উদ্বোধন কৰে। উল্লেখ্য যে এইটোৱেই হৈছে দিল্লী মেট্ৰ’ চতুৰ্থ পৰ্যায়ৰ প্ৰথমটো অংশ উদ্বোধন কৰা হৈছে। কৃষ্ণ উদ্যানকে ধৰি পশ্চিম দিল্লীৰ অঞ্চল, বিকাশপুৰী, জনকপুৰী, ইত্যাদি কিছু অংশ এই উন্নয়নৰ দ্বাৰা যথেষ্ট উপকৃত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিল্লী মেট্ৰ’ ফেজ-চতুৰ্থৰ ২৬.৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰিথালা-কুণ্ডলী অংশৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, যাৰ মূল্য প্ৰায় ৬,২৩০ কোটি টকা। এই কৰিড’ৰে দিল্লীৰ ৰিথালাক হাৰিয়ানাৰ নাথুপুৰ (কুণ্ডলী)ৰ সৈতে সংযোগ কৰি দিল্লী আৰু হাৰিয়ানাৰ উত্তৰ-পশ্চিম অঞ্চলৰ সংযোগ বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰিব। ৰোহিনী, বাৱানা, নাৰেলা, আৰু কুণ্ডলীৰ দৰে মূল অঞ্চলসমূহে আৱাসিক, বাণিজ্যিক, আৰু উদ্যোগিক অঞ্চলসমূহৰ উন্নত প্ৰৱেশৰ দ্বাৰা লাভৱান হ’ব। কাৰ্যক্ষম হ’লে বৰ্ধিত ৰেড লাইনে দিল্লী, হাৰিয়ানা, আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন দিল্লীৰ ৰোহিনীত কেন্দ্ৰীয় আয়ুৰ্বেদ গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ নতুন অত্যাধুনিক ভৱন নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, যিটো আনুমানিক ১৮৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ’ব। এই কেম্পাছত অত্যাধুনিক স্বাস্থ্যসেৱা আৰু চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব। নতুন সুবিধাটোত প্ৰশাসনিক ব্লক, অ’পিডি ব্লক, আইপিডি ব্লক, আৰু এটা নিৰ্দিষ্ট চিকিৎসা ব্লক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব, যাৰ ফলত ৰোগী আৰু গৱেষক উভয়ৰে বাবে এক সংহত আৰু নীৰৱচ্ছিন্ন স্বাস্থ্যসেৱাৰ অভিজ্ঞতা সুনিশ্চিত কৰা হ’ব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and lays foundation stone of multiple development projects in Delhi worth over Rs. 12,200 crore
Delhi get its first Namo Bharat connectivity as Prime Minister inaugurates the Namo Bharat corridor between Sahibabad and New Ashok Nagar
India's metro network has now reached 1,000 kilometers; a remarkable achievement: PM
Along with ‘Make in India’, the World will also adopt ‘Heal in India’ as a mantra: PM
India has immense potential to become the World's health and wellness capital: PM
05 JAN 2025 2:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 12,200 crore in Delhi. The key focus of projects is to enhance regional connectivity and ensure ease of travel. The Prime Minister also undertook a ride in Namo Bharat Train from Sahibabad RRTS Station to New Ashok Nagar RRTS Station.
Addressing the occasion, the Prime Minister remarked that today, Delhi-NCR has received a significant gift from the Government of India and added that India's urban mobility has expanded further. Recalling his earlier ride during the day from Sahibabad to New Ashok Nagar on the Namo Bharat train, which showcases the future of public transport in developed Indian cities, Shri Modi said that he interacted with many youngsters, who were filled with joy and hope. The Prime Minister emphasized that once the Namo Bharat project is completed, there will be a significant change in traffic on the Delhi-Meerut route. He extended his heartfelt congratulations to the people of Delhi-NCR.
“Today marks another significant milestone in India's modern infrastructure journey”, remarked Shri Modi. He highlighted that India's metro network has now reached 1,000 kilometers and lauded it as a remarkable achievement. He noted that in 2014, when the country gave them the opportunity, India was not even in the top ten globally in terms of metro connectivity and however, over the past ten years, India has become the third-largest country in the world in terms of metro network. The Prime Minister emphasized that during the current tenure of their government, India will have the second-largest metro network in the world.
The Prime Minister remarked that before 2014, India's metro network was only 248 kilometers and limited to just five cities. He highlighted that in the past ten years, over 752 kilometers of new metro lines have been inaugurated in India. He further added that today, metro services are operational in 21 cities across the country, with over 1,000 kilometers of metro routes currently under rapid development.
Noting the expansion of the Delhi Metro, with the inauguration and foundation laying of two new routes, Shri Modi emphasized that after Gurgaon, another part of Haryana is now being connected to the metro network. He added that the Rithala-Narela-Kundli corridor will be one of the largest sections of the Delhi Metro network, strengthening connectivity between key industrial centers in Delhi and Haryana, and making commuting easier for people. The Prime Minister was pleased that, due to the continuous efforts of the Government of India, the metro routes in Delhi are steadily increasing and remarked that in 2014, the total metro network in Delhi-NCR was less than 200 kilometers, and today it has more than doubled.
“Over the past decade, the government's primary focus has been on infrastructure development”, said Shri Modi. He noted that ten years ago, the budget for infrastructure was around ₹2 lakh crore, which has now increased to over ₹11 lakh crore. He added that emphasis has been on modern connectivity, particularly within cities and connecting one city to another. The Prime Minister mentioned that expressways are now emerging from Delhi to various cities, and Delhi is being connected to industrial corridors. He remarked that in the NCR, a large multi-modal logistics hub is being developed, and two freight corridors are converging in Delhi-NCR. Shri Modi highlighted that these projects were contributing to the country's economic growth and providing employment opportunities for the youth. “Modern infrastructure is helping to ensure a dignified and quality life for everyone, including the poor and the middle class”, he added.
Emphasising the Government’s focus on making healthcare accessible to the poorest of the poor, the Prime Minister remarked that the Government is also promoting traditional Indian medicine systems like AYUSH and Ayurveda. He added that over the past decade, the AYUSH system has expanded to more than 100 countries. Shri Modi highlighted that the first World Health Organization (WHO) institution related to traditional medicine is being established in India. He added that a few weeks ago, he inaugurated the second phase of the All India Institute of Ayurveda. Shri Modi remarked that today, the foundation stone for the Central Ayurveda Research Institute has been laid and extended his special congratulations to the people of Delhi for this achievement.
“India has immense potential to become the world's health and wellness capital”, stressed the Prime Minister. He remarked that the day is not far when, along with "Make in India," the world will also adopt "Heal in India" as a mantra. He added that to facilitate foreign citizens in availing AYUSH treatments in India, a special AYUSH visa facility has been introduced and in a short span, hundreds of foreign nationals have benefited from this facility. The Prime Minister concluded his speech by expressing confidence that these efforts by the Government of India will take Delhi to new heights of development.
The Union Minister of Housing and Urban Affairs, Shri Manohar Lal, Lieutenant Governor of Delhi, Shri Vinay Kumar Saxena, Chief Minister of Delhi, Ms. Atishi were present among other dignitaries at the event.
Background
Marking a significant milestone in enhancing regional connectivity, Prime Minister will inaugurate the 13 km stretch of Delhi-Ghaziabad-Meerut Namo Bharat corridor between Sahibabad and New Ashok Nagar, worth around Rs 4,600 crore. With this inauguration, Delhi will get its first Namo Bharat connectivity. This will significantly ease travel between Delhi and Meerut and will benefit millions of people through high-speed and comfortable travel along with unmatched safety and reliability.
Prime Minister also inaugurated the 2.8 km stretch between Janakpuri and Krishna Park of Delhi Metro Phase-IV worth around Rs 1,200 crore. This will be the first stretch of Delhi Metro Phase-IV to be inaugurated. The areas of West Delhi such as Krishna Park, parts of Vikaspuri, Janakpuri among others will be benefitted.
Prime Minister laid the foundation stone of 26.5 km Rithala - Kundli section of Delhi Metro Phase-IV, worth around Rs 6,230 crore. This corridor will connect Rithala in Delhi to Nathupur (Kundli) in Haryana, significantly enhancing connectivity in the North-Western parts of Delhi and Haryana. Key areas to benefit include Rohini, Bawana, Narela, and Kundli, improving access to residential, commercial, and industrial zones. Once operational, it will facilitate travel across Delhi, Haryana, and Uttar Pradesh through the extended Red Line.
Prime Minister also laid the foundation stone for the new state-of-the-art building for the Central Ayurveda Research Institute (CARI) at Rohini, New Delhi, to be constructed at the cost of around Rs 185 crore. The campus will provide state of art healthcare and medicine infrastructure. The new building will house the Administrative Block, the OPD Block, the IPD Block, and a dedicated Treatment Block, ensuring an integrated and seamless healthcare experience for patients and researchers alike.