Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the Grameen Bharat Mahotsav 2025
Our vision is to empower rural India by transforming villages into vibrant centres of growth and opportunity: PM
We have launched a campaign to guarantee basic amenities in every village: PM
Our government's intentions, policies and decisions are empowering rural India with new energy: PM
Today, India is engaged in achieving prosperity through cooperatives: PM
04 JAN 2025 12:38PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated Grameen Bharat Mahotsav 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi today. Building a Resilient Rural India for a Viksit Bharat 2024 is the theme of the Mahotsav. Addressing the gathering on the occasion, the Prime Minister greeted all the people present a very happy 2025. He said the grand organization of the Grameen Bharat Mahotsav in the beginning of the year is giving a glimpse of the development journey of India and creating an identity of the same. He congratulated NABARD and other associates for the organization of the event.
The Prime Minister remarked that those of us who were born and brought up in the villages know the potential of the villages. He added that the spirit of the village also resides in those who live in the villages. He further added that those who have lived in the villages also know how to live the true life of a village. Shri Modi said that he was fortunate to have spent his childhood in a small town with a simple environment. He added that he spent time in the countryside later when he left the town. “I have experienced the difficulties and am also aware of the possibilities of the village”, said the Prime Minister. He added that since childhood he had observed that although the people of the village are hardworking, they miss out on the right opportunities due to lack of capital. He further added that despite the villagers having diverse strengths in various fields, it is lost in the quest to satisfy their basic amenities. The Prime Minister noted that there were diverse challenges like natural calamities, lack of access to markets facing the farmers. He added that after having seen all these, he resolved his mind and was encouraged to tackle the challenges faced by them. He further added that the development works being undertaken today in the rural areas are inspired by the lessons and experiences from the villages. Shri Modi said that since 2014, he has been constantly in the service of rural India. “Ensuring a dignified life for the people of rural India is the priority of my Government”, exclaimed the Prime Minister. He added that their vision was to ensure an empowered rural India, provide ample opportunities for villagers, reduce out migration and ensure ease of life of the people of villages. Therefore, he said, the Government had implemented a program in each and every village to ensure basic amenities. Shri Modi highlighted that every house was provided with a toilet as part of Swachh Bharat Mission, crores of people in rural India were given pucca houses as part of PM Awaas Yojana and lakhs of houses in villages were ensured safe and clean drinking water through Jal Jeevan Mission.
“Today, Health facilities are being provided in more than 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs to the people”, said the Prime Minister. He added that Telemedicine, assisted by digital technologies, has ensured the option of best doctors and hospitals to the villages. Crores of people in the rural areas have benefited from the telemedicine through e-Sanjeevini, he further added. Shri Modi remarked that during the COVID-19 pandemic, the world wondered how India's villages would cope. He added that however, the Government ensured that vaccines reached the last person in every village.
The Prime Minister highlighted the importance of creating economic policies that consider every section of rural society to strengthen the rural economy. He was pleased that over the past 10 years, the government has formulated special policies and made decisions for every section of the village. Shri Modi remarked that just a few days ago, the Cabinet approved the extension of the PM Crop Insurance Scheme for another year and decided to continue the subsidy on DAP. He emphasized that the government's intentions, policies, and decisions are infusing new energy into rural India. The Prime Minister underscored the goal of providing maximum economic assistance to villagers within their villages, enabling them to engage in farming and create new employment and self-employment opportunities. He noted that through the PM Kisan Samman Nidhi, farmers have received approximately ₹3 lakh crore in financial assistance. Noting that over the past 10 years, the amount of agricultural loans has increased by 3.5 times, Shri Modi mentioned that now livestock and fish farmers are being provided with Kisan Credit Cards. He added that in addition, more than 9,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) in the country are receiving financial assistance. He further underlined that the government has consistently increased the MSP for several crops over the past 10 years.
Shri Modi highlighted the launch of campaigns like the Swamitva Yojana, through which villagers are receiving property papers. He remarked that over the past 10 years, several policies have been implemented to promote MSMEs. The Prime Minister emphasized that MSMEs have benefited from the Credit Link Guarantee Scheme, with over one crore rural MSMEs reaping its benefits. He noted that today, rural youth are receiving support from schemes like the Mudra Yojana, Start-Up India, and Stand-Up India.
The Prime Minister highlighted the significant contribution of cooperatives in transforming the rural landscape. He remarked that India is on the path to prosperity through cooperation, and for this purpose, the Ministry of Cooperation was established in 2021. He noted that around 70,000 Primary Agricultural Credit Societies (PACS) are being computerized to ensure that farmers and villagers get better value for their products, thereby strengthening the rural economy.
Shri Modi emphasized that apart from agriculture, various traditional arts and skills have been prevalent in our villages, such as blacksmithing, carpentry, and pottery. He remarked that these occupations have significantly contributed to the rural and local economy, but were previously neglected. He added that to enhance their skills and provide affordable assistance, the Vishwakarma Yojana is being implemented, giving lakhs of Vishwakarma artisans an opportunity to progress.
“When intentions are noble, the results are satisfying”, said Shri Modi. He added that the country is now reaping the benefits of the hard work done over the past 10 years. Citing a recent large-scale survey that revealed several important facts, Shri Modi noted that compared to 2011, consumption in rural India has nearly tripled, indicating that people are spending more on their preferred items. He noted that previously, villagers had to spend more than 50% of their income on food, but for the first time since independence, the expenditure on food in rural areas has fallen below 50%. He explained that this meant the people are now spending on other desires and needs, improving their quality of life.
Highlighting another significant finding from the survey, which revealed that the gap in consumption between urban and rural areas has decreased, the Prime Minister remarked that it was previously believed that urban individuals could spend more than those in villages, but continuous efforts have reduced this disparity. He emphasized that numerous success stories from rural India inspire us.
The Prime Minister noted that these achievements could have been realized during previous governments' tenures, but for decades after independence, lakhs of villages were deprived of basic necessities. He pointed out that the majority of SC, ST, and OBC populations reside in villages and were neglected by previous governments. This led to migration from villages, increased poverty, and a widening gap between rural and urban areas. Citing an example of the previous perception of border villages as the last villages of the country, Shri Modi stated that his government has given them the status of the first villages and launched the Vibrant Villages Scheme for their development. He highlighted that the development of border villages is increasing the income of their residents. He emphasized that those who were previously ignored are now being prioritized by his government. The Prime Minister mentioned the launch of the PM Janman Yojana for the development of tribal areas, ensuring equal rights for regions that were deprived of development for decades. He remarked that over the past 10 years, his government has corrected many mistakes of previous governments. He emphasized that the government is moving forward with the mantra of national development through rural development. Shri Modi highlighted that as a result of these efforts, 25 crore people have been lifted out of poverty in the past 10 years, with the majority being from rural areas. He mentioned a recent study by the State Bank of India, which revealed that rural poverty in India has decreased from approximately 26% in 2012 to less than 5% in 2024. He noted that while some people have been chanting slogans to eradicate poverty for decades, the country is now witnessing a real reduction in poverty.
Emphasizing the significant role of women in India's rural economy and the government's efforts to expand this role, Shri Modi remarked that women are redefining rural life as Bank Sakhis and Bima Sakhis, and are leading a new revolution through self-help groups. He noted that 1.15 crore women in villages have become Lakhpati Didis and the government aims to make 3 crore women Lakhpati Didis. He added that special schemes were also being implemented for women from Dalit, deprived, and tribal communities.
Underscoring the unprecedented focus on rural infrastructure, the Prime Minister highlighted that most villages are now connected to highways, expressways, and railways. He noted that under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, approximately 4 lakh kilometers of roads was constructed in rural areas over the past 10 years. “Villages are becoming modern 21st-century villages in terms of digital infrastructure”, said the Prime Minister. He noted that over 94% of rural households now have access to telephones or mobile phones and banking services and world-class technology like UPI was available in villages. Shri Modi highlighted that the number of Common Service Centers has increased from less than 1 lakh before 2014 to over 5 lakh today, providing dozens of government services online. He underscored that this infrastructure was accelerating village development, creating employment opportunities, and integrating villages into the nation's progress.
Acknowledging the significant role played by NABARD's senior management in the success of various initiatives, from self-help groups to Kisan Credit Cards, Shri Modi emphasized that NABARD will continue to play a crucial role in fulfilling the nation's goals. He highlighted the strength of Farmer Producer Organizations (FPOs) and their role in ensuring better prices for farmers' produce. He stressed the need to create more FPOs and move forward in that direction. The Prime Minister remarked that milk production is currently providing the highest returns to farmers. He emphasized the need to establish 5-6 more cooperatives like Amul, with a nationwide reach. He noted that the country is advancing natural farming in mission mode and urged the inclusion of more farmers in this initiative. Shri Modi highlighted the importance of linking self-help groups with micro and small industries (MSMEs) to meet the demand for their products across the country. He emphasized the need for proper branding and marketing of these products. He also stressed the importance of focusing on the quality, packaging, and branding of GI products.
Emphasizing the need to work on diversifying rural income, the Prime Minister highlighted the importance of making irrigation affordable, promoting micro-irrigation, creating more rural enterprises, and maximizing the benefits of natural farming for the rural economy. He urged for time-bound efforts in this direction.
Shri Modi urged that the entire village should collectively take care of the Amrit Sarovar built in their village. He mentioned the ongoing 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign and stressed the importance of every villager participating in this initiative to plant more trees. He further highlighted the significance of harmony and love in village identity. Noting that some people are trying to spread poison in society in the name of caste and weaken the social fabric, Shri Modi urged to thwart these conspiracies and preserve the shared culture of the village.
Concluding the speech, the Prime Minister emphasized the need to continuously work towards empowering villages and ensuring that the resolutions reach every village. He expressed confidence that the development of villages will lead to the realization of a developed India.
The Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman and Minister of State for Finance, Shri Pankaj Chaudhary were present among the dignitaries.
Background
Celebrating Rural India's entrepreneurial spirit and cultural heritage, the Grameen Bharat Mahotsav 2025 will be held from 4th to 9th January with the theme 'Building a Resilient Rural India for a Viksit Bharat 2047’ and motto “गांव बढ़े, तो देश बढ़े”. Mahotsav aims to celebrate Rural India’s entrepreneurial spirit and cultural heritage.
The Mahotsav, through various discussions, workshops and masterclasses, aims to enhance rural infrastructure, create self-reliant economies, and foster innovation within rural communities. Its objectives include promoting economic stability and financial security among rural populations, with a special focus on North-East India, by addressing financial inclusion and supporting sustainable agricultural practices.
A significant focus of the Mahotsav will be to empower rural women through entrepreneurship; bring together government officials, thought leaders, rural entrepreneurs, artisans and stakeholders from diverse sectors to build a roadmap for collaborative and collective rural transformation; encourage discussions around leveraging technology and innovative practices to enhance rural livelihoods; and showcase India's rich cultural heritage through vibrant performances and exhibitions.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ମହୋତ୍ସବ୨୦୨୫ର ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ସୁଯୋଗର ପ୍ରଗତିଶୀଳ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରି ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ସଶକ୍ତ କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ଭାରତ ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସମୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 JAN 2025 12:38PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୫କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ଗଠନ ଏହି ମହୋତ୍ସବର ବିଷୟବସ୍ତୁ । ଏହି ଅବସରରେ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ୨୦୨୫ର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ମହୋତ୍ସବର ଭବ୍ୟ ଆୟୋଜନ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଝଲକ ଦେଉଛି ଏବଂ ଏହାର ଏକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ସେ ନାବାର୍ଡ ଓ ଅନ୍ୟ ସହଯୋଗୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଯେଉଁମାନେ ଗାଁରେ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବଡ଼ ହୋଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ଗାଁର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି । ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଗାଁର ଆତ୍ମା ବାସ କରେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଗାଁରେ ରହିଥିଲେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି କିପରି ଏକ ଗାଁର ପ୍ରକୃତ ଜୀବନଯାପନ କରିବାକୁ ହେବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସରଳ ପରିବେଶ ଥିବା ଏକ ଛୋଟ ସହରରେ ତାଙ୍କର ପିଲାଦିନ ବିତାଇଥିବାରୁ ସେ ଭାଗ୍ୟବାନ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପରେ ଯେତେବେଳେ ସେ ସହର ଛାଡିଥିଲେ ସେତେବେଳେ ସେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସମୟ ବିତାଇଥିଲେ । "ମୁଁ ଗାଁର ସମସ୍ୟାକୁ ଅନୁଭବ କରିଛି ଏବଂ ଗାଁର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଅବଗତ ଅଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପିଲାଦିନରୁ ସେ ଦେଖିଥିଲେ ଯେ ଗାଁର ଲୋକମାନେ ପରିଶ୍ରମୀ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ପୁଞ୍ଜି ଅଭାବରୁ ସେମାନେ ଉପଯୁକ୍ତ ସୁଯୋଗରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୁଅନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିବିଧ ଶକ୍ତି ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ମୌଳିକ ସୁବିଧାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ହଜିଯାଉଛି। କୃଷକମାନଙ୍କ ଆଗରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ, ବଜାରର ଅଭାବ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏସବୁ ଦେଖିବା ପରେ ସେ ଦୃଢ଼ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଯେଉଁ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି ତାହା ଗାଁର ଶିକ୍ଷା ଓ ଅନୁଭୂତିରୁ ପ୍ରେରିତ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ରୁ ସେ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ସେବାରେ ନିରନ୍ତର ରହିଛନ୍ତି । "ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏକ ସଶକ୍ତ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା, ସ୍ଥାନାନ୍ତର କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ସହଜ କରିବା ସେମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ତେଣୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଶୌଚାଳୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଁର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଘରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଆଜି ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିରରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହାୟତାରେ ଟେଲିମେଡିସିନ୍ ଗାଁକୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଡାକ୍ତର ଓ ହସ୍ପିଟାଲର ବିକଳ୍ପ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଇ-ସଞ୍ଜୀବିନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଟେଲିମେଡିସିନ ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତର ଗାଁଗୁଡ଼ିକ କିପରି ଏହାର ମୁକାବିଲା କରିବେ ତାହାକୁ ନେଇ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସରକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଯେପରି ଟୀକା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁର ଶେଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ।
ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାମୀଣ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ବିଚାର କରି ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ପାଇଁ ସରକାର ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିବା ସହ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କିଛି ଦିନ ତଳେ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାକୁ ଆଉ ଏକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲା ଏବଂ ଡିଏପି ଉପରେ ସବସିଡି ଜାରି ରଖିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲା । ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସଂଚାର କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଗାଁ ଭିତରେ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇପାରିବେ ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ। ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପାଖାପାଖି ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୃଷି ଋଣ ପରିମାଣ ୩.୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପଶୁସମ୍ପଦ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଦେଶର ୯ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଉଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଅନେକ ଫସଲ ପାଇଁ ଏମଏସପି ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି।
ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା ଭଳି ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମବାସୀ ଜମି କାଗଜପତ୍ର ପାଉଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏମଏସଏମଇକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଅନେକ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କ୍ରେଡିଟ୍ ଲିଙ୍କ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନାଦ୍ୱାରା ଏମଏସଏମଇଗୁଡିକ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଏମଏସଏମଇକୁ ଉପକୃତ କରିଛି । ଆଜି ଗ୍ରାମୀଣ ଯୁବକଯୁବତୀମାନେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଓ ଷ୍ଟାଣ୍ଡଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଯୋଜନାରୁ ସହାୟତା ପାଉଛନ୍ତି।
ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ସମବାୟ ସମିତିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ସମୃଦ୍ଧି ପଥରେ ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ୨୦୨୧ରେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। କୃଷକ ଓ ଗ୍ରାମବାସୀମାନେ ଯେପରି ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ପାଇପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୭୦,୦୦୦ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପ୍ୟାକ୍ସ)ର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କୃଷି ବ୍ୟତୀତ ଆମ ଗାଁରେ ଲୁହାର, କାର୍ପେଟ୍ରି ଓ ମାଟି ତିଆରି ଭଳି ଅନେକ ପାରମ୍ପରିକ କଳା ଓ କୌଶଳ ପ୍ରଚଳିତ ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏହି ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକର ଯଥେଷ୍ଟ ଅବଦାନ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବରୁ ଏହାକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସୁଲଭ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବିଶ୍ୱକର୍ମା କାରିଗରଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି ।
କୃଷି ବ୍ୟତୀତ ଆମ ଗାଁରେ କମାରକାମ, ବଢେଇକାମ ଓ କୁମ୍ଭାର କାମ ଭଳି ଅନେକ ପାରମ୍ପରିକ କଳା ଓ କୌଶଳ ପ୍ରଚଳିତ ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏହି ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକର ଯଥେଷ୍ଟ ଅବଦାନ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବରୁ ଏହାକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା । ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସୁଲଭ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବିଶ୍ୱକର୍ମା କାରିଗରଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି ।
ଯେତେବେଳେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମହତ ଥାଏ, ଫଳାଫଳ ସନ୍ତୋଷଜନକ ହୋଇଥାଏ। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ହୋଇଥିବା କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ସୁଫଳ ଦେଶ ଏବେ ପାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ବୃହତ୍ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥ୍ୟ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିବା ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୧ ତୁଳନାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ଉପଭୋଗ ପ୍ରାୟ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଲୋକମାନେ ନିଜ ପସନ୍ଦର ଜିନିଷ ଉପରେ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଆୟର ୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟ ରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଖାଦ୍ୟ ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ ୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ହୋଇଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଲୋକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଇଚ୍ଛା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି, ଅର୍ଥାତ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଛି ।
ସହରାଞ୍ଚଳ ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ବୋଲି ସର୍ଭେରୁ ମିଳିଥିବା ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଏହା ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ତୁଳନାରେ ସହରାଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନେ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିପାରିବେ, କିନ୍ତୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅସମାନତା ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ଅନେକ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ ହୋଇପାରିଥାନ୍ତା, କିନ୍ତୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗାଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇ ରହିଥିଲେ । ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଅଧିକାଂଶ ଅନୁସୂଚୀତ ଜାତି, ଅନସୂଚୀତ ଜନଜାତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଜନସଂଖ୍ୟା ଗାଁରେ ବସବାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅବହେଳିତ କରି ରଖିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗାଁରୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ହେଉଥିଲା, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବଢ଼ିଲା ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ ବଢୁଥିଲା । ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗାଁଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ଶେଷ ଗାଁ ବୋଲି ପୂର୍ବଧାରଣାକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ଗାଁର ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଫଳରେ ସେଠାକାର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଥିଲା ସେମାନଙ୍କୁ ଏବେ ତାଙ୍କ ସରକାର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ପିଏମ ଜନମନ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସମାନ ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କର ଅନେକ ଭୁଲ ସୁଧାରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ଜାତୀୟ ବିକାଶର ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟେଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ବାରା ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ୨୦୧୨ରେ ପ୍ରାୟ ୨୬ ପ୍ରତିଶତଥିବାବେଳେ ୨୦୨୪ରେ ଏହା ୫ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ଲୋକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ର ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇ ଆସୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ପ୍ରକୃତ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିରେ ମହିଳାଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଏବଂ ଏହି ଭୂମିକାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ ଏବଂ ବୀମା ସଖୀ ରୂପେ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବନର ନୂତନ ବ୍ୟଖ୍ୟା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ନୂତନ ବିପ୍ଳବର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗାଁର ୧.୧୫ କୋଟି ମହିଳା ଲଖପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଉ ୩ କୋଟି ମହିଳା ଲଖପତି ଦିଦି କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ ଓ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି।
ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଥିବା କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଧିକାଂଶ ଗାଁ ଏବେ ରାଜପଥ, ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ୱେ ଏବଂ ରେଳପଥ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାୟ ୪ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗ୍ରାମଗୁଡିକ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଧୁନିକ ଗ୍ରାମରେ ପରିଣତ ହେଉଛି " । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୯୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଖରେ ଏବେ ଟେଲିଫୋନ କିମ୍ବା ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ଏବଂ ୟୁପିଆଇ ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଗାଁରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ କମନ୍ ସର୍ଭିସ୍ ସେଣ୍ଟର ସଂଖ୍ୟା ୧ ଲକ୍ଷରୁ କମ୍ ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଏହା ୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗ୍ରାମର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି, ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ଗାଁକୁ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପର ସଫଳତାରେ ନାବାର୍ଡର ବରିଷ୍ଠ ପରିଚାଳନାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନାବାର୍ଡ ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ସେ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ)ର ଶକ୍ତି ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ଉତ୍ପାଦର ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଅଧିକ ଏଫପିଓ ସୃଷ୍ଟି କରି ସେହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ବର୍ତ୍ତମାନ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଅମୁଲ ଭଳି ଆହୁରି ୫ରୁ ୬ଟି ସମବାୟ ସମିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଦେଶ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ମିଶନ ମୋଡରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ଏବଂ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡିକର ଉତ୍ପାଦର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅଣୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ) ସହିତ ଯୋଡିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକର ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଜିଆଇ ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତା, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଇଥିଲେ ।
ଗ୍ରାମୀଣ ଆୟରେ ବିବିଧତା ଆଣିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଳସେଚନକୁ ସୁଲଭ କରିବା, କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏ ଦିଗରେ ସମୟବଦ୍ଧ ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ସମଗ୍ର ଗାଁ ମିଳିତ ଭାବେ ନିଜ ଗାଁରେ ନିର୍ମିତ ଅମୃତ ସରୋବରର ଯତ୍ନ ନେବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ଏବେ ଚାଲିଥିବା 'ଏକ ବୃକ୍ଷ ମା କେ ନାମ' ଅଭିଯାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଗାଁ ର ପରିଚୟରେ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଓ ପ୍ରେମର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । କିଛି ଲୋକ ଜାତି ନାମରେ ସମାଜରେ ବିଷ ସଂଚାର କରିବା ସହ ସାମାଜିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା କହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରକୁ ବିଫଳ କରିବା ସହ ଗାଁର ମିଳିତ ସଂସ୍କୃତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ନିଜ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମସଶକ୍ତୀକରଣ ଦିଗରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତି ଗାଁରେ ସଂକଳ୍ପ ପହଞ୍ଚାଇବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗାଁର ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଏବଂ ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଭାବନା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପାଳନ କରି ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୫ ଜାନୁଆରୀ ୪ରୁ ୯ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଏହି ମହୋତ୍ସବର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେବ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ୨୦୪୭' ଏବଂ ଏହାର ସ୍ଲୋଗାନ ହେଉଛି 'ଗାଁ ବଢିଲେ ଦେଶ ବଢିବ'। ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଭାବନା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପାଳନ କରିବା ଏହି ଉତ୍ସବର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ।
ବିଭିନ୍ନ ଆଲୋଚନା, କର୍ମଶାଳା ଏବଂ ମାଷ୍ଟରକ୍ଲାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିବୃଦ୍ଧି, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଅର୍ଥନୀତି ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସମୁଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଭିନବତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏହି ଉତ୍ସବର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣର ସମାଧାନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ବିଶେଷକରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ନିରାପତ୍ତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ଏହି ମହୋତ୍ସବର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ଚିନ୍ତାଶୀଳ ନେତା, ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, କାରିଗର ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରି ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ସାମୂହିକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା; ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଅଭିନବ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକର ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।