Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chairs a review meeting of Bhartiya Beej Sahkari Samiti Limited (BBSSL) in New Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah sets a target for BBSSL to connect with an additional 20,000 cooperatives by the year 2025-26
Shri Amit Shah stresses that BBSSL should focus more on such seed production that require less water and pesticides
Shri Amit Shah emphasizes that efforts should be made to ensure that small farmers' yields are maximized and the maturity period of their crops is extended
All cooperative institutions should encourage farmers to practice farming with certified seeds
Union Home Minister and Minister of Cooperation emphasized the need to create a 10-year roadmap for achieving the goals related to increasing seed production and its regular review
Priority of BBSSL is to promote and preserve traditionally nutritious seeds which are now in less usage along with increasing the production of pulses and oilseeds without reducing their nutritional value
26 DEC 2024 8:10PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chaired a review meeting of Bhartiya Beej Sahkari Samiti Limited (BBSSL) in New Delhi. The meeting was attended by the Union Ministers of State for Cooperation Shri Krishna Pal and Shri Murlidhar Mohol. Secretary, Ministry of Cooperation, Dr. Ashish Kumar Bhutani, Additional Secretary, Ministry of Cooperation, Shri Pankaj Kumar Bansal and Chairman and Managing Director of BBSSL were present on the occasion.
Addressing the meeting, Shri Amit Shah said that the Bhartiya Beej Sahkari Samiti Limited (BBSSL) has a crucial role in realizing Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of "Sehkar Se Samriddhi” and empowering farmers. He emphasized that BBSSL should focus on the collection and preservation of India’s traditional seeds. In the meeting, Shri Amit Shah set a target for BBSSL to connect with an additional 20,000 cooperatives by the year 2025-26. Shri Shah said that BBSSL should focus more on such seed production that require less water and pesticides. He also emphasized that efforts should be made to ensure that small farmers achieve the highest possible yields and that the maturity period of their crops is extended.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that BBSSL is working rapidly towards the collection and preservation of India's traditionally nutritious seeds. He emphasized that IFFCO and KRIBHCO should evaluate the nutritional value of our indigenous and hybrid seeds. Shri Shah added that, priority of BBSSL is to promote and preserve traditionally nutritious seeds which are now in less usage along with increasing the production of pulses and oilseeds without reducing their nutritional value.
Union Minister of Cooperation noted that IFFCO and KRIBHCO should strive to make their laboratories exemplary and the best in the field. He also mentioned that all cooperative institutions should encourage farmers to practice farming with certified seeds.
Shri Amit Shah highlighted that more than 20,000 different cooperative societies from 34 states and union territories across the country are shareholders of BBSSL. He added that BBSSL should utilize the scientists and laboratories of all government universities working towards seed production, research and promotion. Union Minister of Cooperation stressed on preparing a 10-year roadmap and its regular review to achieve the goals related to increasing seed production.
During Rabi 2024, BBSSL is producing foundation and certified seeds over an area of 5,596 hectares across 6 states. Under this program, an estimated production of 1,64,804 quintals of seeds from 49 varieties of 8 crops is expected. BBSSL has set an ambitious target of achieving a total turnover of ₹18,000 crore by the year 2032-33. Since its operations began, BBSSL has sold/distributed 41,773 quintals of seeds, primarily from four crops—wheat, groundnut, oats, and berseem—which have a market value of approximately ₹41.50 crore.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ময়াই তাংবল লৌদুনা নই দিল্লীদা ভার্তিয়া বীজ সাহকারি সমিতি লিমিতেদ (BBSSL)গী রিভ্যু মীতিং অমা পাংথোকখ্রে
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ২০২৫-২৬ ফাওবদা অহেনবা কোওপরেতিব ২০,০০০গা কেনেক্ত তৌনবা BBSSLগীদমক্তা তার্গেত অমা থমখ্রে
শ্রী অমিত শাহনা য়াম্না মরু ওইনা পনখি মদুদি BBSSLনা ঈশিং অমসুং তিলহাত হিদাক য়াম্না চংদবা মরুশিং পুথোকপদা অখন্নবা মিৎয়েং থম্নবা হায়খ্রে
শ্রী অমিত শাহনা য়াম্না মরু ওইনা পনখি মদুদি অপিকপা লৌমীশিংগী পোত্থোক অদু হেনগৎহনবা অমসুং মখোয়গী মহৈ-মরোশিং অদুগী মেচ্যোরিতী পেরদ শাংদোকহন্নবা হোৎনগদবনি হায়খ্রে
কোওপরেতিব ইনস্তিত্যুশন খুদিংমক্না লৌমীশিংদা সর্তিফাই তৌরবা মরুশিং শিজিন্নদুনা ফার্মিং তৌনবা পুক্নিং থৌগৎকদবনি
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রীনা মরুগী পোত্থোক হেনগৎহনবগা মরি লৈনবা পান্দমশিং অদুবু ফংবা ঙম্নবা চহি ১০গী ওইবা রোদমেপ অমা শেম্নবা অমসুং মসিবু য়াম্না তোইনা রিভ্যু তৌবগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি
BBSSLগী খ্বাইদগী মরু ওইবা থবক অসি হৱাই-চেংৱাইশিং অমসুং থাও শুংনবা মরুশিংবু মখোয়গী ন্যুত্রিস্নেল ভেল্যু হন্থহন্দনা মখোয়গী পোত্থোক হেনগৎহনবগা লোইননা হৌজিক-হৌজিক য়াম্না তোইনা শিজিন্নদ্রবা ত্রদিস্নেল ওইবা ন্যু
26 DEC 2024 8:10PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ময়াই তাংবল লৌদুনা নই দিল্লীদা ভার্তিয়া বীজ সাহকারি সমিতি লিমিতেদ (BBSSL)গী রিভ্যু মীতিং অমা পাংথোকখ্রে। মীফম অদু কেন্দ্রগী কোওপরেশন রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কৃষ্ণ পাল অমসুং শ্রী মুর্লিধর মোহোল। কোওপরেশন মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, দা. আশিস কুমার ভুতানি, কোওপরেশন মন্ত্রালয়গী এদিস্নেল সেক্রেতরী, শ্রী পঙ্কজ কুমার বন্সল অমসুং BBSSLগী চিয়রমেন অমসুং মেনেজিং দাইরেক্তরনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
মীফম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ভার্তিয়া বীজ সাহকারি সমিতি লিমিতেদ (BBSSL)না প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিজন “সেহকার সে সমরিদধি” অসিবু মঙফাওনহনবদা অমসুং লৌমীশিংবু এমপাৱর তৌবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি। মহাক্না য়াম্না মরু ওইনা পনখি মদুদি BBSSLনা ভারতকী ত্রেদিস্নেল ওইবা মরুশিং অদুবু খোমগৎপদা অমসুং মখোয়বু প্রিজার্ব তৌবদা অখন্নবা মিৎয়েং থমগদবনি। মীফম অদুদা, শ্রী অমিত শাহনা ২০২৫-২৬ ফাওবদা অহেনবা কোওপরেতিব ২০,০০০গা কেনেক্ত তৌনবা BBSSLগীদমক্তা তার্গেত অমা থমখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি BBSSLনা ঈশিং অমসুং তিলহাত হিদাক য়াম্না চংদবা মরুশিং পুথোকপদা অখন্নবা মিৎয়েং থম্নবা হায়খি। মহাক্না য়াম্না মরু ওইনা অপিকপা লৌমীশিংগী পোত্থোক অদু হেনগৎহনবা অমসুং মখোয়গী মহৈ-মরোশিং অদুগী মেচ্যোরিতী পেরদ শাংদোকহন্নবা হোৎনগদবনি হায়নশু হায়খি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি BBSSLনা ভারতকী ত্রেদিস্নেলগী ওইবা ন্যুত্রিশন য়াম্না ৱাংবা মরুশিংগী কলেক্সন অমসুং প্রিজার্বেশনগী মাইকৈদা য়াম্না য়াংনা থবক তৌরি। মহাক্না IFFCO অমসুং KRIBHCOবু ঐখোয়গী নাতকী ওইবা অমসুং হাইব্রিদ মরুশিংগী ন্যুত্রিস্নেল ভেল্যু য়েংশিনগদবনি হায়না য়াম্না মরু ওইনা পনখিখ। শ্রী শাহনা মখা তারকখি মদুদি BBSSLগী খ্বাইদগী মরু ওইবা থবক অসি হৱাই-চেংৱাইশিং অমসুং থাও শুংনবা মরুশিংবু মখোয়গী ন্যুত্রিস্নেল ভেল্যু হন্থহন্দনা মখোয়গী পোত্থোক হেনগৎহনবগা লোইননা হৌজিক-হৌজিক য়াম্না তোইনা শিজিন্নদ্রবা ত্রদিস্নেল ওইবা ন্যুত্রিসন ৱাংবা মরুশিংবু প্রোমোত তৌবা অমসুং প্রিজার্ব তৌবনি।
কেন্দ্রগী কোওপরেশন মন্ত্রীনা পনখি মদুদি IFFCO অমসুং KRIBHCOনা মখোয়গী লেবোরেতরীশিং অদুবু থোইদোক-হেন্দোকপা অমসুং হিরম অদুদা খ্বাইদগী হেন্না ফবা ওইহন্নবা হোৎনগদবনি। মহাক্না কোওপরেতিব ইনস্তিত্যুশন খুদিংমক্না লৌমীশিংদা সর্তিফাই তৌরবা মরুশিং শিজিন্নদুনা ফার্মিং তৌনবা পুক্নিং থৌগৎকদবনি হায়নশু পনখি।
শ্রী অমিত শাহনা পনখি মদুদি লৈবাক অসিগী রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৩৪দগী তোঙান-তোঙান কোওপরেতিব সোসাইতী ২০,০০০ হেনবনা BBSSLগী শিয়রহোল্দরশিং ওইরি। মহাক্না মখা তারকখি মদুদি BBSSLনা সরকারগী য়ুনিভর্সিতীশিংগী সাইন্তিস্তশিং অমসুং লেবোরেতরীশিং শিজিন্নদুনা মরুশিংগী প্রোদক্সন, রিসর্চ অমসুং প্রোমোশনগি মাইকৈদা থবক তৌগদবনি। কেন্দ্রগী কোওপরেশন মন্ত্রীনা মরুগী পোত্থোক হেনগৎহনবগা মরি লৈনবা পান্দমশিং অদুবু ফংবা ঙম্নবা চহি ১০গী ওইবা রোদমেপ অমা শেম্নবা অমসুং মসিবু য়াম্না তোইনা রিভ্যু তৌবগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি।
২০২৪গী রাবি পন্থা মনুংদা, BBSSLনা রাজ্য ৬তা হেক্তর ৫,৫৯৬কী লমদা ফাউনদেশন অমসুং সর্তিফাই তৌরবা মরুশিং পুথোক্লি। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা, মহৈ-মরোং ৮গী ভেরাইতী ৪৯দগী মরু ক্বিন্তল ১,৬৪,৮০৪ পুথোরক্কনি হায়না চাউরাক্না লেপ্লি। BBSSLনা চহি ২০৩২-৩৩ ফাওবদা পুন্না লুপা করোর ১৮,০০০গী তর্নোভর ফংনবগী য়াম্না চাউরবা তার্গেত অমা থম্লি। BBSSLনা মথৌ তৌবা হেক হৌরকপদগী মরু ক্বিন্তল ৪১,৭৭৩ য়োনখ্রে/য়েন্থোকখ্রে, হাবরিবশিং অসি মরু ওইনা মহৈ-মরোং ৪ – গেহু, লৈবাক হৱাই, ওতস অমসুং বর্সীমদগীনি- হায়রিবশিং অসিগী মার্কেত ভেল্যু অসি চাউরাক্না লুপা করোর ৪১.৫০ ওই।