কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী চহি লোইশিল্লকপগী রিভিউ – ২০২৪
প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্য়ান অন্ন য়োজনা (PMGKAY) জনুৱারী ১, ২০২৪ দগী হৌরগা চহি ৫ শাংদোক্লে
ফোর্তিফাইদ চেঙ সপ্লাই তৌবগী থবক মার্চ, ২০২৪ দগী হৌনা, ১০০% লিফতিং ফংদুনা মায় পাক্না পায়খৎখ্রে; কস্তম-মিল্দ চেঙ ফোর্তিফাইদ চেঙনা মহুৎ শিনখ্রে
ভারত পুম্বদা নেস্নেল ফুদ সিক্যুরিতী এক্তকী মখাদা রেসন কার্দ ১০০% দিজিতাইজ তৌখ্রে
বেনিফিসরীশিংদা সবসিদাইজ ফুদ গ্রেন ত্রান্সপেরেন্ত ওইনা য়েন্থোক্নবা লৈবাকসিগী ফেয়র প্রাইস সোপ (FPSs) ৯৯.৮% ইলেক্ত্রোনিক পোইন্ত ওফ সেল (ePoS) দিভাইস শীজিন্নদুনা ওতোমেত তৌখ্রে
লৈবাক শিন্বা থুংনা বেনিফিসরী করোর ৮০ কোনশিন্দুনা স্তেত/য়ু.তি. পুম্বদা ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ প্লান চৎনহনখ্রে
ক্রেদিত গরেন্তী স্কীম্না পোস্ত-হার্ভেস্ত লেন্দিং এগেন্স্ত e-NWRs হেনগৎহন্দুনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্বদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি
ফুদ গ্রেনগী রুত ওপ্তিমাইজেসন তৌবনা ফোরেন এক্সচেঞ্জ হন্থল্লি অমসুং CO২ থাদোকপা হন্থহল্লি
20 DEC 2024 11:36AM by PIB Imphal
মখাদা পীরিবশিং অসি দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন্না ২০২৪ মনুংদা পায়খৎখিবা মরুওইবা থবক থৌরমশিংনি:
প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান অন্ন য়োজনা (PMGKAY):
প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান অন্ন য়োজনা (PMGKAY) লৈবাকসিদা COVID-১৯ লাইচৎ শন্দোরকপনা শেন্মিৎলোন্দা শোকহনখিবদুনা মরম ওইরগা লায়রবা অমদি অৱা অনা তারবশিংনা থেংনরিবা অৱা অনাশিং কোকহন্নবগী অকক্নবা পান্দমদা হৌদোকখিবনি‍। COVID লাংফমগীদমক য়েংলগা, the allocation of free food grains, under PMGKAY গী মখাদা লেম্না চেঙ হৱায় ফংহনখিবা অসি হান্না ফংহল্লিবশিং অদুগী মথক্তন‍ি‍। লুপা করোর লাখ ৩.৯১ রোমগী অপুন্বা প্লান ফাইনেন্সিএল আউতলেগা লোয়ননা থা ২৮গী ওইনা PMGKAY (ফেজ I-VII)গী মখাদা চাউরাক্না ফুদ গ্রেন LMT ১১১৮ য়েন্থোকখি‍।
কেন্দ্র লৈঙাক্না, লায়রবা বেনিফিসরীশিংগী শেলথুমগী পোৎলুম হন্থহন্নবা অমসুং এক্ত অসি লৈবাক পুম্বদা থোং মান্ননা চৎনহন্নবা ফুদ গ্রেনশিং লেক্না NFSA বেনিফিসরীশিং হায়বদি AAY য়ুমথোঙ অমদি PHH বেনিফিসরীশিংদা, প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান অন্ন য়োজনা (PMGKAY) গী মখাদা জনুৱারী ১, ২০২৩ দগী হৌরগা চহি অমা ফংহন্নবা ফিরেপ লৌখি‍। মদুগী মমাঙদা, NFSA গী মখাদা, সবসিদাইজ ফুদ গ্রেনশিং বেনিফিসরীশিংদা চেঙগীনা কেজিদা লুপা ৩, গেহুগীনা কেজিদা লুপা ২ অমসুং কোর্স গ্রেননা কেজিদা লুপা ১ দা ফংহনখি‍। PMGKAY গী মখাদা লেম্না ফুদ গ্রেনশিং ফংহন্নবগী মতম জনুৱারী ১, ২০২৪ দগী হৌরগা চহি মঙা শাংদোকখ্রে‍।
PMGKAY স্কীম অসিনা নেস্নেল ফুদ সিক্যুরিতী এক্ত (NFSA) মতিং লৈনা অমসুং চাং মান্ননা পায়খৎপা ঙমহল্লি‍। রেসন কার্দ পোর্তেবিলিতীগী মায় পাক্লবা থৌশিল অমা ওইরিবা ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ (ONORC) কী মখাদা, বেনিফিসরী অমা হেক্তনা লৈবাক শিন্বা থুংনা মান্নবা চাকথুং অমসুং মমলদা FPS অমা হেক্তদগী ফুদ গ্রেনশিং লৌবা য়াগনি‍। লেম্না ফুদ গ্রেন ফংহন্বনা লৈবাক শিন্বা থুংনা ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ (ONORC) কী মখাদা চাং মান্ননা পোর্তেবিলিতী পায়খৎপা য়াহনগনি অমসুং চোইস-বেজ প্লেতফোর্ম অসিবু মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি‍।
হৌজিক্কী ওইনা, পান্দম থম্লিবা মীওই করোর ৮১.৩৫ গী কভরেজ অসিগী মনুংদা মীওই করোর ৮০.৬৭ না লেম্না ফুদ গ্রেনশিং ফংলি‍।
২০২৩-২৪ গী ওইনা TPDS/OWS কী মখাদা চহিগী এলোকেত তৌরিবা ফুদ গ্রেনশিং অমসুং অহেনবা এলোকেসন (ঈচাও, কুমহৈনচিংবা):
দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ & পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন্না NFSA {অন্ত্যোদয়া অন্ন য়োজনা (AAY), প্রাইওরিতী হাউসহোল্দ (PHH), তাইদ ওভর, PM পোসন স্কীম, ৱীত বেজ ন্যুত্রিসন প্রোগ্রাম [অমব্রেলা ICDS কী কম্পোনেন্ত অমা]} অমসুং স্কীম ফোর এদোলেসেন্ত গর্ল্স, অন্নপুর্ন স্কীম অমসুং ৱেলফ্যার ইন্সতিত্যুসন্স এন্দ হোস্তেল্স স্কীম (WIH) গুম্বা অতৈ স্কীমশিংংগী মখাদা ফুদ গ্রেনশিং ফংহল্লি‍। ইং ২০২৪—২৫ গী ওইনা স্কীম-স্কীমগী মখাদা লৈরিবা এলোকেসনশিং মখাদা পীরি:
তন লাখকী খুজিংদা
স্কীমগী মমিং
চেঙ
গেহু
ন্যুত্রি-সিরিএল
অপুন্বা
TPDS (NFSA এলোকেসন)
অন্ত্যোদয়া অন্ন য়োজনা (AAY)
৬৯.৮০
২৯.৬৮
০.০০
৯৯.৪৮
প্রাইওরিতী হাউসহোল্দ (PHH)
২৭৩.২০
১৪৯.৭৩
৬.৪২
৪২৯.৩৫
TPDS (তাইদ ওভর)
২১.১৯
৫.০৪
০.০০
২৬.২৩
PM পোসন (MDM)
১৯.২১
৩.৭৬
০.০০
২২.৯৬
WBNP (ICDS)
১৩.৮৯
১১.৭৪
০.১৬
২৫.৭৮
অপুনবা
৩৯৭.২৮
১৯৯.৯৫
৬.৫৭
৬০৩.৮০
অতৈ ৱেলফ্যার স্কীমশিং
হোস্তেল এন্দ ৱেলফ্যার ইন্সিত্যুসন্স
৩.২৪
০.৮৭
০.০০
৪.১০
স্কীম ফোর এদোলেসেন্ত গর্ল্স (SAG)
০.৩৩৪
০.৩৪৩
০.০০৩৮
০.৬৮
অন্নপুর্ন
০.০০
০.০০
০.০০
০.০০
অপুনবা
৩.৫৭
১.২১
০.০০
৪.৭৮
অহেন্বা এলোকেসন (কুমহৈ, কেলামিতী, অহেনবা TPDS অসিনচিংবা)
নেচরেল কেলামিতীনচিংবা
(MSP রেত)
০.০৬
০.০৭
০.০০
০.১৩
কুমহৈ/অহেন্বা মথৌ তাবনচিংবা
(ইকনমিক কোস্ত)
০.৯৬
০.৬০
০.০০
১.৫৬
অপুনবা
১.০২
০.৬৭
০.০০
১.৬৯
ক+খ+গ
পুল্লপ পুন্বা
৪০১.৮৮
২০১.৮৩
৬.৫৭
৬১০.২৮
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা চেঙ ফোর্তিফিকেসনগী মতাঙদা লাউথোকখিবা
ইকায়খুম্নরবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা ৭৫শুবা নীংতম নুমিৎকী (ওগস্ত ১৫, ২০২১) মহাক্কী ৱারোলদা লৈঙাক্কী স্কীমশিংগী খুত্থাঙদা ফোর্তিফাইদ তৌরবা চেঙ সপ্লাই তৌদুনা ন্যুত্রিসন ফংহন্নবা ৱাফম লাউথোকখি‍। লাউথোকখিবা অদুগী মতুংদা, ভারত লৈঙাম্না তার্গেতেদ পোপুলেসন্দা ফোর্তিফাইদ তৌরবা চেঙগী মান্নবা ন্যুত্রিস্নেল ইম্পেক্ত ফংননবগীদমক স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতী পুম্নমক্তা তার্গেতেদ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম (TPDS), প্রধান মন্ত্রী পোসন শক্তি নির্মান (PM POSHAN) স্কীম, অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ চাইল্দ দিভেলপমেন্ত সর্ভিসেস (ICDS) স্কীম অমদি অদর ৱেলফ্যার স্কীমশিংগী (OWS) মখাদা ফোর্তিফাইদ তৌরবা চেঙ ফংহল্লি‍। থৌশিল অসিনা ফুদ সেফ্তী এন্দ স্তেন্দর্দ্স ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (FSSAI) না পীরিবা স্তেন্দর্দ ঙাক্না, আইরন, ফ,লিক এসিদ, অমসুং ভিতামিন B১২ অসিনচিংবা মথ তাবা মাইক্রোন্যুত্রিএন্তশিং শুনা য়াওরবা ফোর্তিফাইদ তৌরবা চেঙ ফংহন্নবা পান্দম থম্লি‍। থৌশিল অসি ফেজ অহুম থোক্না – ফেজ I (২০২১-২২) দা ICDS & PM-POSHAN কোনশিন্দুনা, ফেজ II (২০২২-২৩) দা ICDS, PM-POSHAN অমসুং TPDS কী মখাদা এস্পিরেস্নেল অমদি হায় বর্দন দিস্ত্রিক্ত ২৯১ কোনশিন্দুনা, অমদি ফেজ III (২০২৩-২৪) দা ICDS, PM POSHAN অমসুং all districts under TPDS কী মখাদা লৈবা দিস্ত্রিক্ত পুম্নমক কোনশিন্দুনা পাকথোক চাউথোকহনখি‍।
ফোর্তিফাইদ তৌবা চেঙ সপ্লাই তৌনবা থৌশিল মার্চ ২০২৪ ফাওবদা ১০০% লিফতিং ফংদুনা মায় পাক্না পায়খৎখি‍। লৈঙাক্কী স্কীম খুদিংদা কস্তম-মিল্দ চেঙগী মহুৎ ফোর্তিফাইদ তৌরবা চেঙনা শিনখি‍। হৌরকপদা ভারত লৈঙাক্না জুন ৩০, ২০২৪ ফাওবদা ফুদ সবসিদীগী মনুং চন্না শেল থাদখিবা থৌশিল অসি মখা তানা পায়খৎনবা অমসুং শেঞ্জং য়েন্থোক্ননবা অমুক হন্না য়েংশিনখি‍। মন্ত্রী মন্দলনা ওক্তোবর ৯, ২০২৪ দা পাঙথোকখিবা মীফমদা জুলাই ২০২৪ দগী হৌরগা দিসেম্বর ২০২৮ ফাওবা প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনা (PMGKAY) অমসুং অদর ৱেলফ্যার স্কীমশিংগী মখাদা ফোর্তিফাইদ চেঙ মখা তানা সপ্লাই তৌনবা ৱাফম অয়াবা পীখি‍। থৌশিল অসি হান্না PMGKAY স্কীমগী মখাদা অয়াবা পীখ্রবা লুপা করোর ১১,৭৯,৮৫৯ গী এলোকেসন শীজিন্নদুনা হৌজিক লৈরিবা PMGKAY ফ্রেমৱর্ক্কী মখাদা লৈঙাক্না মপুং ফানা শেল থাদদুনা সেন্ত্রেল সেক্তর ইনিসিএতিব অমা ওইনা মখা চত্থরগনি‍।
তার্গেতেদ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম (TPDS) রিফোর্ম্স
স্তেত/য়ু.তি. পুম্নমক্না NFSA গী মখাদা ১০০% দিজিতাইজ রেসন কার্দ/বেনিফিসরীশিং‍। বেনিফিসরী করোর ৮০ কোনশিল্লিবা রেসন কার্দ করোর ২০.৫৪ গী দিতেলশিং স্তেত/য়ু.তি.শিংগী ত্রান্সপেরেন্সী পোর্তেলদা ফংলি‍।
রেসন কার্দকী আধার সীদিং ৯৯.৮% য়ৌরে (য়ামদ্রবদা মেম্বর অমা)‍।
লৈবাকসিগী ফেয়র প্রাইস সোপ (FPSs) ৯৯.৮% লোম (অপুন্বা লাখ ৫.৪৩ গী মনুংদা লাখ ৫.৪১) বেনিফসরীশিংদা সবসিদাইজ ফুদ গ্রেন ত্রান্সপেরেন্ত ওইনা অমদি এনস্যুর্দ দিস্ত্রিব্যুসন ফংহন্নবা ইলেক্ত্রোনিক পোইন্ত ওফ সেল (ePoS) দিভাইসশিং শীজিন্নদুনা ওতোমেত তৌরে‍।
ফুদ গ্রেন য়েন্থোকপগী মখাদা, ৯৭% ত্রাঞ্জেক্সন স্তেত/য়ু.তি.শিংনা বাইওমেত্রিক শীজিন্নদুনা/আধার ওথেন্তিকেত তৌদুনা পাঙথোখ্রে‍।
ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ প্লানগী খোঙজেল
ওগস্ত ২০১৯ দা স্তেত ৪ খক্তমক্তা ইন্তর-স্তেত পোর্তেবিলিতী লৈদুনা হৌরকখিবা, ONORC প্লান অসি NFSA বেনিফিসরী করোর ৮০ কোনশিন্দুনা স্তেত/য়ু.তি. ৩৬ তা চৎনখ্রা, হায়বদি লৈবাকসিগী NFSA মীশিংগী ১০০% য়ৌরবগুম্বনি‍।
ওগস্ত ২০১৯ দা হৌদোরকপদগী হৌনা ONORC প্লান অসিগী মখাদা, লৈবাকসিদা ONORC প্লানগী মখাদা, ইন্তর-স্তেত অমসুং ইন্ত্রা-স্তেত ত্রাঞ্জেক্সন অনিমক য়াওনা, পোর্তেবিলিতী ত্রাঞ্জেক্সন করোর ১৫৮.৮ হেন্না রেকোর্দ তৌদুনা ফুদ গ্রেন LMT ৩১৫.৮ হেন্না তৌখ্রে‍।
ইং ২০২৪ মনুংদা, NFSA অমসুং PMGKAY গী ইন্তর-সস্তেত অমদি ইন্ত্রা-স্তেত পোর্তেবিলিতী ত্রাঞ্জেক্সনশিং য়াওনা, পোর্তেবিলিতী ত্রাঞ্জেক্সন করোর ৩০ রোম ২০২৪ গী থা ১১ দা তৌদুনা ফুদ গ্রেন LMT ৬৬ ফংহনখি‍। হৌজিক হৌজিক, PMGKAY ফুদ গ্রেন দিস্ত্রিব্যুসনগী মখাদা থা খুদিংগী পোর্তেবিলিতী ত্রাঞ্জেক্সন করোর ২.৫ রোম তৌরি‍।
ফুদ গ্রেন পুথোক পুশিন তৌবা
২০২৪ মনুংদা (জনুৱারী, ২০২৪ দগী ওক্তোবর, ২০২৪ ফাওবদা), লুপা কর,র ৪.৪০ রোমগী ফ্রৈত সেভিংগা লোয়ননা কন্তেনরাইজ রেক ২০৪ রোম পুথোক পুশিন তৌখ্রে‍।
FCI না অন্ধ্র প্রদেশকী দেজিগনেতেদ দিপোদগী কেরলাগী দেজিগনেতেদ দিপো ফাওবা, অমদি অন্দমান অমসুং নিকোবর অমদি কর্নাতকাদগী লক্সদ্বীপ ফাওবা কোস্তেল সিপ্পিং অমসুং লম্বীদা পুথোক পুশিন তৌবা য়াওনা চেঙ মল্তি-মোদেল ত্রান্সপোর্তেসন তৌবগী থবকসু পায়খৎলি‍। ২০২৪ মনুংদা (হায়বদি জনুৱারী, ২০২৪ দগী ওক্তোবর, ২০২৪ ফাওবদা) ফুদ গ্রেন স্তোক LMT ০.৩৯ কনভেস্নেল মোদ ওফ ত্রান্সপোর্তেসনগা য়েংনবদা শেল য়াম্না চঙদনা পুথোক পুশিন তৌখি‍।
মখা তানা, FCI না NFSA গী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা জনুৱারী, ২০২৪ দগী ওক্তোবর ২০২৪ ফাওবদা ফুদ গ্রেন রেক পুন্না ১০২০৫ পুদুনা চাউরাক্না MLT ৩৫৮.৯৩ লোদ তৌখি‍।
লৌমীশিংদা ঙাক্লৌ পীবা
প্রোক্যুরমেন্ত ওপরেসন: ফুদ মেনেজমেন্তকী মরুওইবা পান্দমদি ফুদ গ্রেনশিং লৌমীশিংদগী মখোয়দা শেন্দোং লৈগদবা মমলদা লৈবা, কঞ্জ্যুমরশিংদা, মরুওইনা খুন্নাইগী শোত্থহৌরবা কাঙলুপশিংদা অতাবা মমলদা ফুদ গ্রেনশিং য়েন্থোকপা অমদি ফুদ সিক্যুরিতী অমসুং প্রাইস স্তেবিলিতীগীদমক বফ্ফর স্তোক মেন্তেন তৌবনি‍। কেন্দ্র লৈঙাক্না FCI অমসুং স্তেত এজেন্সীশিংগী খুত্থাঙদা ফৌ, কোর্স গ্রেন অমসুং গেহুগী প্রাইস সপ্পোর্ত পীরি‍। অখন্নবা মফমশিংদা য়োন্নবা থেল্লিবা অপীবা স্পেসিফিকেসন শুবা ফুদ গ্রেন পুম্বা (গেহু অমসুং ফৌ) লাউথোকখিবা বোনস লৈরগদি মদু য়াওনা মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইসতা (MSP) পব্লিক প্রোক্যুরমেন্ত এজেন্সীশিংনা লৈশিল্লি‍। লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিং FCI/স্তেত এজেন্সীশিংদা MSP দা নৎত্রগা ওপন মার্কেত্তা মখোয়গী খুদোংচাবগী মতুং ইন্না য়োঞ্জনবা খুদোংচাবা ফংহল্লি‍।
RMS ২০২৪-২৫ মনুংদা, গেহু LMT ২৬৬.০৫ লৌশিন্দুনা লৌমী ২২৪৮৭২৫ দা কান্নবা পীখি‍।
KMS ২০২৩-২৪ মনুংদা, ফৌ LMT ৭৮২.২৯ লৌশিন্দুনা লৌমী ১০৬৫৭৮২৮ দা কান্নবা পীখি‍। চৎলিবা KMS ২০২৪-২৫ মনুংদা, ০১.১২.২০২৪ ফাওবদা ফৌ LMT ২৮৩.১৭ লৌশিনখ্রে অমদি লৌমী ২০১৪০০৭ দা কান্নবা পীখ্রে‍।
কোর্স গ্রেন/ মিল্লেত লৌশিন্বা
KMS ২০২৩-২৪ মনুংদা লৌশিনখিবা অপুন্বা কোর্স গ্রেন LMT ১২.৫৫ নি, মসি KMS ২০২২-২৩ মনুংদা লৌশিনখিবদুগা য়েংনবদা ১৭০% য়ৌখি‍। মসিনা হৌখিবা চহি ১০ দা খ্বায়দগী ৱাংনা কোর্স গ্রেন লৌশিনখিবনি‍।
হৌখিবা চহি অনিদা লৌশিনখিবা অমসুং চৎলিবা চহিসিদা কোর্স গ্রেন/মিল্লেত লৌশিনখিবা চাউরাকপা মশিং মখাদা পীরি:
ফিগর অসি মেত্রিক তনগী খুজিংদনি
KMS
কোমোদিতী
Total
২০২২-২৩
জোৱার
৮৫১৯৭
বাজ্রা
১৮২০০৫
চুজাক
১৩১২২
রাগি
৪৫৬৭৪৫
অপুন্বা
৭৩৭০৬৯
২০২৩-২৪
জোৱার
৩২৩১৬৩
বাজ্রা
৬৯৬৪৫৭
চুজাক
৪৫৩২
রাগি
২৩০৯২০
অপুন্বা
১২৫৫০৭৩
২০২৪-২৫*
জোৱার
১৯৬০০০
বাজ্রা
৭১৩০০০
চুজাক
১৬০০০০
রাগি
৮৩০৫০০
মাইনর মিল্লেত (ফোক্সতেল)
৩০০০
অপুন্বা
১৯০২৫০০
* স্তেত/য়ু.তি.শিংদগী লাকপা রিক্বেস্তকী মতুং ইন্না চাউরাকপা প্রোক্যুরমেন্তকী চাং‍।
ফুদগ্রেন পেকেজিং মচাক
জুত মিলশিংগী প্রদক্সন কেপাসিতী অমসুং স্তেত/FCI গী মথৌ তাবশিং য়েংলগা, দিপার্তমেন্ত অসিনা KMS ২০২৪-২৫ দা জুত বেল লাখ ১৭.৫৩, অমসুং RMS ২০২৪-২৫/ KMS ২০২৩-২৪ (রবি ক্রোপ) দা জুত বেল লাখ ১৫.৬৭ স্তেত প্রোকরিং এজেন্সী অমসুং FCI দা এলোকেত তৌখি‍। জুত বোরা মরাং কায়না ফংবা মরম্না হৌখিবা সীজন অনিসিদা স্তেত/FCI শিংদা HDPE/PP বোরা শীজিন্নবগী অয়াবা অমত্তা পীখিদে‍।
ৱীত স্তোক লিমিত থম্বা
মপুং ওইনা ফুদ সিক্যুরিতী মেনেজ তৌনবা অমসুং পৈশিন্দুনা থম্বা অমদি মরম চাদনা মমল ৱাংখৎপা থিংননবা, ভারত লৈঙাক্না জুন ২৪, ২০২৪ দা গেহুগী স্তোক লিমিত থমখি, মসিবু তুংদা ০৯.০৯.২০২৪ অমসুং ১১.১২.২০২৪ দা শেমদোকখি, অমদি মখাগী অসিগুম্না স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরী পুম্বদা মার্চ ৩১, ২০২৫ ফাওবা চৎনগনি:
এন্তিতীশিং
গেহু স্তোক লিমিত
ত্রেদর্স / হোলসেল্লর্স
MT ১০০০
রিতেলর্সস
রিতেল আউতলেত খুদিংগী MT ৫
বিগ চেন রিতেলর্স
মখোয় মখোয়গী আউতলেত অমসুং দিপো পুম্বা পুনশিল্লগা লৈবা MT স্তোক্কী খ্বায়দগী য়াম্বা চাংগী মখা পোন্না আউতলেত অমমমগী MT ৫ (৫ দা অপুন্বা আউতলেত মশিংনা পুরিবা)‍।
প্রোসেসর্স
মন্থলী ইন্সতোল্দ কেপাসিতী (MIC) গী ৫০% দা এপ্রিল ২০২৫ ফাওবদা লেমহৌরিবা থা মশিংনা পুরিবা‍।
রিভাইজ তৌরবা স্তোক লিমিত নোতিফিকেসন থোকখিবা নুমিত্তগী (হায়বদি ১১.১২.২০২৪) নুমিৎ ১৫ নিগী মতুংদগী চৎনগনি‍।
ৱীত স্তোক পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌরক্লবা অপুন্বা এন্তিতী মশিং ২৫,০১৭ নি অমদি গেহু স্তোক LMT ৬৮ লৈ হায়না ৱীত স্তোক পোর্তেলদা (১১.১২.২০২৪ দা) লাউথোরকখি‍।
ফুদ সবসিদী
ভারত লৈঙাক্না/শেলথুম মন্ত্রালয়না PMGKAY (প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান অন্ন য়োজনা) গী মখাদা স্তেত—স্তেতশিংগী ওইবা ফন্দ য়েন্থোক্তে, মদুগী মহুত্তা ফুদ সবসিদীগী ফন্দশিং FCI (ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া) দা ওইনা থাজিল্লি, অমদি স্তেতশিংনা তার্গেতেদ বেনিফিসরীশিংদা ফুদ গ্রেন য়েন্থোকপদা য়ুম্ফম ওইরগা দিসেন্ত্রেলাইজ প্রোক্যুরমেন্ত পায়খৎপনি‍। মমাঙগী অমদি চৎলিবা শেনবা চহিদা The details of food subsidy released to FCI অমসুং DCP স্তেতশিংদা থাদোকখিবা থাদোকখিবা ফুদ সবসিদীগী দিতেলদি মথঙশিৎনা লুপা করোর ২,১১,৩৯৪.৩৯ অমসুং লুপা করোর ১,৪০,২৩৯.১০ নি (ওক্তোবর, ২০২৪ ফাওবা)‍। মখা তানা, . Further, the details of subsidy released to DCP স্তেতশিংদা থাদোকখিবা সবসিদীগী দিতেল মখাদা পীরি‍।
DCP স্তেতশিংদা থাদোকখিবা ফুদ সবসিদীগী স্তেত-স্তেতকী ওইবা ব্রেকঅপ মখাদা পীরি:
(লুপা করোরগী খুজিংদা)
সেরিএল মশিং
স্তেত মমিং
২০২৩-২৪
২০২৪-২৫
(ওক্তোবর, ২০২৪ ফাওবা)
1.
অন্ধ্র প্রদেশ
৬২৬৮.১৯
৫৪৯৮
1.
বিহার
৬৫৫৭.৬৪
৭০৩২.১২
1.
ছত্তিসগর
৫২৩৬.১৩
১৭.৯৬
1.
গুজরাত
২৬৭.৮৩
২.৪৯
1.
কর্নাতকা
১২২২.১৩
১২০.৬৮
1.
কেরলা
১১৫১.৮৫
৩৬৯.৮৬
1.
মধ্য প্রদেশ
১৬৯৩৯.২৭
৩৪৪৯.০৫
1.
মহারাস্ত্র
৩৯২৩.২৯
৩২৭.৭৪
1.
ওরিসা
১৪৪৭৩.৬৮
৪৬৭১.১৮
1.
পঞ্জাব
২০৬৪.৫৬
৬৬১.২৬
1.
তামিল নাদু
৭০৭২.৫৩
৩১৭৮.১৬
1.
তেলঙ্গনা
৫৩৬৭.০৭
২৫৯২.১
1.
উত্তরাখন্দ
৭২৪.৩৯
৫১৭.৩
1.
ৱেস্ত বেঙ্গল
-
১৫৩৫.৪২
1.
ঝার্খন্দ @
৪২.৭৭
৩৪২.৯৭
1.
ত্রিপুরা
১০৬.৫১
৩৫.৭৯
1.
DBT* & মিসেলেনস
২৬৭.৬
১০৫.৩১
1.
হিমাচল প্রদেশ $
৪৭.৩৮
-
অপুনবা
৭১৭৩২.৮২
৩০৪৫৭.৩৯
খঙজিনগদবা:-
@ ঝার্খন্দ KMS ২০১৬-১৭ (দিস্ত্রিক্ত ১ খক্তগী) ২০১৭-১৮ (দিস্ত্রিক্ত ৫ খক্তমক), ২০১৮-১৯ (দিস্ত্রিক্ত ৬ খক্তমক) DCP ওইখি‍। মখোয়না KMS ২০১৯-২০ দা Non-DCP এদোপ্ত তৌখি‍। FY ২০২৩-২৪ দা DCP এদোপ্ত তৌখি‍।
$ হিমাচল প্রদেশনা ২০২৩-২৪ দা DCP মোদ এদোপ্ত তৌখি‍।
*DBT স্কীমগী মখাদা, ২০১৫-১৬ দগী হৌরগা চান্দিগর, পুদুচেরী অমসুং দদ্রা অমদি নগর হবেলীদা সবসিদী থাদোকখ্রে‍।
এচীবমেন্তশিং মখাদা হায়লাইত তৌরি:
নিউ SoP (স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর) ফোর সেত্তলমেন্ত/ফাইনেলাইজেসন ওফ ফুদ সবসিদী একাউন্তস ওফ স্তেত: SoP (স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর) অসিফুদ সবসিদী থাদোকপগী থৌওং স্তেন্দর্দাইজ তৌনবা অমদি স্তেকহোল্দরশিংনা মখোয়গী একাউন্ত মতম চানা অমদি মতিং লৈনা সেত্তল/ফাইনেলাইজ তৌবা ঙমহন্নবা পান্দমদা থোকখিবনি‍। SoP অসিনা একাউন্ত সেত্তলমেন্ত প্রোসেসকী থৌওংশিং, কম্প্যুতেসন মেথোদোলোজী অমদি তাইমলাইনশিংদা চাং নাইহল্লি‍।
খ. SCAN – সবসিদী ক্লেম এপ্লিকেসন ফোর NFSA & OWS: SCAN না স্তেতশিংগী প্রপোজেলশিং প্রোসেস তৌবগী খোঙজেল SCAN ICS, SCAN-DCP, SCAN FCI, SCAN-NFS, SCAN-DBT অমসুং SCAN FCS য়াওনা মতিক লৈবা সব-মোদ্যুল তরুক শীজিন্নদুনা য়াঙ্খৎহল্লি‍। মোদ্যুলশিং অসিনা পুনশিল্লগা ইকনমিক কোস্ত, ফুদ সবসিদী বিলশিং মেনেজ তৌনবা, বেনিফিসরীশিংদা দাইরেক্ত ফন্দ ত্রান্সফর তৌনবা, সেন্ত্রেল এসিস্তেন্সকী মখাদা ক্লেম তৌনবা, স্তেতকী একাউন্তশিংদা ফাইনেল সেত্তলমেন্ত তৌনবা অপন্বা লৈতবা অমসুং পুনশিল্লবা প্লেতফোর্ম অমা শেম্লি‍। SCAN দা, দিজিতেল ইন্দিয়াগী ৱাখল্লোন য়াওদুনা, ইফিসিএন্সী, ত্রান্সপেরেন্সী অমসুং এমপৱারমেন্তকী ৱাশকশিং ফংহল্লি‍।
ওপন মার্কেত সেল স্কীম (দোমেস্তিক) [OMSS(D)]
ভারত অত্তা অমসুং ভারত রাইস জেনেরেল কঞ্জ্যুমরশিংদা অত্তা (গেহুগী য়াম) অমসুং চেঙ সবসিদাইজ তৌরবা মমলদা ফংহন্নবগীদমক, ওপন মার্কেত সেল স্কীম (দোমেস্তিক) [OMSS(D)] কী মখাদা মথঙশিৎনা ০৬.১১.২০২৩ অমসুং ০৬.০২.২০২৪ দা হৌদোকখি‍। ভারত অত্তা অমসুং ভারত রাইস নেস্নেল এগ্রিকলচরেল কোওপরেতিব মার্কেতিং ফেদরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ (NAFED), কেন্দ্রিয় ভন্দার অমসুং নেস্নেল কোওপরেতিব কঞ্জ্যুমর্স’ ফেদরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ (NCCF) হায়রিবা সেন্ত্রেল কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসন অহুমসিগী খুত্থাঙদা য়োল্লি‍।
ফেজ-I মনুংদা ৩০.০৬.২০২৪ ফাওবদা, ভারত অত্তা অমসুং ভারত রাইস মথঙশিৎনা লুপা ২৭.৫০/kg অমসুং লুপা ২৯/kg গী মেক্সিমম রিতেল প্রাইস (MRP) দা য়োল্লি‍। ফেজ II মনুংদা, ভারত অত্তা অমসুং ভারত রাইস হৌজিক সেন্ত্রেল কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসন অহুম অসিনা মখোয় মশাগী স্তোর, মোবাইল ভেন, ই-কম্মর্স প্লেতফোর্ম অমসুং বিগ চেন রিতেলরশিংগী খুত্থাঙদা মথঙশিৎনা লুপা ৩০/kg অমসু লুপা ৩৪/kg গী MRP দা য়োল্লি‍। ভারত ব্রান্দ সেল্সকী ফেজ- I মনুংদা, ভারত অত্তা LMT ১৫.২০ অমসুং ভারত রাইস LMT ১৪.৫৮ য়োনখি‍। হৌজিক ভারত ব্রান্দকী ফেজ II মনুংদা য়োন্নবগীদমক ভারত অত্তা য়োন্নবা গেহু LMT ৩.৭১ অমসুং ভারত রাইস য়োন্নবা চেঙ LMT ২.৯১ এলোকেত তৌখ্রে‍।
মসিগী মথক্তা, চেঙ LMT ১০ OMSS(D) গী মখাদা প্রাইভেত পার্তীশিংদা ই-ওক্সন অমসুং স্তেত লৈঙাকশিংগী মফমদা ই-ওক্সন য়াওদনা য়োন্ননবা ১১.০৭.২০২৪ দা এলোত তৌখ্রে‍। ২৫.১১.২০২৪ ফাওবদা, চেঙ LMT ৭.৫৯ FCI না কাঙলুপ অসিগী মখাদা য়োনখ্রে‍। গেহু LMT ২৫ প্রাইভেত পার্তীশিংদা ই-ওক্সসন তৌদুনা OMSS(D) গী মখাদা য়োন্ননবা এলোকেত তৌখ্রে‍।
ক্রেদিত গরেন্তী স্কীম ফোর e-NWR বেজ প্লেদ্জ ফাইনান্সিং (CGS-NPF)
ক্রেদিত গরেন্তী স্কীম ফোর e-NWR বেজ প্লেদ্জ ফাইনান্সিং (CGS-NPF) লুপা করোর ১০০০ গা কোর্পসকা লোয়ননা অয়াবা পীখ্রে‍। স্কীম অসি দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন (DFPD) না ২০২৪-২০৫ দগী ১৬শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মতম লোইবা ফাওবা, হায়বদি ২০৩০-৩১ ফাওবা চৎনহনগদবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম অমনি‍। ক্রেদিত গরেন্তী স্কীম অসি এক্রেদিতেদ ৱ্যারহাউসশিংদা কোমোদিতী দিপোজিত তৌরবা মতুংদা ইলেক্ত্রোনিক নেগোসিএবল ৱ্যারহাউস রিসিত (e-NWRs) কী এগেন্সতা লৌমীশিংনা লৌবা য়াবা প্লেদ্জ ফাইনান্সিংনি‍।
ক্রেদিত গরেন্তী স্কীম অসিনা পোস্ত-হার্ভেস্ত লেন্দিং এগেন্স্ত e-NWRs হেনগৎহন্বদাম মতেঙ পাংদুনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্বদা মরুওইবা থৌদাং য়াগনি‍। ক্রেদিত গরেন্তী স্কীম অসিনা লেন্দরশিংদা থাজবা হেনগৎহনগনি অমসুং ৱ্যারহাউসমেনশিংদা e-NWRs কী এগেন্স্ততা পোস্ত হার্ভেস্ত ফাইনান্স হেনগৎহন্নবা থাজবা পীগনি‍।
স্কীম অসিনা অপীকপা গরেন্তী ফী অমগা লোয়ননা মপুং ওইনা অপীকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমীশিং, নুপী, SC, ST অমসুং দিব্যাংজন (PwD) লৌমীশিংদা মীৎয়েঙ থম্লি‍। মসিগী মথক্তা, অপীকপা ত্রেরশিং (MSMEs) সু স্কীম অসিগী মখাদা কান্নবা ফংহল্লি‍। স্কীম অসিনা এগ্রিকলচরেল অমসুং হোর্তিকলচরেল কোমোদিতীশিংদা পীবা e-NWRs তা পীরিবা প্লেদ্জ লোনশিং কভর তৌরি‍। স্কীম অসিনা ক্রেদিত অমসুং ৱ্যারহাউস মেন রিস্কনা থোকহল্লকপা অমাঙবশিং কভর তৌরি‍।
অতৈ ওনবা য়াদবা মেক্রো-ইকনমিক আউতকমশিংগী মরক্তা ৱ্যারহাউসিং অপগ্রেদ তৌবা অমসুং স্তেন্দর্দাইজ তৌবা, লৌরোক মতুংদা মাঙবা হন্থহন্বা, এগ্রি কোমোদিতীশিং সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা থমজিন্বা, খুঙ্গংগী মফমশিংদা লিকুইদিতী হেনগৎহন্বা, ৱ্যারহাউসিং সেক্তর থোং মান্ননা খুমাঙ চাওশিন্বা অমসুং কোমোদিতী ত্রেদিংগী ফীভম ফগৎহন্বা য়াওরি‍।
PDS সপ্লাই চেন্দা রুত ওপ্তিমাইজেসন পায়খৎপা
রুত ওপ্তিমাইজেসন হায়বসি ভারতকী PDS সপ্লাই চেন্দা ইফিসিএন্সী অমসুং কোস্ত-ইফেম্তিব ওইবা হেনগৎহন্নবা স্ত্রেতেজিক ওইবা এপ্রোচ অমনি‍। পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম (PDS) গী মতাঙদা, মসিনা ওপ্তিমেল রুত তাক্নবা অমসুং ৱ্যারহাউস-তু-ৱ্যারহাউস অমসুং মখা তানা FPS (ফেয়র প্রাইস সোপ) মেপ্পিং তৌনবা IIT দিল্লীনা শেমগৎপা ওপ্তিমাইজেসন অল্গোরিদম শীজিন্নদুনা, ত্রান্সপোর্তেসন কোস্ত হন্থহন্দুনা ওপরেস্নেল ইফিসিএন্সী হেনগৎহল্লি, অমদি বেনিফিসরীশিংদা ফুদ গ্রেনশিং মতম চানা ফংহল্লি‍।
ওপ্তিমাইজেসন এক্সরসাইজ অসিনা ফুদ গ্রেনশিং পুথোক পুশিন তৌনবা খ্বায়দগী ফবা গারী থৌবা য়াবা লম্বী খন্দোক্তুনা, ওপরেসন রিছর্চ শীজিন্নদুনা মতম অমসুং শেঞ্জং হন্থহল্লি‍। থৌওং অসিনা হেন্না ইফিসিএন্ত অমদি কোস্ত-ইফেক্তিব ওইবা ফুদ সপ্লাই চেন অমগী মায়কৈদা থাংজিল্লিবা অওন্বা পুরক্লিবা খোঙথাং অমা ওইরি‍।
ওপ্তিমাইজেসন এক্সরসাইজ পায়খৎপা চহি অমা মপুং ফারকপগা লোয়ননা, স্তেত ৩০দা রুত ওপ্তিমাইজেসন এসেসমেন্ত লোইরে‍। মসিগী মহৈ অসিনা চহিদা লুপা করোর ২৫০গী চাংদা পুথোক পুশিন তৌবগী শেঞ্জং হন্থহন্দুনা অফবা মতৌ উৎলি‍। হৌজিক ফাওবদা স্তেত ১২ না লুপা করোর ১২৮ গী সেভিং রিপোর্ত তৌরকখ্রে‍। চাথোক মরাং কায়না লৈবা স্তেতশিংদগী ৱাৎপা স্তেতশিং ফাওবদা ফুদ গ্রেন পুথোক পুশিন তৌবগী ইন্তর-স্তেত রুত ওপ্তিমাইজেসনগী থবকসু রেলৱে দিপার্তমেন্তকী ফ্রৈত ওপরেতিং ইনফোর্মেসন সিস্তেম (FOIS) কা পুনশিন্দুনা লোইশিল্লে‍।
ওপ্তিমেল ওপসন খন্দুনা, স্তেতশিংনা পুথোক পুশিন তৌবগী অরাপ্পা চাদা ১৫ – ৫০% ফাওবা হন্থহন্বা ঙমগনি‍।
থৌওং অসিনা ওপরেস্নেল ইফিসিএন্সীদা শোকহল্লিইবা, লোজিস্তিক কোস্ত হেনগৎহল্লিবা অমসুং PDS সপ্লাই চেন্দা য়ুহল্লিবা হ্যুমেন ইন্তরভেন্সন অকক্নবা চাংদা থমগনি‍।
থৌশিল অসি শেন্মিৎলোনগী মীৎয়েঙদা মায় পাকপা অমা ওইবতা নত্তনা অকোয়বগী ফীভমদসু মায় পাকপা অমনি‍। চীঞ্জাক্না পুথোকফমদগী চাফম ফাওবা চৎলিবা অরাপ্পা ওল্লিবা গ্লোবেল ফুদ মাইল্সনা অপুনবা ফুদ সিস্তেম ইমিসনগী শরুক মঙা থোকপগী অমা ওইরি‍। ভারতকী ফুদ দিস্ত্রিব্যুসন রুত ওপ্তিমাইজ তৌবনা CO২ ইমিসন হন্থহন্বদা মশক থোক্না থৌদাং য়াদুনা পেরিস এগ্রীমেন্ত অমসুং মসিগী কন্ফরেন্স ওফ পার্তিজ (COP) তার্গেতশিংগী মখাদা লৈবাকসিনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জকীদমক লেপখিবা খোঙফমগী পরিংদা চৎলি‍। থাউ শীজিন্নবগী চাং হন্থরকপা অসিনা ফোরেন এক্সচেঞ্জ রিজর্ব কঞ্জার্ব তৌবদসু মতেঙ পাংগনি‍। খোঙথাং অসিনা ক্লাইমেত স্মার্ত সপ্লাই চেন্দা ভারতকী খোঙফম চেৎশিলহনবতা নত্তনা শেলথুমগী কান্নবসু ফংহনগনি‍।
স্তীল সাইলোস
ফুদ গ্রেনশিংগী স্তোরেজ ইনফ্রাস্ত্রকচর মোদর্নাইজ অমসুং অপগ্রেদ তৌননবা অমসুং ভারতকী স্তোরেজ কেপাসিতী হেনগৎহন্নবগী মীৎয়েঙদা, স্তীল সাইলোশিং PPP মোদতা শেমগৎলি‍।
হৌজিক ফাওবদা, অপুন্বা LMT ২৩.২৫ গী কেপাসিতী লৈবা সাইলোশিং মথৌ তৌরি অমদি LMT ৬.৫ না শেমগৎ শাগৎলি‍। হৌজিক, দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন্না হব এন্দ স্পোক মোদেল সাইলোশিংগী মখাদা “হব” সাইলোশিংগী মনাক্তা অখন্নবা রেলৱে সাইদিং অমসুং কন্তেনর দিপো ফেসিলিতী অমা লৈরগা কেপাসিতী হেনগৎহল্লি‍। স্পোক সাইলোশিংদগী হব সাইলোশিংদা পুথোক পুশিন তৌবনা লম্বীদা তৌরগা হবতগী হব ফাওবা পুবনা রেলনা তৌরি‍। মোদেল অসিগী মখাদা, ফেজ-I গী ওইনা LMT ৩৪.৮ গী কেপাসিতী লৈবা সাইলোশিং মফম ৮০ দা শাগৎনবা তেন্দরশিং থাখ্রে‍।
স্তীম সাইলোশিং অসি মহৌশানা গেহু পৈশিন্দুনা থম্বদা চুনৈ‍। পাইলোত বেসিস্তা, চেঙ থম্নবা MT ১২৫০০ গী কেপাসিতী লৈগদবা স্তীল সাইলোশিং বুক্সার বিহারদা শাগৎলে, অমদি মসিগী মহৈদা য়ুম্ফম ওইরগা, তুংদা অহেন্বা চেঙগী সাইলোশিং শাগৎলকখিগনি‍।
চিনিগী সেক্তর
ভারতকী চুনিগী ইন্দস্ত্রী অসি খুঙ্গংগী চু থাবা লৌমী করোর ৫ অমসুং মখোয়গী ইমুং মনুংশিং অমদি চিনি ফেক্তরীশিংদা থবক শুরিবা শিন্মী লাখ ৫ রোমদা হিংনবগী লম্বী পীরিবা মরুওইবা এগ্রো-বেজ ইন্দস্ত্রী অমনি‍। ত্রান্সপোর্ত, মেচিনরীগী ত্রেদিং সর্ভিস অমসুং এগ্রিকলচর ইনপুতশিংগী সপ্লাইগা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা থবক থৌওংশিংদসু থবক পীরি‍। ভারতনা মালেমগী ওইনা চিনু পুথোকপদা অনিশুবা খ্বায়দগী চাউবা অদুগা শীজিন্নবদনা খ্বায়দগী চাউবা লৈবাক্নি‍। ঙসি, ভারতকী চিনিগী ইন্দস্ত্রীগী চৈইগী আউতপুত অসি লুপা করোর লাখ ১.৩ হেল্লি‍।
সুগর সীজম ২০২৩-২৪দা লৈবাকসিদা মথৌ তৌবা চিনি ফেক্তরী ৫৩৫ লৈখি‍। হৌজিক সুগর সীজন ২০২৩-২৪ মনুংদা চহিদা চু পুথোকপগী চাং অসি লাখ মেত্রিক তন (LMT) ৫০০০ দা হেনগৎলক্তুনা, মসিগী মনুংদা ইথানোল পুথোকপদা LMT ২৪ থৈদোকখ্রবা মতুংদা চিনিগীদমক শীজিন্নরিবা অসি LMT ৩২০ রোম্নি‍।
লৈঙাক অসিনা লৌমীশিংগা কান্নগদবা থৌরাংশিং পায়খৎখিবনা মরম ওইরগা, মমাঙগী সুগর সীজন্দা ৱাৎহৌবা কেন দ্যুগী ৯৯.৯% লোম শিংদোকখ্রে‍। সুগর সীজন ২০২৩-২৪ গী ওইনা, লুপা করোর ১,১১,৬২৭ গী থিফম থোকপা কেন দ্যুগী মনুংদা লুপা করোর ১,০৯,৭৪৪ রোম থিদোকখ্রে অমদি লুপা করোর ১,৮৮৩ খক্তমক থিদোক্কদবা ৱাৎলি‍। অসুম্না, লৌমীশিংদা কেন দ্যু ৯৮% হেন্না থিদোক্তুনা কেন এরিয়র খ্বায়দগী নেম্না লৈবা ওইরে‍।
ইথানোল প্লেন্দিং পেত্রোল প্রোগ্রাম
ইথানোল অসি থাউ ওইনা পেত্রোলদা য়ান্বদা অমদি হেন্দ সেনিতাইজর পুথোকপা য়াওনা অতোপ্পা ইন্দস্ত্রীগী হীরম কয়াদা শীজিন্নবা এগ্রো-বেজ পোত্থোক অমনি‍। মসি সুগর ইন্দস্ত্রীগী বাই-প্রদক্ত অমনি, হায়বদি মোলাস অমসুং চনাং য়াওবা ফুদ গ্রেননি‍। চু মরাং কায়না পুথোকপা চহিশিংদা, মমল হন্থরকপা মতমদা, চিনিগী ইন্দস্ত্রীনা লৌমীশিংদা চুগী মমল মতম চানা পীথোকপা ঙমদে অমদি অহেন্বা চিনিগী প্রোব্লেমগী পাম্বৈ পুথোক্নবা অমসুং চিনি মিলশিংদা চুগী দ্যুশিং মতম চানা পীথোকপদা মতেঙ পাংদুনা মখোয়গী লিকুইদিতী হেনগৎহন্নবা, লৈঙাক্না চিনি মিলশিংদা অহেন্বা চুশিং ইথানোলদা থৈদোরক্নবা পুক্নিং থৌগৎলি‍। ভারত লৈঙাক্না লৈবাক পুম্বদা ইথানোল ব্লেন্দেদ পেত্রোল (EBP) প্রোগ্রাম পায়খত্তুনা ওইল মার্কেতিং কম্পেনীশিংনা (OMCs) ব্লেন্দেদ পেত্রোল য়োল্লি‍। EBP প্রোগ্রামগী মখাদা, লৈঙাক্না পেত্রোলদা ইথানোল ব্লেন্দিং তৌবগী তার্গেৎ ২০২৫ ফাওবদা ২০% য়ৌহন্নবা পান্দম থম্লি‍।
২০১৪ ফালবদা, মোলাস-বেজ দিস্তিলরীশিংগী ইথানোল দিস্তিলেসন কেপাসিতী লিতর করোর ২০০ য়ৌরমদে‍। ইথানোল সপ্লাই ইয়র (ESY) ২০১৩-১৪ দা OMCs শিংদা ইথানোল সপ্লাই তৌবগী চাং লিতর করোর ৩৮ খক ওইদুনা ব্লেন্দিংগী থাক ১.৫৩ % খক ওইরম্মি‍। অদুম ওইনমক, হৌখিবা চহি ১০ সিদা, লৈঙাক্না খুজিল থৌরাংদা অহোংবা পুরকপনা মরম ওইরগা, মোলাস-বেজ দিস্তিলরী অমসুং গ্রন-বেজ দিস্তিলরীশিংগী কেপাসিতী মথঙশিৎনা লিতর করোর ৯৪১ অমসুং লিতর করোর ৭৪৪ দা হেনগৎলে‍।
ইথানোল সপ্লাই ইয়র (নবেম্বর-ওক্তোবর) ২০২৩-২৪ মনুংদা, ১৪.৬% ব্লেন্দিং মায় পাক্না ফংবা ঙমখ্রে‍। লৈবাকসিগী হৌজিক লৈরিবা ইথানোল প্রদক্সনগী কেপাসিতী (৩০.১১.২০২৪ ফাওবদা) লিতর করোর ১৬৮৫ দা (গ্রেন বেজকী লিতর করোর ৭৪৪ অমসুং মোলাস-বেজ দিস্তিলরীগী লিতর করোর ৯৪১) লৈরে‍। ইথানোল ব্লেন্দেদ ৱিথ পেত্রোল (EBP) প্রোগ্রাম মায় পাক্না পায়খৎপনা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা কান্নবা কয়া পুরক্লে‍:
• ইথানোল য়োন্বনা চিনি মিলশিংদা শেল হেন্না লাকহন্দুনা চু থাবা লৌমীশিংদা পন্থদনা শেল থিদোকপা ঙমহল্লে‍। হৌখিবা চহি ১০ সিদা (২০১৪-১৫ দগী ২০২৩-২৪ ফাওবা), চিনি মিলশিংনা ইথানোল য়োনবদগী লুপা করোর লাখ ১ হেন্না রিভিন্যু লাক্তুনা চিনি মিলশিংগী শেলথুমগী ফীভম ফগৎহল্লে‍।
• ভারত লৈঙাক্না গ্রীন হাউস গ্যাস (GHGs) থাদোকপা হন্থহন্নবা থম্লিবা পান্দম ফংননবা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি‍। ইথানোল ব্লেন্দেদ পেত্রোল শীজিন্নবনা কার্বোন মোনো ওক্সাইদ অমসুং অতৈ হায়দ্রোকার্বোনশিং থাদোকপা হন্থহল্লি‍। তশেংবদি, ত্রান্সপোর্তেসন্দা ইথানোল শীজিন্নবা হেনগৎহনবনা ভারতকী ত্রান্সপোর্তেসন সেক্তরবু হেন্না গ্রীন অমসুং এনভাইরনমেন্ত ফ্রেন্দলী ওইবা হেনগৎহল্লি‍।
• অসিগুম্বা মতিং লৈবা লৈঙাক্কী থৌরাং অসিগী মহৈনা, লুপা করোর ৪০,০০০/- হেন্বগী ইনভেস্তমেন্ত পুরক্তুনা, খুঙ্গংগী মফমশিংদা অনৌবা দিস্তিলরীশিং লিংখৎলক্তুনা দাইরেক্ত অমসুং ইন্দাইরেক্ত এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন পুরক্লি‍।
সুগর সেক্তরদা দিজিতাইজেসন তৌবা
ইজ ওফ দুইং বিজিনেস য়োকখৎনবা, ত্রান্সপেরেন্সী পুরক্নবা অমদি চিনি মিলশিং ফেসিলিতেত তৌনবা অমসুং চিনি মিলশিং অমসুং ইথানোল ইন্দস্ত্রীগী মরী লৈনবা দেতাশিং মফম অমত্তদা ফংহন্নবা লোয়ননা সিস্তেম পুম্বগী ইন্তিগ্রেতেদ দিজিতাইজেসন তৌননবা, নেস্নেল সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম (NSWS) দা অখন্নবা মোদ্যুল অমা শেমগৎলে‍। DFPD না ইনভেস্ত ইন্দিয়াগা খুৎশম্নরগা NSWS পোর্তেলদা চিনি মিলশিংগী তোঙান তোঙানবা কম্প্লাইএন্সশিং ওতোমেত তৌহন্নবা থবক পায়খৎলি‍। থাগী ইনফোর্মেসনসু দিজিতেলাইজ তৌদুনা চিনি মিল ৫৩৫ রোম্না থাগী ওইনা ফাইলিং তৌরি‍। মখা তানা, রিএল-তাইম দেতা ফংহন্নবা, দেতা এক্যুরেসী হেনগৎহন্নবা, অমসুং রিদন্দেন্ত দেতা অমদি মেনুএল ইন্তরভেন্সন লৈহন্দনবা, দিজিতেলাইজ তৌরবা মওংদা নেস্নেল সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম (NSWS) দা এপ্লিকেসন প্রোগ্রামিং ইন্তরফেস (APIs) কী খুত্থাঙদা থাগী দেতা শেয়র তৌবগী থৌওং হৌদোকখ্রে‍।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Year-End- Review of Department of Food and Public Distribution– 2024
Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) extended for 5 years with effect from 1st January, 2024
Supply of fortified rice successfully implemented by March, 2024, achieving 100% lifting; Custom-milled rice replaced with fortified rice
100% digitized ration cards under National Food Security Act across India
99.8% Fair Price Shops (FPSs) in country automated using electronic Point of Sale (ePoS) devices for transparent distribution of subsidized food grains to beneficiaries
One Nation One Ration card plan enabled in all States/UTs across the country covering around 80 Crore beneficiaries
Credit Guarantee Scheme helps in increasing post-harvest lending against e-NWRs play significant role in improving farmers’ income
Route optimization of food grains saving foreign exchange and cutting CO2 emissions
20 DEC 2024 11:36AM by PIB Delhi
Following are the major highlights of the activities of the Department of Food & Public Distribution during the year 2024:
Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY):
The Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) was launched with the specific purpose of ameliorating the hardships faced by the poor and needy due to economic disruptions caused by the COVID-19 outbreak in the country. In view of COVID crisis, the allocation of free food grains, under PMGKAY was in addition to regular allocation done. A total quantity of approx. 1118 LMT food grains had been allocated under PMGKAY (Phase I-VII) for 28 months with a total planned financial outlay was about 3.91 lakh crore.
The Central Government, in order to remove the financial burden of the poor beneficiaries and to ensure nationwide uniformity and effective implementation of the Act, had decided to provide food grains free of cost to NFSA beneficiaries i.e. AAY households and PHH beneficiaries, for a period of one year beginning from 1st January 2023 under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY). Prior to that, under NFSA, subsidized food grains were distributed at Rs 3 per kg for rice, Rs 2 per kg for wheat and at Rs 1 per kg for coarse grains to beneficiaries. The period for distribution for free of cost food grains under the PMGKAY has been extended for five years w.e.f. 1st January, 2024.
The PMGKAY Scheme would ensure effective and uniform implementation of National Food Security Act (NFSA). Under the One Nation One Ration Card (ONORC), which is a successful initiative of portability of ration card, any beneficiary can take delivery of food grains from any FPS at uniform NFSA entitlement and price across the country. The free food grains will concurrently ensure uniform implementation of portability under One Nation One Ration Card (ONORC) across the country and will further strengthen this choice-based platform.
At present, against the intended coverage of 81.35 crore persons, 80.67 crore persons are receiving food grains free of cost.
Annual Allocation of Food grains for 2023-24 under TPDS/OWS and Additional allocation (Flood, festival etc):
The Department of Food & PD makes allocation of food grains under NFSA {Antyodaya Anna Yojana (AAY), Priority Household (PHH), Tide Over, PM Poshan Scheme, Wheat Based Nutrition Programme [a component of Umbrella ICDS]} and Other Welfare Schemes such as, Scheme for Adolescent Girls, Annapurna Scheme and Welfare Institutions & Hostels Scheme (WIH). The Scheme-wise allocation for the year 2024-25 is as follows:
In lakh tons
Name of Scheme
Rice
Wheat
Nutri-cereals
Total
A
TPDS (NFSA ALLOCATION)
Antyoday Anna Yojana (AAY)
69.80
29.68
0.00
99.48
Priority Household (PHH)
273.20
149.73
6.42
429.35
TPDS (Tide Over)
21.19
5.04
0.00
26.23
PM POSHAN (MDM)
19.21
3.76
0.00
22.96
WBNP (ICDS)
13.89
11.74
0.16
25.78
Total
397.28
199.95
6.57
603.80
B
OTHER WELFARE SCHEMES
Hostels and Welfare institutions
3.24
0.87
0.00
4.10
Scheme for adolescent Girls (SAG)
0.334
0.343
0.0038
0.68
Annapurna
0.00
0.00
0.00
0.00
Total
3.57
1.21
0.00
4.78
C
ADDITIONAL ALLOCATION (Festival, calamity, additional TPDS etc.)
Natural Calamity etc
(MSP Rates)
0.06
0.07
0.00
0.13
Festival/Additional Requirement etc
(Economic Cost)
0.96
0.60
0.00
1.56
Total
1.02
0.67
0.00
1.69
A+B+C
Grand total
401.88
201.83
6.57
610.28
Hon'ble PM's announcement on Rice Fortification
Hon'ble PM of India in his address on the 75th Independence Day (15th August, 2021) made an announcement providing nutrition by supplying of fortified rice throughout the government schemes. Pursuant to the announcement, the Government of India in order to achieve uniform nutritional impact of fortified rice among the targeted population is supplying fortified rice throughout the Targeted Public Distribution System (TPDS), Pradhan Mantri Poshan Shakti Nirman (PM POSHAN) Scheme, and Integrated Child Development Services (ICDS) Scheme and in Other Welfare Schemes (OWS) in all States and Union Territories (UTs). The initiative aims to provide fortified rice enriched with essential micronutrients such as iron, folic acid, and vitamin B12, adhering to the standards set by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI). The initiative was scaled up in three phases - Phase I (2021-22) covering ICDS & PM-POSHAN, Phase II (2022-23) covering ICDS, PM-POSHAN and 291 Aspirational & High Burden districts under TPDS and Phase III (2023-24) covering ICDS, PM POSHAN and all districts under TPDS.
The initiative to supply fortified rice has been successfully implemented by March, 2024, achieving 100% lifting. Custom-milled rice has been replaced with fortified rice in every scheme of the Government. Initially funded by the Government of India as part of food subsidy until June 30, 2024, the initiative was reviewed for further continuation and future cost-sharing. The Cabinet during a meeting held on 9th October, 2024 has approved to continue the supply of fortified rice under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKAY) and Other Welfare Schemes from July 2024 and upto December 2028. This initiative will continue as a Central Sector Initiative, fully funded by the Government under the existing PMGKAY framework, utilizing the previously approved allocation of Rs. 11,79,859 crore for the PMGKAY scheme.
Targeted Public Distribution System (TPDS) reforms
100% digitized ration cards/beneficiaries’ data under NFSA in all States/UTs. Details of almost 20.54 Crore ration Cards covering around 80 Crore beneficiaries are available on transparency portals of States/UTs.
More than 99.8% Aadhaar seeding of ration cards (at least one member).
About 99.8% (5.41 Lakh of total 5.43 Lakh) Fair Price Shops (FPSs) in the country are automated using electronic Point of Sale (ePoS) devices for transparent and ensured distribution of subsidized food grains to beneficiaries.
Under distribution of food grains, more than 97% of the transactions have been recorded biometrically/Aadhaar authenticated by States/UTs.
Progress of One Nation One Ration Card plan
Starting with inter-State portability in just 4 States in August 2019, so far, the ONORC plan has been enabled in all 36 States/UTs (across the country) covering around 80 Crore NFSA beneficiaries, i.e., almost 100% NFSA population in the country.
Since inception of ONORC plan in August 2019, more than 158.8 Crore portability transactions have been recorded under the ONORC plan in the country delivering more than 315.8 LMT food grains, which includes both inter-State and intra-State transactions.
During year 2024, about 30 crore portability transactions were performed in 11 months of 2024 delivering around 66 LMT food grains including inter-state and intra-state portability transactions of NFSA and PMGKAY. Presently, more than 2.5 crore portability transactions are being recorded every month under PMGKAY foodgrain distribution.
Movement of food grains
During 2024 (from January, 2024 to Oct, 2024), 204 containerized rakes moved with approx. freight savings of Rs. 4.40 crore.
FCI is also undertaking multi-modal transportation of rice involving coastal shipping and road movement from designated depots of Andhra Pradesh to designated depots in Kerala and A&N and Karnataka to Lakshadweep. During 2024 (i.e. from January, 2024 to Oct, 2024) 0.39 LMTs Food grains stock were moved based on cost economics in comparison to the conventional mode of transportation.
Further, FCI has moved total 10205 rakes of food grains with approximate quantity of 358.93 LMT have been loaded from January, 2024 to Oct, 2024, to meet the requirement of NFSA.
Support to Farmers
Procurement Operation: The main objectives of food management are procurement of food grains from farmers at remunerative prices, distribution of food grains to consumers, particularly the vulnerable sections of society at affordable prices and maintenance of buffer stock for food security and price stability. The Central Government extends price support to paddy, coarse grains and wheat through the FCI and State Agencies. All the food grains (wheat and paddy) conforming to the prescribed specifications offered for sale at specified centres are bought by the public procurement agencies at the Minimum Support Price (MSP) inclusive of bonus announced, if any. The farmers have the option to sell their produce to FCI/State Agencies at MSP or in the open market as is advantageous to them.
During RMS 2024-25, a quantity of 266.05 LMT of wheat was procured through which 2248725 number of farmers were benefited.
During KMS 2023-24, a quantity of 782.29 LMT of paddy has been procured through which 10657828 number of farmers were benefited. During ongoing KMS 2024-25, 283.17 LMT of paddy has been procured and 2014007 number of farmers have been benefited till 01.12.2024.
Procurement of Coarse Grains/ Millets
The total Coarse grain procurement carried out during KMS 2023-24 is 12.55 LMT which is 170% as compared to procured during KMS 2022-23. This is the highest coarse grains procurement in last 10 years.
The procurement of coarse grains/millets during the last two years and estimated procurement for current year is as under:
Fig in Metric Tons
KMS
COMMODITY
Total
2022-23
JOWAR
85197
BAJRA
182005
MAIZE
13122
RAGI
456745
TOTAL
737069
2023-24
JOWAR
323163
BAJRA
696457
MAIZE
4532
RAGI
230920
TOTAL
1255073
2024-25*
JOWAR
196000
BAJRA
713000
MAIZE
160000
RAGI
830500
MINOR MILLETS(FOXTAIL)
3000
TOTAL
1902500
* Estimated Procurement quantity as per request received from States/UTs.
Foodgrain packaging Material
In view of the capacity of production by Jute mills and requirement by States/FCI, this Department has allocated 17.53 lakh jute bales in KMS 2024-25, and 15.67 lakh jute bales in RMS 2024-25/ KMS 2023-24 (Rabi crop) to State Procuring Agencies and FCI. As sufficient jute bags were available, no permission for use of HDPE/PP bags was given to States/FCI in last two seasons.
Imposition of Wheat Stock Limit
In order to manage the overall food security and to prevent hoarding and unscrupulous speculation, the Government of India has imposed wheat stock limits on 24 June 2024 which is later revised on 09.09.2024 & 11.12.2024 and is applicable until 31st March 2025 for all States and Union Territories as under:
Entities
Wheat Stock Limit
Traders / Wholesalers
1000 MT
Retailers
5 MT for each Retail outlet.
Big Chain Retailers
5 MT for each outlet subject to maximum quantity of (5 multiplied by total number of outlets) MT stock at all their outlets & depots put together.
Processors
50% of Monthly Installed Capacity (MIC) multiplied by remaining months till April 2025.
The revised stock limits are applicable after 15 days from date of notification (i.e 11.12.2024).
The total number of entities registered on wheat stock portal is 25,017 and 68 LMT stock of wheat has been declared on wheat stock portal (as on 11.12.2024)
Food Subsidy
Government of India/Ministry of Finance does not allocate State-wise funds under PMGKAY (Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana), rather funds towards food subsidy are released to FCI (Food Corporation of India) and States that have adopted Decentralized Procurement based on the distribution of food grains to the targeted beneficiaries. The details of food subsidy released to FCI and DCP States in previous and current financial year is Rs. 2,11,394.39 Crore and Rs. 1,40,239.10 Crore (till October, 2024) respectively. Further, the details of subsidy released to DCP States is below.
State-wise breakup of food subsidy released to DCP States is as under:
(Rs. in Crore)
S.No.
Name of the State
2023-24
2024-25
(till Oct. 2024)
1.
Andhra Pradesh
6268.19
5498
1.
Bihar
6557.64
7032.12
1.
Chhattisgarh
5236.13
17.96
1.
Gujarat
267.83
2.49
1.
Karnataka
1222.13
120.68
1.
Kerala
1151.85
369.86
1.
Madhya Pradesh
16939.27
3449.05
1.
Maharashtra
3923.29
327.74
1.
Odisha
14473.68
4671.18
1.
Punjab
2064.56
661.26
1.
Tamil Nadu
7072.53
3178.16
1.
Telangana
5367.07
2592.1
1.
Uttarakhand
724.39
517.3
1.
West Bengal
-
1535.42
1.
Jharkhand @
42.77
342.97
1.
Tripura
106.51
35.79
1.
DBT* & Misc.
267.6
105.31
1.
Himachal Pradesh $
47.38
-
Total
71732.82
30457.39
Note:-
@ Jharkhand was DCP for KMS 2016-17 (only for 1 district) 2017-18 (only for 5 District), 2018-19 (only for 6 District). They have adopted Non-DCP in KMS 2019-20. Adopted DCP in FY 2023-24
$ Himachal Pradesh has adopted DCP Mode in 2023-24
*Under DBT scheme, subsidy is released to UTs of Chandigarh, Puducherry and Dadra & Nagar Haveli w.e.f. 2015-16.
Achievements are highlighted as under:
1. New SoP (Standard Operating Procedure) for settlement/finalization of food subsidy accounts of States: The SoP (Standard Operating Procedure) has been issued with aim to standardize the procedure on release of food subsidy and ensure that stakeholders can settle/finalize their accounts in timely and efficient manner. The SoP establishes consistency in the processes, computation methodologies and timelines for the account settlement process.
2. SCAN – Subsidy Claim Application for NFSA & OWS: SCAN simplifies and accelerates the processing of State’s proposals with its six powerful sub-modules including—SCAN ICS, SCAN-DCP, SCAN FCI, SCAN-NFS, SCAN-DBT and SCAN FCS. Together, these modules create a seamless and unified platform for managing Economic Cost, Food subsidy bills, Direct fund transfer to beneficiaries, Claims under central assistance and Final settlement of State’s accounts. SCAN embodies the spirit of Digital India, delivering on the promise of efficiency, transparency and empowerment.
Open Market Sale Scheme (Domestic) [OMSS(D)]
Bharat Atta and Bharat Rice were launched on 06.11.2023 and 06.02.2024 respectively under Open Market Sale Scheme (Domestic) [OMSS(D)] to make available atta (wheat flour) and rice to general consumers at subsidized rates. Bharat Atta and Bharat Rice is being sold through three central cooperative organizations viz. National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd. (NAFED), Kendriya Bhandar and National Cooperative Consumers' Federation of India Limited (NCCF).
During Phase-I upto 30.06.2024, Bharat Atta and Bharat rice were sold at a maximum retail price (MRP) of Rs.27.50/kg and Rs.29/kg, respectively. During Phase II, Bharat Atta and Bharat rice are now being sold at MRP of Rs. 30/kg and Rs. 34/kg, respectively by three central cooperative organizations through their own stores, mobile vans, E-commerce platforms and big chain retailers. During Phase- I of Bharat Brand sales, 15.20 LMT of Bharat Atta and 14.58 LMT of Bharat Rice was sold. A quantity of 3.71 LMT wheat for sale of Bharat Atta and 2.91 LMT rice for sale of Bharat Rice has been allocated, at present for sale during Phase II of Bharat Brand.
Besides, 10 LMT of rice has been allocated on 11.07.2024 for sale under OMSS(D) to private parties through e-auction and State Governments without e-auction. As on 25.11.2024, 7.59 LMT of rice has been sold by FCI under the category. 25 LMT of wheat has been allocated on 28.11.2024 for sale under OMSS(D) to private parties through e-auction.
Credit Guarantee Scheme for e-NWR based Pledge Financing (CGS-NPF)
The Credit Guarantee Scheme for e-NWR based Pledge Financing (CGS-NPF) has been approved with corpus of Rs. 1000 crore. This scheme is a Central Sectors Scheme to be implemented by Department of Food and Public Distribution (DFPD) from 2024-25 till end of 16th Finance Commission cycle i.e. till 2030-31. The Credit guarantee scheme is for pledge financing availed of by farmers against electronic negotiable warehouse receipts (e-NWRs) after depositing commodities in accredited warehouses.
The credit guarantee scheme will help in increasing post-harvest lending against e-NWRs and thereby play a role in improving farmers’ income. Credit Guarantee Scheme will instill confidence among lenders and improve trust on warehouseman to increase post-harvest finance through e- NWRs.
This scheme majorly focuses on Small and Marginal Farmers, Women, SC, ST and Divyangjan (PwD) farmers with a minimal guarantee fee. Besides, small traders (MSMEs) are also benefited under this scheme. This scheme covers the pledge loans extended on the e-NWRs issued against agricultural and horticultural commodities. Scheme covers the loss incurred by the bank due to credit and warehouse man risk.
Other non-measurable macro-economic outcomes include upgradation and standardization of warehousing, reduction in post-harvest losses, scientific storage of agri commodities, improvement in liquidity in rural areas, equitable growth of warehousing sector and improvement in commodity trading.
Implementation of Route Optimization in PDS supply chain
Route optimization is a strategic approach to enhance the efficiency and cost-effectiveness of PDS supply chain in India. In the context of the Public Distribution System (PDS), it involves utilizing optimisation algorithm developed by IIT-Delhi to define optimal routes and warehouse-to-warehouse and further to FPS (Fair Price Shop) mappings, which ensures the reduction of transportation costs and improved operational efficiency, thereby enabling timely delivery of food grains to beneficiaries.
The Optimisation exercise involved selecting the most efficient motorable routes for transporting food grains, thereby saving time and reducing costs using Operations Research. This exercise, marks a transformative step towards building a more efficient and cost-effective food supply chain.
With the completion of one year into the optimisation exercise, route optimisation assessments have been completed in 30 states. Results show tremendous promise, with transportation costs is estimated to be reduced by around Rs 250 crore per year. Till now Rs 128 Crores saving has been reported by 12 states. The interstate route optimisation of movement of food grains from the surplus to deficit states have also been completed by integration with Freight Operating Information System (FOIS) of Railway Department.
By choosing the optimal option, states reduced transport distances ranging from around 15- 50% percent.
This exercise will limit the human interventions which adversely impact the operational efficiency, additional logistics cost and pilferage in PDS Supply chain.
This initiative is not only an economic win but also an environmental one. Global food miles- representing the distance food travels from production to consumption- account for nearly one-fifth of total food system emissions. Optimising India’s food distribution routes can contribute significantly to reducing CO2 emissions, aligning with the country’s climate change commitments under the Paris Agreement and its Conference of Parties (COP) targets. The reduction in fuel consumption will also help conserve foreign exchange reserves. This step would not only strengthen India’s commitment to a climate-smart supply chain but also potentially generate financial benefits.
Steel Silos
With a view to modernize and upgrade the storage infrastructure for food grains and to ramp-up the storage capacity in India, steel silos are being created in PPP.
As of now, Silos of total 23.25 LMT capacity are functional and 6.5 LMT are under construction. Now, Department of Food & Public Distribution creating capacity under Hub and Spoke Model Silos where “Hub” silos have a dedicated railway siding and container depot facility. While the transportation from “Spoke” Silos to Hub Silos is undertaken through road, transportation from Hub to Hub is via rail. Under this model, tenders have been awarded for construction of silos at 80 locations with 34.8 LMT capacity in phase-I.
Steel silos are traditionally suitable for Wheat storage. On a pilot basis, 12500 MT of steel silos for the storage of Rice have been constructed at Buxar Bihar and based on the results, more Rice silos will be created in future.
Sugar Sector
The Indian sugar industry is an important agro-based industry that impacts rural livelihoods of about 5 crore sugarcane farmers & their families and around 5 lakh workers directly employed in the sugar factories. Employment is also generated in various activities relating to transport, trade servicing of machinery and supply of agriculture inputs. India is the second largest producer and the largest consumer of sugar in the world. Today, Indian sugar industry's annual output is more than ₹1.3 lakh crore
There were 535 operational sugar factories in the country in sugar season 2023-24. Average annual production of sugarcane is now increased to about 5000 Lakh Metric Tonnes (LMT) which is inter-alia used to produce around 320 LMT of sugar after diverting about 24 LMT sugar for ethanol production in Sugar Season 2023-24.
As a result of pro-farmers measures taken by the Govt., about 99.9% of cane dues of previous sugar seasons have been cleared. For the sugar season 2023-24, against cane dues payable of Rs. 1,11,627 crores, about Rs. 1,09,744 crores have been paid & only Rs. 1,883 crore dues are to be paid. Thus, more than 98% cane dues have been paid to farmers resulting in lowest cane arrears pending.
Ethanol Blending Petrol Programme
Ethanol is an agro-based product which is used for blending with petrol as fuel and many other industrial uses including manufacturing hand sanitizers. It is produced from a by-product of the sugar industry, namely molasses as well as starchy food grains. In years of surplus production of sugarcane, when prices are depressed, the sugar industry is unable to make timely payment of cane price to farmers and to find a permanent solution to address the problem of excess sugar and improve the liquidity of sugar mills by helping them to clear their cane dues on time, Government is encouraging sugar mills to divert excess sugarcane to ethanol. Government of India has been implementing Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme throughout the country wherein Oil Marketing Companies (OMCs) sell blended petrol. Under EBP Programme, Government has fixed the target of 20% blending of ethanol with petrol by 2025.
Till year 2014, ethanol distillation capacity of molasses-based distilleries was less than 200 crore litres. Supply of ethanol to OMCs was only 38 crore litres with blending levels of only 1.53 % in ethanol supply year (ESY) 2013-14. However, in past 10 years due to the policy changes made by the Government, the capacity of molasses-based distilleries and grain-based distilleries have increased to 941 crore litres and 744 crore litres respectively.
During Ethanol Supply Year (Nov-Oct) 2023-24, 14.6% blending has been successfully achieved. Existing capacity of ethanol production in the country (as on 30.11.2024) has increased to 1685 crore litres (744 crore litres of grain based and 941 crore litres of molasses-based distilleries). Successful implementation of Ethanol Blended with Petrol (EBP) Programme has led to multiple benefits in various aspects:
• Sale of ethanol has resulted in better cash flows for sugar mills resulting in prompt payment to cane farmers. In last 10 years (2014-15 to 2023-24), sugar mills have earned revenue of more than ₹ 1 lakh crores from sale of ethanol which has improved the financial condition of sugar mills.
• Government of India is committed to meet its goals regarding reduction of emissions of Green House Gases (GHGs). Use of ethanol blended petrol reduced emission of Carbon Mono Oxide and other hydrocarbons. In-fact, increasing use of ethanol in transportation will switch Indian transportation sector to be greener and environment friendly.
• As a result of this effective government policy, investment opportunities worth over ₹ 40,000/- crore emerged, leading to the establishment of new distilleries in rural areas and contributing to direct and indirect employment generation.
Digitization in Sugar Sector
To promote ease of doing business, bringing transparency and to facilitate sugar mills and integrated digitization of the whole system as well as to have all the relevant data of sugar mills and ethanol industry at one place, a dedicated module has been developed on National Single Window System (NSWS). DFPD in collaboration with Invest India to automated various compliance of the sugar mills on NSWS portal. Also, the monthly information has also been digitalized and about 535 sugar mills are filing the same on monthly basis. Further, to ensure real-time data availability, improve data accuracy and to eliminate redundant data & manual intervention, the process for sharing the monthly data in digitalized form through Application Programming Interfaces (APIs) on National Single Window System (NSWS) has been initiated.