ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାନୁଆରି ୨୦୨୫ରେ ହେବ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା( ପିପିସି ୨୦୨୫)ର ୮ମ ସଂସ୍କରଣ
ମାଇଗଭ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆରମ୍ଭ
19 DEC 2024 6:47PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିନବ ମତବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା (ପିପିସି) ନିଜର ୮ମ ସଂସ୍କରଣ ନେଇ ପୁଣି ଆସିଛି । ଏହା ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ରେ, ସାରାଦେଶରେ ବାର୍ଷିକ ପରୀକ୍ଷା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ, ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ।
ପରୀକ୍ଷା ଚାପ କମାଇବା, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକମାନଙ୍କୁ ଜୀବନକୁ ଏକ “ଉତ୍ସବ”ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିବା ପିପିସି ଗତ ସାତ ବର୍ଷ ହେଲା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପାଇଛି । ପିପିସିର ୭ମ ସଂସ୍କରଣ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରଗତି ମୈଦାନ ସ୍ଥିତ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଟାଉନ ହଲ ଫର୍ମାଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ସାରାଦେଶ ଓ ବିଦେଶରୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ପିପିସି ୨୦୨୫ର ପଞ୍ଜୀକରଣ ପଦ୍ଧତି
ପିପିସି ୨୦୨୫ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ୧୪ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ରୁ MyGov.in ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ୧୪ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖୋଲା ରହିବ ।
ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦ୍ଧତି ଅନୁସାରେ ପଂଜୀକରଣ କରିହେବ :
MyGov.in ପୋର୍ଟାଲରେ ଷଷ୍ଠରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ପାଇଁ କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା (ଏମସିକ୍ୟୁ ଫର୍ମାଟ୍) ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
ପିପିସି ୨୦୨୫ରେ ପଚରାଯିବାକୁ ଥିବା ପ୍ରଶ୍ନ ଚୟନ :
କ. ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜ ପସନ୍ଦର ପ୍ରଶ୍ନ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ ଯାହା ସେମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକ ପରୀକ୍ଷା ଚାପ, କ୍ୟାରିୟର, ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ବପ୍ନ କିମ୍ବା ସାଧାରଣ ଜୀବନ ସଂପର୍କିତ ହୋଇପାରେ ।
ଖ. ଅନଲାଇନ୍ କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଷଷ୍ଠରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକମାନଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯିବ।
ଗ. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ମତବିନିମୟ ପାଇଁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରୁ ପ୍ରଶ୍ନ ଚୟନ ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ । ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ଭଳି ବିଦେଶରେ ଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନକୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ।
ପଂଜୀକରଣ ପାଇଁ ଲିଙ୍କ୍ ଏଠାରେ ଦିଆଗଲା : https://innovateindia1.mygov.in/
ମୁଖ୍ୟାଂଶ :
• ୨୦୨୪ରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୨.୨୬ କୋଟି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (୨.୦୬ କୋଟି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ୧୪.୯୩ ଲକ୍ଷ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ୫.୬୯ ଲକ୍ଷ ଅଭିଭାବକ) ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
• ପିପିସି ୨୦୨୫ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଦୁଇ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ (ନବମରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ) ଓ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ କଳା ଉତ୍ସବର ବିଜେତା ଏବଂ ବୀର ଗାଥା, ପ୍ରେରଣା ଆଲୁମିନି ଏବଂ ପିଏମ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଅତିଥି ଭାବେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ
ପରୀକ୍ଷାକୁ "ଉତ୍ସବ" ଭାବରେ ପାଳନ
ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହ ବଢ଼ାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୧୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ (ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସ) ରୁ ୨୩ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ (ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଜୟନ୍ତୀ) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
୧. ଦେଶୀୟ ଖେଳ ଅଧିବେଶନ
୨. ମାରାଥନ୍ ଦୌଡ଼
୩. ମିମ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା
୪. ପଥପ୍ରାନ୍ତ ନାଟକ
୫. ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଭିଡିଓ ଏବଂ ପ୍ରଶଂସାପତ୍ର
୬. ଛାତ୍ର ଉପସ୍ଥାପକ ଏବଂ ଅତିଥି - ମଡେଲ ପିପିସି ଅଧିବେଶନ
୭. ଯୋଗ-ଧ୍ୟାନ ଅଧିବେଶନ
୮. ସିବିଏସ୍ଇ, କେଭିଏସ୍ ଏନଭିଏସ୍ ତରଫରୁ ସଂଗୀତ ପରିବେଷଣ
୯. ପୋଷ୍ଟର ତିଆରି ପ୍ରତିଯୋଗିତା
୧୦. ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିଥିଙ୍କ ସହ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରାମର୍ଶ / କର୍ମଶାଳା
୧୧. ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସିରିଜର ସ୍କ୍ରିନିଂ
ସକାରାତ୍ମକତା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଥିବା ପିପିସି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛି।

Ministry of Education
8th Edition of Pariksha Pe Charcha (PPC 2025) to be held in January 2025, Registrations open on MyGov Portal
19 DEC 2024 6:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi’s unique interactive program, Pariksha Pe Charcha (PPC), is back with its 8th edition, scheduled to take place in January 2025, before annual examinations commence across the country.
2024-12-19 18:37:00.603000
Conceptualized to reduce examination stress and encourage students, teachers, and parents to celebrate life as an “Utsav,” PPC has been a resounding success over the past seven years.
The 7th edition of PPC was held in a town-hall format at Bharat Mandapam, Pragati Maidan, New Delhi, engaging participants across the country and overseas.
Registration Process for PPC 2025
Registrations for PPC 2025 have already begun on MyGov.in from 14th December 2024, and will remain open until 14th January 2025.
The following is the process of registration:
Quiz Competition (MCQ format) has been developed for the students of classes 6 to 12, teachers, and parents on MyGov.in portal.
Selection of Questions to be asked during PPC 2025:
a. Students may submit questions of their choice that they would like to ask the Prime Minister during the registration process. The questions may be related to dealing with examination stress, career, future aspirations or about life in general.
b. School students of classes 6 to 12, teachers and parents shall be selected from those who have participated in the online Quiz competition.
c.For interaction with the Prime Minister, an attempt shall be made to select questions by students, teachers and parents from diverse regions of India covering varied topics. Questions from students abroad shall also be included as was done in previous years.
For registration the link is given herewith: https://innovateindia1.mygov.in/
Key Highlights:
• In 2024, 2.26 crore participants (2.06 crore students, 14.93 lakh teachers, and 5.69 lakh parents) took part in the program.
• For PPC 2025, two students (classes 9 to 12) and a teacher from each State/UT, along with winners of Kala Utsav, and participants from Veer Gatha, PRERANA alumni, and PM SHRI schools will be invited as special guests for the main event.
Celebrating Examinations as “Utsav”
To build momentum for the main event, a series of activities will be organized from 12th January 2025 (National Youth Day) to 23rd January 2025 (Netaji Subhash Chandra Bose Jayanti):
1. Indigenous game sessions
2. Marathon runs
3. Meme competitions
4. Nukkad Nataks
5. Small videos and testimonials by students
6. Student anchor and guest – Model PPC sessions
7. Yoga-cum-meditation sessions
8. Song performances by CBSE, KVS, and NVS
9. Poster-making competitions
10. Mental health counselling/workshops with special guests
11. Screenings of inspirational film series
PPC continues to be a beacon of inspiration for students, teachers, and parents, reinforcing the message to approach examinations with positivity and confidence.