কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
অশোই-অঙাম য়াওদনবগীদমক এস.এম.এস খোঙ্গুল লিবা ঙম্নবা ত্রাইনা অচৌবা মাইপাকপা পুরকপা ঙম্লে
19 DEC 2024 5:27PM by PIB Imphal
অশোই-অঙাম লৈতবা অমসুং স্পাম য়াওদবা মেসেজ থাবগী থবক অমা শেমগৎনবা মাইকৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমদা, কর্ম্মসিএল এস.এম.এস খুদিংমক খোঙ্গুল লিবা ঙম্নবা ঙাক্লৌ অমা তেলিকোম রিগুলেতরি ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়া (ত্রাই) না মাইপাক্না থবক ওইনা পাংথোক্লে। কম্মর্সিএল মেসেজ থাবগী থবকশিং অরোন-অথুপ লৈতনবা অমসুং মরম চানা থবক তৌবগা লোয়না কঞ্জুমরশিং স্পামদগী ঙাকথোক্নবা ত্রাইনা হৌজিক পায়খৎলিবা থবকশিংদা মসি শিংথানিঙাই ওইনা মাইপাকপা অমনি।
ঙাক্লৌ অসিগী মখাদা, প্রিন্সিপাল এন্তাইতিশিং (পি ই) হায়বদি ললোন-ইতিক্কী থবকশিং, বেঙ্কশিং অমসুং সরকারগী এজেন্সিশিং মখোয়গী তেলিমার্কেতরশিংগা লোয়ননা ব্লোকচেন-বেজ দিস্ত্রিবুতেদ লেজর তেক্নোলোজি (দি এল তি)গী খুৎথাদা মখোয়গী মেসেজ ত্রান্সমিসন পাথশিং লাউথোকপা অমসুং রেজিস্তার তৌবা দরকার ওইরে। মসিগী চেন দিক্লারেসন অমসুং বিন্দিং প্রোসেস অসিনা, দেতা অশোই-অঙাম য়াওদনা নত্ত্রগা এস.এম.এস থাবদা থেংথবা তৌদনা, মেসেজ খুদিংমক মসিগী হৌরকফমদগী য়ৌফম ফাওবদা খোঙ্গুল লিবা ঙমহনগনি।
মসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা, নবেম্বর ১, ২০২৪ দগী কম্মর্সিএল মেসেজ খুদিংমক খোঙ্গুল লিনবা ত্রাইনা ওগস্ত ২০,২০২৪ দা য়াথং অমা পীখ্রে। মসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা থবকশিংগী পাক-চাউবা অদু খঙবদগী, ত্রাইনা থবক ওইনা পাংথোক্নবা অরোইবা তারিখ অদু নবেম্বর ৩০,২০২৪ ফাওবা শাংদোক্লে অমসুং তুংদা মসি বেঙ্কিং, ইন্সুরেন্স, অনা-লায়েং অমসুং রিএল ইস্তেৎগুম্বা সেক্তর কয়াগী পি.ই লাখ ১.১৩ রোম শরুক য়াবা ঙম্নবা দিশেম্বর ১০,২০২৪ ফাওবা শাংদোক্লে।
থবক অসিগী মরমদা খঙবা হেনগৎহন্নবা অমসুং দিক্লারেসন অমসুং বাইন্দিংগী থবকশিং য়াংখৎনবা ত্রাইনা মরুওইবা লিগুলেতরশিং হায়বদি আর.বি.আই, সেবি, আ.আর.দি.এ.আই, পি.এফ.আর.দি.এ অমসুং সরকারগী এজেন্সিশিং হায়বসি এন.আই.সি, সিদাগ অমসুং রাজ্য সরকারশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নরে। দি.এল.তি সিস্তেমশিংদা নিংথিনা শরুক য়াবা ঙম্নবা কেম্পেনশিং অমসুং তেক্নিকেলগী লমজিং পীদুনা পি.ইশিং অমসুং তি.এমশিং শৌগ*পদা এসেস প্রোভাইদরশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরে।
অপনবা পীবা হন্থহন্নবা, অহানবা চৎনবা হৌবা মতম মনুংদা অনৌবা লাল্লোং অমা ত্রাইনা হৌদোক্লে। চেন বাইন্দিং রিগুলেসনশিং তেক্নিকেল ওইনা চৎনবা হৌবগা লোয়ননা, লাউথোক্তবা পাথশিংদগী থারকপা মেসেজশিং মতম খরগী ওইনা অয়াবা পীরে অদুবু ইয়র কোদশিং য়াওগনি। ও.তি.পশিং নত্ত্রগা অতোপ্পা অকক্নবা মতম খরগী ই-পাউশিংগুম্বা মরুওইবা মেসেজশিংদা অপনবা পীদনবা চুমথোক্নবা থবকশিং পায়খৎনবা ঙম্নবা হায়রিবা ইয়র কোদশিং অদু মরী লৈনবা পি.ইশিংদা পীগনি। মসিগী কঞ্জুমরশিংগী য়াইফনবা থবক অসিনা চৎন-কাংলোনশিং ঙাকপগা লোয়ননা অপনবা লৈতনা মেসেজগী থবকশিং য়াহনগনি।
ত্রাইনা পায়খৎলিবা অপুনবা থবকশিং অসিগী ফল অমা ওইনা, মরুওইবা পি.ইশিংনা হৌজিক মখোয়গী মেসেজ ত্রান্সমিসন চেনশিং এসেস প্রোভাইদরশিংগা লোয়ননা রেজিস্তার তৌরে। দিশেম্বর ১১,২০২৪ দগী রেজিস্তার তৌদবা পাথশিংদগী থারকপা এস.এম.এস ত্রাফিক অথিংবা থমলে।
মসিগী মাইপাকপা অসিনা তেলিমকোমগী থবকশিংদা স্পামশিং থিংবা আমসুং কঞ্জুমরগী থাজবা হেনগৎহন্নবা ত্রাইগী থবকশিং অমুক ফগৎহল্লে। ত্রাইনা পায়খৎলিবা অতোপ্পা স্পাম থিংনবা থবকশিং হায়বদি স্পাম্মরশিংনা শীজিন্নবা তেলিকোমগী খুদোংচাবশিং ককথৎপা, এস.এম.এসতা য়ু.আর.এল ৱাইতলিস্ত তৌবা অমসুং ১৪০-সেরিজ তেলিমার্কেতরশিং দি.এল.তি প্লেতফোর্মশিংদা হোংদোকপা অসি খোঙ্গুল লিবা ঙম্বা অসিনা মতেং পাংলে।
মীওই খুদিংমক্কী অশোই-অঙাম লৈতবা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতবা থক অমা ফংহন্নবা ত্রাইনা মখা তানা অনৌবা অমসুং অকনবা থবকশিং পায়খৎখিগনি।

Ministry of Communications
TRAI achieves key milestone in ensuring SMS traceability for secure messaging
19 DEC 2024 5:27PM by PIB Delhi
The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has successfully implemented a framework to ensure the traceability of all commercial SMS, a major step towards creating a safer and spam-free messaging ecosystem. This initiative marks a significant milestone in TRAI’s ongoing efforts to safeguard consumers from spam while enhancing the transparency and accountability of commercial messaging systems.
Under this framework, all Principal Entities (PEs) such as businesses, banks, and government agencies along with their Telemarketers (TMs), were required to declare and register their message transmission paths through blockchain-based Distributed Ledger Technology (DLT). This chain declaration & binding process ensures end-to-end traceability of every message, from its origin to its delivery, without compromising data security or delays in SMS delivery.
To operationalise this, TRAI issued a directive on 20 August 2024 mandating the traceability of all commercial messages starting 1 November 2024. Recognising the scale of the activities involved in implementation, TRAI extended the compliance deadlines first to 30 November 2024 and later to 10 December 2024 to enable the smooth onboarding of approximately 1.13 lakh active PEs across diverse sectors such as banking, insurance, healthcare, and real estate.
TRAI adopted a collaborative approach by engaging with key sectoral regulators like RBI, SEBI, IRDAI, PFRDA, and government agencies such as NIC, CDAC, and state governments to promote awareness and accelerate declaration & binding efforts. Access Providers also played a crucial role in supporting PEs and TMs through targeted outreach campaigns and technical guidance for seamless integration into the DLT system.
To minimize disruptions, TRAI introduced an innovative implementation strategy during the initial enforcement period. While the chain binding regulations were technically enforced, messages sent through undeclared paths were temporarily allowed but flagged with error codes. These error codes were shared with the concerned PEs to enable corrective actions without disrupting critical messages like OTPs or other time-sensitive communications. This consumer-centric approach ensured uninterrupted messaging services while maintaining regulatory compliance.
As a result of these coordinated efforts led by TRAI, all major PEs have now registered their message transmission chains with Access Providers. Effective 11th December 2024, SMS traffic sent through unregistered paths is being rejected, marking the culmination of this massive exercise.
This achievement reinforces TRAI’s commitment to combating spam and enhancing consumer trust in telecom services. The traceability initiative complements other anti-spam measures introduced by TRAI, such as the disconnection of all telecom resources used by spammers, URL whitelisting in SMS, and the migration of 140-series telemarketers to DLT platforms.
TRAI will continue to drive innovation and enforce stringent measures to ensure a safe and transparent telecom ecosystem for all.