শেল-থুম মন্ত্রালয়
পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং: নৌনা হৌগৎলক্লিবা শাফু অমা
PSBs শিংনা লুপা করোর লাখ ১.৪১ গী শেন্দোং ফংলে; GNPA ৩.১২% দা হন্থরক্লে
15 DEC 2024 12:18PM by PIB Imphal
ৱাহৌদোক
ভারতকী পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং (PSBs) না শেন্বা চহি ২০২৩-২৪ দা লুপা করোর লাখ ১.৪১ গী খ্বায়দগী ৱাংবা এগ্রিগেত নেত প্রোফিত ফংদুনা শিংথানিংঙাই ওইরবা পন্দোল অমা লোম্বা ঙম্লে‍। মশক নাইবা মায় পাকপা অসিদা এসেত ক্বালিতীদা ফীভম ফগৎলকপনা মরম ওইরগা সেক্তর অসিনা চাউনা হঙ্গৎলকপগী মমি তারি‍। গ্রোস নন-পর্ফোর্মিং এসেত (GNPA) রেসিও শাথিনা হন্থখিদুনা, সেপ্তেম্বর ২০২৪ দা ৩.১২% দা লৈখ্রে‍। লেপ্না চঙশিল্লকপগী মতৌ উত্তুনা, মখোয়না ২০২৪-২৪ গী অহান্বা তঙ্খায়দা লুপা করোর ৮৫,৫২০ গী নেত প্রোফিত রেজিস্তর তৌখি‍। মখোয়গী শিংথানিংঙাই ওইবা পর্ফোর্মেন্সকী মথক্তা, PSBs শিং অসিনা শেয়রহোল্দর রিতর্নদা মশক থোক্না থৌদাং য়াদুনা, হৌখিবা চহি অহুমসিদা লুপা করোর ৬১,৯৬৪ গী অপুন্বা দিভিদেন্ত পীথোকখ্রে‍। অসিগুম্বা শিংথানিংঙাই ওইরবা ফাইনেন্সিএল গ্রোথ অসিনা সেক্তর অসিগী মথৌ তৌবগী মতিং, ফীভম ফগৎলবা এসেত ক্বালিতী, অমসুং হেন্না কন্বা কেপিতেল বেজপু তাক্লি‍।
মখোয়গী শেলথুমগী মায় পাকপগী মথক্তা, বেঙ্কশিং অসিনা ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন য়োকখৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি‍। মখোয়না মমিং খরা পল্লববদা অতল পেন্সন য়োজনা অমসুং প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতী বিমা য়োজনাগুম্বা লৈঙাক্কী মরুওইবা স্কীমশিং পায়খৎলি‍। অসিগুম্বা থৌরাংশিং অসিনা মরুওইবা কান্নবশিং খুন্নাইগী য়ৌশিন্বা ঙমদ্রবা কাঙলুপশিংদা ফংহল্লি‍। ভারত লৈঙাক্না সেক্তর অসিদা রিফোর্ম, য়াইফ থৌরাং, অমসুং অকন্বা পোলিসীগা লোয়ননা ইচঙ থৌনা ঙাক্লৌ পীরি‍। মসিনা বেঙ্কিং সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা, ত্রান্সপেরেন্সী, স্তেবিলিতী অমসুং ইনক্লিজিবিতী হেনগৎহল্লি‍।
GNPA হন্থরকপা: PSB রেজিলিএন্স কনখৎহন্বা
পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংগী (PSBs) গ্রোস NPA রেসিও মশক থোক্না ফগৎলক্তুনা, মার্চ ২০১৮ দা খ্বায়দগী ৱাংনা ১৪.৫৮% লৈরম্বদগী সেপ্তেম্বর ২০২৪ দা ৩.১২% দা হন্থরক্লে‍। শিংথানিংঙাই ওইনা হন্থরক্লিবা অসিদা বেঙ্কিং সিস্তেম মনুংদা লৈরিবা খুদোংচাদবশিংগী পাম্বৈ পুরকপদা পান্দম থমদুনা পায়খৎপা তার্গেতেদ ইন্তরভেন্সন মায় পাকপগী মমি তারি‍।
রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া (RBI) না ২০১৫ দা এসেত ক্বালিতী রিভিউ (AQR) পুরকপদগী অওন্বগী তাঙ্কক অমা লাকখি‍। এক্সরসাইজ অসিনা NPA শিং ত্রান্সপেরেন্ত ওইনা মশক খঙদোক্নবা ৱাফম থমদুনা বেঙ্কশিংনা থেংনরিবা অরোৎপা খুদোংচাদবশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং পাম্বৈ পুথোক্নবা পান্দম থমখি‍। মসিনা মমাঙদা রিস্ত্রকচর তৌখ্রবা লোনশিংবু NPAs নি হায়না রিক্লাসিফাই তৌদুনা, রিপোর্তেদ NPA মশিং খঙহেন হেনগৎলকখি‍। মতম অসিদা লৈখিবা হেন্না ৱাংবা প্রোভিজনিংগী মথৌ তাবশিংনা বেঙ্কশিংগী ফাইনেন্সিএল পেরামিতরশিংদা শাফু পীদুনা, শেন্মিৎলোনগী পোত্থোক লৈগদবা সেক্তরশিংদা শেল পুথোকপা অমসুং ঙাক্লৌ পীবগী মখোয়গী মতিং ফাজিনখি‍।
শিংনবশিং অসি থেংননবগীদমক, লৈঙাক্না মপুং ফাবা 4R গী স্ত্রেতেজৌ হৌদোকখি:
পব্লিক সেক্তর বেঙ্ক (PSBs) শিংগী ফীভম ফগৎলপা রেজিলিএন্সকী অতোপ্পা ইন্দিকেতর অমনা, মার্চ ২০১৫ দা ১১.৪৫% লৈরম্বদগী সেপ্তেম্বর ২০২৪ দা বেসিস পোইন্ত ৩৯৮৩ হেনগৎলক্তুনা ১৫.৪৩% য়ৌখিবা মখোয়গী কেপিতেল তু রিস্ক (ৱেতেদ) এসেত রেসিও (CRAR) অসিনি‍। অসুম্না শিংথানিংঙাই ওইনা হেনগৎলকপা অসিনা ভারতকী বেঙ্কিং সেক্তরগী নৌনা পুরকপা মরা চেৎপা ফীভম অমসুং পাক চাউবগী মমি তাবখক নত্তনা, PSB শিংবু শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্বদা হেন্না ফবা মওংদা ঙাক্লৌ পীবা ঙমগদবা ফীভমদা থমখি‍। পন্বা য়াবদি, CRAR অসিনা রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া (RBI) গী ১১.৫% গী মিনিমম রিক্বাইয়রমেন্ততগী য়াম্না হেন্দোক্তুনা, ইন্সতিত্যুসনশিং অসিগী মপাঙ্গল কনখৎলবা শেলথুমগী ফীভমবুসু তাক্লি‍।
ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন পাকথোক চাউথোকহন্বা
PSB শিংনা লেপ্পা লৈতনা লৈবাক শিন্বা থুংনা য়ৌশিনখি, ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন চেৎশিলহনখি‍। মখোয়গী মপাঙ্গল কনখৎলবা কেপিতেল বেজ অমসুং ফীভম ফগৎলবা এসেত ক্বালিতীনা মখোয়বু মনিং তম্না মার্কেত এক্সেস তৌবা, গভর্নমেন্ত রিকেপিতেলাইজেসন্দা তাংবগী চাং হন্থহন্বা ঙমহল্লি‍।
মতৌ করমনা PSBsSCBs শিংনা ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন চেৎশিনহল্লি:
• জন ধন একাউন্ত করোর ৫৪ অমসুং কোলেতরেল-ফ্রী লোন করোর ৫২ হেন্বা তোঙান তোঙানবা ফ্লেগসিপ ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন স্কীমশিংগী (PM মুদ্রা, স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া, PM-SVANidhi, PM বিস্বকর্ম) মখাদা সেংসন তৌখ্রে‍।
• বেঙ্ক ব্রাঞ্চ মশিং মার্চ ২০১৪ দা ১,১৭,৯৯০ লৈরম্বদগী সেপ্তেম্বর ২০২৪ দা ১,৬০,৫০১ দা হেনগৎলে; মসিগী মনুংদা ব্রাঞ্চ ১,০০,৬৮৬ না রুরেল অমসুং সেমি-অর্বান (RUSU) মফমশিংদা লৈ‍।
কিসান ক্রেদিত কার্দ (KCC) স্কীম্না লৌমীশিংদা সোর্ত তর্ম ক্রোপ লোনশিং পীননবা পান্দম থম্লি‍। অপুন্বা ওপরেতিব KCC একাউন্ত মশিং সেপ্তেম্বর ২০২৪ দা করোর ৭.৭১ ওইদুনা চাইথোক্তুনা লৈরিবা শেনফম লুপা করোর ৯.৮৮ ওইখি‍।
• ভারত লৈঙাক্না (GoI) লেপ্পা লৈতনা MSME সেক্তরদা তোঙান তোঙানবা থৌশিলশিংগী খুত্থাঙদা এফোর্দেবল রেত্তা ক্রেদিত ফ্লো লৈহন্দুনা মতেঙ পাংলি‍। MSME এদভান্সশিংনা হৌখিবা চহি ৩ অসিদা ১৫% 15% রেজিস্তর তৌদুনা, মার্চ ৩১, ২০২৪ ফাওবদনা লৈরিবা অপুন্বা এদভান্স, লুপা করোর লাখ ২৮.০৪ ওইদুনা, চহিগী গ্রোথ ১৭.২% ওইখি‍।
• সিদ্যুল কম্মর্সিএল বেঙ্কশিংগী গ্রোস এসভান্স ২০০৪-২০১৪ গী মনুংদা লুপা করোর লাখ ৮.৫ দগী লুপা করোর লাখ ৬১ দা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, মার্চ ২০২৪ দা লুপা করোর লাখ ১৭৫ য়ৌখ্রে‍।
PSBs শিং EASE ফ্রেমৱর্ক্কী খুত্থাঙদা মপাঙ্গল কনখৎহন্বা
এনহেন্স এক্সেস এন্দ সর্ভিস এক্সেলেন্স (EASE) ফ্রেমৱর্ক্কী খুত্থাঙদা পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংগী (PSBs) শেলথুম গী ফীভম ফগৎহন্নবগী থৌরাং কয়া লৈঙাক্না পায়খৎখ্রে‍। ফ্রেমৱর্ক অসিনা গভর্নেন্স, মওং চুম্বা লেন্দিং, রিস্ক মেনেজমেন্ত, তেক্নোলোজী অমসুং দেতা দ্রিভন বেঙ্কিং, অমসুং আউতকম-সেন্ত্রিক হ্যুমেন রিসোর্সতা মীৎয়েঙ থমদুনা ওল্লক্লিবা বেঙ্কিং ইকোসিস্তেমগী পরিংদা ইনক্রিমেন্তেল রিফোর্ম পুরকপগী পান্দম নাইবা প্রোসেস ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌরি‍।
PSB শিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা EASE কী খুত্থাঙদা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিংগী মরুওইবা ৱাফমশিংগী মনুংদা য়াওরিবশিংদি:
ৱারোয়শিন
ভারতকী পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংনা হৌখিবা চহি খরসিদা শিংথানিংঙাই ওইনা খুমাঙ চাওশিল্লক্তুনা, হান্না পানরুদবা শেলথুমগী পন্দোল লোম্বলি অমসুং লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোনগী মরা চেৎপা অমসুং চাওখৎপদা মশক থোক্না থৌদাং য়ারি‍। গ্রোস নন-পর্ফোর্মিং এসেত (GNPA) হন্থরকপা অমসুং কেপিতেল তু রিস্ক (ৱেতেদ) এসেত রেসিও (CRAR) ফগৎলকপা অসিদা সেক্তর অসিগী রেজিলিএন্স অমসুং অফবা রিস্ক মেনেজমেন্তকী থবক থৌওংশিংগী মমি তারি‍। EASE ফ্রেমৱর্ক অসি রিফোর্মশিং ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌবদা, মওং চুম্বা লেন্দিং য়োকখৎপদা, অমসুং হেন্না ফবা বেঙ্কিং সর্ভিসেসকীদমক তেক্নোলোজী শীজিন্নবদা মরুওই‍। ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন্দা থম্লিবা মীৎয়েঙ অসি এক্সেস তু বেঙ্কিংদা পাকথোক চাউথোকহন্দুনা, মীওই মিলিয়ন কয়াবু এফোর্দেবল ক্রেদিত অমসুং ইন্স্যুরেন্সকা লোয়ননা মপাঙ্গল হাপ্লি‍। হেন্না কন্বা ফাইনেন্সিএল বেজ অমসুং ফীভম ফগৎলবা এসেত ক্বালিতীগা লোয়ননা, PSB শিং অসি ভারতকী এজেন্দাদা ঙাক্লৌ পীবা অমসুং ইনক্লুজিব ইকনমিক গ্রোথ পুরকপা ঙমগদবা ফীভমদা থম্লে‍।
রিফরেন্সশিং:
PDF ফাইল মসিদা লৈজরে‍।

Ministry of Finance
Public Sector Banks: A Resurgent Force
PSBs Achieve ₹1.41 lakh crore net profit; GNPA drops to 3.12%
15 DEC 2024 12:18PM by PIB Delhi
Introduction
Public Sector Banks (PSBs) in India have achieved a remarkable milestone by recording their highest-ever aggregate net profit of ₹1.41 lakh crore in the financial year 2023-24. This landmark achievement reflects the sector's robust turnaround, underpinned by a significant improvement in asset quality. The Gross Non-Performing Assets (GNPA) ratio steeply declined, dropping to 3.12% in September 2024. Demonstrating continued momentum, they registered a net profit of ₹ 85,5206,000 crore in the first half of 2024-25. In addition to their stellar performance, PSBs have contributed significantly to shareholder returns, paying a total dividend of ₹61,964 crore over the past three years. This remarkable financial growth underscores the sector's operational efficiency, improved asset quality, and stronger capital base.
Beyond their financial achievements, these banks have played a key role in promoting financial inclusion. They have implemented crucial government schemes like the Atal Pension Yojana and Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana, to name a few. These efforts have ensured that vital benefits reach underserved sections of society. The government of India has actively supported the sector with reforms, welfare measures, and strong policies. This has strengthened the banking system, fostering greater transparency, stability, and inclusivity.
Decline in GNPA: Strengthening PSB Resilience
The Gross NPA ratio of Public Sector Banks (PSBs) has witnessed a remarkable improvement, declining to 3.12% in September 2024 from a peak of 14.58% in March 2018. This significant reduction reflects the success of targeted interventions aimed at addressing stress within the banking system.
A turning point came in 2015 when the Reserve Bank of India (RBI) initiated the Asset Quality Review (AQR). This exercise aimed to identify and address hidden stress in banks by mandating the transparent recognition of NPAs. It also reclassified previously restructured loans as NPAs, resulting in a sharp increase in reported NPAs. The heightened provisioning requirements during this period impacted the financial parameters of banks, restricting their ability to lend and support productive sectors of the economy.
To address these challenges, the Government introduced a comprehensive 4R’s strategy:
Another indicator of the improved resilience of Public Sector Banks (PSBs) is their Capital to Risk (Weighted) Assets Ratio (CRAR), which rose by 3983 basis points to 15.43% in September 2024, up from 11.45% in March 2015. This substantial improvement not only highlights the renewed stability and robustness of India’s banking sector but also positions PSBs to better support economic growth. Notably, this CRAR far exceeds the Reserve Bank of India’s (RBI) minimum requirement of 11.5%, underscoring the strengthened financial health of these institutions.
Expanding Financial Inclusion
PSBs continue to expand their reach across the nation, deepening financial inclusion. Their strengthened capital base and improved asset quality have enabled them to access markets independently, reducing reliance on government recapitalisation.
Here’s how PSBsSCBs are deepening financial inclusion:
• 54 crore Jan Dhan accounts and more than 52 crore collateral-free loans have been sanctioned under various flagship financial inclusion schemes (PM Mudra, Stand-Up India, PM-SVANidhi, PM Vishwakarma).
• The number of bank branches has increased from 1,17,990 in March 2014 to 1,60,501 in September 2024; out of which 1,00,686 branches are in Rural and Semi-Urban (RUSU) areas.
The Kisan Credit Card (KCC) Scheme aims to provide short-term crop loans to farmers. Total operative KCC accounts as of September 2024 stood at 7.71 crore with a total outstanding of Rs. 9.88 lakh crore.
• The Government of India (GoI) has consistently supported the MSME sector with a flow of credit at affordable rates through various initiatives. MSME advances registered a CAGR of 15% over the last 3 years, with total advances as on March 31, 2024, standing at Rs. 28.04 lakh crore, posting an annual growth of 17.2%.
• The gross advances of Scheduled Commercial Banks grew from Rs. 8.5 lakh crore to 61 lakh crore during 2004-2014, which has significantly increased to Rs. 175 lakh crore in March 2024.
Strengthening PSBs through EASE Framework
The Government has implemented a series of measures to enhance the financial condition of Public Sector Banks (PSBs) through the Enhanced Access & Service Excellence (EASE) framework. This framework institutionalises an objective process of incremental reforms aligned with the evolving banking ecosystem, focusing on governance, prudent lending, risk management, technology- and data-driven banking, and outcome-centric human resources.
Key highlights of the steps taken under EASE to strengthen the financial condition of PSBs include:
Conclusion
Public Sector Banks in India have made remarkable strides in recent years, achieving unprecedented financial milestones and contributing significantly to the nation’s economic stability and growth. The decline in Gross Non-Performing Assets (GNPA) and improved Capital to Risk (Weighted) Assets Ratio (CRAR) reflect the sector’s resilience and sound risk management practices. The EASE framework has been crucial in institutionalising reforms, promoting prudent lending, and leveraging technology for better banking services. The focus on financial inclusion has expanded access to banking, empowering millions with affordable credit and insurance. With a stronger financial base and improved asset quality, PSBs are well-positioned to support India's development agenda and drive inclusive economic growth.
References:
Kindly find the pdf file