Ministry of Finance
3rd India-UK Financial Markets Dialogue: Joint Statement
The third meeting of India-UK Financial Markets Dialogue was hosted by Department of Economic Affairs, Ministry of Finance in GIFT City, Gujarat on 12th December 2024
Participants from India and UK touched upon reforms in respective financial services sectors including capital markets, insurance & reinsurance, pensions, FinTech, sustainable finance and International Financial Services Centre
Opportunities for inter-regulatory cooperation and private sector collaboration to increase bilateral trade and investment in financial services were also discussed
13 DEC 2024 7:35PM by PIB Delhi
The 3rd India – UK Financial Markets Dialogue (FMD) took place on 12th December 2024 at GIFT City in Gujarat, India.
The Dialogue was led by senior officials from the Indian Ministry of Finance and HM Treasury, with participation from Indian and UK regulatory agencies, including the Reserve Bank of India (RBI), the Securities and Exchange Board of India (SEBI), International Financial Services Centre Authority (IFSCA), Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI), Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA), the Bank of England (BoE) and the Financial Conduct Authority (FCA).
The Dialogue opened with reflections on developments since the last meeting in April 2023, including the opportunity presented by India’s intention to release a financial sector vision and strategy and the UK’s commitment to publishing a financial services growth and competitiveness strategy. Both sides agreed to work to maximise synergies.
Delegates from India and the UK shared perspectives on priorities and ongoing reforms within their respective jurisdictions. The Dialogue focused on collaboration in evolving fields of financial regulation, noting the areas of mutual interest in both markets for increasing bilateral trade and investment between the financial sectors.
Delegates then discussed work on developing our capital markets, noting recent UK reforms to primary and wholesale regimes and new and innovative products launched in India’s capital markets. Both parties reflected on the emerging recommendations from the India-UK Financial Partnership (IUKFP) Capital Markets Working Group report, due to be published at the next Economic and Financial Dialogue (EFD) and explored further possibilities for increasing cross-border investment, including through direct listings of Indian companies in GIFT IFSC as a first step towards direct listing at the London Stock Exchange and other foreign jurisdictions in future.
Participants discussed their respective insurance regulations and market opportunities. India updated on reforms done and proposed in the insurance sector and noted UK developments on Solvency II and incentivising investment into productive assets. Both parties updated on planned activity under the Pensions and Insurance Workplan, citing opportunities in reinsurance presented by India’s ongoing reform of the regulatory framework for reinsurance, including Order of Preference regulations, and in the London Market. The UK welcomed recent increases in investment into the Indian market by UK insurance companies, and India’s proposal to increase Foreign Direct Investment limits in the insurance sector.
Delegates also discussed ongoing reforms in respective pensions sectors. The UK set out recent reforms announced by the Chancellor of the Exchequer at Mansion House, including the intention to introduce a new Pension Schemes Bill next year, consolidating defined contribution schemes into larger funds. Indian representatives presented on efforts to increase workplace pension participation rates and develop pay out methods. Both sides agreed on the opportunity presented by reforms for exploration of areas of mutual interest, and to support the mutual ambition of driving growth. The UK welcomed the recent notification of pension schemes as financial products to be regulated by IFSCA. It also noted that insurance companies in GIFT-IFSC are allowed to invest overseas and the proposal to enable pension companies in GIFT IFSC to invest overseas is under consideration.
Innovation was a key theme throughout the dialogue, acknowledging the importance of Fintech, and the key role of financial data in enabling business activity. Both parties highlighted priorities identified in the IUKFP Fintech and Data Paper published last year and agreed to host the next meeting of the India-UK Fintech Joint Working Group in early 2025 to take forward agreed priorities. Participants discussed related priorities, including the G20 payments roadmap, digital payment connectivity, regulatory sandbox collaboration, collaboration on Central Bank Digital Currencies, and future cooperation on other emerging technologies including AI and Quantum computing.
The dialogue highlighted the importance of sustainable finance in facilitating a low carbon transition to tackle the climate change. The UK highlighted important outcomes from COP29, and recent Mansion House reforms. India updated on their intention to introduce a climate finance taxonomy as well as recent reforms in the IFSC. Both sides discussed reporting, disclosures and transition finance, as well as reflections on recent Sovereign Green Bond issuances and forward plans. Both sides agreed on the need to continue engaging on sustainable finance, including through the next meeting of the India-UK Sustainable Finance Forum in early 2025.
Finally, participants heard updates on the growth of India’s International Financial Service Centre within GIFT City, noting the location of this edition of the Dialogue, and their plans for further cooperation. They also heard from the UK on the City of London’s strengths as an internationally renowned financial services centre and the opportunity for further collaboration between the two.
The group closed by welcoming the important role of the Dialogue in advancing financial services cooperation between India and the UK, noting the mutual interest in driving stronger growth, growing trade, and creating the right environment to realise the significant commercial opportunities between our markets. The group reaffirmed the important role of the India-UK Financial Partnership in supporting business-to-business links between the markets and providing recommendations on opportunities for addressing any frictions to support further trade and investment.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ତୃତୀୟ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ଆର୍ଥିକ ବଜାର ଆଲୋଚନା: ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ଆର୍ଥିକ ବଜାର ଆଲୋଚନାର ତୃତୀୟ ବୈଠକ ୧୨ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ ରେ ଗୁଜରାଟର ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା
ଭାରତ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ପୁଞ୍ଜି ବଜାର, ବୀମା ଏବଂ ପେନସନ, ଫିନଟେକ୍, ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ସମେତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ମତ ରଖିଥିଲେ
ଆର୍ଥିକ ସେବାରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆନ୍ତଃ ନିୟାମକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ସହଯୋଗର ସୁଯୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା
13 DEC 2024 7:35PM by PIB Bhubaneswar
ତୃତୀୟ ଭାରତ- ବ୍ରିଟେନ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ ମାର୍କେଟସ ଡାଏଲଗ (ଏଫଏମଡି) ୧୨ ତାରିଖରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା
ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଏଚ୍ ଏମ୍ ଟ୍ରେଜେରିର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆର୍ ବିଆଇ), ସିକ୍ୟୁରିଟିଜ୍ ଆଣ୍ଡ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ବୋର୍ଡ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ସେବି), ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଆଇଏଫ୍ଏସସିଏ), ଭାରତୀୟ ବୀମା ନିୟାମକ ଓ ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଆଇଆରଡିଏଆଇ), ପେନସନ୍ ପାଣ୍ଠି ନିୟାମକ ଓ ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ (ପିଏଫଆରଡିଏ) ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ୍ ଇଂଲଣ୍ଡ (ବିଓଇ) ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଆଚରଣ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଫସିଏ) ସମେତ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନ୍ ନିୟାମକ ଏଜେନ୍ସିମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ରେ ଶେଷ ବୈଠକ ପରଠାରୁ ହୋଇଥିବା ବିକାଶ ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳନ ସହିତ ଏହି ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ରଣନୀତି ଜାରି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସେବା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ରଣନୀତି ପ୍ରକାଶ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିଟେନର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ଭାରତ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ନିଜ ନିଜ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଚାଲିଥିବା ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସେୟାର କରିଥିଲେ। ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉଭୟ ବଜାରରେ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଆର୍ଥିକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ବିକଶିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନାରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହାପରେ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଆମର ପୁଞ୍ଜି ବଜାରର ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ପ୍ରାଥମିକ ଏବଂ ହୋଲସେଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବ୍ରିଟେନର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଭାରତର ପୁଞ୍ଜି ବଜାରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ନୂତନ ଏବଂ ଅଭିନବ ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଆଲୋଚନା (ଇଏଫଡି)ରେ ପ୍ରକାଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ୍ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ ପାର୍ଟନରସିପ୍ (ଆଇୟୁକେଏଫପି) କ୍ୟାପିଟାଲ ମାର୍କେଟ ୱାର୍କିଂ ଗ୍ରୁପ୍ ରିପୋର୍ଟର ଉଦୀୟମାନ ସୁପାରିଶଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଲଣ୍ଡନ ଷ୍ଟକ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଦେଶୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସିଧାସଳଖ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ଗିଫ୍ଟ ଆଇଏଫଏସସିରେ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ତାଲିକା କରଣ ସହିତ ସୀମାପାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିଥିଲେ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ନିଜ ନିଜ ବୀମା ନିୟମ ଏବଂ ବଜାର ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଭାରତ ବୀମା କ୍ଷେତ୍ରରେ କରାଯାଇଥିବା ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ଅପଡେଟ୍ କରିଛି ଏବଂ ସଲଭେନ୍ସି-୨ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକ ସମ୍ପତ୍ତିରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ବ୍ରିଟେନର ବିକାଶକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି। ଅର୍ଡର ଅଫ୍ ପ୍ରିଫରେନ୍ସ ନିୟମାବଳୀ ସମେତ ପୁନଃବୀମା ପାଇଁ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚାରେ ଭାରତର ଚାଲିଥିବା ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ପୁନଃବୀମାରେ ସୁଯୋଗ ଦର୍ଶାଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପେନସନ ଏବଂ ବୀମା କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିଷୟରେ ଅପଡେଟ୍ କରିଥିଲେ। ବ୍ରିଟେନ୍ ବୀମା କଂପାନିଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ବଜାରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବୀମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସୀମା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ବ୍ରିଟେନ୍ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି।
ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପେନସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା ସଂସ୍କାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ବ୍ରିଟେନ ମ୍ୟାନସନ ହାଉସରେ ଚାନ୍ସେଲର ଅଫ୍ ଦି ଏକ୍ସଚେୟାର ଦ୍ୱାରା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସଂସ୍କାର ଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥିର କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଏକ ନୂତନ ପେନସନ୍ ସ୍କିମ୍ ବିଲ୍ ଆଗତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅବଦାନ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ବୃହତ ପାଣ୍ଠିରେ ଏକତ୍ରିତ କରାଯିବ। ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ପେନସନ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବେତନ ପଦ୍ଧତି ବିକଶିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ପନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପାରସ୍ପରିକ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ଇଏଫଏସସିଏ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଆର୍ଥିକ ଉତ୍ପାଦ ଭାବରେ ପେନସନ୍ ଯୋଜନାଗୁଡିକର ସଦ୍ୟ ବିଜ୍ଞପ୍ତିକୁ ବ୍ରିଟେନ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି । ଗିଫ୍ଟ-ଆଇଏଫଏସସିରେ ଥିବା ବୀମା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ବିଦେଶରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଗିଫ୍ଟ ଆଇଏଫଏସସିରେ ପେନସନ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ବିଦେଶରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ବିଚାର କରାଯାଉଛି ।
ଫିନଟେକ୍ ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସକ୍ଷମ କରିବାରେ ଆର୍ଥିକ ଡାଟାର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସମଗ୍ର ଆଲୋଚନାରେ ଅଭିନବତା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗତ ବର୍ଷ ପ୍ରକାଶିତ ଆଇୟୁକେଏଫପି ଫିନଟେକ୍ ଏବଂ ଡାଟା ପେପରରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସହମତିପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ୨୦୨୫ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ୍ ଫିନଟେକ୍ ଯୁଗ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ପରବର୍ତ୍ତୀ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଜି-୨୦ ପେମେଣ୍ଟ ରୋଡମ୍ୟାପ୍, ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ କନେକ୍ଟିଭିଟି, ନିୟାମକ ସାଣ୍ଡବକ୍ସ ସହଯୋଗ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ମୁଦ୍ରା ଉପରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଏଆଇ ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ସମେତ ଅନ୍ୟ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାରେ ଭବିଷ୍ୟତ ସହଯୋଗ ସମେତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଆଲୋଚନାରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କମ୍ କାର୍ବନ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସୁଗମ କରିବାରେ ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା । ବ୍ରିଟେନ ସିଓପି୨୯ ଏବଂ ନିକଟରେ ମ୍ୟାନସନ୍ ହାଉସ୍ ସଂସ୍କାରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଫଳାଫଳ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛି। ଜଳବାୟୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଗୀକରଣ ତଥା ଆଇଏଫଏସସିରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବିଷୟରେ ଅପଡେଟ୍ କରିଛି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରିପୋର୍ଟିଂ, ଉନ୍ମୋଚନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ସହିତ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସୋଭରେନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ବଣ୍ଡ ଇସ୍ୟୁ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଯୋଜନା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ୨୦୨୫ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ୍ ସଷ୍ଟେନେବଲ୍ ଫାଇନାନ୍ସ ଫୋରମର ପରବର୍ତ୍ତୀ ବୈଠକ ସମେତ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଜାରି ରଖିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଶେଷରେ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ସଂଳାପର ଏହି ସଂସ୍କରଣର ଅବସ୍ଥିତି ଏବଂ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଅପଡେଟ୍ ଶୁଣିଥିଲେ। ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଖ୍ୟାତିସମ୍ପନ୍ନ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଲଣ୍ଡନ ସହରର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉଭୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗର ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ସେମାନେ ବ୍ରିଟେନ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଣିଥିଲେ ।
ଏହି ଗୋଷ୍ଠି ଭାରତ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ସେବା ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଆଲୋଚନାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି, ସୁଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବାଣିଜ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆମ ବଜାର ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସୁଯୋଗ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖିଥିଲା । ବଜାର ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଅଧିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଯେକୌଣସି ବିବାଦର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସୁପାରିଶ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ଆର୍ଥିକ ଭାଗିଦାରୀର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛି ।
HS
Release ID: 2084340