ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
মরিন রিসোর্সতা ঙামীশিংগী হক
13 DEC 2024 12:32PM by PIB Imphal
লৈবাকসিগী ঙামীশিংগী দেতা স্তেত/য়ু.তি.শিংগী ফিসরিজ দিপার্তমেন্তশিংগা তানরগা শেম্বনি অমদি অসিগুম্বা দেতা অসিনা লৈবাকসিদা পুন্না ঙামী ২,৮০,৬৩,৫৩৮ লৈ হায়বা তাক্লি‍। স্তেত-স্তেতকী ওইবা ঙামী মশিংগী দিতেলশিং এনেক্সচর-১ দা পীরি‍।
সমুদ্র খোঙবালগী স্তেত/য়ুনিয়ন তেরিতরী পুম্বনা তেরিতোরিএল ৱাতরগী নৌতিকেল মাইল ১২ গী মনুংদা ঙা থাবগী থবক থৌওংশিং পাননবা মখোয় মখোয়গী মরিন ফিসিং রিগুলেসন এক্ত (MFRAs) / মরিন ফিসিং রিগুলেসনশিং চৎনহনখ্রে‍। সমুদ্র খোঙবালগী স্তেত/য়ু.তি.শিংনা হায়রিবা MFRAs শিং অসিগী খুত্থাঙদা মেকানাইজ ফিসিং ভেসেলশিং চঙবা য়াহন্দবা, ত্রেদিস্নেল ঙামীশিংনা নন-মোতোরাইজ অমদি মোতোরাইজ তৌবা ঙা ফাবগী হি শীজিন্নদুনা ঙা ফানবগীমক রিজর্ব তৌরবা জোন/সমুদ্রগী মফমশিং খাক্তুনা থম্লে‍, খুদম ওইনা, গুজরাতনা সমুদ্র খোঙবালদগী নৌতিকেল মাইল ৯ ফাওবা খাক্তুনা থম্লে, গোৱানা সমুদ্র খোঙবান পরিংদগী নৌতিকেল মাইল ২.৭ খাক্তুনা থম্লে‍; কর্নাতকানা ত্রেদিস্নেল ক্রাফ্তশিংগীদমক সমুদ্র খোঙবালদগী নৌতিকেল মাইল ৩.২৩ নৎত্রগা ফেদম ৪ ফাওবা (হেন্না শাংবা অমা) খাক্তুনা থম্লে‍; তামিল নাদু অমসুং ওরিসানা ত্রেদিস্নেল নন-মেকানাইজ হিশিংগীদমক নৌতিকেল মাইল ৫ ফাওবগী মফম খাক্তুনা থম্লে; অদুগা অন্ধ্র প্রদেশনা ত্রেদিস্নেল ক্রাফ্তশিংগীদমক সমুদ্র খোঙবালদগী নৌতিকেল মাইল ৪.৩ ফাওবগী মফম খাক্তুনা থম্লে‍।
এনেক্সচর-১
লৈবাকসিগী ঙামী মীশিংগী স্তেত/য়ু.তি.শিংগী ওইবা দিতেল
স্তেত/য়ু.তি.
ঙামী মীশিং
অন্ধ্র প্রদেশ
১৪,৯৬,৬৮৮
অরুনাচল প্রদেশ
২৪,০১৫
অসাম
২৫,২৪,১০৬
বিহার
৬০,২৭,৩৭৫
ছত্তিসগর
২,২০,৩৫৫
গোৱা
১০,৫৪৫
গুজরাত
৫,৫৮,৬৯১
হরিয়ানা
১,১৮,৪৫৫
হিমাচল প্রদেশ
১১,৮০৬
ঝার্খন্দ
১,৪০,৮৯৭
কর্নাতকা
৯,৭৪,২৭৭
কেরলা
১০,৪৪,৩৬১
মধ্য প্রদেশ
২২,৩২,৮২২
মহারাস্ত্র
১৫,১৮,২২৮
মনিপুর
৪৭,৭১১
মেঘালয়
১৬,৫৬৭
মিজোরম
৬,২৮৯
নাগালেন্দ
৭,৯৫৮
ওরিসা
১৫,১৭,৫৭৪
পঞ্জাব
৭,৫৯১
রাজস্থান
৫৭,২৬০
সিক্কিম
৫৮১
তামিল নাদু
১২,৮৩,৭৫১
তেলঙ্গনা
৮,৬২,২২১
ত্রিপুরা
৭,৭৬১
উত্তরাখন্দ
৮,৩৫২
উত্তর প্রদেশ
৩৯,০০,০০৫
ৱেস্ত বেঙ্গল
৩২,৩৬,২৬১
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
২৫,৯৪১
চান্দিগর
৫২৪
দদ্রা অমসুং নগর হবেলী, অমদি দামন অমসুং নিউ
৪০,১০৬
দিল্লী
৩,৩৪৬
জম্মু অমসুং কাস্মির
১৭,৩৯৬
লদাখ
২২
লক্সদ্বীপ
৬,৫১৮
পুদুচেরী
১,০৭,২৭২
ভারত পুম্বগী
২,৮০,৬৩,৫৩৮
ৱাফম অসি দিসেম্বর ১১, ২০২৪ দা রাজ্য সভাদা ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দ্রী এন্দ দেরীইংগী মন্ত্রী, শ্রী রাজিব রঞ্জন সিংহ এলিয়স ললন সিংহনা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Rights for Fishermen over Marine Resources
13 DEC 2024 12:32PM by PIB Delhi
Data on fishermen population in the country has been compiled in consultation with States/UTs Department of Fisheries and such data reveals that there are a total of 2,80,63,538 fishermen in the country. The state-wise details of the fishermen population are furnished as Annexure-I.
All the coastal State/Union Territories have already enacted their Marine Fishing Regulation Acts (MFRAs) / Marine Fishing Regulations to govern fishing activities within 12 nautical miles of territorial waters. The coastal States/UTs through these MFRAs have earmarked the zones/sea areas reserved for fishing only by the traditional fishermen using non-motorized and motorized fishing boats, wherein mechanized fishing vessels are not allowed to fish, e.g., Gujarat has reserved the area up to 9 nautical miles from the shore, Goa has reserved the area up to 2.7 nautical miles from the coast-line; Karnataka has reserved the area up to 3.23 nautical miles from the shore or up to 4 fathoms (whichever is farther) for traditional crafts; Tamil Nadu and Odisha have reserved the areas up to 5 nautical miles for traditional non-mechanized boats, and Andhra Pradesh has reserved the area upto 4.3 nautical miles from the shore for traditional crafts.
Annexure-I
State/UT-wise details of the fishermen population in the country
States/UTs
Fishermen Population
Andhra Pradesh
14,96,688
Arunachal Pradesh
24,015
Assam
25,24,106
Bihar
60,27,375
Chhattisgarh
2,20,355
Goa
10,545
Gujarat
5,58,691
Haryana
1,18,455
Himachal Pradesh
11,806
Jharkhand
1,40,897
Karnataka
9,74,277
Kerala
10,44,361
Madhya Pradesh
22,32,822
Maharashtra
15,18,228
Manipur
47,711
Meghalaya
16,567
Mizoram
6,289
Nagaland
7,958
Odisha
15,17,574
Punjab
7,591
Rajasthan
57,260
Sikkim
581
Tamil Nadu
12,83,751
Telangana
8,62,221
Tripura
7,761
Uttarakhand
8,352
Uttar Pradesh
39,00,005
West Bengal
32,36,261
A&N Islands
25,941
Chandigarh
524
Dadra & N. H. and Daman & Diu
40,106
Delhi
3,346
Jammu & Kashmir
17,396
Ladakh
22
Lakshadweep
6,518
Puducherry
1,07,272
All India
2,80,63,538
This information was given by the Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh, in a written reply in Rajya Sabha on 11th December 2024.