লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী কিসান মান ধন য়োজনা – PMKMYগী মখাদা লৈরিবা বেনিফিসরীশিং
প্রধান মন্ত্রী কিসান মান ধন য়োজনা স্কিমনা স্মোল অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিংনা অহল ওইরবা মতমদা মখোয়গীদমক সোসিএল সেক্যুরিতী নেৎ ফংহন্নবা পান্দম থম্মি
06 DEC 2024 6:07PM by PIB Imphal
“সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ওইরিবা প্রধান মন্ত্রী কিসান মান ধন য়োজনা (PMKMY) অসি চহি 18দগী 40 ফাওবগী মনুংদা লৈবা মীওইশিংগীদমক ভোলুন্তরী অমসুং কন্ত্রিব্যুতরী পেন্সন স্কিম অমনি মসিদা এক্সক্লুজন ক্রাইতেরিয়াগী মতুং ইন্না মীওই অমনা চহি 60 শুরকপদা থাগী লুপা 3000/-গী পেন্সন ফংহনগনি। স্কিম অসিনা স্মোল অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিংগীদমক মখোয়গী অহল ওইরকপা মতমদা সোসিএল সেক্যুরিতী নেৎ অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। থাগী কন্ত্রিব্যুসনগী শেনফম অসি স্কিম অসিদা লৌমীশিংনা এন্ত্রী তৌবা চহিগী মতুং ইন্না থা অমদা লুপা 55দগী লুপা 200 ফাওবা ওইগনি। ভারত সরকারনসু লৌমীশিংগী পেন্সন একাউন্ততা চান্নবা কন্ত্রিব্যুসন পীরি। স্কিম অসিগী মখাদা, পেন্সন অসি চহি 60 শুরবা মতুংদা পীগনি। লাইফ ইন্সুরেন্স কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (LIC) অসি স্কিম অসিগী পেন্সন ফন্দ মেনেজরনি।
স্কিম অসি FY 2019-20দা হৌদোকখি অমসুং 25.11.2024 ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা লৌমী লাখ 24.66না রেজিস্তর তৌখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা রেজিস্তর তৌরবা লৌমীশিংগী রাজ্যগী মতুং ইন্না অকুপ্পা মরোল অদু এনেক্সরদা পীরি।
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রাম নাথ থাকুরনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমদা ৱাফম অসি ফোঙদোকখ্রে।
*****
SS/1283
এনেক্সর
25.11.2024 ফাওবদা রাজ্যগী ওইনা স্কিম অসিগী মখাদা রেজিস্তর তৌখ্রবা লৌমীশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
সিরিএল মশিং
রাজ্য
অপুনবা
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
521
2
অন্ধ্র প্রদেশ
32,350
3
অরুনাচল প্রদেশ
2,375
4
অসাম
13,502
5
বিহার
3,45,038
6
চান্দিগর
530
7
ছত্তিসগর
2,02,734
8
দিল্লী
354
9
গোৱা
150
10
গুজরাত
66,491
11
হরিয়ানা
5,74,467
12
হিমাচল প্রদেশ
3,561
13
জম্মু অমসুং কাশ্মির
1,26,577
14
ঝারখন্দ
2,53,105
15
কর্নাতকা
49,721
16
কেরালা
1,350
17
লদাখ
114
18
লক্ষদ্বীপ
72
19
মধ্য প্রদেশ
1,17,307
20
মহারাস্ত্র
80,393
21
মনিপুর
590
22
মেঘালয়া
729
23
মিজোরাম
301
24
নাগালেন্দ
1,182
25
ওরিশা
1,57,342
26
পুদুচেরী
146
27
পঞ্জাব
13,040
28
রাজস্থান
38,913
29
সিক্কিম
34
30
তামিল নাদু
1,10,582
31
তেলঙ্গানা
9,719
32
দাদরা অমসুং নাগর হভেলি অমদি দামন অমসুং দিয়ু
287
33
ত্রিপুরা
831
34
উত্তর প্রদেশ
2,51,976
35
উত্তরাখন্দ
2,148
36
ৱেস্ত বেঙ্গল
8,098
অপুনবা
24,66,630

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Beneficiaries under Pradhan Mantri Kisan Maan Dhan Yojana - PMKMY
Pradhan Mantri Kisan Maan Dhan Yojana Scheme aims to create a social security net for the small and marginal farmers during their old age
06 DEC 2024 6:07PM by PIB Delhi
“Pradhan Mantri Kisan Maan Dhan Yojana (PMKMY)”, a central sector scheme, is a voluntary and contributory pension scheme for the entry age group of 18 to 40 years with a provision of minimum monthly-assured pension of Rs. 3000/- on attaining the age of 60 years, subject to exclusion criteria. The Scheme aims to create a social security net for the small and marginal farmers during their old age. The amount of the monthly contribution ranges between Rs.55 to Rs.200 per month depending upon the entry age of the farmers into the Scheme. Govt. of India also provides matching contribution in the pension account of the farmers. Under the Scheme, the pension is disbursed on attaining the age of 60 years. The Life Insurance Corporation (LIC) of India is the pension fund manager of the Scheme.
The Scheme was launched in FY 2019-20 and as on 25.11.2024, over 24.66 lakh farmers have been registered under the Scheme. A state-wise detail of farmers registered under the Scheme is attached at Annexure.
This information was given by the Minister of State for Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Ram Nath Thakur in a written reply in Rajya Sabha today.
*****
SS/1283
Annexure
State-wise details of farmers registered under the Scheme, as on 25.11.2024
SNo.
State
Grand Total
1
Andaman And Nicobar Islands
521
2
Andhra Pradesh
32,350
3
Arunachal Pradesh
2,375
4
Assam
13,502
5
Bihar
3,45,038
6
Chandigarh
530
7
Chhattisgarh
2,02,734
8
Delhi
354
9
Goa
150
10
Gujarat
66,491
11
Haryana
5,74,467
12
Himachal Pradesh
3,561
13
Jammu And Kashmir
1,26,577
14
Jharkhand
2,53,105
15
Karnataka
49,721
16
Kerala
1,350
17
Ladakh
114
18
Lakshadweep
72
19
Madhya Pradesh
1,17,307
20
Maharashtra
80,393
21
Manipur
590
22
Meghalaya
729
23
Mizoram
301
24
Nagaland
1,182
25
Odisha
1,57,342
26
Puducherry
146
27
Punjab
13,040
28
Rajasthan
38,913
29
Sikkim
34
30
Tamil Nadu
1,10,582
31
Telangana
9,719
32
The Dadra And Nagar Haveli And Daman And Diu
287
33
Tripura
831
34
Uttar Pradesh
2,51,976
35
Uttarakhand
2,148
36
West Bengal
8,098
Total
24,66,630