খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
নেসনেল রুরেল লাইফলিহুদস মিসনগী মখাদা স্তার্দ-অপ ভিলেজ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ প্রোগ্রামগী ফিবম
06 DEC 2024 5:52PM by PIB Imphal
দিনদয়াল এন্তয়োদ্যা য়োজনা-নেসনেল রুরেল লাইফলিহুদস মিসন ( দি এ ৱাই-এন আর এল এম) সব-স্কিমগী মখাদা, স্তার্দ-অপ ভিলেজ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ প্রোগ্রাম (এস ভি ই পি)না লৌউ-শিংউগী হিরম নত্তবা থবকশিংদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অমসুং মখোয়গী ইমুংগী মীওশিংনা অপীকপা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং পায়খৎপদা মতেং পাংলি। স্তার্দ-অপ ভিলেজ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ প্রোগ্রামগী প্রোজেকশিং ব্লোক অমদা পায়খৎলি অমসুং মখোয় চহি মরিগী মতমনি। স্কিম অসি মে 6, 2015 দা অয়াবা পীখ্রে। দিতেল প্রোজেক রিপোর্তশিং শেম-শাবা, অয়াবা পীবা অমসুং ফন্দ থাদোকপা 2016-17 দগী হৌখি।
ইন্তরপ্রাইজ শেম্বা 2017-18 দগী হৌখি। হৌজিক ফাওবদা পুদুচেরি য়াওনা রাজ্য/য়ু.তি 31 শীনবা থুংনা ব্লোক 429 দা ভিলেজ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ প্রোগ্রাম অয়াবা পীরে অমসুং মসিগী মনুংদা ব্লোক 280 গী দি.পি.আর অয়াবা পীরে অমসুং থবক পায়খৎপা হৌরে। হৌজিক ফাওবদা ভিলেজ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ প্রোগ্রামনা ইন্তরপ্রাইজ 3,13,464 শৌগৎলে। রাজ্য/য়ু.তিশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর- I দা পীরে।
হৌজিক ফাওবদা, ভিলেজ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ প্রোগ্রামগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা থাদোকখিবা কেন্দ্র সরকারগী সিয়ারগী শেনফম লুপা লাখ 56,113.39 য়ৌরে। কেন্দ্রগী সিয়ার থাদোকখিবগী রাজ্য/য়ু.তিগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-II দা পীরি।
ভিলেজ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ প্রোগ্রাম হন্না য়েংশিনবগী থবক ক্বালিতি কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়ানা 2018-19 মনুংদা পাংথোকখ্রে অমসুং মসিদা প্রোগ্রাম অসিগী পান্দমশিং ফংবা ঙম্লে হায়বা খঙলে। মদুদগী ফংখিবা মরুওইবা খর লৈরে:
1. ব্লোক শীনবা থুংবগী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগী চাদা 82 এস.সি, এস.তি অমসুং ও.বি.সি কাংলুপশিংনি।
2. ইন্তরপ্রাইজশিংগী চাদা 75 নুপীশিংনা মপু ওইবা অমসুং য়েংশিনবনি।
3. অপুনবা ইমুংগী শেন্থোক্কী চাদা 57 ভিলেজ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ প্রোগ্রামগী মখাদা শৌগৎপদা ইন্তরপ্রাইজশিংদগী লাকপনি।
4. ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগী ইনকম অসি চাংচত্ত মখোয়না থবক হৌরকপা মতমদা লৈখিবা থাজবা অদুদগী হেল্লে।
5. ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগী চাদা 96 রোম শেন তুংশিনবা হেনগৎলকপগী পাউ লৈরে।
6. ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগী চাদা 70 না কম্মুনিতি ইন্তরপ্রাইজ ফন্দ (সি ই এফ) তগী লোনশিং লৌবা য়াম্না লাই হায়না ফোঙদোক্লে।
মখা তানা, প্রোজেকশিং য়েংশিনবগী থবক কেন্দ্রগী থাক্ত নেসনেল মিসন মেনেজমেন্ত য়ুনিতনা অমসুং রাজ্যগী থাক্ত স্তেৎ রুরেল লাইফলিহুদ মিসন্না পাংথোক্লি।
কেন্দ্রগী থাক: স্কিম অসিগী মখাদা পায়খৎলিবা ভিলেজ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ প্রোগ্রামগী প্রোজেকশিংগী ফিবম এন.এম.এম.য়ুনা চাংনাইনা য়েংশিল্লি। কেন্দ্রগী থাক্ত হন্না য়েংশিনবা অসিদা কি পর্ফোমেন্স ইন্দিকেতরশিং তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা য়েংশিনবা য়াওরি।
রাজ্য থাক্কী : মিসন দিরেক্তর, এস.আর.এল.এমনা লুচিংবা রাজ্য থাক্কী কম্মিতি অমনা সেঙ্কসন তৌখ্রবা প্রোজেকশিং চাংনাইনা য়েংশিল্লি। স্তেৎ কম্মিতিদা মরী লৈনবা রাজ্যগী দিপার্তমেন্তশিং য়াওরি। কম্মিতি অসিনা থা মরি খুদিংগী য়েংশিল্লি।
হোই। ভিলেজ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ প্রোগ্রামগী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং ক্লস্তর লেবেল ফেদেরেসনশিংদা পীরে, মসিনা কম্মুনিতি বেজ ওর্গনাইজেসনশিংদা লৈবা অতোপ্পা এস.ঐচ.জি মেম্বরশিং ললোন-ইতিক্কী থবকশিং পায়খৎনবা পুক্নিং থৌগৎলে। অমনা অমদগী হেন্না তম্নবা হায়রিবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং অসি তোঙান-তোঙানবা ইন্সতিতুসনশিংদা পুদুনা য়েংহল্লে। মসিগী মথক্তা, ভিলেজ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ প্রোগ্রামগী মাইপাক্লবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগী ৱারিশিং ফোঙলে অমসুং তোঙান-তোঙানবা ফোরমশিংদা শরুক য়ারে। মখোয়গী পোৎথোকশিং উৎনবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং সারাস মেলা শরুক য়ারে।
এন্নেক্সর-I
ওক্তোবর 31, 2024 ফাওবদা, এন্নুয়েল এক্সন প্লান, দি.পি.আর অয়াবা পীখ্রবা অমসুং ইন্তরপ্রাইজশিং শেমখিবা রাজ্য/য়ু.তিগী ভিলেজ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ প্রোগ্রাম ব্লোকশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
এ.এ.পি অয়াবা পীরবা ব্লোক মশিং
দি.পি.আর অয়াবা পীরবা ব্লোক মশিং
অপুনবা ইন্তরপ্রাইজশিং (ওক্তোবর 31, 2024 ফাওবদা)
1
অন্ধ্র প্রদেস
14
8
27,651
2
অরুনাচল প্রদেস
1
1
506
3
অসাম
24
24
6,839
4
বিহার
32
22
24,892
5
ছতিসগর
25
9
21,016
6
গৱা
1
1
1,398
7
গুজরাত
7
3
5,940
8
হরিয়ানা
6
6
9,854
9
হিমাচল প্রদেস
9
1
527
10
জম্মু অমসুং কাস্মির
20
8
3,476
11
ঝারখন্দ
35
24
25,991
12
কর্নাতকা
20
8
1,700
13
কেরলা
43
33
34,569
14
মধ্য প্রদেস
21
14
28,318
15
মহারাস্ত্রা
14
8
8,134
16
মনিপুর
4
2
1,897
17
মেঘালয়
3
3
1,191
18
মিজোরম
4
4
1,308
19
নাগালেন্দ
4
4
4,118
20
ওরিসা
17
12
15,043
21
পঞ্জাব
3
3
3,425
22
রাজস্থান
18
18
9,839
23
সিক্কিম
1
1
516
24
তামিল নাদু
10
4
4,834
25
তেলঙ্গানা
22
10
17,824
26
ত্রিপুরা
7
3
1,188
27
উত্তর প্রদেস
27
19
28,904
28
উত্তরখন্দ
4
4
3,674
29
নোংচুপ বেঙ্গল
31
23
18,892
30
পুদুচেরি
1
0
0
31
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
1
0
0
অপুনবা
429
280
3,13,464
এন্নেক্সর-II
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা থাদোকখিবা ভিলেজ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ প্রোগ্রাম সেন্ত্রেল সিয়ার (লুপা লাখ)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
সেঙ্কসন তৌখিবা ফন্দশিং
কেন্দ্রগী সিয়ার
থাদোকখিবা অপুনবা কেন্দ্রগী সিয়ার(ওক্তোবর 31, 2024 ফাওবদা)
1
অন্ধ্র প্রদেস
5,868.63
3,521.18
2,550.88
2
অরুনাচল প্রদেস
938.36
844.53
170.6
3
অসাম
8,053.65
7,248.28
3,782.62
4
বিহার
14,370.88
8,622.53
3,821.71
5
ছতিসগর
5,651.17
3,390.70
2,169.35
6
গৱা
763.40
458.04
167.87
7
গুজরাত
2,617.20
1,570.32
727.74
8
হরিয়ানা
3,407.90
2,044.74
1,693.50
9
হিমাচল প্রদেস
1,002.50
902.25
207.51
10
জম্মু অমসুং কাস্মির
6,277.65
5,649.88
1,531.25
11
ঝারখন্দ
10,629.36
6,377.62
4,839.27
12
কর্নাতকা
2,316.73
1,390.04
1,086.00
13
কেরলা
16,197.03
9,718.22
5,711.93
14
মধ্য প্রদেস
10,577.19
6,346.31
3,397.91
15
মহারাস্ত্রা
5,695.00
3,417.00
1,580.61
16
মনিপুর
1,743.45
1,569.10
742.53
17
মেঘালয়
1,474.34
1,326.91
319.46
18
মিজোরম
2,447.88
2,203.10
766.63
19
নাগালেন্দ
2,412.53
2,171.28
1,348.39
20
ওরিসা
7,908.90
4,745.34
2,829.71
21
পঞ্জাব
1,868.37
1,121.02
497.44
22
রাজস্থান
6,042.50
3,625.50
3,240.60
23
সিক্কিম
685.89
617.30
158.63
24
তামিল নাদু
3,875.07
2,325.04
906.64
25
তেলঙ্গানা
7,494.79
4,496.87
2,398.18
26
ত্রিপুরা
1,230.88
1,107.79
587.77
27
উত্তর প্রদেস
10,038.52
6,023.11
3,899.39
28
উত্তরখন্দ
2,483.62
2,235.26
1,120.70
29
নোংচুপ বেঙ্গল
12,765.80
7,659.48
3,758.58
30
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
200.00
200.00
50
31
পুদুচেরি
200.00
200.00
25
32
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
100.00
100.00
0
33
লক্ষদ্বিপ
100.00
100.00
0
34
লাদাখ
100.00
100.00
25
অপুনবা
156,839.19
103,428.74
56,113.39
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা রুরেল দিবলপমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর চন্দ্র সেখর পেম্মাসানিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Rural Development
Status of Start-Up Village Entrepreneurship Programme under National Rural Livelihoods Mission
06 DEC 2024 5:52PM by PIB Delhi
Start-up Village Entrepreneurship Programme (SVEP), the sub-scheme under Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) supports Self Help Groups (SHGs) and their family members to set-up small enterprises in the non-farm sector. SVEP projects are implemented in a block and are of four-year duration. The scheme was approved on 6th May, 2015 and the Action Plans for implementation of SVEP were invited from the State Governments during 2015-16. The Detailed Project Report (DPRs) preparation, approvals and fund release started in 2016-17.
The enterprise formation started during 2017-18. So far, SVEP is approved in 429 blocks across 31 States/UTs including Puducherry, out of which in 280 Blocks DPR has been approved and the programme implementation has started. A total of 3,13,464 enterprises have been supported under SVEP till date. The State/UT-wise details are given in Annexure - I.
Till date, the total Central share releases to States/UTs under SVEP amount to Rs. 56,113.39 lakhs. The State/UT-wise details of Central share releases are given in the Annexure -II.
A mid-term review of SVEP was carried out during 2018-19 by Quality Council of India (QCI), which indicated that the programme was able to meet the objectives. Some of the key findings were:
1. 82% of entrepreneurs across the blocks reported being from Scheduled Caste, Scheduled Tribe and Other Backward Class categories.
2. 75% of the enterprises were owned and managed by women.
3. 57% of the total household income is through the enterprises promoted under SVEP.
4. Average gross income of the entrepreneurs is higher than the aspirational income stated by them from the enterprise at the time of starting the enterprise.
5. Around 96% of the entrepreneurs reported an enhancement in savings.
6. 70% of the entrepreneurs interviewed reported that taking loans from Community Enterprise Fund (CEF) was easy.
Further, Monitoring and review of the Projects sanctioned and implemented are done at two levels i.e. at the Central level by National Mission Management Unit (NMMU) and at the State level by the State Rural Livelihood Mission (SRLM).
Central Level: At the Central Level, the NMMU periodically reviews the progress and monitor the SVEP projects, sanctioned under the scheme. The review and monitoring at Central level includes the monitoring the Key Performance Indicators (KPI) of the SVEP projects at various levels.
State Level: For monitoring and periodic review of the sanctioned project, a Committee is formed at the State-level, headed by the Mission Director, SRLM. The State Committee has participation from the relevant State departments. The Committee undertakes quarterly reviews.
Yes. The details of the SVEP entrepreneurs are shared with the Cluster Level Federations (CLFs), so that other SHG members in the Community Based Organizations (CBOs) get encouragement to start the entrepreneurship activities. The exposure visits of these entrepreneurs are also organized within different community institutions for better cross learning. In addition, the SVEP entrepreneurs’ success stories are published and shared at various forums. The entrepreneurs in the manufacturing sector attend national SARAS Mela as well to display their products and establish the market linkage.
Annexure-I
SVEP Blocks - State/UT-wise Annual Action Plan (AAP), DPR approved and enterprises formed as on 31st October, 2024
Sl. No.
State/UT
No. of Blocks where AAP approved
No. of Blocks where DPR approved
Total Enterprises formed (31st October, 2024)
1
Andhra Pradesh
14
8
27,651
2
Arunachal Pradesh
1
1
506
3
Assam
24
24
6,839
4
Bihar
32
22
24,892
5
Chhattisgarh
25
9
21,016
6
Goa
1
1
1,398
7
Gujarat
7
3
5,940
8
Haryana
6
6
9,854
9
Himachal Pradesh
9
1
527
10
Jammu & Kashmir
20
8
3,476
11
Jharkhand
35
24
25,991
12
Karnataka
20
8
1,700
13
Kerala
43
33
34,569
14
Madhya Pradesh
21
14
28,318
15
Maharashtra
14
8
8,134
16
Manipur
4
2
1,897
17
Meghalaya
3
3
1,191
18
Mizoram
4
4
1,308
19
Nagaland
4
4
4,118
20
Odisha
17
12
15,043
21
Punjab
3
3
3,425
22
Rajasthan
18
18
9,839
23
Sikkim
1
1
516
24
Tamil Nadu
10
4
4,834
25
Telangana
22
10
17,824
26
Tripura
7
3
1,188
27
Uttar Pradesh
27
19
28,904
28
Uttarakhand
4
4
3,674
29
West Bengal
31
23
18,892
30
Puducherry
1
0
0
31
A&N Islands
1
0
0
Total
429
280
3,13,464
Annexure-II
SVEP Central share releases to States/UTs (Amount in Rs. lakh)
Sl. No.
State/UT
Funds sanctioned
Central share
Total Central share release ( as on 31st Oct 2024)
1
Andhra Pradesh
5,868.63
3,521.18
2,550.88
2
Arunachal Pradesh
938.36
844.53
170.6
3
Assam
8,053.65
7,248.28
3,782.62
4
Bihar
14,370.88
8,622.53
3,821.71
5
Chhattisgarh
5,651.17
3,390.70
2,169.35
6
Goa
763.40
458.04
167.87
7
Gujarat
2,617.20
1,570.32
727.74
8
Haryana
3,407.90
2,044.74
1,693.50
9
Himachal Pradesh
1,002.50
902.25
207.51
10
Jammu & Kashmir
6,277.65
5,649.88
1,531.25
11
Jharkhand
10,629.36
6,377.62
4,839.27
12
Karnataka
2,316.73
1,390.04
1,086.00
13
Kerala
16,197.03
9,718.22
5,711.93
14
Madhya Pradesh
10,577.19
6,346.31
3,397.91
15
Maharashtra
5,695.00
3,417.00
1,580.61
16
Manipur
1,743.45
1,569.10
742.53
17
Meghalaya
1,474.34
1,326.91
319.46
18
Mizoram
2,447.88
2,203.10
766.63
19
Nagaland
2,412.53
2,171.28
1,348.39
20
Odisha
7,908.90
4,745.34
2,829.71
21
Punjab
1,868.37
1,121.02
497.44
22
Rajasthan
6,042.50
3,625.50
3,240.60
23
Sikkim
685.89
617.30
158.63
24
Tamil Nadu
3,875.07
2,325.04
906.64
25
Telangana
7,494.79
4,496.87
2,398.18
26
Tripura
1,230.88
1,107.79
587.77
27
Uttar Pradesh
10,038.52
6,023.11
3,899.39
28
Uttarakhand
2,483.62
2,235.26
1,120.70
29
West Bengal
12,765.80
7,659.48
3,758.58
30
A&N
200.00
200.00
50
31
Puducherry
200.00
200.00
25
32
Daman & Diu and D&N Haveli
100.00
100.00
0
33
Lakshadweep
100.00
100.00
0
34
Ladakh
100.00
100.00
25
Total
156,839.19
103,428.74
56,113.39
This information was given by the Minister of State for Rural Development Dr. Chandra Sekhar Pemmasani in a written reply in Rajya Sabha today.