Ministry of Road Transport & Highways
MAINTENANCE OF NATIONAL HIGHWAYS
05 DEC 2024 5:55PM by PIB Delhi
Out of 1,46,195 km length of National Highways (NH) network in the country, damages have been reported in about 816 km length during the current financial year.
Development and maintenance of NHs is a continuous process. The conditions of NHs are assessed from time to time by Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH) and its various executing agencies. The maintenance works on NHs are accordingly taken up from time to time to keep the NHs in traffic worthy condition.
Details of funds allocated and expenditure incurred by MoRTH on Maintenance and Repair (M&R) of NHs during the last five years are as under:-
Amount in Rs. Crore
Year
Allocation
Expenditure
2019-20
3,418
3,011
2020-21
5,948
5,948
2021-22
5,214
5,135
2022-23
6,510
6,278
2023-24
6,581
6,523
State / Union Territory (UT) – wise details of NH length maintained / repaired / improved under all types of M&R works during the last five years are at Annexure.
The Government has prioritized the maintenance of existing NH network and inter-alia evolved a mechanism to ensure M&R of all NHs sections through accountable maintenance agency.
The M&R of stretches of NHs, where development works have commenced or Operation, Maintenance and Transfer (OMT) Concessions/ Operation and Maintenance (O&M) Contracts have been awarded, are the responsibility of the concerned Concessionaires/ Contractors till the end of the Defect Liability Period (DLP)/ the Concession Period. Similarly, for NHs stretches undertaken under TOT (Toll Operate and Transfer) and InvIT (Infrastructure Investment Trust), M&R responsibility lies with concerned Concessionaire till the end of the Concession Period.
For all remaining sections of NHs stretches, Government has taken a policy decision to undertake maintenance works through Performance based Maintenance Contract (PBMC) or Short Term Maintenance Contract (STMC).
MoRTH encourages the adoption of innovative technologies or methods to enhance the durability and reduce the maintenance requirements of NHs (depending upon factors like rainfall, terrain type, soil category etc.). Such innovative technologies or methods include stabilization of subgrade, geosynthetic reinforced layer(s) in sub-base / base, concrete roads / whitetopping, perpetual pavement, Hi-performance bituminous mixes, modified bitumen / bituminous mixes, Fiber Reinforced Concrete, Cement Grouted Bituminous Mixes, intelligent compaction etc.
ANNEXURE
ANNEXURE REFERRED TO IN REPLY TO PART (c) OF LOK SABHA UNSTARRED QUESTION NO. 1822 ANSWERED ON 05.12.2024 ASKED BY ADV. CHANDRA SHEKHAR REGARDING MAINTENANCE OF NATIONAL HIGHWAYS
State / UT – wise details of NH length maintained / repaired / improved under all types of M&R works during the last five years:-
Length in Km
S. No.
State/UT
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
Andhra Pradesh
2,757
3,073
2,950
3,257
2,757
2
Arunachal Pradesh
0
88
116
174
0
3
Assam
575
727
670
749
575
4
Bihar
309
464
489
361
309
5
Chhattisgarh
20
89
144
53
20
6
Goa
13
13
13
50
13
7
Gujarat
2,998
3,092
3,130
3,429
2,998
8
Haryana
716
830
1,227
1,706
716
9
Himachal Pradesh
370
488
471
500
370
10
Jharkhand
435
776
782
818
435
11
Karnataka
2,021
1,881
1,753
1,627
2,021
12
Kerala
119
216
123
184
119
13
Madhya Pradesh
1,371
1,412
1,513
1,680
1,371
14
Maharashtra
1,102
1,382
1,467
1,724
1,102
15
Manipur
420
381
461
430
420
16
Meghalaya
47
73
40
232
47
17
Mizoram
53
279
423
17
53
18
Nagaland
63
159
83
84
63
19
Odisha
86
416
659
880
86
20
Punjab
562
972
1,083
1,538
562
21
Rajasthan
2,344
2,910
3,106
3,300
2,344
22
Sikkim
31
97
28
28
31
23
Tamil Nadu
869
820
941
1,329
869
24
Telangana
563
943
889
1,270
563
25
Tripura
185
432
343
337
185
26
Uttar Pradesh
2,460
2,644
3,021
3,953
2,460
27
Uttrakhand
218
407
739
718
218
28
West Bengal
231
134
218
95
231
29
Andaman & Nicobar Islands
36
43
11
94
90
30
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
49
49
49
49
12
31
Jammu and Kashmir
429
429
454
334
428
Total
21,450
25,721
27,393
31,002
36,503
This information was given by the The Union Minister of Road Transport & Highways, Shri Nitin Gadkari in a written reply in Lok Sabha today.

রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
নেসনেল হায়ৱেজশিং শেমজিনবা
05 DEC 2024 5:55PM by PIB Imphal
চৎলিবা শেনবা চহি মনুংদা লৈবাক অসিগী নেসনেল হায়ৱেজ(এন ঐচ) নেতৱার্ককী অপুনবা অশাংবা কিমি 1,46,195 গী মনুংদা, কিমি 816 ফিবম চাদ্রে হায়রি।
নেসনেল হায়ৱেজশিং শেমজিনবা অসি লেপ্তনা চৎথবা থবক অমনি। মতম মতমগী ওইনা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মিনিস্ত্রি অমসুং মসিগী তোঙান-তোঙানবা এজেন্সিশিংনা নেসনেল হায়ৱেজশিংগী ফিবম য়েংশিল্লি। নেসনেল হায়ৱেজশিং চৎথোক-চৎশিন য়াবা ফিবমশিংদা থম্নবা মতম মতমগী ওইনা নেসনেল হায়ৱেজশিং শেমজিনবগী থবকশিং পায়খৎলি।
হৌখিবা চহি মঙাদা নেসনেল হায়ৱেজশিং শেমজিন্নবা মিনিস্ত্রিনা কাইথোকখিবা অমসুং চাদিং তৌখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
শেনফম (লুপা করোর)
চহি
কাইথোকখিবা
চাদিং
2019-20
3,418
3,011
2020-21
5,948
5,948
2021-22
5,214
5,135
2022-23
6,510
6,278
2023-24
6,581
6,523
হৌখিবা চহি মঙাদা শেমজিনখিবা/ফগৎহনখিবা নেসনেল হায়ৱেজশিংগী অশাংবা রাজ্য/য়ু.তিগী ওইনা অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সরদা পীরি।
নেসনেল হায়ৱেজশিং শেমজিনবগী থবকশিং সরকারনা মরুওইনা লৌরি অমসুং ফজনা থবক পাংথোকপা এজেন্সিগী খুৎথাংদা নেসনেল হায়ৱেজশিংগী সেক্সনশিং শেমজিন্নবা থৌরাং অমা পায়খৎলে।
নেসনেল হায়ৱেজশিং শেমজিন্নবা থবকশিং অসি ওপরেসন, মেন্তেনেন্স এন্দ ত্রান্সফর(ও এম তি) কন্সেসন্স/ওপরেসন এন্দ মেন্তেনেন্স (ও এন্দ এম) কন্ত্রেকশিং পীরে অমসুং দিফেক লাইয়েবিলিতি পেরেদ(দি এল পি)/কন্সেসন পেরেদ ফাওবা মরী লৈনবশিং কন্ত্রেক্তরশিংনা দাইত্ব লৌগদবনি। মসিগা লোয়ননা, নেসনেল হায়ৱেজশিংগী পরিংদা তি.ও.তি (তোল ওপরেত এন্দ ত্রান্সফর) অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনভেস্তমেন্ত ত্রস্ত পায়খৎলে অমসুং কন্সেসন মতম লোইদ্রি ফাওবা শেমজিনবগী থবক্কী দাইত্ব লৌহল্লে।
লেমহৌরিবা নেসনেল হায়ৱেজশিংগী শরুক শেমজিন্নবা পর্ফোমেন্ত বেজ মেন্তনেন্স কন্ত্রেক (পি বি এম সি) নত্ত্রগা সোর্ত তার্ম মেন্তেনেন্স কন্ত্রেক (এস তি এম সি) দা য়ুম্ফম ওইদুনা শেমজিন্নবা ৱারেপ অমা সরকারনা লৌরে।
নেসনেল হায়ৱেজশিং শেমজিনবগী দরকার ওইবা হন্থহন্নবা অমসুং মতম কুইনা চৎনবা অনৌবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্ননবা মিনিস্ত্রিনা পুক্নিং থৌগৎলে। হায়রিবা অনৌবা তেক্নোলোজিশিংগী মনুংদা সবগ্রেদ লেংহন্দবা, জিওসিন্থেতিক রিইনফোর্স লায়রশিং সব-বেজ/বেজ, কনক্রিত লম্বীশিং/ৱাইত তোপ্পিং, পর্সোনেল পেপমেন্ত, অৱাংবা থাক্কী বিতুমেন মিক্সশিং, মোদিফাইদ বিতুমেন/বিতুমিনস মিক্সশিং,ফাইবর রিইনফোর্স কনক্রিত, সিমেন্ত গ্রাউতেদ বিতুমিনস মিক্সশিং, ইন্তিলিজেন্স কম্পেক্সন য়াওরি।
এন্নেক্সর
এন্নেক্সর অসি নেসনেল হায়ৱেজশিং শেমজিনবগী মতাংদা 05.12.2024 চন্দ্র সেখরনা লোক সভাদা হংলকপা অনস্তার ক্বেসন নম্বর1822 পার্ত (c) গী পাউখুমগী শরুক্নি।
হৌখিবা চহি মঙাদা শেমজিনখিবা নেসনেল হায়ৱেজশিংগী অশাংবগী রাজ্য/য়ু.তিশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং:
অশাংব (কিমি)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
অন্ধ্র প্রদেস
2,757
3,073
2,950
3,257
2,757
2
অরুনাচল প্রদেস
0
88
116
174
0
3
অসাম
575
727
670
749
575
4
বিহার
309
464
489
361
309
5
ছতিসগর
20
89
144
53
20
6
গৱা
13
13
13
50
13
7
গুজরাত
2,998
3,092
3,130
3,429
2,998
8
হরিয়ানা
716
830
1,227
1,706
716
9
হিমাচল প্রদেস
370
488
471
500
370
10
ঝারখন্দ
435
776
782
818
435
11
কর্নাতকা
2,021
1,881
1,753
1,627
2,021
12
কেরলা
119
216
123
184
119
13
মধ্য প্রদেস
1,371
1,412
1,513
1,680
1,371
14
মহারাস্ত্রা
1,102
1,382
1,467
1,724
1,102
15
মনিপুর
420
381
461
430
420
16
মেঘালয়
47
73
40
232
47
17
মিজোরম
53
279
423
17
53
18
নাগালেন্দ
63
159
83
84
63
19
ওরিসা
86
416
659
880
86
20
পঞ্জাব
562
972
1,083
1,538
562
21
রাজস্থান
2,344
2,910
3,106
3,300
2,344
22
সিক্কিম
31
97
28
28
31
23
তামিল নাদু
869
820
941
1,329
869
24
তেলঙ্গানা
563
943
889
1,270
563
25
ত্রিপুরা
185
432
343
337
185
26
উত্তর প্রদেস
2,460
2,644
3,021
3,953
2,460
27
উত্তরখন্দ
218
407
739
718
218
28
নোংচুপ বেঙ্গল
231
134
218
95
231
29
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
36
43
11
94
90
30
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
49
49
49
49
12
31
জম্মু অমসুং কাস্মির
429
429
454
334
428
অপুনবা
21,450
25,721
27,393
31,002
36,503
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হয়ৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নিতিন গাদকরিনা ফোঙদোকখিবনি।