Ministry of Development of North-East Region
NER Development
05 DEC 2024 4:04PM by PIB Delhi
Prime Minister’s Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) was announced as a new Central Sector scheme, with 100% Central funding in the Union Budget 2022-23 with initial outlay of Rs.1500 crore. The Union Cabinet on 12 October, 2022 approved the Scheme with a total outlay of Rs. 6600 crore for the period from FY 2022-23 to FY 2025-2026.
The Scheme aims at rapid and holistic development of NER by funding infrastructure and social development projects based on felt needs of the States. The objectives of PM-DevINE scheme are to: (i) fund infrastructure convergently, in the spirit of PM Gati Shakti; (ii) support social development projects based on felt needs of the NER; (iii) enable livelihood activities for youth and women; and (iv) fill the development gaps in various sectors.
Keeping in view the objectives of the scheme, total 35 projects worth Rs. 4857.11 crore, including the seven projects announced in Budget 2022-23, have been sanctioned under the Scheme up to 30.11.2024.
Government of India supplements the efforts of the State Governments through various schemes to promote industrialization in the country, including NER. Government of India had launched North East Industrial Development Scheme (NEIDS) on 01.04.2017, which was notified on 12.04.2018, to promote industrialization in the North Eastern States. The scheme ended on 31.03.2022. A new scheme Uttar Poorva Transformative Industrialization Scheme (UNNATI) was launched on March 9, 2024, by Government of India for extending support to the industries for enhancing regional infrastructure, creating employment opportunities, and promoting resilience and prosperity in the region. Under the UNNATI Scheme, the following specific incentives are provided to the industrial Units:
1. Capital Investment Incentive
2. Capital Interest Subvention
3. Manufacturing & Services Linked Incentive
It is mandatory for all the non-exempt Union Ministries/Departments to earmark at least 10% of their annual Gross Budgetary Allocation towards the development of NER. During the last 5 years from 2019-20 to 2023-24, the non exempted Ministries/Departments have incurred a provisional expenditure of Rs. 3,53,412 Crore for development of NER.
This information was given by the Union Minister of State for Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in Rajya Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
NERগী চাউখৎ-থৌরাং
05 DEC 2024 4:04PM by PIB Imphal
প্রাইম মিনিস্তর’স দিবেলপমেন্ত ইনিসিএতিব ফোর নোর্থ ইস্ত রিজন (পি.এম.-দিবাইন) অসি লুপা করোর 1500গী অহানবা শেনফমগা লোয়ননা 2022-23গী য়ুনিয়ন বজেৎতা 100% সেন্ত্রেল ফন্দিং ওইবা অনৌবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ওইনা লাউথোকখি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ওক্তোবর 12, 2022দা স্কিম অসিগীদমক লুপা করোর 6600গী অপুনবা শেনফম ওইনা FY 2022-23দগী FY 2025-26 ফাওবগী মতমগীদমক অয়াবা পীখি।
স্কিম অসিনা রাজ্যশিংগী মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সোসিএল দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংদা শেল থাদদুনা NER অসি খোঙজেল য়াংনা অমসুং মপুং ফানা চাউখৎহন্নবা পান্দম থম্লি। পি.এম.-দিবাইন স্কিম অসিগী পান্দমদি: (i) পি.এম. গতি শক্তিগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মতেং পীনবা; (ii) NERগী মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা খুন্নাইগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংদা মতেং পীনবা; (iii) নহারোল অমসুং নুপীশিংগী হিংনবগী থবকশিং তৌবা ঙম্বা ওইহনবা; অমসুং (iv) তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা লৈরিবা চাউখৎ-থৌরাংগী অৱাৎপা কোকহনবা।
স্কিম অসিগী পান্দমশিং অসি য়েংলগা 2022-23গী বজেৎতা লাউথোকখিবা প্রোজেক্ত তরেৎ য়াওনা লুপা করোর 4847.11গী অপুনবা প্রোজেক্ত 35 স্কিম অসিগী মখাদা 30.11.2024 ফাওবদা অয়াবা পীখ্রে।
ভারত সরকারনা NER য়াওনা লৈবাক অসিদা ইন্দস্ত্রীএলাইজেসন প্রমোৎ তৌনবা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা রাজ্য সরকারশিংগী হোৎনরিবশিং অদু মপুং ফাহনরি। ভারত সরকারনা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা ইন্দস্ত্রীএলাইজেসন প্রমোৎ তৌনবা নোর্থ ইস্ত ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্ত স্কিম (NEIDS) স্কিম অসি 01.04.2017দা হৌদোকখি, মসি 12.04.2018দা নোতিফাই তৌখি। ভারত সরকারনা রিজনেল ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্নবা, থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং শেমগৎনবা অমসুং লমদম অসিদা রেসিলিয়েন্স অমসুং প্রোস্পেরিতী প্রমোৎ তৌনবা ইন্দস্ত্রীশিংদা মতেং পীনবগীদমক্তা অনৌবা স্কিম অমা, উত্তর পুর্বা ত্রান্সফোর্মেতিব ইন্দস্ত্রীএলাইজেসন স্কিম (UNNATI) মার্চ 9, 2024দা হৌদোকখি। UNNATI স্কিমগী মখাদা, ইন্দস্ত্রীএল য়ুনিৎশিংদা মখাদা পীরিবা অখন্নবা ইন্সেন্তিবশিং অসি পীরি:
1. কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত ইন্সেন্তিব
2. কেপিতেল ইন্তরেস্ত সবভেন্সন
3. মেন্যুফেকচরিং এন্দ সর্ভিসেস লিঙ্ক ইন্সেন্তিব
এক্সজেন্ত তৌদবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/ দিপার্তমেন্ত পুম্নমক্না মখোয়গী চহিগী গ্রোস বজেৎ এলোকেসনগী য়ামদ্রবদা 10% NERগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক কাইথোকপা অসি তঙাইফদে। হৌখিবা চহি মঙাদা 2019-20দগী 2023-24 ফাওবদা, এক্সজেম্প তৌদবা মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্তশিংনা লুপা করোর লিশিং 3,53,412গী প্রোভিজনেল ওইবা শেনফম ইনকর তৌখ্রে।
ৱাফম অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. সুকান্তা মজুমদারনা ঙসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম অমদা ফোংদোকখিবনি।