ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
ভারতকী শা-ষনগী চহিগী শঙ্গোমগী পোৎথোক হেনগৎহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং
04 DEC 2024 5:03PM by PIB Imphal
ভারতকী শা-ষনগী চহিগী শঙ্গোমগী পোৎথোক হেনগৎহন্নবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং মতেং পাংনবা ভারত সরকারনা মখাগী থবকশিং অসি পায়খৎলে:
লমদম অসিগী ধারাশিং চাউখৎনবা অমসুং ঙাক-শেন্নবা, শা-ষনগী জিন ফগৎহন্নবা অমসুং শা-ষনশিংগী শঙ্গোমগী পোৎথোক হেনগৎহন্নবা এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিইং দিপার্তমেন্তনা দিশেম্বর 2014 দগী রাস্ত্রিয়া গোগুল মিসন পায়খৎতুনা লাক্লি। স্কিম অসিগী মখাদা লমদম অসিগী শা-ষনশিংগী পোৎথোক হেনগৎহন্নবা মখাগী থবকশিং অসি পায়খৎলে :
1. লৈবাক শীনবা থুংনা আর্তিফিসিএল ইন্সেমিনেসন প্রোগ্রাম: রাস্ত্রিয়া গোগুল মিসনগী মখাদা শা-ষনশিংগী শঙ্গোমগী পোৎথোক হেনগৎহন্নবা এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিইং দিপার্তমেন্তনা আর্তিফিসিএল ইন্সেমিনেসন পাক-শন্না পায়খৎলি। হৌজিক ফাওবদা, শা-ষন করোর 7.3 কোনশিল্লে অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্সেমিনেসন করোর 10.17 পাংথোক্তুনা লৌমী করোর 4.58 কান্নবা পীখ্রে।
2. প্রোজেনি তেস্তিং অমসুং পেদিগ্রি সেলেক্সন: লমদম অসিগী মমাংঙৈগী লাবাশিং য়াওনা অফবা মখলগী জিনেতিক বুলশিং পুথোক্নবা থৌরম অসিনা পান্দম থম্লি। ষনগী গির, সাহিৱাল ব্রিদশিং অমসুং ইরোইগী মুরা, মেহসানা ব্রিদশিংদা প্রোজেনি তেস্তিং পাংথোক্লে। পেদিগ্রি সেলেক্সন প্রোগ্রামগী মখাদা ষনগী রাথি, থারপারকার, হরিয়ানা, কনগ্রেজ ব্রিদ অমসুং ইরোইগী জাফারবাদি, নিলি রবি, পানধারপুরি অমসুং বান্নি ব্রিদ য়াওরে। হৌজিক ফাওবদা অফবা মখলগী বুল 3,988 পুথোক্লে অমসুং সিমেন পুথোকপদা শীজিন্নরে।
3. ইন-ভিত্রো ফর্তিলাইজসন তেক্নোলোজি শীজিন্নবা : লমদম অসিগী ধারাগী অফবা শা-ষনশিং শন্দোক্নবা, দিপার্তমেন্তনা আই.ভি.এফ লেব 22 লিংখৎলে অমসুং ইমব্রাইও 22,896 পুথোক্লে অমসুং ইমব্রাইও 12,846 ত্রান্সফর তৌখ্রে অমসুং ষন্নাউ 2019 পোকখ্রে।
4. সেক্স-সোর্তেদ সিমেন পুথোকপা: গুজরাত, মধ্য প্রদেস, তামিল নাদু, উত্তরখন্দ অমসুং উত্তর প্রদেসতা লৈবা সরকারগী সিমেন স্তেসন 5 দা দিপার্তমেন্তনা সেক্স-সোর্তেদ সিমেন পুথোক্না খুদোংচাবা লিংখৎলে। লনাই সিমেন স্তেসন অহুমনা সেক্স-সোর্তেদ সিমেন দোজশিং পুথোক্লি। হৌজিক ফাওবদা অফবা মখলগী বুলশিংদগী সেক্স-সোর্তেদ সিমেন দোজ করোর 1.12 পুথোক্লে অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্সেমিনেসনগীদমক ফংহল্লে।
5. জিনোমিক সেলেক্সন : ষন অমসুং ইরোইগী জিন ফগৎহন্নবা, দিপার্তমেন্তনা য়েলহৌঙৈগী ষনগী য়ুনিফাইদ জেনোমিক চিপস- গাউ চিপ অমসুং ইরোইগী মনিস চিপ শেমগৎলে, মসি লৈবাক অসিদা জেনোমিক সেলেক্সন হৌদোক্নবা অখন্ননা দিজাইন তৌবনি।
6. মল্তি-পর্পজ আর্তিফিসিএল ইন্সেমিনেসন তেক্নিসিয়ান্স ইন রুরেল ইন্দিয়া (মাইত্রিস): স্কিমগী মখাদা লৌমীশিংগী য়ুমদা মগুন লৈবা আর্তিফিসিএল ইন্সেমিনেসনগী থবকশিং পাংথোক্নবা মাইত্রিশিং ত্রেনিং পীরে অমসুং খুৎলায়শিং ফংহল্লে। মিসনগী মখাদা হৌখিবা চহি অহুমদা মাইত্রি 38,736 ত্রেনিং পীখ্রে।
7. সেক্স সোর্তেদ সিমেন শীজিন্নদুনা ব্রিদ ফগৎহন্নবা থৌরম য়াংখৎহনবা: চাদা 90 ফাওবা শেংলবা ষন্নাও অমোমশিং পুথোক্তুনা ব্রিদ ফগৎহন্নবা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা থৌরম অসিনা পান্দম থম্লি। সেক্স সোর্তেস সিমেনগী অপুনবা শেনগী মচাদা 50 ফাওবা লৌমীশিংদা মতেং পাংলি। হৌজিক ফাওবদা, লৌমী 341,998 থৌরম অসিগী কান্নবা ফংলে।
1. ইন-ভিত্রো ফর্তিলাইজেসন (আই ভি এফ) তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা ব্রিদ ফগৎহন্নবা থৌরম য়াংখৎহনবা: শা-ষনশিংগী জিন ফগৎহন্নবা মসিগী তেক্নোলোজি শীজিন্নরি অমসুং লৌমীশিং আই.ভি.এফ তেক্নোলোজি শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা ষন অমা হেক মীরোনবদা লুপা 5,000 গী মতেং পীরি।
নেসনেল লাইফস্তোক মিসন: অফবা শজিক অমসুং মচীঞ্জাক ফংহন্নবা, শা-ষনশিংগী ইন্সুরেন্স য়াওনবা অমসুং ফোদর সেক্সসন্দা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ চাউখৎহন্নবা মিসন অসিনা পান্দম থম্লি। শজিক হৌবা লমগী পাক-চাউবা হেনগৎহন্নবা, লমহাং/রেঞ্জ লেন্দ/নাপী হৌবা লম/লৌ উনদবা লম অমসুং মরু কোক্লবা উমংদগী শজিক পুথোক্নবা সরকারনা থৌরম পায়খৎলি।
নেসনেল প্রোগ্রাম ফোর দাইরি দিবলপমেন্ত: কোওপরেতিপ দাইরি সেক্তরদা শঙ্গোম লৈবা, শেম-শাবা অমসুং শঙ্গোম অমসুং শঙ্গোমগী পোৎথোকশিং য়োন্নবগী দাইরি ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা স্কিম অসিনা মীৎয়েং থম্লি অমসুং শঙ্গোম অমসুং শঙ্গোমগী পোৎথোকশিং চাংয়েং তৌনবা অমসুং শা-ষনগী মচিঞ্জাক অমসুং মিনরেল মিক্সরশিংগী মতাংদা ত্রেনিং পীগনি অমসুং অসিনা শঙ্গোম পুথোকপা লৌমীশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি।
ফুদ এন্দ মাউথ দিজিজ, ব্রুসেল্লোসিগুম্বা লায়নাশিং লাকশিন্নবা মতেং পাংনবা লাইফস্তোক হেল্থ দিজিজ কন্ত্রোল (এল ঐচ এন্দ দি সি ) পায়খৎলে অমসুং শঙ্গোম থোকপী শা-ষনশিং য়াওনা শা-ষনশিংগী অতোপ্পা লৌনগনবা লায়নাশিং লাকশিন্নবা রাজ্য সরকারনা মতেং পাংলি। লৌমীশিংগী থোঙ্গালদা অফবা মখলগী শা-ষনগী লায়েংবগী খুদোংচাবা পীনবা স্কিম অসিগী মখাদা মোবাইল ভেতেরিনারি য়ুনিতশিং লিংখৎলে।
তিকা থাবগী থৌরম মখাদা : (i) চৎলিবা চহি অসিদা তিকা করোর 27.92 থাখিবা অদু য়াওনা এফ.এম.দি থেংননবা তিকা করোর 99.38 হেন্না থাখ্রে, অমসুং (ii) চৎলিবা চহি অসিদা তিকা করোর 1.27 থাখিবা অদু য়াওনা, ব্রুসেল্লোসিস ঙাকথোক্নবা ষন্নাওশিংদা তিকা করোর 4.36 থাখ্রে।
ইস্তাব্লিসমেন্ত এন্দ স্ত্রেংথনিং ওফ ভেতেনারি হোস্পিতালস এন্দ দিসপেন্সরিস (ই এস ভি ঐচ দি-এম ভি য়ু) গী কম্পোনেন্ত মখাদা, অৱাং-নোংপোক অমসুং হিমালয় রাজ্যশিংগী ওইনা 90:10 গী রেসিওদা মোবাইল ভেতেরিনারি য়ুনিতিশিং লৈবদা চাদা 100%, অতোপ্পা রাজ্যশিংগী চাদা 60 অমসুং য়ু.তিশিংগী চাদা 100 গী শেন্থং পীরি। লাইওং খঙদোক্নবা, তিকা থানবা, অপীকপা সর্জরি পাংথোক্নবা, ওদিও-ভিজুএল এদস অমসুং তাকপী-তম্বীনবা থবকশিংগীদমক লৌমীশিংনা তোল ফ্রি নম্বর (1962) গী খুৎথাংদা মোবাইল ভেতেরিনারি য়ুনিতিশিংগী মতেং লৌবা য়াগনি। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য 28 মোবাইল ভেতেরিনারি য়ুনিতি 4016 থবক তৌরি অমসুং লৌমী লাখ 58.38 কান্নবা ফংখ্রে।
কিষান ক্রেদিত কার্দ (কে সি সি): মখোয়গী দরকার ওইবা ৱার্কিং কেপিতেল ফংনবা শা-ষন লোইবা অমসুং ঙা য়োকপা লৌমীশিংদা সরকারনা কিষান ক্রেদিত কার্দকী খুদোংচাবা পীরে। মসিগী খুদোংচাবা অসি লনাই মীওই নত্ত্রগা অপুনবা মীওইশিং, জোইন্ত লাইয়েবিলিতি গ্রুপস নত্ত্রগা সেল্ফ-হেল্প গ্রপশিংনা লৌবা য়াগনি।
(b) জিন ফগৎহন্নবা মপান লমগী ব্রিদশিংগা ক্রোসব্রিদিং তৌনবা ব্রিদিং পোলিসি শেম্বা অমসুং ব্রিদিং প্লান শেম্বা অসি রাজ্যগী থবকনি।
ক্রোব্রিদিং তৌদুনা জিন ফগৎহন্নবা রাজ্যশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিংদা মতেং পাংনবা দিপার্তমেন্তনা মখাগী থবকশিং অসি পায়খৎলে: (i) লৈবাক অসিদা ক্রোসব্রিদ মশিংগী জিন ফগৎনবা হোলসতেন ফ্রৈসিয়ান অমসুং জর্সি ক্রোসব্রিদ বুলশিং য়াওনা য়েলহৌঙৈগী ব্রিদশিংগী অফবা জিনগী বুলশিং পুথোক্নবা প্রোজেনি তেস্তিং গ্রোগ্রাম পায়খৎলি
(ii) ক্রোসব্রিদ বুলশিং য়াওনা য়েলহৌঙৈগী ব্রিদশিংগী অফবা জিনগী বুলশিং পুথোক্নবা জেনোমিক তেস্তিংগী জেনোমিক সেলেক্সন পায়খৎলি।
(iii) রাজ্যগী ব্রিদিং পোলিসিগী মতুংইন্না লৈবাক শীনবা থুংনা পায়খৎলিবা আর্তিফিসিএল ইন্সেমিনেসন প্রোগ্রামগী মখাদা ক্রোসব্রিদ বুলশিংগী সিমেন শীজিন্নবা রাজ্যশিংনা অয়াবা পীরে।
লাইফস্তোক চাউখৎনবা হৌখিবা চহি মঙাদা রাজ্য/য়ু.তিদা চাদিং তৌখিবা অপুনবা শেনমফম এন্নেক্সর I দগী IV ফাওবদা পীরি
এন্নেক্সর-I
রাস্ত্রিয়া গোগুল মিসনগী মখাদা হৌখিবা চহি মঙাদা রাজ্যশিংদা থাদোকখিবা অপুনবা ফন্দশিং
(লুপা লাখ)
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং/এন.দি.দি.বি
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
অপুনবা
11
অন্ধ্র প্রদেস
439.74
3181.38
5652.385
1546
3538.38
14357.89
2
অরুনাচল প্রদেস
544.7
1240.8
397.08
467.16
1965.31
4615.05
33
অসাম
0
0
227.97
3658.19
723.25
4609.41
44
বিহার
1230.95
7401.08
3076.14
4928.63
0.00
16636.8
55
ছতিসগর
1019.78
101.25
841.65
402
0.00
2364.68
66
গৱা
97.72
0.00
0.00
0
0.00
97.72
77
গুজরাত
942.88
101.25
2735.311
2222.82
6542.58
12544.84
8
হরিয়ানা
423.48
1796.39
1775.6
1173.66
0.00
5169.13
99
হিমাচল প্রদেস
519.42
484.25
5586.58
0
0.00
6590.25
110
জম্মু অমসুং কাস্মির
791.99
81
1533.93
2539.35
0.00
4946.27
111
ঝারখন্দ
540.46
101.25
2244.525
1500
0.00
4386.235
112
কর্নাতকা
756.47
101.25
1996.46
3562.48
2651.31
9067.97
113
কেরলা
301.03
313
314
1284.12
6546.27
8758.42
114
মধ্য প্রদেস
2155.86
2113.44
6024.963
9049.51
4903
24246.77
115
মহারাস্ত্রা
1479.71
202.5
0
0
3261.5
4943.71
116
মনিপুর
730.74
500.64
294.98
166.69
0.00
1693.05
117
মেঘালয়
0
2039.22
738.21
0
0.00
2777.43
118
মিজোরম
0
268.28
154.11
138.69
847.37
1408.45
119
নাগালেন্দ
0
372.06
494.7
608.86
466.2
1941.82
20
ওরিসা
1090.33
0
3480.425
1374.25
0.00
5945.005
21
পঞ্জাব
2849.33
714.13
0.00
232
0.00
3795.46
22
রাজস্থান
1386.15
405
2254.77
250
250
4545.92
23
সিক্কিম
677.98
0
268.78
572.42
1097.87
2617.05
24
তামিল নাদু
536.08
2168.38
2663
3347
10996.05
19710.51
25
তেলঙ্গানা
2522.6
202.5
2439.76
0
3153.13
8317.99
26
ত্রিপুরা
1066.58
0
2524.17
0
0
3590.75
27
উত্তর প্রদেস
3334.94
1012.5
2941.36
7671.25
9642.18
24602.23
28
উত্তরখন্দ
508.77
3023.45
2115.44
1885.75
6083
13616.41
29
নোংচুপ বেঙ্গল
1026.06
202.5
1213.371
2037.35
6500
10979.28
30
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0
0
0
0
0
0
31
চান্দিগর
0
0
0
0
0
0
32
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি
0
0
0
0
0
0
33
দমন অমসুং দিয়ু
0
0
0
0
0
0
34
লক্ষদ্বিপ
0
0
0
0
0
0
35
লাদাখ
105
0
0
0.00
105
36
পোন্দিচারি
0
0
144.44
0
0.00
144.44
37
এন দি দি বি
0
11618.89
12042.9
8893.76
16782.63
49338.18
অপুনবা
26973.75
39851.39
66177.01
59511.94
85950.03
278464.1
এন্নেক্সর-II
এন.দি.দি.বিগী মখাদা হৌখিবা চহি মঙাদা রাজ্যশিংদা থাদোকখিবা অপুনবা ফন্দশিং
(লুপা লাখ )
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং/এন.দি.দি.বি
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
অপুনবা
1
অন্ধ্র প্রদেস
878.97
0
671.79
3335.23
3335.23
8221.22
2
অরুনাচল প্রদেস
511.19
0
0
0
0
511.19
3
অসাম
85
0
0
0
0
85
4
বিহার
1971.65
9966.15
275.3
0
0
12213.1
5
ছতিসগর
464.88
250.95
0
0
0
715.83
6
গৱা
42.5
0
39.81
0
0
82.31
7
গুজরাত
573.6
446.95
13693.2
0
574.05
15287.79
8
হরিয়ানা
616.1
0
502.69
0
0
1118.79
9
হিমাচল প্রদেস
655.93
61.55
1214.33
862.85
250
3044.66
10
জম্মু অমসুং কাস্মির
672.13
949.52
7418.56
0
2430.87
11471.08
11
ঝারখন্দ
410.78
0
0
410.79
125
946.57
12
কর্নাতকা
2018
3564
3566.49
5405.39
2170.28
16724.16
13
কেরলা
3096.6
705.38
2569.78
48.23
1254.72
7674.71
14
মধ্য প্রদেস
1503.33
1013.48
0
0
49.13
2565.94
15
মহারাস্ত্রা
1314.88
1693.29
0
657.44
692.15
4357.76
16
মনিপুর
575.76
514.62
901.89
0
0
1992.27
17
মেঘালয়
628.1
821.98
810.91
1463.69
445.44
4170.12
18
মিজোরম
700.45
20.38
0
0
0
720.83
19
নাগালেন্দ
349.8
16.78
200
194.71
0
761.29
20
ওরিসা
804.88
292.5
747.12
137.86
706.1
2688.46
21
পুদুচেরি
42.5
0
39.47
0
25
106.97
22
পঞ্জাব
1311.75
612.5
3590.67
2233.88
2090.35
9839.15
23
রাজস্থান
2439.7
1750.22
2931.78
1076.85
3758.84
11957.39
24
সিক্কিম
394.1
1047.25
637.2
482.78
950.42
3511.75
25
তামিল নাদু
1314.04
3859.76
259.63
2963.99
3853.44
12250.86
26
তেলঙ্গানা
957.09
919.75
0
930.73
151.56
2959.13
27
ত্রিপুরা
5.6
78.99
0
0
604.14
688.73
28
উত্তর প্রদেস
501.64
0
0
0
97
598.64
29
উত্তরখন্দ
1674.07
0
147.94
784.27
650
3256.28
30
নোংচুপ বেঙ্গল
101.79
0
71.47
0
0
173.26
অপুনবা
26616.81
28586
40290.02
20988.69
24213.72
140695.2
এন্নেক্সর- III
লাইফস্তোক হেল্থ এন্দ দিজিজ কন্ত্রোলগী মখাদা হৌখিবা চহি মঙাদা রাজ্যশিংদা থাদোকখিবা অপুনবা ফন্দশিং
(লুপা লাখ )
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং
2019-20
2020 -21
2021 -22
2022- 23
2023 – 24
Total
1
অন্ধ্র প্রদেস
5744.74
6396.46
5440
1376.05
8534.26
27491.51
2
অরুনাচল প্রদেস
303.73
867.68
1198.7
0
266.48
2636.59
3
অসাম
2331.86
40.35
3191.41
558.47
621.51
6743.6
4
বিহার
4852.93
1494.96
4912
895.66
80.15
12235.7
5
ছতিসগর
2258.92
1271.46
3320.02
158.8
1087.97
8097.17
6
গৱা
25.11
64.14
20
0
1352.28
1461.53
7
গুজরাত
5085.24
1209.64
889
0
64.75
7248.63
8
হরিয়ানা
1157.8
1706.39
1120
2754.15
0
6738.34
9
হিমাচল প্রদেস
779.87
1045.39
740.3
0
7066.94
9632.5
10
জম্মু অমসুং কাস্মির
1382.42
2689.42
1928.1
240
596.51
6836.45
11
ঝারখন্দ
2080.51
2275.07
3776
0
4889.02
13020.6
12
কর্নাতকা
4920.98
5036.54
4588.48
998.19
7232.82
22777.01
13
কেরলা
341.67
455.37
468.5
86.97
318.1
1670.61
14
মধ্য প্রদেস
6637.57
4186.07
6496
352.73
0
17672.37
15
মহারাস্ত্রা
5873.53
1871.77
2663.03
0
635.11
11043.44
16
মনিপুর
641.92
1978.49
992.02
314.01
644.51
4570.95
17
মেঘালয়
473.27
141.06
732.41
0
0
1346.74
18
মিজোরম
367.84
68.91
1134.03
116.66
19259.84
20947.28
19
নাগালেন্দ
49.01
34.23
320.25
18.68
1998.68
2420.85
20
ওরিসা
3095.9
1597.33
2896
0
3639
11228.23
21
পঞ্জাব
546.55
2383.11
1120
0
621.28
4670.94
22
রাজস্থান
5266.41
2761.79
10428.53
0
2299.69
20756.42
23
সিক্কিম
27.49
14.22
167.57
232.57
271.32
713.17
24
তামিল নাদু
3313.69
1938.3
4305.2
0
129.49
9686.68
25
তেলঙ্গানা
4848.58
544.42
5174.76
0
262.78
10830.54
26
ত্রিপুরা
142.86
1255.05
253.2
0
115.48
1766.59
27
উত্তর প্রদেস
10493.02
12528.95
12769.26
7339.84
251.07
43382.14
28
উত্তরখন্দ
1049.44
417.53
1246.97
535.1
59.76
3308.8
29
নোংচুপ বেঙ্গল
3245.06
1477.5
3488
670
11.48
8892.04
30
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
38.99
2.8
6.32
80
3.76
131.87
31
চান্দিগর
8.48
6.98
0
0
0
15.46
32
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
4.37
2.25
0
0
2.77
9.39
33
দিল্লি
25.47
49.1
48
0
0
122.57
34
লক্ষদ্বিপ
3.2
148.05
144
0
1885.42
2180.67
35
পুদুচেরি
17.92
18.06
163.33
0
60.27
259.58
36
লাদাখ
3.65
4.78
16
48
0
72.43
অপুনবা
77440
57983.62
86157.39
16775.88
64262.5
302619.4
এন্নেক্সর-IV
এন.এল.এমগী মখাদা হৌখিবা চহি মঙাদা রাজ্যশিংদা থাদোকখিবা অপুনবা ফন্দশিং
(লুপা লাখ
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
অপুনবা
1
অন্ধ্র প্রদেস
1242.60
1073.125
2981.675
6009.28
1260.00
12566.68
2
বিহার
0 0
0
0
0
0
0.00
3
ছতিসগর
36
1906.17
297.22
0
75.00
2314.39
4
গৱা
0
0
0
0
0
0.00
5
গুজরাত
0
0
0
0
155.00
155.00
6
হরিয়ানা
1440
0
0
0
407.50
1847.50
7
হিমাচল প্রদেস
1456.145
2483.47
0
0
0
3939.62
8
জম্মু অমসুং কাস্মির
0
0
0
0
0
0.00
9
ঝারখন্দ
0
0
0
0
64.00
64.00
10
কর্নাতকা
919.304
0
970.49
0
250.00
2139.79
11
কেরলা
1000
663.00
0
0.00
0.00
1663.00
12
মধ্য প্রদেস
0
1089.665
620.965
350.00
2060.63
13
মহারাস্ত্রা
1855.2
992.072
0
0.00
65.00
2912.27
14
ওরিসা
770
1032.76
0
446.00
0
2248.76
15
পঞ্জাব
0
0
0
369.66
0
369.66
16
রাজস্থান
565.94
0
0
0
0
565.94
17
তামিল নাদু
3146.834
1552.16
0
0
0
4698.99
18
তেলঙ্গানা
1123.96
1153.11
542.76
0
0
2819.83
19
উত্তর প্রদেস
1752.65
0
0
0
100.00
1852.65
20
উত্তরখন্দ
877.2
1680.17
867.66
0.00
198.48
3623.51
21
নোংচুপ বেঙ্গল
79.06
0
0
296.63
0
375.69
22
অরুনাচল প্রদেস
1374.64
2456.84
0
261.85
473.70
4567.03
23
অসাম
1442.18
1089.29
0
0
0
2531.47
24
মনিপুর
959.66
1427.28
784.69
0
0
3171.63
25
মেঘালয়
2721.23
2995.31
997.43
0
0
6713.97
26
মিজোরম
1453.16
1132.52
0
0
201.99
2787.67
27
নাগালেন্দ
960.18
850.3
809.76
0
50.00
2670.24
28
সিক্কিম
139.5
1022.66
0
93.21
93.21
1348.58
29
ত্রিপুরা
500
1120.5
0
0
183.47
1803.97
30
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
22.45
13.07
0
0
0
35.52
31
চান্দিগর
0
0
0
0
0
0.00
32
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি
0
0
0
0
0
0.00
33
দমন অমসুং দিয়ু
0
0
0
0
0
0.00
34
দিল্লি
0
0
0
0
0
0.00
35
জম্মু অমসুং কাস্মির
0
1747.16
1287.0175
675.35
0.00
3709.52
36
লক্ষদ্বিপ
13.2
59
0
0
0
72.20
37
পুদুচেরি
40.812
0
0
0
0
40.81
38
লাদাখ
0
0
0
308.295
0
308.30
অপুনবা
25891.91
27539.63
10159.67
8460.27
3927.35
75978.82
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিইংগী মিনিস্তর শ্রী রজিব রঞ্জন সিংহ এলাইজ ললান সিংহনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
STEPS TAKEN TO BOOST THE ANNUAL MILK YIELD OF INDIAN CATTLE
04 DEC 2024 5:03PM by PIB Delhi
In order to complement and supplement the efforts made by States and Union Territories to boost the annual milk yield of Indian Cattle Government of India has taken following steps:
Department of Animal Husbandry and Dairying is implementing Rashtriya Gokul Mission since December 2014 for development and conservation of indigenous breeds, genetic upgradation of bovine population and enhancement of milk production and productivity of bovines. Following steps are taken under the scheme to enhance productivity of indigenous breeds:
1. Nationwide Artificial Insemination Program: Under the Rashtriya Gokul Mission, the Department of Animal Husbandry and Dairying is expanding artificial insemination coverage to boost the milk production and productivity of bovines, including indigenous breeds. As on date, 7.3 crore animals have been covered, with 10.17 crore artificial inseminations performed, benefiting 4.58 crore farmers.
2. Progeny Testing and Pedigree Selection: This program aims to produce high genetic merit bulls, including bulls of indigenous breeds. Progeny testing is implemented for Gir, Sahiwal breeds of cattle, and Murrah, Mehsana breeds of buffaloes. Under the Pedigree selection programme Rathi, Tharparkar, Hariana, Kankrej breed of cattle and Jaffarabadi, Nili Ravi, Pandharpuri and Banni breed of buffalo are covered. So far 3,988 high genetic merit bulls have produced and inducted for semen production.
3. Implementation of In-Vitro Fertilization (IVF) Technology: To propagate elite animals of indigenous breeds, the Department has established 22 IVF laboratories and has produced 22,896 viable embryos, with 12,846 embryos transferred and 2019 calves born.
4. Sex-Sorted Semen Production: The Department has established sex sorted semen production facilities at 5 government semen stations located in Gujarat, Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Uttarakhand and Uttar Pradesh. 3 private semen stations are also producing sex sorted semen doses. So far 1.12 crore sex-sorted semen doses from high genetic merit bulls have been produced and made available for Artificial Insemination.
5. Genomic Selection: To accelerate genetic improvement of cattle and buffaloes, the Department has developed unified genomic chips—Gau Chip for indigenous cattle and Mahish Chip for buffaloes—specifically designed for initiating genomic selection in the country.
6. Multi-purpose Artificial Insemination Technicians in Rural India (MAITRIs): Under the scheme MAITRIs are trained and equipped to deliver quality Artificial Insemination services at farmers’ doorstep. During the last 3 years 38,736 MAITRIs have been trained and equipped under Rashtriya Gokul Mission.
7. Accelerated Breed Improvement Programme using sex sorted semen: This program aims to produce female calves with up to 90% accuracy, thereby enhancing breed improvement and farmers' income. Farmers receive support for assured pregnancy upto 50% of the cost of sex sorted semen. As of now, 341,998 farmers have been benefited from this program.
1. Accelerated Breed Improvement Programme using In-Vitro Fertilization (IVF) technology: This technology is utilized for the rapid genetic upgradation of bovines and an incentive of Rs 5,000 per assured pregnancy is made available to farmers interested in taking up IVF technology.
National Livestock Mission: This mission aims to improve the availability of quality feed and fodder, provide risk coverage for livestock (including dairy animals) inter alia promote entrepreneurship development in the fodder sector. In order to increase area under fodder coverage Government is implementing the programme namely fodder production from waste land / range land / grass land / non arable land and fodder production from degraded forest land.
National Programme for Dairy Development: This scheme focuses on creating dairy infrastructure for the procurement, processing, and marketing of milk and milk products in the cooperative dairy sector inter alia training and awareness programs for dairy farmers, input services such as cattle-feed and mineral mixtures, and assistance for quality testing of milk and milk products, thereby improving the economic condition of dairy farmers enrolled in cooperatives.
Livestock Health and Disease Control (LH & DC) is implemented for providing assistance for control of animal diseases like Foot and Mouth Disease, Brucellosis and also to provide assistance to State Governments for Control of other infectious diseases of livestock including dairy animals. Mobile Veterinary Units are established under the scheme to deliver quality livestock health services at farmers doorstep. Under the vaccination programme: (i) more than 99.38 crore vaccinations have been done against FMD including 27.92 crore vaccination performed during current year; and (ii) about 4.36 crore calves vaccinated against Brucellosis under brucellosis control programme including 1.27 crore calves vaccinated during current year. Under the component of Establishment and Strengthening of Veterinary Hospitals and Dispensaries (ESVHD- MVU), 100% financial assistance is provided towards procurement & customization of Mobile Veterinary Units (MVUs) with recurring operational expenditure in the ratio of 90:10 for North Eastern & Himalayan States; 60% for other States, and 100% for UTs for delivery of veterinary healthcare services through Mobile Veterinary Units (MVUs) through a Toll-Free Number (1962) at farmers’ doorsteps which include disease diagnosis, treatment, vaccination, minor surgical interventions, audio-visual aids and extension services. So far 4016 MVUs are operational in 28 states and 58.38 lakh farmers benefitted.
Kisan Credit Card (KCC) Facility: The Government has extended the KCC facility to Animal Husbandry and Fisheries farmers for their working capital requirements. This facility is available to individual or joint borrowers, Joint Liability Groups, or Self-Help Groups, including tenant farmers with owned, rented, or leased sheds.
(b) Formulation of breeding policy and breeding plan for crossbreeding of cattle with exotic breeds to enhance genetic potential is the State subject. In order to complement and supplement the efforts made by the States for enhancing genetic potential through cross breeding following measures are undertaken by the Department: (i) Implementation of progeny testing programme for production of High Genetic Merit bulls of indigenous breeds including Holstein Friesian and Jersey crossbred bulls to increase genetic potential of crossbred population in the country; (ii) Implementation of genomic selection for genomic testing of indigenous bulls including crossbred bulls; (iii) States are allowed to use semen of crossbred bulls in addition to bulls of indigenous breeds under Nationwide Artificial Insemination programme as per the State breeding policy.
Total spending on the development of the livestock sector for the last five years State- wise/ UT-wise is at Annexure- I to IV
Annexure-I
Total State-wise funds released during last five Year under RGM
(Rs in lakh)
SN
States/UT’s/ NDDB
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
Total
1
Andhra Pradesh
439.74
3181.38
5652.385
1546
3538.38
14357.89
2
Arunachal Pradesh
544.7
1240.8
397.08
467.16
1965.31
4615.05
3
Assam
0
0
227.97
3658.19
723.25
4609.41
4
Bihar
1230.95
7401.08
3076.14
4928.63
0.00
16636.8
5
Chhattisgarh
1019.78
101.25
841.65
402
0.00
2364.68
6
Goa
97.72
0.00
0.00
0
0.00
97.72
7
Gujarat
942.88
101.25
2735.311
2222.82
6542.58
12544.84
8
Haryana
423.48
1796.39
1775.6
1173.66
0.00
5169.13
9
Himachal Pradesh
519.42
484.25
5586.58
0
0.00
6590.25
10
Jammu & Kashmir
791.99
81
1533.93
2539.35
0.00
4946.27
11
Jharkhand
540.46
101.25
2244.525
1500
0.00
4386.235
12
Karnataka
756.47
101.25
1996.46
3562.48
2651.31
9067.97
13
Kerala
301.03
313
314
1284.12
6546.27
8758.42
14
Madhya Pradesh
2155.86
2113.44
6024.963
9049.51
4903
24246.77
15
Maharashtra
1479.71
202.5
0
0
3261.5
4943.71
16
Manipur
730.74
500.64
294.98
166.69
0.00
1693.05
17
Meghalaya
0
2039.22
738.21
0
0.00
2777.43
18
Mizoram
0
268.28
154.11
138.69
847.37
1408.45
19
Nagaland
0
372.06
494.7
608.86
466.2
1941.82
20
Orissa
1090.33
0
3480.425
1374.25
0.00
5945.005
21
Punjab
2849.33
714.13
0.00
232
0.00
3795.46
22
Rajasthan
1386.15
405
2254.77
250
250
4545.92
23
Sikkim
677.98
0
268.78
572.42
1097.87
2617.05
24
Tamil Nadu
536.08
2168.38
2663
3347
10996.05
19710.51
25
Telangana
2522.6
202.5
2439.76
0
3153.13
8317.99
26
Tripura
1066.58
0
2524.17
0
0
3590.75
27
Uttar Pradesh
3334.94
1012.5
2941.36
7671.25
9642.18
24602.23
28
Uttarakhand
508.77
3023.45
2115.44
1885.75
6083
13616.41
29
West Bengal
1026.06
202.5
1213.371
2037.35
6500
10979.28
30
A & N Lands
0
0
0
0
0
0
31
Chandigarh
0
0
0
0
0
0
32
Dadra & Nagar Haveli
0
0
0
0
0
0
33
Daman & Diu
0
0
0
0
0
0
34
Lakshadweep
0
0
0
0
0
0
35
Ladakh
105
0
0
0.00
105
36
Pondicherry
0
0
144.44
0
0.00
144.44
37
NDDB
0
11618.89
12042.9
8893.76
16782.63
49338.18
Total
26973.75
39851.39
66177.01
59511.94
85950.03
278464.1
Annexure-II
Total State-wise funds released during last five year under NPDD
(Rs in lakh)
S. No.
Name of State
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
Total
1
Andhra Pradesh
878.97
0
671.79
3335.23
3335.23
8221.22
2
Arunachal Pradesh
511.19
0
0
0
0
511.19
3
Assam
85
0
0
0
0
85
4
Bihar
1971.65
9966.15
275.3
0
0
12213.1
5
Chhattisgarh
464.88
250.95
0
0
0
715.83
6
Goa
42.5
0
39.81
0
0
82.31
7
Gujarat
573.6
446.95
13693.2
0
574.05
15287.79
8
Haryana
616.1
0
502.69
0
0
1118.79
9
Himachal Pradesh
655.93
61.55
1214.33
862.85
250
3044.66
10
Jammu & Kashmir
672.13
949.52
7418.56
0
2430.87
11471.08
11
Jharkhand
410.78
0
0
410.79
125
946.57
12
Karnataka
2018
3564
3566.49
5405.39
2170.28
16724.16
13
Kerala
3096.6
705.38
2569.78
48.23
1254.72
7674.71
14
Madhya Pradesh
1503.33
1013.48
0
0
49.13
2565.94
15
Maharashtra
1314.88
1693.29
0
657.44
692.15
4357.76
16
Manipur
575.76
514.62
901.89
0
0
1992.27
17
Meghalaya
628.1
821.98
810.91
1463.69
445.44
4170.12
18
Mizoram
700.45
20.38
0
0
0
720.83
19
Nagaland
349.8
16.78
200
194.71
0
761.29
20
Odisha
804.88
292.5
747.12
137.86
706.1
2688.46
21
Puducherry
42.5
0
39.47
0
25
106.97
22
Punjab
1311.75
612.5
3590.67
2233.88
2090.35
9839.15
23
Rajasthan
2439.7
1750.22
2931.78
1076.85
3758.84
11957.39
24
Sikkim
394.1
1047.25
637.2
482.78
950.42
3511.75
25
Tamil Nadu
1314.04
3859.76
259.63
2963.99
3853.44
12250.86
26
Telangana
957.09
919.75
0
930.73
151.56
2959.13
27
Tripura
5.6
78.99
0
0
604.14
688.73
28
Uttar Pradesh
501.64
0
0
0
97
598.64
29
Uttarakhand
1674.07
0
147.94
784.27
650
3256.28
30
West Bengal
101.79
0
71.47
0
0
173.26
Grand total
26616.81
28586
40290.02
20988.69
24213.72
140695.2
Annexure- III
Total State-wise funds released during last five year under Livestock Health and Disease control (Rs in lakh)
S. No.
States
2019-20
2020 -21
2021 -22
2022- 23
2023 – 24
Total
1
Andhra Pradesh
5744.74
6396.46
5440
1376.05
8534.26
27491.51
2
Arunachal Pradesh
303.73
867.68
1198.7
0
266.48
2636.59
3
Assam
2331.86
40.35
3191.41
558.47
621.51
6743.6
4
Bihar
4852.93
1494.96
4912
895.66
80.15
12235.7
5
Chhattisgarh
2258.92
1271.46
3320.02
158.8
1087.97
8097.17
6
Goa
25.11
64.14
20
0
1352.28
1461.53
7
Gujarat
5085.24
1209.64
889
0
64.75
7248.63
8
Haryana
1157.8
1706.39
1120
2754.15
0
6738.34
9
Himachal Pradesh
779.87
1045.39
740.3
0
7066.94
9632.5
10
Jammu & Kashmir
1382.42
2689.42
1928.1
240
596.51
6836.45
11
Jharkhand
2080.51
2275.07
3776
0
4889.02
13020.6
12
Karnataka
4920.98
5036.54
4588.48
998.19
7232.82
22777.01
13
Kerala
341.67
455.37
468.5
86.97
318.1
1670.61
14
Madhya Pradesh
6637.57
4186.07
6496
352.73
0
17672.37
15
Maharashtra
5873.53
1871.77
2663.03
0
635.11
11043.44
16
Manipur
641.92
1978.49
992.02
314.01
644.51
4570.95
17
Meghalaya
473.27
141.06
732.41
0
0
1346.74
18
Mizoram
367.84
68.91
1134.03
116.66
19259.84
20947.28
19
Nagaland
49.01
34.23
320.25
18.68
1998.68
2420.85
20
Odisha
3095.9
1597.33
2896
0
3639
11228.23
21
Punjab
546.55
2383.11
1120
0
621.28
4670.94
22
Rajasthan
5266.41
2761.79
10428.53
0
2299.69
20756.42
23
Sikkim
27.49
14.22
167.57
232.57
271.32
713.17
24
Tamil Nadu
3313.69
1938.3
4305.2
0
129.49
9686.68
25
Telangana
4848.58
544.42
5174.76
0
262.78
10830.54
26
Tripura
142.86
1255.05
253.2
0
115.48
1766.59
27
Uttar Pradesh
10493.02
12528.95
12769.26
7339.84
251.07
43382.14
28
Uttarakhand
1049.44
417.53
1246.97
535.1
59.76
3308.8
29
West Bengal
3245.06
1477.5
3488
670
11.48
8892.04
30
A&N Islands
38.99
2.8
6.32
80
3.76
131.87
31
Chandigarh
8.48
6.98
0
0
0
15.46
32
DD&DNH
4.37
2.25
0
0
2.77
9.39
33
Delhi
25.47
49.1
48
0
0
122.57
34
Lakshadweep
3.2
148.05
144
0
1885.42
2180.67
35
Puducherry
17.92
18.06
163.33
0
60.27
259.58
36
Ladakh
3.65
4.78
16
48
0
72.43
Grand Total
77440
57983.62
86157.39
16775.88
64262.5
302619.4
Annexure IV
Total State-wise funds released during last five Year under NLM
(Rs in lakh)
State/UT
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
Total
1
Andhra Pradesh
1242.60
1073.125
2981.675
6009.28
1260.00
12566.68
2
Bihar
0 0
0
0
0
0
0.00
3
Chhattisgarh
36
1906.17
297.22
0
75.00
2314.39
4
Goa
0
0
0
0
0
0.00
5
Gujarat
0
0
0
0
155.00
155.00
6
Haryana
1440
0
0
0
407.50
1847.50
7
Himachal Pradesh
1456.145
2483.47
0
0
0
3939.62
8
Jammu & Kashmir
0
0
0
0
0
0.00
9
Jharkhand
0
0
0
0
64.00
64.00
10
Karnataka
919.304
0
970.49
0
250.00
2139.79
11
Kerala
1000
663.00
0
0.00
0.00
1663.00
12
Madhya Pradesh
0
1089.665
620.965
350.00
2060.63
13
Maharashtra
1855.2
992.072
0
0.00
65.00
2912.27
14
Odisha
770
1032.76
0
446.00
0
2248.76
15
Punjab
0
0
0
369.66
0
369.66
16
Rajasthan
565.94
0
0
0
0
565.94
17
Tamilnadu
3146.834
1552.16
0
0
0
4698.99
18
Telengana
1123.96
1153.11
542.76
0
0
2819.83
19
Uttar Pradesh
1752.65
0
0
0
100.00
1852.65
20
Uttarakhand
877.2
1680.17
867.66
0.00
198.48
3623.51
21
West Bengal
79.06
0
0
296.63
0
375.69
22
Arunachal Pradesh
1374.64
2456.84
0
261.85
473.70
4567.03
23
Assam
1442.18
1089.29
0
0
0
2531.47
24
Manipur
959.66
1427.28
784.69
0
0
3171.63
25
Meghalaya
2721.23
2995.31
997.43
0
0
6713.97
26
Mizoram
1453.16
1132.52
0
0
201.99
2787.67
27
Nagaland
960.18
850.3
809.76
0
50.00
2670.24
28
Sikkim
139.5
1022.66
0
93.21
93.21
1348.58
29
Tripura
500
1120.5
0
0
183.47
1803.97
30
A & N Islands
22.45
13.07
0
0
0
35.52
31
Chandigarh
0
0
0
0
0
0.00
32
Dadra & Nagar Haveli
0
0
0
0
0
0.00
33
Daman & Diu
0
0
0
0
0
0.00
34
Delhi
0
0
0
0
0
0.00
35
Jammu and Kashmir
0
1747.16
1287.0175
675.35
0.00
3709.52
36
Lakshadweep
13.2
59
0
0
0
72.20
37
Puducherry
40.812
0
0
0
0
40.81
38
Ladakh
0
0
0
308.295
0
308.30
Grand Total
25891.91
27539.63
10159.67
8460.27
3927.35
75978.82
This information was given by the Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh, in a written reply in Rajya Sabha today.