প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চণ্ডীগড়ত তিনিখন নতুন অপৰাধমূলক আইন সফল ৰূপায়ণ দেশবাসীৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে
কাৰ্যসূচীৰ বিষয়বস্তু: “নিৰাপদ সমাজ, উন্নত ভাৰত–শাস্তিৰ পৰা ন্যায়লৈ”
02 DEC 2024 6:53PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৩ ডিচেম্বৰ, ২০২৪ৰ দুপৰীয়া ১২ বজাত চণ্ডীগড়ত তিনিখন পৰিৱৰ্তনশীল নতুন অপৰাধ আইন–ভাৰতীয় ন্যায়িক সংহিতা, ভাৰতীয় নাগৰিক সুৰক্ষা সংহিতা আৰু ভাৰতীয় সাক্ষ্য অধিনিয়ম–সফল ৰূপায়ণ দেশবাসীৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব।
স্বাধীনতাৰ পাছতো প্ৰৱৰ্তিত হৈ থকা ঔপনিৱেশিক যুগৰ আইনসমূহ আঁতৰাই, শাস্তিতকৈ ন্যায়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি ন্যায়িক ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তন সাধন ঘটাবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ পৰাই এই তিনিখন আইনৰ ধাৰণা অনুপ্ৰাণিত হৈছিল। এই কথা মনত ৰাখি এই কাৰ্যসূচীৰ বিষয়বস্তু হৈছে “নিৰাপদ সমাজ, উন্নত ভাৰত–শাস্তিৰ পৰা ন্যায়লৈ”।
২০২৪ চনৰ ১ জুলাইত সমগ্ৰ দেশতে কাৰ্যকৰী হোৱা নতুন অপৰাধমূলক আইনসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ আইনী ব্যৱস্থাক অধিক স্বচ্ছ, কাৰ্যক্ষম আৰু সমসাময়িক সমাজৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ কৰি তোলা। এই উল্লেখযোগ্য সংস্কাৰসমূহে ভাৰতৰ অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাত এক ঐতিহাসিক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰে, চাইবাৰ অপৰাধ, সংগঠিত অপৰাধৰ দৰে আধুনিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু বিভিন্ন অপৰাধৰ বলি হোৱা লোকসকলৰ ন্যায় নিশ্চিত কৰিবলৈ নতুন কাঠামো আনিছে।
কাৰ্যসূচীত এই আইনসমূহৰ ব্যৱহাৰিক প্ৰয়োগ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব, য’ত ইতিমধ্যে ইয়াৰ দ্বাৰা অপৰাধমূলক ন্যায়ৰ পৰিৱেশ কেনেকৈ পুনৰ গঢ় লৈ উঠিছে সেয়া দেখুওৱা হ’ব। অপৰাধস্থলীৰ তদন্তৰ অনুকৰণ কৰি পোনপটীয়া প্ৰদৰ্শনৰো ব্যৱস্থা কৰা হ’ব, য’ত নতুন আইনসমূহ কাৰ্যকৰী কৰা হ’ব।

Prime Minister's Office
PM Modi to dedicate successful implementation of three New Criminal Laws to the Nation at Chandigarh
Theme of the programme: "Secure Society, Developed India - From Punishment to Justice"
02 DEC 2024 6:53PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi will dedicate to the nation the successful implementation of three transformative new criminal laws—Bharatiya Nyaya Sanhita, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita and Bharatiya Sakshya Adhiniyam on December 3, 2024 at 12 noon at Chandigarh.
The conceptualisation of the three laws was driven by the vision of the Prime Minister to remove colonial era laws which had continued to exist post independence, and to transform the judicial system by shifting focus from punishment to justice. Keeping this in mind, the theme of this programme is "Secure Society, Developed India- From Punishment to Justice".
The new criminal laws, which were implemented nationwide on July 1, 2024, aim to make India’s legal system more transparent, efficient, and adaptable to the needs of contemporary society. These landmark reforms mark a historic overhaul of India’s criminal justice system, bringing in new frameworks to tackle modern-day challenges such as cybercrime, organized crime and ensuring justice for victims of various offenses.
The programme will showcase the practical application of these laws, demonstrating how they are already reshaping the criminal justice landscape. A live demonstration will also be held, simulating a crime scene investigation where the new laws will be put into action.