কোওপরেসন মন্ত্রালয়
ERP সোফ্তৱ্যেরদা PACS ওনবোর্দ তৌবা
03 DEC 2024 3:37PM by PIB Imphal
লৈঙাক্না ১৫.০২.২০২৩ দা, লৈবাকসিদা কোওপরেতিবকী ঈহৌ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমদি মসিবু গ্রাসরুত থাক্তা য়ৌহন্নবা প্লান অয়াবা পীখ্রে‍। প্লান অসিদা দেরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্ত ফন্দ (DIDF), নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর দেরী দিভেলপমেন্ত (NPDD), PM মতস্য সম্পদ য়োজনা (PMMSY), নচিংবা য়াওনা তোঙান তোঙানবা ভারত লৈঙাক্কী লৈরিবা স্কীমশিং পুনশিন্দুনা, নেস্নেল বেঙ্ক ফোর এগ্রিকলচরেল এন্দ রুরেল দিভেলপমেন্ত (NABARD), নেস্নেল দেরী দিভেলপমেন্ত বোর্দ (NDDB), নেস্নেল ফিসরিজ দিভেলপমেন্ত বোর্দ (NFDB) অমদি স্তেত লৈঙাকশিংগী মতেঙগা লোয়ননা, লাক্কদৌরিবা চহি মঙাসিদা পঞ্চায়ত/ খুঙ্গং পুম্নমক কোনশিন্দুনা অনৌবা মল্তিপরপজ প্রাইমারী এগ্রিকলচরেল কোওপরেতিব সোসাইতী (M-PACS), দেরী অমদি ফিসরী কোওপরেতিব সোসাইতী লাখ ২ লিংখৎনবা থৌরাং য়াওরি‍। প্লান অসি মওং চুম্না পায়খৎনবগীদমক, মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংগী তার্গেৎ অমদি তাইমলাইন তাকপা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (মার্গদর্সিকা) অমা ১৯.০৯.২০২৪ দা পুথোকখ্রে‍।
কম্প্যুতরাইজেসনগী খুত্থাঙদা প্রাইমারী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিত সোসাইতীশিং (PACS) মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক, ভারত লৈঙাক্না লুপা করোর ২,৫১৬ কী শেনফমগা লোয়ননা প্রোজেক্ত ফোর কম্প্যুতরাইজেসন ওফ ফংসনেল PACS পায়খত্তুনা, মথৌ তৌরিইবা PACS পুম্নমক ERP (এন্তরপ্রাইজ রিসোর্স প্লান্নিং) বেজ কম্মন নেস্নেল সোফ্তৱ্যের অমদা পুশিল্লক্তুনা মখোয়বু স্তেত কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (StCBs) অমদি দিস্ত্রিক্ত সেন্ত্রেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (DCCBs)গী খুত্থাঙদা নেস্নেল বেঙ্ক ফোর এগ্রিকলচর এন্দ রুরেল দিভেলপমেন্ত (NABARD) কা শম্নহন্বগী থৌরাং পায়খৎলি‍। ERP (এন্তরপ্রাইজ রিসোর্স প্লান্নিং) বেজ কম্মন নেস্নেল সোফ্তৱ্যের অসিনা কম্মন একাউন্তিং সিস্তেম (CAS) অমদি মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম (MIS) গী খুত্থাঙদা PACS গী পর্ফোর্মেন্স হেৎহল্লি‍।
স্তেত/য়ু.তি. ৩০ দগী PACS ৬৭,৯৩০ কম্প্যুতরাইজেসন তৌনবা প্রপোজেলশিং সেংসন তৌখ্রে, মসিগীদমক মরী লৈনবা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা GoI শেয়র ওইনা লুপা করোর ৬৯৯.৮৯ থাদোকখ্রে, অমদি ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী ওইরিবা NABARD তা লুপা করোর ১৬৫.৯২ থাদোকখ্রে। ২১.১১.২০২৪ ফাওবদা উত্তর প্রদেশ স্তেতকী PACS ২,৫০৫ য়াওনা পুন্না PACS ৪,০৭২৭ ERP সোফ্তৱ্যেরদা ওনবোর্দ তৌখ্রে। ERP ওনবোর্দিং, হার্দৱ্যের দেলিভরী, গো-লাইব অসিনচিংবা প্রোজেক্তশিংদা মখাদা PACS দিজিতাইজ তৌবগী স্তেত-স্তেতকী ওইবা খোঙজেল, উত্তর প্রদেশকী য়াওনা, এনেক্সচরদা পীরি‍।
PACS দিজিতাইজ তৌবগী লৈরিবা খোঙজেলগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচরদা পীদুনা লৈরে‍। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা, PACS অমমমদা লুপা লাখ ৩.৯১ গী মতেঙ (চাউরাক্না), হার্দৱ্যেরগী শেঞ্জং (লুপা ১,২২,১৫৮/-), সোফ্তৱ্যের (লুপা ৭২,১০৩/-), ত্রেনিং (লুপা ১০,১৯৮/-), সপ্পোর্ত সিস্তেম লিংখৎপা (লুপা ১,৮৬,৯১০/-) য়াওনা, গুজরাতকী সেংসন তৌবা PACS ৫,৭৫৪ য়াওনা স্তেত/য়ু.তি. পুম্নমক্তা ফংহল্লি‍। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা গুজরাতকী ওইনা মাস্তর ত্রেনর পুন্না ১১৫ সা ত্রেনিং পীখ্রে‍।
এনেক্সচর
কম্প্যুতরাইজেসন ওফ PACS প্রোজেক্তকী মখাদা PACS দিজিতাইজ তৌবগী স্তেত-স্তেতকী ওইবা খোঙজেল
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
সেংসন তৌখিবা PAC
ওনবোর্দ তৌরবা ERP
হার্দৱ্যের ফংহনখ্রবা PACS মশিং
ERP –গো লাইব
১
মহারাস্ত্র
১২,০০০
৯,১৬১
৮,০০০
৫,৫৭০
২
রাজস্থান
৬,৭৮১
৩,০২৫
৫,৪৯২
১,৮৭৬
৩
গুজরাত
৫,৭৫৪
৩,৮৩৮
৫,৭৫২
২,২১৬
৪
উত্তর প্রদেশ
৫,৬৮৬
২,৫০৫
৩,০৬২
২,৪২৯
৫
কর্নাতকা
৫,৪৯১
৪৮৭
৫,৪৯১
৪৩
৬
মধ্য প্রদেশ
৪,৫৩৬
৪,৫২৪
৪,৫৩৪
৪,৫১৩
৭
তামিল নাদু
৪,৫৩২
৪,৪৯৪
৪,৫৩২
৪,৩৩২
৮
বিহার
৪,৪৯৫
৪,০৪৩
৪,৪৭৫
৩,৭০২
৯
ৱেস্ত বেঙ্গল
৪,১৬৭
১৪৮
১,৬৪৭
৬১
১০
পঞ্জাব
৩,৪৮২
১,৫৮০
৩,৪২০
৬২৭
১১
অন্ধ্র প্রদেশ
২,০৩৭
৩০
২,০৩৭
২৯
১২
ছত্তিসগর
২,০২৮
২,০১৯
২,০২৪
১,৯৯৪
১৩
হিমাচল প্রদেশ
১,৭৮৯
৮২৯
৮৭০
৬১৬
১৪
ঝার্খন্দ
১,৫০০
১,৪০৩
১,৫০০
১,৪০৩
১৫
হরিয়ানা
৭১০
৬৮৭
৭১০
৬৩৩
১৬
উত্তরাখন্দ
৬৭০
১৮৫
৬৭০
১৮৫
১৭
অসাম
৫৮৩
৫৬৭
৫৮৩
৫৩২
১৮
জম্মু অমসুং কাস্মির
৫৩৭
৫৩২
৫৩৫
৫২৯
১৯
ত্রিপুরা
২৬৮
২৪৭
২৬৮
২৪১
২০
মনিপুর
২৩২
২৩
-
১৮
২১
নাগালেন্দ
২৩১
৩৩
২৩১
৩৩
২২
মেঘালয়
১১২
১০৮
১০৯
১০৭
২৩
সিক্কিম
১০৭
১০৪
১০৭
১০১
২৪
গোৱা
৫৮
৩২
৫৮
২৭
২৫
অন্দমন অমদি নিকোবার ঈথৎশিং
৪৬
৪৪
৪৬
৪৩
২৬
পুদুচেরী
৪৫
৩১
৪৫
৩১
২৭
মিজোরম
২৫
২৫
২৫
২৪
২৮
অরুনাচল প্রদেশ
১৪
১৪
১৪
১৩
২৯
লদাখ
১০
৯
১০
৮
৩০
DNH & DD
৪
-
৪
-
অপুন্বা
৬৭,৯৩০
৪০,৭২৭
৫৬,২৫১
৩১,৯৩৬
২১.১১.২০২৪ ফাওবদা
ৱাফম অসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখিবনি‍।

Ministry of Cooperation
Onboarding of PACS on ERP Software
03 DEC 2024 3:37PM by PIB Delhi
The Government on 15.02.2023, has approved the Plan for strengthening cooperative movement in the country and deepening its reach up to the grassroots. The Plan entails establishment of new 2 lakh Multipurpose Primary Agricultural Cooperative Societies (M-PACS), Dairy and Fishery Cooperative Societies covering all the Panchayats/ villages in the country in the next five years, through convergence of various existing Government of India schemes, including Dairy Infrastructure Development Fund (DIDF), National Programme for Dairy Development (NPDD), PM Matsya Sampada Yojana (PMMSY), etc, with the support of National Bank for Agricultural and Rural Development (NABARD), National Dairy Development Board (NDDB), National Fisheries Development Board (NFDB) and State Governments. In order to ensure effective implementation of the plan, a Standard Operating Procedure (Margdarshika) has been launched on 19.09.2024 indicating the targets and timelines for stakeholders concerned.
In order to strengthen Primary Agricultural Credit Societies (PACS) through computerization, Government of India is implementing the Project for Computerization of functional PACS with a total financial outlay of ₹2,516 Crore, which entails bringing all the functional PACS onto an ERP (Enterprise Resource Planning) based Common National Software, linking them with National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) through State Cooperative Banks (StCBs) and District Central Cooperative Banks (DCCBs). The ERP (Enterprise Resource Planning) based Common National Software brings about efficiency in PACS performance through Common Accounting System (CAS) and Management Information System (MIS).
Proposals for computerization of 67,930 PACS from 30 States/ UTs have been sanctioned, for which Rs. 699.89 Cr. has been released as GoI share to the States/UTs concerned and Rs. 165.92 Crore to NABARD as implementing agency. As on 21.11.2024, total 4,0727 PACS have been onboarded on the ERP software including 2,505 PACS from the State of Uttar Pradesh. State-wise progress of digitization of PACS under the project such as ERP Onboarding, Hardware delivery, Go-live, etc, including the States of Uttar Pradesh is enclosed as Annexure.
The details of progress in digitization of PACS as already mentioned in Annexure. Under the project, support is provided to PACS of Rs. 3.91 lakhs (approx.) per PACS which includes cost of hardware (Rs. 1,22,158/-), software (Rs. 72,103/-), training (Rs. 10,198/-), establishment of support system (Rs. 1,86,910/-), to all the States/UTs including the 5,754 sanctioned PACS of the State of Gujarat. Total 115 Master Trainers have been provided training under the project in the State of Gujarat.
Annexure
State-wise Progress of Digitization of PACS under Computerization of PACS Project
S. No
State/ UT
PACS Sanctioned
ERP Onboarded
Number of PACS where Hardware delivered
ERP -Go live
1.
Maharashtra
12,000
9,161
8,000
5,570
1.
Rajasthan
6,781
3,025
5,492
1,876
1.
Gujarat
5,754
3,838
5,752
2,216
1.
Uttar Pradesh
5,686
2,505
3,062
2,429
1.
Karnataka
5,491
487
5,491
43
1.
Madhya Pradesh
4,536
4,524
4,534
4,513
1.
Tamil Nadu
4,532
4,494
4,532
4,332
1.
Bihar
4,495
4,043
4,475
3,702
1.
West Bengal
4,167
148
1,647
61
1.
Punjab
3,482
1,580
3,420
627
1.
Andhra Pradesh
2,037
30
2,037
29
1.
Chhattisgarh
2,028
2,019
2,024
1,994
1.
Himachal Pradesh
1,789
829
870
616
1.
Jharkhand
1,500
1,403
1,500
1,403
1.
Haryana
710
687
710
633
1.
Uttarakhand
670
185
670
185
1.
Assam
583
567
583
532
1.
J & K
537
532
535
529
1.
Tripura
268
247
268
241
1.
Manipur
232
23
-
18
1.
Nagaland
231
33
231
33
1.
Meghalaya
112
108
109
107
1.
Sikkim
107
104
107
101
1.
Goa
58
32
58
27
1.
ANI
46
44
46
43
1.
Puducherry
45
31
45
31
1.
Mizoram
25
25
25
24
1.
Arunachal Pradesh
14
14
14
13
1.
Ladakh
10
9
10
8
1.
DNH & DD
4
-
4
-
Total
67,930
40,727
56,251
31,936
As on 21.11.2024
This was stated by the Minister of Cooperation, Shri Amit Shah in a written reply to a question in the Lok Sabha.