সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ 2024
ইনক্লুজন অমসুং এম্পাৱরমেন্তগী লম্বেল অমা
02 DEC 2024 7:41PM by PIB Imphal
চহি খুদিংগী দিসেম্বর 3দা পাংথোকপা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ (IDPD) অসি মালেম শীনবা থুংনা দিসএবল ওইরবা মীওইশিংগী রেসিলিয়েন্স, কন্ত্রিব্যুসন অমসুং লুচিংবগী থৌদাংশিংবু নীংশিংলি। নুমিৎ অসিনা ইনক্লুসিবিতী ফগৎহন্নবা, PwDশিংগী হকশিং ঙাক্নবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্কীদমক চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংহন্নবা মালেমগী ওইবা অচেৎপা ফিরেপশিং নিংশিংহল্লি। চহি অসিগী থিমদি 'ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল ওইবা তুংলমচৎ অমগীদমক দিসএবল ওইরবা মীওইশিংনা লুচিংবা মপাঙ্গল কনখৎহনবা' হায়বসিনি।
পুৱারী
ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ দিসএবল পর্সন্স অসি 1992দা য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনরেল এসেমব্লী রিজোলুসন 47/3না লা‌উথোকখি। মসিনা খুন্নাই অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী হীরম খুদিংমক্তা দিসএবল ওইরবা মীওইশিংগী হক অমসুং য়াইফ-থৌরাং প্রমোৎ তৌনবা অমসুং রাজনিতীগী, খুন্নাইগী, শেন্মিৎলোনগী অমসুং নাৎকী পুন্সিগী হীরম খুদিংমক্তা মখোয়গী ফিভমগী মতাংদা এৱেরনেস হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
দিসএবলিতীগী লমদা চহী তরাগী খুজিং কয়াদগী UNনা পায়খৎলক্লিবা থবকশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ইং 2006দা লৌখৎখিবা কনভেন্সন ওন দি রাইৎস ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ (CRPD)না 2030 এজেন্দা ফোর সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং অতোপ্পা ইন্তর্নেস্নেল দিবেলপমেন্ত ফ্রেমৱার্কশিং পায়খৎপদা দিসএবল ওইবা মীওইশিংগী হকশিং অমসুং য়াইফ-থৌরাংবু হেন্না খুমাং চাউশিনহনখি।
ভারত সরকারনা পায়খৎপা থৌরাংশিং
ভারতনা তোঙান তোঙানবা পোলিসীশিং অমসুং কেম্পেনশিংগী খুত্থাংদা দিব্যাঙ্গজনশিংগী হক অমসুং ইনক্লুজন প্রমোৎ তৌবদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লি। মসিগী থৌরাং খরদি মখাদা পীরি:
দিপার্তমেন্ত ওফ এম্পাৱরমেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ
পোলিসীগী ইসুশিংদা মীৎয়েং চংনবা অমসুং দিসএবল ওইরবা মীওইশিংগী য়াইফনবা অমসুং মখোয়গী শক্তি হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা থবক থৌরমশিংদা মরুওইবা মীৎয়েং চংনবা, দিসএবল এফিয়র্সকী তোঙানবা দিপার্তমেন্ত অমা মে 12, 2012দা সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত মন্ত্রালয়গী মনুংদা শেমখি। দিপার্তমেন্ত অসি দিসেম্বর 8, 2014দা দিপার্তমেন্ত ওফ দি এম্পাৱরমেন্ত ওফ দি পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ হায়না মিংথোনখি। দিপার্তমেন্ত অসিনা দিসএবলিতী অমসুং দিসএবল ওইবা মীওইশিংগা মরী লৈনবা হিরমশিংগীদমক নোদেল এজেন্সী অমা ওইনা থবক তৌরি। মসিগী মনুংদা দিসএবলিতীগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিং: মরী লৈনবা সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রীশিং, রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিং, NGOশিং অসিনচিংবশিংগী মরক্তা হেন্না নকশিন্ননা চৎমিন্নবা য়াওরি।
এক্সিসিবিল ইন্দিয়া কেম্পেন
দিসেম্বর 3, 2015দা হৌদোকখিবা এক্সেসিবল ইন্দিয়া কেম্পেন (সুগাম্য ভারত অভিয়ান) অসিনা ভারত শীনবা থুংনা দিসএবল ওইরবা মীওইশিং (PwDশিং) গীদমক য়ুনিভর্সেল এক্সেসিবিলিতী ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। মরুওইবা মীৎয়েং থম্লিবা হিরমশিং অদুদি পব্লিক স্পেসশিংদা বিল্ত এনভাইরনমেন্ত এক্সেসিবিলিতী ফগৎহনবা, ইন্দিপেন্দেন্ত মোবিলিতীগীদমক ত্রান্সপোর্তেসন এক্সেসিবিলিতী হেনগৎহনবা, এক্সেসিবল ইনফোর্মেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন ইকোসিস্তেম অমা শেম্বা, অমসুং ইশামক লোলগী এক্সেস অসি ইতর্প্রিতর ত্রেনিং অমসুং হেন্না ফবা মীদিয়া সপোর্তকী খুত্থাংদা পাকথোক-চাউথোকহনবা অসিনি।
দীন্দয়াল দিব্যাঙ্গজন রিহেবিলিতেসন স্কিম (DDRS)
DDRS অসি দিসএবল ওইরবা মীওইশিংনা মখোয়গী খ্বাইদগী ফবা ফিজিকেল, সেন্সরী, ইন্তেলেকচুএল, সাইকিয়াত্রিক, নৎত্রগা সোসিও-ফংস্নেল লেভেলশিং ফংনবা অমসুং ঙাক-শেনবা ঙম্নবা দিসএবল ওইরবা মীওইশিংগী রিহেবিলিতেসনগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিংগীদমক নন-গবর্নমেন্তেল ওর্গনাইজেসনশিংদা (NGOশিং) গ্রান্ত-ইন-এদ পীনবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমনি। স্কিম অসিগী পান্দমদি অপীকপা খুদোংচাবশিং, ইক্বিতি, সোসিএল জস্তিস অমসুং দিসএবল ওইরবা মীওইশিংবু শক্তি পীনবা অমসুং রাইৎস ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ এক্ত, 2016বু মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ভোলুন্তরি এক্সনশিং পুক্নিং থৌগৎনবা ওইথোকপা য়াবা ফিভম অমা শেমগৎপনি।
দিস্ত্রিক্ত দিসএবিলিতী রিহেবিলিতেসন সেন্তর (DDRC)
দিস্ত্রিক্ত দিসএবিলিতী রিহেবিলিতেসন সেন্তর (DDRC) না দিসএবল ওইরবা মীওইশিংগী মথৌ তাবশিং অসি মল্তি-ফেসেতেদ এপ্রোচ অমগী খুত্থাংদা কোকহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিগী পান্দমশিংগী মনুংদা ঙল্লিঙৈদা মশক খঙদোকপা অমসুং মতেং পাংনবা, এৱেরনেস হেনগৎহনবা, অমসুং এসিস্তিব দিভাইসশিংগা লোয়ননা মখোয়গী প্রোভিজন অমসুং ফিৎমেন্ত, সেল্ফ-ইম্প্লোয়মেন্তকীদমক লোনগী এরেঞ্জমেন্ত অমসুং অতোপ্পা কয়াগী তঙাই ফদবা অদু য়েংশিনবা য়াওরি। মসিগী মথক্তা, মসিনা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎশিংনা পীবা সর্ভিসশিংগীদমক্তা আউতরিচ সেন্তর অমা ওইনা মথৌ তৌই অমসুং দিসএবল ওইরবা মীওইশিংগীদমক অপনবা লৈতবা এনভাইরনমেন্ত অমা শেমগৎনবা থবক তৌই।
এসিস্তেন্স তু পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ ফোর পর্চেস/ফিত্তিং ওফ এদস/এপ্লায়েন্সেস (ADIP) স্কিম
স্কিম অসিগী মরুওইবা পান্দমদি তোঙান-তোঙানবা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংদা গ্রান্ত-ইন-এদ (নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎশিং/ কম্পোজিৎ রিজনেল সেন্তরশিং/ আর্তিফিসিএল লিম্বস মেনুফেকচরিং কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া) পীবনি। (ALIMCO)/দিস্ত্রিক্ত দিসএবিলিতী রিহেবিলিতেসন সেন্তরশিং/স্তেৎ হেন্দিকেপ দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসনশিং/অতোপ্পা লোকেল বোদীশিং/NGOশিং) অসিনা দিসএবিলিতীগী ইফেক্তশিং হন্থহন্দুনা অমসুং মতম অমত্তদা মখোয়গী শেন্মিৎলোনগী পোতেন্সিএল হেনগৎহন্দুনা মখোয়গী ফিজিকেল, সোসিএল অমসুং সাইকোলোজিকেল রিহেবিলিতেসন প্রমোৎ তৌনবা তুং কোইবা, সোফিস্তিকেতেদ অমসুং সাইন্তিফিক ওইনা পুথোকপা, মোদর্ন, স্তেন্দর্দ এদসশিং অমসুং খুৎলাইশিং ফংহনবদা দিসএবল ওইবা মথৌ তাবা মীওইশিং মতেং পাংনবা ফিভমদা লৈহনবনি।
স্কিমস ফোর ইমপ্লিমেন্তেসন ওফ দি রাইৎস ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ এক্ত 2016 (SIPDA)
স্কিম ফোর ইমপ্লিমেন্তেসন ওফ দি রাইৎস ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ এক্ত, 2016 (SIPDA) অসি কমপ্রিহেন্সিব "সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম" অমনি মসিদা সব-স্কিম 10 য়াওই। মসি 2021গী ওগস্ত 11দা এক্সপেন্দিচর ফাইনান্স কম্মিতী (EFC) গী মীফম মনুংদা রিভিশন তৌখিবনি। শেলথুম মন্ত্রীনা অয়াবা পীখিবা স্কিম অসি 2021-22দগী 2025-26 ফাওবগী মনুংদা মথৌ তৌনবা দিজাইন তৌবনি। SIPDAগী মখাদা লৈবা সব-স্কিমশিং অদু মখাদা পীরি:
1. দিসএবল ওইরবা মীওইশিংগীদমক্তা বেরিয়র-ফ্রি এনভাইরনমেন্ত (BFE) শেম্বা।
2. এক্সেসিবিলিতী হেনগৎহন্নবা এক্সেসিবল ইন্দিয়া কেম্পেন (AIC)
3. দিসএবল ওইরবা মীওইশিংগী স্কিল দিবেলপমেন্তগী নেসনেল এক্সন প্লান (NAP) ।
4. UDID কার্দশিং ইসু তৌনবা য়ুনিক দিসএবিলিটি আইদেন্টিফিকেসন (UDID) প্রোজেক্ত।
5. ইন-সর্ভিস ত্রেনিংগা পুনবা এৱেরনেস জেনেরেসন অমসুং পব্লিসিতি (AGP)
6. মরুওইবা সরকারগী ফঙ্কস্নেলশিং, লোকেল বোদীশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংবু সেন্সিতাইজ তৌবা।
7. দিসএবল সেক্তরগী প্রাইওরিতী এরিয়াশিংদা স্তদী অমসুং রিসর্চ তৌবদা শেলগী তেংবাং অমসুং
8. মতিক চাবা প্রদক্ত, এদস অমসুং এপ্লাইএন্সশিং রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত তৌদুনা PwDশিংবু শক্তি পীবা
9. স্তেত স্পাইনেল ইনজরি সেন্তরগা পুনশিনখ্রবা মতুংদা অনৌবা মমিং অমা ওইনা স্পাইনেল ইনজুরি সেন্তরশিংদা তেংবাং পীনবা
10. (SSIC) অমসুং ইন্দিয়ন স্পাইনেল ইনজরি সেন্তর (ISIC) সব-স্কিমশিং।
11. ক্রোস দিসএবিলিতী আর্লী ইন্তর্ভেন্সন সেন্তরশিং (CDEIC) অসি দিসএবিলিতীশিংবু অঙনবা স্তেজদা থেংননবা।
12. SIPDAগী মখাদা প্রোজেক্তশিং ওইনা কাংলুপ খায়দোকপা সব-স্কিমশিং, খুদম ওইনা:
• NIEPVD দেহরাদুনগী খুত্থাংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা ব্রেইল প্রেস স্কিম।
• রিজন মঙাদা লৈরিবা দেফ কোলেজশিংদা শেলগী তেংবাং পীবা, AYJNISHD মুম্বাইগী খুত্থাংদা পাংথোকখ্রে
13. সেন্ত্রেল প্রোজেক্ত মোনিতরিং য়ুনিৎ (CPMU) অমগা দেতা স্ত্রেতেজি য়ুনিৎ অমা লিংখৎপা
14. ইফেক্তিব ওইবা ইমপ্লিমেন্তেসন অমসুং দেতা মেনেজমেন্তকীদমক (DSU) ।
কম্পোনেন্তশিং অসিনা পুন্না এক্সেসিবিলিতী, ইনক্লুসিভিতী অমসুং হোলিস্তিক দিবেলপমেন্ত ফংহন্নবা দিসএবল ওইবা মীওইশিংদা শক্তি পীনবা পান্দম থম্মি
দিব্যা কালা মেলা
দিব্যা কালা মেলা অসি দিব্যাঙ্গজনদা কত্থোকপা নেস্নেল লেবেলগী মেলা অমনি অমসুং মসিনা দিব্যাঙ্গজন, নৎত্রগা তোঙান-তোঙানবা খুদোংচাদবশিং লৈবা মীওইশিংবু মপুং ফাহনবা অমসুং শক্তি পীনবগী মায়কৈদা ভারতকী খোঙচৎতা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা উৎলি। পুৱারীগী ওইনা, ভারত্তা আর্তিসনশিপ অসি খুন্নাই কয়া অমগী মশক অমসুং হিংনবগী লম্বী অমা ওইদুনা লাক্লি। চহি চা কয়াগী মমাংদগী, খুৎ-শা হৈবগী থবকশিং অসি মীরোল কয়াদা পীদুনা লাক্লি, মসিনা মফম অদুগী চৎনবী অমসুং হৈ-শিংবশিংবু পুনশিন্দুনা লাক্লি। অদুম ওইনমক, দিব্যাঙ্গ আর্তিসানশিংগী শরুক য়াবা অসি তোয়না উবা ফংদে। দিব্যা কালা মেলা অসি লিংখৎপা অসিনা আর্তিসানশিং অসিগী থৌদাংশিংবু মশক খঙদোকপা অমসুং শিংথাবা অসিদা মরুওইবা অহোংবা অমা পুরক্লে।
PM-DAKSH
PM-DAKSH (প্রধান মন্ত্রী দাকশতা ঔর কুশলতা সাম্পন হিৎগ্রাহী) য়োজনা অসি দিপার্তমেন্ত ওফ এম্পাৱরমেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ (DEPwD)না পায়খৎলিবা দিসএবল ওইরবা মীওইশিংগী স্কিল দিবেলপমেন্তকীদমক নেস্নেল এক্সন প্লানগী শরুক অমা ওইনবা ভারত শীনবা থুংনা লৈরিবা দিসএবল ওইরবা মীওইশিং (PwD), স্কিল ত্রেনিং ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং এমপ্লোয়রশিংগীদমক ৱান-স্তোপ দেস্তিনেসন অমনি। পোর্তেল অসিগী মখাদা মোদ্যুল অনি লৈ:
• দিব্যাঙ্গজন কৌশল বিকাস: পোর্তেল অসিগী খুত্থাংদা লৈবাক শীনবা থুংনা PwDশিংগীদমক স্কিল ত্রেনিং পীরি।
• দিব্যাংজন রোজগার সেতু: প্লেৎফোর্ম অসিনা PwDশিং অমসুং PwDশিংগীদমক থবক পীরিবা এমপ্লোয়রশিংগী মরক্তা থোং অমা ওইনা থবক তৌনবা পান্দম থম্লি। প্লেৎফোর্ম অসিনা ভারত শীনবা থুংনা লৈরিবা প্রাইবেৎ কম্পনীশিং অমসুং PwDশিংগা লোয়ননা থবক ফংবগী খুদোংচাবশিংগা মরি লৈনবা জিও-তেগ তৌরবা ইনফোর্মেসন ফংহল্লি।
ৱারোইশিন: ইনক্লুসিব ওইবা তুংলমচৎ অমগীদমক খুমাং চাউশিনবা
ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতী (IDPD) না লৈবাকশিংদা দিসএবল ওইবা মীওইশিংবু খুন্নাইদা এক্তিব ওইনা শরুক য়াবা ঙম্বগী পোতেন্সিএল অদু মশক খঙদোক্নবা খোংজেল য়াংখৎনবা কৌবা অমা ওইরি। ভারতনা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অসিনা ইনক্লুসিব অমসুং ইক্বেতেবল ফ্যুচর অমগী মায়কৈদা খুমাং চাউশিল্লকপগী খুদম অমনি। মালেমগী কম্ম্যুনিতীনা অমত্তা ওইনা পুনশিল্লকপদা, পাউজেল অসি ময়েক শেংনা লৈরি: মীপুম খুদিংমক্না মপুং ফানা শরুক য়াবা অমসুং লুচিংবা অমা লৈহন্দুনা তশেংনা সস্তেনেবল অমসুং শান্তি লৈবা মালেম অমা ফংহনবা ঙম্মী।
রিফরেন্সশিং
https://www.un.org/en/observances/day-of-persons-with-disabilities.
https://pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=153252&ModuleId=3&reg=3&lang=1
https://www.un.org/en/observances/day-of-persons-with-disabilities
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2024/aug/doc202488369501.pdf
এন্যুএল রিপোর্ত 2023-24: https://depwd.gov.in/annual-report/
https://pmdaksh.dosje.gov.in/
PDFদা য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু:

Ministry of Social Justice & Empowerment
International Day of Persons with Disabilities 2024
A Pathway to Inclusion and Empowerment
02 DEC 2024 7:41PM by PIB Delhi
The International Day of Persons with Disabilities (IDPD), observed annually on December 3, celebrates the resilience, contributions, and leadership of persons with disabilities (PwDs) worldwide. This day serves as a reminder of the global commitment to fostering inclusivity, advocating for the rights of PwDs, and creating equitable opportunities for all. This year's theme is “Amplifying the leadership of persons with disabilities for an inclusive and sustainable future”.
History
The International Day of Disabled Persons was proclaimed in 1992 by United Nations General Assembly resolution 47/3. It aims to promote the rights and well-being of persons with disabilities in all spheres of society and development and increase awareness of their situation in every aspect of political, social, economic, and cultural life.
Building on many decades of UN work in the field of disability, the Convention on the Rights of Persons with Disabilities (CRPD), adopted in 2006, has further advanced the rights and well-being of persons with disabilities in implementing the 2030 Agenda for Sustainable Development and other international development frameworks.
Initiatives by the Indian Government
India has made significant strides in promoting the rights and inclusion of Divyangjan through various policies and campaigns. A few of these initiatives are listed below:
Department of Empowerment of Persons with Disabilities
In order to give focused attention to policy issues and meaningful thrust to the activities aimed at the welfare and empowerment of Persons with Disabilities (PwDs), a separate Department of Disability Affairs was carved out of the Ministry of Social Justice and Empowerment on May 12, 2012. The Department was renamed the Department of Empowerment of Persons with Disabilities on December 8, 2014. The Department acts as a nodal agency for matters pertaining to disability and persons with disabilities, including effecting closer coordination among different stakeholders: related Central Ministries, State/UT Governments, NGOs, etc., in matters pertaining to disability.
Accessible India Campaign
The Accessible India Campaign (Sugamya Bharat Abhiyan), launched on December 3, 2015 aims to achieve universal accessibility for Persons with Disabilities (PwDs) across India.The key focus areas include improving Built Environment Accessibility in public spaces, enhancing Transportation Accessibility for independent mobility, creating an accessible Information and Communication ecosystem, and expanding Sign Language Access through interpreter training and better media support.
Deendayal Divyangjan Rehabilitation Scheme (DDRS)
DDRS is a central sector scheme to provide grant-in-aid to non-governmental organizations (NGOs) for projects relating to the rehabilitation of persons with disabilities aimed at enabling persons with disabilities to reach and maintain their optimal, physical, sensory, intellectual, psychiatric, or socio-functional levels. The scheme aims to create an enabling environment to ensure equal opportunities, equity, social justice, and empowerment of persons with disabilities and to encourage voluntary action to ensure effective implementation of the Rights of Persons with Disabilities Act, 2016.
District Disability Rehabilitation Centre (DDRC)
The District Disability Rehabilitation Centre (DDRC) aims to address the needs of persons with disabilities through a multifaceted approach. Its objectives include early identification and intervention, raising awareness, and assessing the need for assistive devices along with their provision and fitment, arrangement of loans for self-employment and more. Additionally, it acts as an outreach center for services provided by National Institutes and works to promote a barrier-free environment for individuals with disabilities.
Assistance to Persons with Disabilities for Purchase/Fitting of Aids/ Appliances (ADIP) Scheme.
The main objective of the Scheme is to provide grants-in-aid to the various implementing agencies (National Institutes/Composite Regional Centers/Artificial Limbs Manufacturing Corporation of India. (ALIMCO)/District Disability Rehabilitation Centers/State Handicapped Development Corporations/ other Local Bodies/NGOs) so that they are in a position to assist needy persons with disabilities in procuring durable, sophisticated and scientifically manufactured, modern, standard aids and appliances to promote their physical, social and psychological rehabilitation by reducing the effects of disabilities and at the same time enhancing their economic potential.
Schemes For Implementation Of Rights of Persons With Disabilities Act 2016 (SIPDA)
The Scheme for Implementation of the Rights of Persons with Disabilities Act, 2016 (SIPDA) is a comprehensive "Central Sector Scheme" that encompasses 10 sub-schemes following its revision during the Expenditure Finance Committee (EFC) meeting on 11th August 2021. This revised scheme, approved by the Hon'ble Finance Minister, is designed to operate from 2021–22 to 2025–26. The sub-
schemes under the SIPDA umbrella are as follows:
1. Creation of Barrier-Free Environment (BFE) for Persons with Disabilities.
2. Accessible India Campaign (AIC) to enhance accessibility.
3. National Action Plan (NAP) for Skill Development for Persons with Disabilities (PwDs).
4. Unique Disability Identification (UDID) Project for issuing UDID cards.
5. Awareness Generation and Publicity (AGP) combined with in-service training and
6. sensitization of key government functionaries, local bodies, and other stakeholders.
7. .Financial support to Study and Research on priority areas of disability sector and to
8. Research & Development of suitable product, aids & appliances for empowerment of PwDs
9. Assistance to Spinal Injury Centers, new name after merger of State Spinal Injury Centre
10. (SSIC) and Indian Spinal Injury Centre(ISIC) sub-schemes.
11. Cross Disability Early Intervention Centres (CDEIC) to address disabilities at an early stage.
12. Sub-schemes categorized as Projects under SIPDA, such as:
• The Braille Press Scheme, implemented through NIEPVD, Dehradun.
• Financial support for existing Deaf Colleges in five regions, executed
• through AYJNISHD, Mumbai.
13. Establishment of a Central Project Monitoring Unit (CPMU) cum Data Strategy Unit
14. (DSU) for effective implementation and data management.
These components collectively aim to empower persons with disabilities, ensuring accessibility, inclusivity, and holistic development.
Divya Kala Mela
The Divya Kala Mela is a national-level fair dedicated to Divyangjan and represents a significant milestone in India’s journey toward inclusivity and empowerment of the Divyangjan, or differently-abled individuals. Historically, artisanship in India has been a source of identity and livelihood for many communities. For centuries, crafts have been passed down through generations, weaving together local traditions and skills. However, the participation of Divyang artisans has often been overlooked. The establishment of the Divya Kala Mela marks a pivotal shift in recognizing and celebrating the contributions of these artisans.
PM-DAKSH
PM-DAKSH (Pradhan Mantri Dakshta Aur Kushalta Sampann Hitgrahi) Yojana is a one-stop destination for Persons with Disabilities (PwDs), skill training organizations, and employers across India to be a part of the National Action Plan for Skill Development of Persons with Disabilities implemented by the Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD). Under this portal, there are two modules:
• Divyangjan Kaushal Vikas: Skill training is conducted for PwDs through the portal across the country.
• Divyangjan Rozgar Setu: The platform aims to act as a bridge between PwDs and employers having jobs for PwDs. The platform provides geo-tagged based information on employment/earning opportunities within private companies as well as PwDs across India.
Conclusion: Advancing an Inclusive Future
The International Day of Persons with Disabilities (IDPD) serves as a call to action for nations to recognize the potential of persons with disabilities as active contributors to society. India’s initiatives exemplify the progress toward an inclusive and equitable future. As the global community comes together, the message remains clear: a truly sustainable and peaceful world can only be achieved by ensuring the full participation and leadership of everyone.
References
https://www.un.org/en/observances/day-of-persons-with-disabilities.
https://pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=153252&ModuleId=3&reg=3&lang=1
https://www.un.org/en/observances/day-of-persons-with-disabilities
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2024/aug/doc202488369501.pdf
Annual Report 2023-24: https://depwd.gov.in/annual-report/
https://pmdaksh.dosje.gov.in/
Click here to see in PDF: