কল্চর মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা ঙাক-শেন্দুনা থম্লিবা মোনুমেন্তশিং/লমশিং
02 DEC 2024 5:28PM by PIB Imphal
লৈবাক আসিদা এনসিয়েন্ত মোনুমেন্তস এন্দ আর্কিওলোজিকেল সাইতস এন্দ রেমেন্স এক্ত, ১৯৫৮ গী মখাদা অরিবা মোনুমেন্ত অমসুং আর্কিওলোজিকেল সাইতশিং অমসুং লেমহৌখাক 3697 লৈবাক অসিগী মরুওইবা মফমশিংনি হায়না লাউথোক্লে। রাজ্যশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সরদা পীরে।
হায়রিবা মোনুমেন্তশিং অসি আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা য়েংশিল্লি অমসুং মখোয় মশাগী হান্নগী শক্তম কাইহন্দনবা অমসুং মখোয় তুংগী মীরোলশিংদা শীন্নরম্নবা মখোয়গী দরকার ওইবশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা মফমশিং অসি লৈবাক্কী মরুওইবা মফমশিংনি হায়না লাউথোক্লে।
2013 দা নোং কন্না চুবদগী অমাং-অতা থোকখ্রবা উত্তরখন্দগী রুদ্রাপ্রায়াগ জিলাদা লৈবা কেদরনাথ লাইশঙ আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা অমুক হন্না শেমজিল্লে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা কলচর অমসুং তুরিজমগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা ফোঙদোকখিবনি।
***
এন্নেক্সর
লৈবাক অসিগী ঙাক-শেল্লিবা মোনুমেন্তশিং অমসুং মফমশিংগী রাজ্যশিংগী মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য মমিং
ঙাক-শেল্লিবা মোনুমেন্তশিং অমসুং মফমশিং
অন্ধ্র প্রদেস
135
অরুনাচল প্রদেস
03
অসাম
55
বিহার
70
ছতিসগর
46
দমন অমসুং দিয়ু (য়ু.তি)
11
গৱা
21
গুজরাত
205
হরিয়ানা
91
হিমাচল প্রদেস
40
জম্মু অমসুং কাস্মির (য়ু.তি)
56
ঝারখন্দ
13
কর্নাতকা
506
কেরলা
29
লাদাখ (য়ু.তি)
15
মধ্য প্রদেস
291
মহারাস্ত্রা
286
মনিপুর
01
মেঘালয়
08
মিজোরম
01
নাগালেন্দ
04
এন.সি.তি দিল্লি
173
ওরিসা
81
পুদুচেরি (য়ু.তি)
07
পঞ্জাব
33
রাজস্থান
163
সিক্কিম
03
তেলঙ্গানা
08
তামিল নাদু
412
ত্রিপুরা
08
উত্তর প্রদেস
743
উত্তরখন্দ
44
নোংচুপ বেঙ্গল
135
অপুনবা
3697

Ministry of Culture
Protected Monuments/Areas in the Country
02 DEC 2024 5:28PM by PIB Delhi
There are 3697 ancient monuments and archaeological sites and remains declared as of national importance by and under the Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act, 1958 in the country. State-wise details are given at Annexure.
The Archaeological Survey of India (ASI) maintains these monuments and sites declared as of national importance based on their requirement in order to preserve them in their originality and pass them on to the future generations.
The temple of Kedarnath, District Rudraprayag, Utarakhand which was damaged due to cloud burst in 2013, was restored by ASI.
This information was given by Union Minister for Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in Lok Sabha today.
***
BY/SKT
ANNEXURE
State-Wise Number of Protected Monuments and Protected Areas in The Country
Sl.No.
Name of State
Protected Monuments/Areas
Andhra Pradesh
135
Arunachal Pradesh
03
Assam
55
Bihar
70
Chhattisgarh
46
Daman & Diu (U. T.)
11
Goa
21
Gujarat
205
Haryana
91
Himachal Pradesh
40
Jammu & Kashmir (U. T.)
56
Jharkhand
13
Karnataka
506
Kerala
29
Ladakh (U. T.)
15
Madhya Pradesh
291
Maharashtra
286
Manipur
01
Meghalaya
08
Mizoram
01
Nagaland
04
N.C.T. Delhi
173
Odisha
81
Puducherry (U. T.)
07
Punjab
33
Rajasthan
163
Sikkim
03
Telangana
08
Tamil Nadu
412
Tripura
08
Uttar Pradesh
743
Uttarakhand
44
West Bengal
135
TOTAL
3697