নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
চৰাইদেউ মৈদামৰ বিশ্ব ঐতিহ্যক্ষেত্ৰৰ মৰ্যাদাই বিশ্ব ভ্ৰমণকাৰীসকলক অসম আৰু অহোম ঐতিহ্যলৈ আকৰ্ষিত কৰিছে: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ইউনেস্কো বিশ্ব ঐতিহ্যক্ষেত্ৰৰ স্বীকৃতিৰ পিছত বুজ ল’বলৈ চৰাইদেউ মৈদাম পৰিদৰ্শন কৰে
বৃহত্তৰ অসমীয়া সমাজ গঢ়াত অমূল্য অৱদানৰ বাবে শ্ৰী সোণোৱালে মহান আহোম স্বৰ্গদেউসকলৰ প্ৰতি সন্মান জনায়
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে অসমৰ বাবে এই অত্যাধিক দুষ্প্রাপ্য সন্মান সুৰক্ষিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পালন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ কথা স্বীকাৰ কৰে
21 NOV 2024 6:14PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ইউনেস্কোৰ দ্বাৰা বিশ্ব ঐতিহ্যক্ষেত্ৰ হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰাৰ পিছত চৰাইদেউ মৈদাম পৰিদৰ্শন কৰে, যি হৈছে উত্তৰ-পূবৰ যিকোনো সাংস্কৃতিক স্থানৰ বাবে এনে ধৰণৰ প্ৰথম সন্মান।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, “ইউনেস্কোৰ বিশ্ব ঐতিহ্যক্ষেত্ৰ হিচাপে স্বীকৃত চৰাইদেউ মৈদাম পূৰ্বসকলৰ কিংবদন্তীক মূৰ্ত কৰি আহোম যুগৰ স্থাপত্যৰ উজ্জ্বলতাৰ এক উল্লেখযোগ্য প্ৰমাণ হিচাপে থিয় দিছে। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী ডাঙৰীয়াৰ দূৰদৰ্শী প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে এই ঐতিহাসিক সাফল্য সম্ভৱ হৈছিল। এই ঐতিহ্যলৈ বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি অনাৰ বাবে অসমৰ জনসাধাৰণ মোদী ডাঙৰীয়াৰ প্ৰতি গভীৰভাৱে কৃতজ্ঞ হৈ আছে। চৰাইদেউ মৈদামৰ সমৃদ্ধ পৰম্পৰা উজ্জ্বলভাৱে জিলিকি থাকক, মহান আহোম শাসকসকলৰ কালজয়ী আদৰ্শৰ দ্বাৰা আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰক আৰু এক সমৃদ্ধ আৰু সাংস্কৃতিকভাৱে জীৱন্ত ৰাজ্য গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰক।”
শ্ৰী সোণোৱালে মন্তব্য কৰে, “মহান আহোম পূৰ্বপুৰুষসকলৰ সাহসিকতা, বীৰত্ব আৰু অদম্য সাহসৰ কিংবদন্তী কঢ়িয়াই অনা চৰাইদেউৰ মৈদামসমূহে বৃহত্তৰ অসম জাতিৰ প্ৰতি আত্মসন্মান আৰু গৌৰৱৰ স্থায়ী প্ৰতীক হিচাপে থিয় দিছে। ইউনেস্কো বিশ্ব ঐতিহ্যক্ষেত্ৰ হিচাপে এই বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতিয়ে আহোম ৰাজবংশৰ সমৃদ্ধ ইতিহাসক গোলকীয় পৰ্যায়লৈ লৈ আনিছে। অসমৰ জনসাধাৰণৰ হৈ মই সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীক আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো, যি দীৰ্ঘদিন ধৰি প্ৰাপ্য এই গোলকীয় সন্মান লাভৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। মই এই সুযোগত বিশ্বভ্ৰমণকাৰী আৰু পৰ্যটকসকলক চৰাইদেউ মৈদাম ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো যাতে আহোম যুগৰ অনন্য সাংস্কৃতিক স্থাপত্যৰ উজ্জ্বলতা আৰু সাংস্কৃতিক পৰম্পৰা চাব পাৰে। পৰ্যটকসকলে কেলিডোস্কোপিক অসম সমাজৰ এক সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সামাজিক সাংস্কৃতিক গাঁথনিৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব যিটো আহোম স্বৰ্গদেউসকলে তেওঁলোকৰ ৬০০ বছৰৰ সুশাসনৰ জৰিয়তে গঠন কৰাত সফল হৈছিল। এই কিংবদন্তীয়ে কেৱল অসমীয়া হিচাপে আমাৰ সকলোকে প্ৰতিদিনে অনুপ্ৰাণিত নকৰে বৰঞ্চ বিশ্বৰ মঞ্চত আমাৰ সমৃদ্ধ ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈও আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰে। আজি চৰাইদেউ মৈদামক ইউনেস্কো বিশ্ব ঐতিহ্যক্ষেত্ৰ হিচাপে স্বীকৃতি দিয়াৰ ফলত বিশ্বভ্ৰমণকাৰী আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা অহা পৰ্যটকসকলৰ মাজত অসম আৰু আহোম ঐতিহ্যৰ বিষয়ে কৌতূহল আৰু অনুসন্ধিৎসুতা সৃষ্টি হৈছে।”
শ্ৰী সোণোৱালে লগতে কয়, “ত্ৰয়োদশ শতিকাত স্বৰ্গদেউ চাওলুং চুকাফাই ‘সাত ৰাজ সামৰি এক ৰাজ’ (সাতখন ৰাজ্যক এক গোট কৰা) নীতিৰ অধীনত বিভিন্ন সম্প্ৰদায়ক একত্ৰিত কৰি আৰু সুশাসন প্ৰতিষ্ঠা কৰি বৃহত্তৰ অসমৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। একেই আদৰ্শৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ৰ দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ জনসাধাৰণক একশক্তিশালী, উন্নত আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল ৰাষ্ট্ৰৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিবলৈ একত্ৰিত কৰিছে। ভাৰতৰ প্ৰতিটো সম্প্ৰদায়ক সামৰি লোৱা সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ এই যাত্ৰা হৈছে সম্প্ৰীতি, সৱলকৰণ আৰু প্ৰতিজন নাগৰিকৰ শক্তিশালীকৰণৰ যাত্ৰা, যি দেশক একত্ৰিত কৰে।”
অসমৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে ‘চৰাইদেউ মৈদাম’ক ইউনেস্কো বিশ্ব ঐতিহ্যক্ষেত্ৰ হিচাপে ঘোষণা কৰা হয়, যি হৈছে অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে তেওঁৰ কাৰ্যকালত শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ অধীনত বহু বছৰৰ সতৰ্ক পৰিকল্পনা আৰু নেতৃত্বৰ ওপৰত নিৰ্মিত এক মাইলৰ খুঁটি।
২০২০ চনত শ্ৰী সোণোৱালে চৰাইদেউত ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা আয়োজিত “মে-ডাম-মে-ফি” উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, য’ত তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক এই স্থানৰ ঐতিহ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় খ্যাতিলৈ উন্নীত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। সোণোৱালৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি, অসম চৰকাৰে চৰাইদেউৰ ইউনেস্কো মনোনয়নৰ বাবে জোৰ দিবলৈ প্ৰাসংগিক মন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে কেইবাটালানিও পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিছিল।
২০১৭ চনত শ্ৰী সোণোৱালে অঞ্চলটোত অনুষ্ঠিত পূব টাই সাহিত্য সন্মিলনৰ সময়ত চৰাইদেউক এক সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ হিচাপে বিকশিত কৰাৰ পৰিকল্পনা ঘোষণা কৰে। সোণোৱালে ৫ কোটি টকাৰ প্ৰাৰম্ভিক বাজেট আৱণ্টন কৰিছিল, যাক সেই বছৰৰ বিত্তীয় পৰিকল্পনাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল। পৰৱৰ্তী বছৰত, ইউনেস্কোৰ মনোনয়ন প্ৰক্ৰিয়াক সমৰ্থন কৰিবলৈ পুৰাতাত্ত্বিক বিভাগৰ অধীনত ৰাজ্যিক বাজেটত ২৫ কোটি টকা আৱণ্টন কৰা হৈছিল।
ভাৰতীয় পুৰাতাত্ত্বিক জৰীপৰ প্ৰাক্তন সঞ্চালক প্ৰধান ড০ কে চি নৌৰিয়ালৰ নেতৃত্বত ড০ যোগেন্দ্ৰ ফুকন, ড০ দয়ানন্দ বৰগোহাঁই, ড০ দিলীপ বুঢ়াগোহাঁই, ড০ জাৰিবুল আলম আৰু জিতেন বৰপাত্ৰ গোহাঁইৰ দৰে বিশেষজ্ঞৰ দ্বাৰা এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতি গঠনৰ লগে লগে এই পদক্ষেপে গতি লাভ কৰে। সোণোৱালৰ নিৰ্দেশনাৰ অধীনত কাম কৰি থকা এই সমিতিখনে সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ৰ জৰিয়তে ইউনেস্কোলৈ নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ যথেষ্ট আগতে এক বিস্তৃত ডছিয়াৰ প্ৰস্তুত আৰু দাখিল কৰাৰ বাবে বহুতো প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট মন্ত্ৰী হিচাপে তেওঁৰ কাৰ্যকালত শ্ৰী সোণোৱালে চৰাইদেউৰ স্বীকৃতিৰ বাবে ওকালতি অব্যাহত ৰাখিছিল। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়ত ডছিয়াৰখন উপস্থাপন কৰে আৰু ইউনেস্কোৰ ওচৰত ইয়াৰ দাখিল নিশ্চিত কৰে, যাৰ ফলত স্থানটোৰ বিশ্ব ঐতিহ্যৰ মৰ্যাদা সুৰক্ষিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হয়।
চৰাইদেউ মৈদাম, যাক প্ৰায়ে “অসমৰ পিৰামিড” বুলি কোৱা হয়, ই অসমত ৬০০ বছৰৰো অধিক সময় ধৰি শাসন কৰা ৰাজ্য, আহোম ৰাজবংশৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক আৰু ঐতিহাসিক কিংবদন্তীৰ প্ৰতীক।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Charaideo Maidam’s World Heritage Site Status Draws Global Travellers to Assam & Ahom Heritage: Shri Sarbananda Sonowal
Union Minister Shri Sarbananda Sonowal visited the Charaideo Maidam to take stock post UNESCO World Heritage Site Recognition
Shri Sonowal paid obeisance to the Great Ahom Kings for their invaluable contribution in building the Greater Assamese Society
Shri Sarbananda Sonowal acknowledged pivotal role played by the PM Narendra Modi in securing this much elusive honour for Assam
21 NOV 2024 6:14PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal visited the Charaideo Maidam after it was recognised as the World Heritage Site by UNESCO, the first such honour for any cultural site of the Northeast.
Speaking on the occasion, the Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal said, “Charaideo Maidam, recognised as a UNESCO World Heritage Site, stands as a remarkable testament to the architectural brilliance of the Ahom era, embodying the legacy of the revered ancestors. This historic achievement was made possible through the visionary efforts of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi Dangoria. The people of Assam remain deeply grateful to Modi Dangoria for bringing global recognition to this heritage. May the rich tradition of Charaideo Maidam continue to shine brightly, inspiring us with the timeless ideals of the great Ahom rulers and guiding our path in building a prosperous and culturally vibrant state.”
Shri Sonowal remarked, "The Maidams of Charaideo, carrying the legacy of the bravery, valour, & indomitable courage of the great Ahom ancestors, stand as enduring symbols of self-respect & pride for the greater Assamese nation. This global recognition as UNESCO World Heritage Site brings the rich history of the Ahom dynasty to the global stage. On behalf of the people of Assam, I extend my heartfelt gratitude to Honourable Prime Minister Shri Narendra Modi ji, for playing a pivotal role in the achievement of this global honour which was long due. I would also like to take this opportunity to invite global travellers & tourists to visit the Charaideo Maidam to witness the unique cultural architectural brilliance & cultural traditions of the Ahom period. The tourists will also experience one of greatest socio cultural fabric in a kaleidoscopic Assamese society that Ahom kings were successful in weaving through their illustrious 600 years of good governance. This legacy not only inspires all of us everyday as Asomiya but also amps us to showcase our rich heritage at the world stage. Today, the due recognition of Charaideo Maidams as UNESCO World Heritage Site has generated curiosity & inquisitiveness among global travellers & tourists from all over about Assam & Ahom heritage.”
Shri Sonowal further added, “In the 13th century, Swargadeo Chaolung Sukapha laid the foundation of greater Assam by uniting various communities under the policy of ‘Saat Raj Saamari Ek Raj’ (seven kingdoms into one) and establishing good governance. Inspired by the same ideals, Prime Minister Narendra Modi, through his vision of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas,’ has united the people of India to pave the way for a strong, developed, and self-reliant nation. This journey of inclusive development, encompassing every community in India, is a journey of harmony, empowerment, and the strengthening of every citizen, bringing the nation together as one.”
In a significant step toward preserving Assam's heritage, the ‘Charaideo Maidam’ were declared a UNESCO World Heritage Site, a milestone built on years of meticulous planning and leadership under Shri Sarbananda Sonowal during his tenure as the chief minister of Assam.
In 2020, Shri Sonowal participated in the state government-organized "Me-Dam-Me-Phi" celebrations at Charaideo, where he urged Prime Minister Narendra Modi to elevate the site’s heritage to national and international prominence. Acting on Sonowal’s directives, the Assam government conducted several review meetings with relevant ministers to push for Charaideo's UNESCO nomination.
In 2017, Shri Sonowal announced plans to develop Charaideo into a cultural hub during the Eastern Tai Literary Conference held in the region. Sonowal allocated an initial budget of ₹5 crore, which was included in that year’s financial plan. The following year, ₹25 crore was allocated in the state budget under the Archaeological Department to support the UNESCO nomination process.
The initiative gained momentum with the formation of a high-level committee led by former Director General of the Archaeological Survey of India, Dr K.C. Nauriyal, alongside experts such as Dr. Yogendra Phukan, Dr. Dayananda Borgohain, Dr. Dilip Burhagohain, Dr. Jaribul Alam, and Jiten Borpatra Gohain. This committee, acting under Sonowal’s instructions, overcame numerous challenges to prepare and submit a comprehensive dossier well ahead of schedule to UNESCO through the Ministry of Culture.
During his tenure as a Union Cabinet Minister, Shri Sonowal continued to advocate for Charaideo’s recognition. He presented the dossier to the Prime Minister’s Office and ensured its submission to UNESCO, marking a major step in securing the site's World Heritage status.
Charaideo Maidams, often referred to as the “Pyramids of Assam,” symbolise the rich cultural and historical legacy of the Ahom dynasty, a kingdom that ruled Assam for over 600 years.