লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসনা ইকম্মিতী সুপ্রিম কোর্ত ওফ ইন্দিয়াগা খুৎশম্নরগা পায়খৎপা ইকোর্ত প্রোজেক্ত
দিস্ত্রিক্ত কোর্তশিংদা ভিদিও কন্ফরেন্সিং ফেসিলিতী
28 NOV 2024 2:39PM by PIB Imphal
নেস্নেল ইগভর্নেন্স প্লানগী মনুং চন্না, “নেস্নেল পোলিসী এন্দ এক্সন প্লান ফোর ইমপ্লিমেন্তেসন ওফ ইনফোর্মেসন এন্দ কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী ইন ইন্দিয়ন জুদিসিয়রী” দা য়ুম্ফম ওইদুনা ইন্দিয়ন জুদিসিয়রীগী ইনফোর্মেসন এন্দ কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী (ICT) শেমগৎনবা ইকোর্ত মিসন মোদ প্রোজেক্ত পায়খৎলি‍। ইকোর্ত প্রোজেক্ত অসি দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসনা ইকম্মিতী সুপ্রিম কোর্ত ওফ ইন্দিয়াগা খুৎশম্নরগা পায়খৎমিন্নবনি‍। ইকোর্ত প্রোজেক্ত অসিগী ফেজ ১, ২০১১-২০১৫গী মরক্তা পায়খৎখিবনি‍। প্রোজেক্ত অসিগী ফেজ ২ ২০১৫-২০২৩ দগী শাংদোকখিবনি‍। ইকোর্ত মিসন মোদ প্রোজেক্ত অসিদা, প্রোজেক্ত অসিগী ফেজ ১ দা কোর্ত কমপ্লেক্স ৪৮৮ অমদি মরী লৈনবা জেল ৩৪২গী মরক্তা ভিদিও কন্ফরেন্সিং ফেসিলিতী ওপরেস্নেলাইজ তৌখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী ইকোর্ত ফেজ ২ দা তালুক লেভেল কোর্ত য়াওনা কোর্ত কমপ্লেক্স খুদিংমক্তা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী ইকুইপমেন্ত অমমম ফংহনখ্রে অমদি কোর্ত রুম ১৪,৪৪৩ দা অহেন্বা VC ইকুইপমেন্ত হাপচিন্নবা ফন্দ সেংসন তৌখ্রে (হায় কোর্তশিংগী মতুং ইন্না অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচর ১দা পীরি)। VC কেবিন ২৫০৬ শেমগৎনবা ফন্দ ফংহনখ্রে (হায় কোর্তকী মতুং ইন্না অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচর ২দা পীরি)। VC ফেসিলিতীশিং হান্ননা কোর্ত কমপ্লেক্স ৩২৪০ অমদি মরী লৈনবা চেল ১২৭২ দা লৈখ্রবনি‍।
ইকোর্ত ফেজ ৩, লুপা করোর ৭২১০গী বজেত আউতলেগা লোয়ননা, লৱর জুদিসিয়রীগী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদ তৌনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা সেপ্তেম্বর ২০২৩ দা চহি ৪ গী ওইনা (২০২৩ দগী হৌরগা) অয়াবা পীখ্রে‍। ফেজ ৩ না অচুম্বা ৱায়েল ফংনবা তাল্লিবা নৎত্রগা ভারতকী অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবগী শরুক ওইরিবা মীপুম খুদিংদা হেন্না এসেসিবল, ইফিসিএন্ত, অমদি ইকুইতেবল ওইবা অচৌবা গভর্নেন্স ফ্রেমৱর্ক অমদি জুদিসিএল সিস্তেম অমা শেমগৎপদা মীৎয়েঙ থম্লি‍। ফেস অসিগী মখাদা, জেল ৫০০, দিস্ত্রিক্ত গভর্নমেন্ত হোস্পিতাল ৭০০ অমদি কোর্ত ৯০০০ য়াওনা এস্তাব্লিসমেন্ত ১০২০০ দা লৈরিবা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর লুপা করোর ২২৮.৪৮ গী শেনফমগা লোয়ননা ফগৎহন্নবা অমদি অপগ্রেদ তৌনবা প্রোভিজন অমা য়াওরি‍।
এনেক্সচর ১
সেরিএল মশিং
হায় কোর্ত
মথৌ তৌরিবা কোর্ত রুম মশিং
হান্না ফংহনখ্রবা VC ইকুইপমেন্ত মশিং
ফংহনগদৌরিবা অহেন্বা ইকুইপমেন্ত মশিং
ক
খ
‍গ
ঘ
ঙ
১
এলাহবাদ
২৪৩৮
১৫০
২২৮৮
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৫৫০
২১২
৩৩৮
৩
বোম্বে
২১৭৮
৪৮৬
১৬৯২
৪
কলকত্তা
৮৪০
৮৮
৭৫২
৫
ছত্তিসগর
৩৯৫
৯০
৩০৫
৬
দিল্লী
৪৭৯
৬
৪৭৩
৭
গাউহাতি
৪৪২
১৯৪
২৪৮
৮
গুজরাত
১০৭৮
৩২৭
৭৫১
৯
হিমাচল প্রদেশ
১৩৫
৪৩
৯২
১০
জম্মু অমসুং কাস্মির
২১৮
৮৬
১৩২
১১
ঝার্খন্দ
৪১৭
২৮
৩৮৯
১২
কর্নাতকা
১০২৯
২০০
৮২৯
১৩
কেরলা
৫০৮
১৫৯
৩৪৯
১৪
মধ্য প্রদেশ
১২৭৪
২০৩
১০৭১
১৫
মদ্রাস
১১৬৯
২৬৭
৯০২
১৬
মনিপুর
৩৮
৩৭
১
১৭
মেঘালয়
৩৬
৬৪
০
১৮
ওরিসা
৬৮৮
১৪১
৫৪৭
১৯
পত্না
১০৪৬
৭৬
৯৭০
২০
পঞ্জাব অমদি হরিয়ানা
৯৭২
১১৮
৮৫৪
২১
রাজস্থান
১২৩৯
২৩৮
১০০১
২২
সিক্কিম
২১
১৭
৪
২৩
তেলঙ্গনা
৪৪০
১২৯
৩১১
২৪
ত্রিপুরা
৭৮
৬৬
১২
২৫
উত্তরাখন্দ
১৮৪
৫২
১৩২
অপুন্বা
১৭৮৯২
৩৪৭৭
১৪৪৪৩
*কোর্ত ১৪৪৪৩ গী VC ইকুইপমেন্তকী চাউরাক্না চঙগদবা অপুন্বা শেঞ্জং লুপা করোর ২৮.৮৮৬ নি‍।
এনেক্সচর ২
সেরিএল মশিং
হায় কোর্ত
VC কেবিন মশিং
ক
খ
‍গ
১
এলাহবাদ
৪৩৮
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৫৭
৩
বোম্বে
২৭১
৪
কলকত্তা
১২৮
৫
ছত্তিসগর
৫৮
৬
দিল্লী
১০৩
৭
গাউহাতি
৭৭
৮
গুজরাত
৯৪
৯
হিমাচল প্রদেশ
১৮
১০
জম্মু অমসুং কাস্মির
৩৪
১১
ঝারখন্দ
৭৮
১২
কর্নাতকা
১২৮
১৩
কেরলা
৫২
১৪
মধ্য প্রদেশ
১৬৯
১৫
মদ্রাস
১৪০
১৬
মনিপুর
১২
১৭
মেঘালয়
১১
১৮
ওরিসা
৮৪
১৯
পত্না
১৭১
২০
পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানা
১৩৫
২১
রাজস্থান
১৪৩
২২
সিক্কিম
১১
২৩
তেলঙ্গনা
৫২
২৪
ত্রিপুরা
১৭
২৫
উত্তরাখন্দ
২৫
অপুন্বা
২৫০৬
*VC কেবিনগী ইকুইপমেন্তকী চাউরাক্না চঙগদবা অপুন্বা শেঞ্জং লুপা করোর ৫.০১২ নি‍।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱালনা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।

Ministry of Law and Justice
eCourts Project Implemented by Department of Justice in collaboration with eCommittee Supreme Court of India
Video Conferencing Facilities in District Courts
28 NOV 2024 2:39PM by PIB Delhi
As part of the National eGovernance Plan, the eCourts Mission Mode Project is under implementation for Information and Communication Technology (ICT) development of the Indian Judiciary based on the “National Policy and Action Plan for Implementation of Information and Communication Technology in the Indian Judiciary”. eCourts project is being implemented by Department of Justice in collaboration with eCommittee Supreme Court of India. Phase I of the eCourts project was implemented between 2011-2015. Phase II of the project extended from 2015-2023. In eCourts Mission Mode Project, during Phase I of the project video conferencing facility has been operationalised between 488 court complexes & 342 corresponding jails. In eCourts Phase II of the project, one video conference equipment each has been provided to all Court Complexes, including taluk level courts and funds have been sanctioned for additional VC equipment for 14,443 court rooms (High Court-Wise details attached at Annexure I). Funds for setting up 2506 VC Cabins have been made available (High Court-Wise details of VC Cabins attached at Annexure II). VC facilities are already enabled between 3240 court complexes and corresponding 1272 jails.
eCourts Phase III with a budgetary outlay of Rs.7210 crore was approved by Union Cabinet in September 2023 for a period of 4 years (2023 onwards) to upgrade digital infrastructure of the lower judiciary. Focus of Phase III is on building a robust governance framework and a judicial system that is more accessible, efficient, and equitable for every individual who seeks justice or is part of the delivery of justice in India. Under this phase, there is a provision for enhancing and upgrading the available infrastructure of Video Conferencing in 10200 establishments, including 500 Jails, 700 District Government Hospitals and 9000 Courts at an amount of Rs. 228.48 crore.
Annexure I
S.No
High Court
Number of
Functioning
Court Rooms
Number of VC equipment
were already provided
Number of additional
equipment to be provided
A
B
C
D
E
1
Allahabad
2438
150
2288
2
Andhra Pradesh
550
212
338
3
Bombay
2178
486
1692
4
Calcutta
840
88
752
5
Chhattisgarh
395
90
305
6
Delhi
479
6
473
7
Gauhati
442
194
248
8
Gujarat
1078
327
751
9
Himachal Pradesh
135
43
92
10
Jammu & Kashmir
218
86
132
11
Jharkhand
417
28
389
12
Karnataka
1029
200
829
13
Kerala
508
159
349
14
Madhya Pradesh
1274
203
1071
15
Madras
1169
267
902
16
Manipur
38
37
1
17
Meghalaya
36
64
0
18
Orissa
688
141
547
19
Patna
1046
76
970
20
Punjab & Haryana
972
118
854
21
Rajasthan
1239
238
1001
22
Sikkim
21
17
4
23
Telangana
440
129
311
24
Tripura
78
66
12
25
Uttarakhand
184
52
132
Total
17892
3477
14443
*Total estimated cost for VC equipment for 14443 court rooms is Rs.28.886 crore
Annexure II
S.No.
High Court
Number of VC Cabins
A
B
C
1
Allahabad
438
2
Andhra Pradesh
57
3
Bombay
271
4
Calcutta
128
5
Chhattisgarh
58
6
Delhi
103
7
Gauhati
77
8
Gujarat
94
9
Himachal Pradesh
18
10
Jammu & Kashmir
34
11
Jharkhand
78
12
Karnataka
128
13
Kerala
52
14
Madhya Pradesh
169
15
Madras
140
16
Manipur
12
17
Meghalaya
11
18
Orissa
84
19
Patna
171
20
Punjab & Haryana
135
21
Rajasthan
143
22
Sikkim
11
23
Telangana
52
24
Tripura
17
25
Uttarakhand
25
Total
2506
*Total estimated cost for equipment for VC cabin is Rs.5.012 crore
This information was given by the Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Law & Justice, Shri Arjun Ram Meghwal in a written reply in Rajya Sabha today.