কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
ভাৰতীয় ৰে’লৱেত তিনিটা মাল্টিট্ৰেকিং প্ৰকল্পত অনুমোদন কেবিনেটৰঃ সংযোগ, ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান, লজিষ্টিক ব্যয় হ্ৰাস, তেল আমদানি হ্ৰাস কৰা আৰু কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন হ্ৰাসৰ লক্ষ্য
প্ৰকল্পসমূহে অংশসমূহৰ বৰ্তমানৰ লাইন ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে পৰিবহণ নেটৱৰ্ক বৃদ্ধি কৰি লজিষ্টিক দক্ষতা উন্নত কৰিব, যাৰ ফলত যোগান শৃংখল সুশৃংখলিত হ’ব আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত হ’ব
তিনিটা প্ৰকল্পৰ ব্যয় ৭,৯২৭ কোটি টকা (প্ৰায়) আৰু চাৰি বছৰত সম্পূৰ্ণ হ’ব নিৰ্মাণ
প্ৰকল্পসমূহে নিৰ্মাণকালত প্ৰায় লাখ মানৱ-দিন প্ৰত্যক্ষ কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি কৰিব
25 NOV 2024 8:52PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা কেবিনেট কমিটীয়ে আজি ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ৰ তিনিটা প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছে। এই প্ৰকল্পসমূহত আনুমানিক ৭,৯২৭ কোটি টকা ব্যয় হ’ব।
প্ৰকল্পসমূহ হ’ল-
i. জলগাঁও – মনমাদ চতুৰ্থ লাইন (১৬০ কি.মি.)
ii. ভূছাৱাল – খাণ্ডৱা তৃতীয় আৰু চতুৰ্থ লাইন (১৩১ কি.মি.)
iii. প্ৰয়াগৰাজ (ইৰাদতগঞ্জ) – মাণিকপুৰ তৃতীয় লাইন (৮৪ কিলোমিটাৰ)
প্ৰস্তাৱিত মাল্টিট্ৰেকিং প্ৰকল্পসমূহে কাম-কাজ সহজ কৰি তোলাৰ লগতে যানজঁট হ্ৰাস কৰিব, যাৰ ফলত মুম্বাই আৰু প্ৰয়াগৰাজৰ মাজৰ ব্যস্ততম অংশসমূহত অতি প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।
এই প্ৰকল্পসমূহ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নতুন ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতিপূৰ্ণ, যিয়ে অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণক অঞ্চলটোৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ মাধ্যমেৰে “আত্মনিৰ্ভৰ” কৰি তুলিব আৰু তেওঁলোকৰ কৰ্মসংস্থাপন/ আত্মনিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰিব।
এই প্ৰকল্পসমূহ মাল্টি মডেল সংযোগৰ বাবে পি এম-গতি শক্তি নেচনেল মাষ্টাৰ প্লেন আঁচনিৰ ফল, যি সংহত পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে সম্ভৱ হৈছে আৰু ই মানুহ, সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ চলাচলৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্ন সংযোগ প্ৰদান কৰিব।
তিনিখন ৰাজ্য ক্ৰমে মহাৰাষ্ট্ৰ, মধ্যপ্ৰদেশ আৰু উত্তৰপ্ৰদেশৰ সাতখন জিলা সামৰি লোৱা এই তিনিটা প্ৰকল্পই ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ বৰ্তমানৰ নেটৱৰ্ক প্ৰায় ৬৩৯ কিলোমিটাৰ বৃদ্ধি কৰিব। প্ৰস্তাৱিত মাল্টি-ট্ৰেকিং প্ৰকল্পসমূহে দুখন আকাংক্ষিত জিলা (খাণ্ডোৱা আৰু চিত্ৰকূট)ৰ ১৩১৯ খন গাঁও আৰু প্ৰায় ৩৮ লাখ জনসংখ্যাৰ মাজত সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব। ।
প্ৰস্তাৱিত প্ৰকল্পসমূহে অতিৰিক্ত যাত্ৰীবাহী ৰে’ল চলাচল সক্ষম কৰি মুম্বাই–প্ৰয়াগৰাজ–বাৰাণসী পথৰ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব, যাৰ ফলত নাছিক (ত্ৰিম্বকেশ্বৰ), খাণ্ডৱা (ওমকাৰেশ্বৰ) আৰু বাৰাণসী (কাশী বিশ্বনাথ)ৰ জ্যোতিৰ্লিংগলৈ যাত্ৰা কৰা তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ লগতে ধৰ্মীয়ও উপকৃত হ’ব প্ৰয়াগৰাজ, চিত্ৰকূট, গয়া, আৰু শিৰদি। তদুপৰি, এই প্ৰকল্পসমূহে বিভিন্ন আকৰ্ষণৰ সুবিধা যেনে খাজুৰাহো ইউনেস্কো বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ, অজন্তা আৰু ইলোৰা গুহা ইউনেস্কো বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ, দেৱগিৰি দুৰ্গ, অশীৰগড় দুৰ্গ, ৰেৱা দুৰ্গ, ইয়াৱাল বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য, কেওটি জলপ্ৰপাত আৰু পুৰৱা জলপ্ৰপাত আদিৰ উন্নত প্ৰৱেশৰ জৰিয়তে পৰ্যটনক প্ৰসাৰিত কৰিব।
কৃষিজাত সামগ্ৰী, সাৰ, কয়লা, তীখা, চিমেণ্ট, পাত্ৰ আদি সামগ্ৰী পৰিবহণৰ বাবে এইবোৰ অপৰিহাৰ্য পথ।সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ কামৰ ফলত ৫১ এমটিপিএ পৰিসৰৰ অতিৰিক্ত মালবাহী ৰে’লৰ যাতায়ত হ’ব। ৰে’লৱে পৰিৱেশ অনুকূল আৰু শক্তি দক্ষ পৰিবহণৰ পদ্ধতি হোৱাৰ বাবে জলবায়ুৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱা আৰু দেশৰ লজিষ্টিক খৰচ হ্ৰাস কৰা দুয়োটাতে সহায় কৰিব। ইয়াৰ ফলত কাৰ্বন নিৰ্গমন (২৭১ কোটি কিলোগ্ৰাম) হ্ৰাস পাব যিটো ১১ কোটি গছ ৰোপণৰ সমতুল্য।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approved three multitracking projects across Indian Railways: To provide connectivity, facilitate ease of travelling, minimize logistics cost, reduce oil imports and lower CO2 emissions
The projects will improve logistical efficiency by increasing the existing line capacity of the sections and enhancing transportation networks, resulting in streamlined supply chains and accelerated economic growth
The cost of three projects is Rs 7,927 crore (approx.) and will be completed in four years
The projects will generate direct employment for about lakh human-days during construction period
25 NOV 2024 8:52PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved Three projects of Ministry of Railways with total cost of Rs. 7,927 crore (approx.).
The projects are:
i. Jalgaon – Manmad 4th line (160 km)
ii. Bhusawal – Khandwa 3rd & 4th line (131 km)
iii. Prayagraj (Iradatganj) – Manikpur 3rd Line (84 km)
The proposed multi-tracking projects will ease operations and reduce congestion, providing the much-required infrastructural development on the busiest sections between Mumbai and Prayagraj.
The projects are in line with Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modiji’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The projects are result of PM-Gati Shakti National Master Plan for multi-modal connectivity which have been possible through integrated planning and will provide seamless connectivity for movement of people, goods and services.
The Three projects covering seven Districts in three States i.e., Maharashtra, Madhya Pradesh and Uttar Pradesh will increase the existing network of Indian Railways by about 639 Kms. The proposed multi-tracking projects will enhance connectivity to Two Aspirational Districts (Khandwa and Chitrakoot) serving approx. 1,319 villages and about 38 lakh population.
The proposed projects will enhance connectivity along the Mumbai–Prayagraj–Varanasi route by enabling the operation of additional passenger trains, benefiting pilgrims traveling to Jyotirlingas in Nashik (Trimbakeshwar), Khandwa (Omkareshwar), and Varanasi (Kashi Vishwanath), as well as religious places in Prayagraj, Chitrakoot, Gaya, and Shirdi. Additionally, the projects will promote tourism through improved access to various attractions such as Khajuraho UNESCO World Heritage Site, Ajanta & Ellora Caves UNESCO World Heritage Site, Devgiri Fort, Asirgarh Fort, Rewa Fort, Yawal Wildlife Sanctuary, Keoti Falls, and Purwa Falls etc.
These are essential routes for transportation of commodities such as agriculture products, fertilizer, coal, steel, cement, containers etc. The capacity augmentation works will result in additional freight traffic of magnitude 51 MTPA (Million Tonnes Per Annum). The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country, lower CO2 emissions (271 crore Kg) which is equivalent to plantation of 11 crore trees.