Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approved three multitracking projects across Indian Railways: To provide connectivity, facilitate ease of travelling, minimize logistics cost, reduce oil imports and lower CO2 emissions
The projects will improve logistical efficiency by increasing the existing line capacity of the sections and enhancing transportation networks, resulting in streamlined supply chains and accelerated economic growth
The cost of three projects is Rs 7,927 crore (approx.) and will be completed in four years
The projects will generate direct employment for about lakh human-days during construction period
25 NOV 2024 8:52PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved Three projects of Ministry of Railways with total cost of Rs. 7,927 crore (approx.).
The projects are:
i. Jalgaon – Manmad 4th line (160 km)
ii. Bhusawal – Khandwa 3rd & 4th line (131 km)
iii. Prayagraj (Iradatganj) – Manikpur 3rd Line (84 km)
The proposed multi-tracking projects will ease operations and reduce congestion, providing the much-required infrastructural development on the busiest sections between Mumbai and Prayagraj.
The projects are in line with Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modiji’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The projects are result of PM-Gati Shakti National Master Plan for multi-modal connectivity which have been possible through integrated planning and will provide seamless connectivity for movement of people, goods and services.
The Three projects covering seven Districts in three States i.e., Maharashtra, Madhya Pradesh and Uttar Pradesh will increase the existing network of Indian Railways by about 639 Kms. The proposed multi-tracking projects will enhance connectivity to Two Aspirational Districts (Khandwa and Chitrakoot) serving approx. 1,319 villages and about 38 lakh population.
The proposed projects will enhance connectivity along the Mumbai–Prayagraj–Varanasi route by enabling the operation of additional passenger trains, benefiting pilgrims traveling to Jyotirlingas in Nashik (Trimbakeshwar), Khandwa (Omkareshwar), and Varanasi (Kashi Vishwanath), as well as religious places in Prayagraj, Chitrakoot, Gaya, and Shirdi. Additionally, the projects will promote tourism through improved access to various attractions such as Khajuraho UNESCO World Heritage Site, Ajanta & Ellora Caves UNESCO World Heritage Site, Devgiri Fort, Asirgarh Fort, Rewa Fort, Yawal Wildlife Sanctuary, Keoti Falls, and Purwa Falls etc.
These are essential routes for transportation of commodities such as agriculture products, fertilizer, coal, steel, cement, containers etc. The capacity augmentation works will result in additional freight traffic of magnitude 51 MTPA (Million Tonnes Per Annum). The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country, lower CO2 emissions (271 crore Kg) which is equivalent to plantation of 11 crore trees.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রীমন্দলনা ভারত রেলৱেজগী মল্তিত্রেক্কিং প্রোজেক অহুম অয়াবা পীরে: চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা পীগনি, চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইহনগনি, পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিনগী চাদিং হন্থহনগনি, মপান্দগী থাউ পুশিল্লকপা হন্থহনগনি অমসুং কার্বোনদাইওক্সাইদ থাদোকপা হন্থবা ঙমহনগনি
প্রোজেকশিং অসিনা সেক্সনশিং অসিদা হৌজিক লৈরিবা লাইনশিংগী কেপাসিতি হেনগৎহন্দুনা পোৎ-চৈ পুবা হেনগৎহনগনি অমসুং নেতৱার্কশিং ফগৎহন্দুনা সপ্লাই চেনশিং ফগৎহনগনি অমসুং শেন-থুম চাউখৎপা য়াংখৎহনগনি
প্রোজেক অহুম অসি লুপা করোর ৭,৯৭২ (চাউরাক্না) চঙগনি অমসু চহি মরিদা লোইশিনগনি
শেমগৎ-শাগৎলিঙৈ মনুংদা প্রোজেক অসিনা হকথেংননা থবক লাখ কয়া পীগনি
25 NOV 2024 8:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেত কম্মিতি ওইন ইকোনোমিক এফেয়ার্সনা লুপা করোর করোর ৭,৯৭২ (চাউরাক্না) গী রেলৱেজ মিনিস্ত্রিগী প্রোজেক অহুম অয়াবা পীরে।
প্রোজেকশিং অদুদি :
i. জালগাউন-মনমাদ ৪শুবা লাইন (কিমি ১৬০)
ii. ভুসাৱাল-খান্দৱা ৩শুবা অমসুং ৪শুবা লাইন (কিমি ১৩১)
iii. প্রায়াগ্রাজ (ইরাদাতগঞ্জ)-মনিকপুর ৩শুবা অমসুং ৪শুবা লাইন (কিমি ৮৪)
শেমগৎকদৌরিবা মল্তি-ত্রেক্কিং প্রোজেকশিং অসিনা ত্রেনশিং চেনবা নুংঙাইহনগনি অমসুং চিনবা হন্থহনগনি, মুম্বাই অমসুং প্রায়াগ্রাজগী মরক্ত লৈবা খ্বাইদগী চিনবা সেক্সনশিংদা দরকার ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎকনি।
মফম অমদা থবক ফংবা/মশানা মশাবু থবক পীজবা হেনগৎহন্দুনা লমদম অমগী মীয়াম “অত্মানির্ভর: ওইহন্দুনা অনৌবা ভারত অমা শেম্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দমদা প্রোজেক অসি পায়খৎপনি।
প্রোজেকশিং অসি মল্তি-মোদাল কন্নেক্তিবিতিগী পি.এম-গাতি শক্তি নেসনেল মস্তর প্লানগী ফলনি অমসুং মসিনা মীয়াম, পোৎ-চৈ অমসুং থবকশিং অপনবা লৈতনা চৎথোক-চৎশিনগী য়াহনগনি।
প্রোজেক অহুম অসিনা মহারাস্ত্রা, মধ্য প্রদেস অমসুং উত্তর প্রদেস কোনশিনগনি অমসুং ভারত রেলৱেগী হৌজিক লৈরিবা নেতৱার্কশিংগী মথক্তা কিমি ৬৩৯ হেনগৎহনগনি। প্রোজেকশিং অসিনা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক অনি (খান্দৱা অমসুং চিত্রকুত) গী খুঙ্গং ১,৩১৯ অমসুং অপুনবা মীশিং লাখ ৩৮ রোম কান্নবা পীগনি।
পায়খৎকদৌরিবা প্রোজেকশিং অসিনা মুম্বাই-প্রায়াগ্রাজ-বারানসী রুত্ত অহেনবা ত্রেনশিং চেন্দুনা নাসিক্কী জয়তিরলিঙ্গ (ত্রিম্বাকেশ্বর), খান্দৱা (ওমকারেশ্বর) অমসুং বারানসী (কাসি বিশ্বনাথ), প্রায়াগ্রাজ, চিত্রকুত, গয়া অমসুং শির্দি চৎপদা লমকোয়বশিং অমসুং ভক্তশিংদা কান্নবা পীগনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা খাজুরাহো য়ুনেস্কো ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইত, অজান্তা অমসুং ইলোরা কেবস য়ুনেস্কো ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইত, দেবগিরি ফোর্ত, অসিরগর ফোর্ত, রেৱা ফোর্ত, য়াৱাল ৱাইল্দ লাইফ সেঙ্কচুরি, কিওতি ফোলস অমসুং পুরৱা ফোলশিং য়ৌবা খুদোংচাহন্দুনা তুরিজম চাউখৎহনগনি।
হায়রিবা লাইনশিং অসি লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং, হার, স্তিল, কয়লা, সিমেন্ত অমসুং কন্তেন্নরশিংগুম্বা তঙাইফদবা পোৎলমশিংগী রুতশিংনি। মসিনা অহেনবা ফ্রেদ ত্রাফিক ৫১ মিল্লিয়ন তন্স পর এনম হেনগৎহনগনি। রেলৱেনা মহৌশাগী ফিবম শোকহন্দবা অমসুং ইনর্জি চঙদবা ত্রান্সপোর্তেসন শীজিন্নগনি অমসুং মসিনা উ পাম্বী করোর ১১ থাবগা মান্নবা কার্বোনদাইওক্সাইত কেজি করোর ২৭১ থাদোকপা হন্থহনগনি।