অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
নোর্থ ইস্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত স্কিম
27 NOV 2024 3:30PM by PIB Imphal
MDoNERনা নোর্থ ইস্ত স্পেসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত স্কিম (NESIDS) গী মখাদা হৌখিবা শেনবা চহি 3, 2021-22দগী 2023-24 ফাওবা অমসুং হৌজিক চৎথরিবা শেনবা চহি 2024-25 ফাওবদা লুপা করোর 3417.68 চংগদবা প্রোজেক্ত 90 অয়াবা পীখ্রে। রাজ্য অমসুং স্কিমগী মতুং ইন্না অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-Iদা পীরি।
NESIDSকী মখাদা অয়াবা পীরবা প্রোজেক্তশিং অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী রাজ্য সরকারশিংনা পায়খৎলি অমসুং প্রোজেক্তশিং অসিগী মোনিতরিংগী মরুওইবা থৌদাং অসি মরী লৈনবা রাজ্য সরকারশিংনা লৌরি। MDoNERনা NESIDSগী মখাদা তোঙান তোঙানবা থাকশিংদা চত্থরিবা প্রোজেক্তশিংগী প্রোগ্রেস অদুসু কুপ্না য়েংশিল্লি।
DoNER অমসুং NEC মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিংনা খনগৎলবা প্রোজেক্তশিং অদু চাং নাইনা য়েংশিল্লি। মন্ত্রালয়না ভারতকী অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য 8 অসিদা ফিল্দ তেক্নিকেল সপোর্ত য়ুনিৎশিং (FTSU) লিংখৎখ্রে। মখোয়না প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংগা চাং নাইনা ৱারী শানগনি অমসুং MDoNERগী গতি শক্তি পোর্তেলদা প্রোজেক্তশিংগী দেতাবেজ শেমদুনা থম্মি অমসুং অপদেত তৌগনি, অমসুং চত্থরিবা প্রোজেক্তশিং অদুসু য়েংশিনগনি।
NESIDS য়াওনা MDoNERগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা হৌজিক পায়খৎলিবা প্রোজেক্তশিংগী মোনিতরিং মেকানিজমবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, প্রোজেক্ত ক্বালিতী মোনিতরশিং/থর্দ পার্তী তেক্নিকেল ইন্সপেক্সন (PQM/TPTI)গা থবক তৌমিন্ননবা SOPসু ফেব্রুৱারী 2024দা থোকখ্রে। লুপা করোর 20 ফাওবগী প্রোজেক্তশিং অসি PQMশিংনা য়েংশিল্লি অমসুং লুপা করোর 20 হেনবগী প্রোজেক্তশিংগীদমক, NERদা লৈরিবা সরকারগী ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজশিং অসি প্রোজেক্তশিং অসি য়েংশিন্নবা থর্দ পার্তী তেক্নিকেল ইন্সপেক্সন (TPTI) এজেন্সীশিং ওইনা এম্পেনেল তৌখ্রে।
DoNER মন্ত্রালয়গী NESIDS স্কিম অসিদা কম্পোনেন্ত অনি য়াওই: NESIDS (রোদ) অমসুং NESIDS অদর দেন রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর (OTRI)। NESIDS (রোদস) গী মখাদা, লম্বীশিং/থোংশিং অমসুং ওজিলিয়রি ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ফিজিকেল এসেতশিং শেমগৎলিবা প্রোজেক্তশিং খক্তমক সেঙ্কসনগীদমক খন্নৈ। NESIDS (OTRI) গী মখাদা প্রাইমরী অমসুং সেকেন্দরী হেল্থকেয়র, প্রাইমরী অমসুং সেকেন্দরী এজুকেসন, ঈশিং সপ্লাই, সোলীদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্ত, সিভিল এভিএসন, স্পোর্তস, তেলিকোম অসিনচিংবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা প্রোজেক্তশিং, প্রোজেক্ত সাইজ লুপা করোর 5দগী লুপা করোর 50 ফাওবগী মনুংদা লৈবা প্রোজেক্তশিং অয়াবা পীনবা খন্নরি।
অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য পুম্নমক NESIDSগী মখাদা চৎনবা য়াবা মখোয়গী নোর্মেতিব এলোকেসনগী থাক্তা প্রোজেক্তশিং সেঙ্কসন তৌনবগীদমক ইলিজিবল ওই।
মসিগী ই-পাউ অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. সুকান্তা মজুনমদারনা ঙসি লোক সভাদা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
****
SB/DP/ARJ
এনেক্সর-I
(লুপা করোরদা)
মশিং
রাজ্য
NESIDS (অদর দেন রোদস ইনফ্রাস্ত্রকচর)
NESIDS (রোদস) প্রোজেক্তশিং
NESIDSগী মখাদা অপুনবা
মশিং
শেনফম
মশিং
শেনফম
মশিং
শেনফম
1
অরুনাচল প্রদেশ
7
297.26
8
306.65
15
603.91
2
অসাম
12
543.74
11
848.69
23
1392.43
3
মনিপুর
9
253.46
4
96.13
13
349.59
4
মেঘালয়
2
101.42
2
102.87
4
204.29
5
মিজোরাম
13
172.13
1
33.19
14
205.32
6
নাগালেন্দ
3
63.37
4
130.35
7
193.72
7
সিক্কিম
3
29.93
2
127.83
5
157.76
8
ত্রিপুরা
6
142.38
3
168.28
9
310.66
অপুনবা:
55
1603.69
35
1813.99
90
3417.68

Ministry of Development of North-East Region
North East Infrastructure Development Scheme
27 NOV 2024 3:30PM by PIB Delhi
The MDoNER has sanctioned 90 projects costing Rs 3417.68crore under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) during the last 03 financial years from 2021-22 to 2023-24 and the current financial year 2024-25. The state-wise and scheme wise details are at Annexure-I.
The projects sanctioned under NESIDS are executed by the State Governments of North Eastern Region (NER) and the primary responsibility of monitoring of these projects lies with the concerned State Governments. The MDoNER also closely monitors the progress of the ongoing projects under NESIDS is at different levels.
The officials of Ministry of DoNER and NEC carry out inspection of the select projects on a regular basis. The Field Technical Support Units (FTSU) have been set upby the Ministry in all the 08 NE States, who regularly interact with project Implementing Agencies and maintain and update the database of projects on Gati Shakti Portal of MDoNER, and also carry out inspections of the ongoing projects.
In order to further strengthen the monitoring mechanism of the ongoing projects under the various schemes of MDoNER inter-alia including NESIDS, the SOP for engagement of the Project Quality Monitors/Third Party Technical Inspection (PQM/TPTI) Units has been issued in February 2024.The projects costing up to Rs 20 crore are being inspected by the PQMs and for bigger infrastructure projects, with project size more than Rs 20 crore, the government engineering colleges in NER have been empanelled as Third Party Technical Inspection (TPTI) agencies for monitoring of these projects..
The NESIDS scheme of Ministry of DoNER has two components: NESIDS(Roads) and NESIDS Other Than Roads Infrastructure (OTRI). Under NESIDS (Roads), projects leading to the creation of physical assets in roads/bridges and auxiliary infrastructure only are considered for sanction. Under NESIDS (OTRI), projects leading to the creation of infrastructure for Primary and Secondary Health care, Primary and Secondary Education, water supply, solid waste management, Industrial development, Civil aviation, sports, telecom etc, with project size between Rs 5 crore to Rs 50 crore, are considered for sanction.
All the North Eastern States are eligible for sanction of projects to the extent of their normative allocations as applicable under NESIDS.
This information was given by the Union Minister of State for Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majunmdar in a written reply to a question in Lok Sabha today.
****
SB/DP/ARJ
Annexure-I
(Rs. in crore)
Sl. No
State
NESIDS (Other Than Roads Infrastructure)
NESIDS (Roads) projects
Total under NESIDS
No.
Amount
No.
Amount
No.
Amount
1
Arunachal Pradesh
7
297.26
8
306.65
15
603.91
2
Assam
12
543.74
11
848.69
23
1392.43
3
Manipur
9
253.46
4
96.13
13
349.59
4
Meghalaya
2
101.42
2
102.87
4
204.29
5
Mizoram
13
172.13
1
33.19
14
205.32
6
Nagaland
3
63.37
4
130.35
7
193.72
7
Sikkim
3
29.93
2
127.83
5
157.76
8
Tripura
6
142.38
3
168.28
9
310.66
Total:
55
1603.69
35
1813.99
90
3417.68