Ministry of Development of North-East Region
North East Infrastructure Development Scheme
27 NOV 2024 3:30PM by PIB Delhi
The MDoNER has sanctioned 90 projects costing Rs 3417.68crore under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) during the last 03 financial years from 2021-22 to 2023-24 and the current financial year 2024-25. The state-wise and scheme wise details are at Annexure-I.
The projects sanctioned under NESIDS are executed by the State Governments of North Eastern Region (NER) and the primary responsibility of monitoring of these projects lies with the concerned State Governments. The MDoNER also closely monitors the progress of the ongoing projects under NESIDS is at different levels.
The officials of Ministry of DoNER and NEC carry out inspection of the select projects on a regular basis. The Field Technical Support Units (FTSU) have been set upby the Ministry in all the 08 NE States, who regularly interact with project Implementing Agencies and maintain and update the database of projects on Gati Shakti Portal of MDoNER, and also carry out inspections of the ongoing projects.
In order to further strengthen the monitoring mechanism of the ongoing projects under the various schemes of MDoNER inter-alia including NESIDS, the SOP for engagement of the Project Quality Monitors/Third Party Technical Inspection (PQM/TPTI) Units has been issued in February 2024.The projects costing up to Rs 20 crore are being inspected by the PQMs and for bigger infrastructure projects, with project size more than Rs 20 crore, the government engineering colleges in NER have been empanelled as Third Party Technical Inspection (TPTI) agencies for monitoring of these projects..
The NESIDS scheme of Ministry of DoNER has two components: NESIDS(Roads) and NESIDS Other Than Roads Infrastructure (OTRI). Under NESIDS (Roads), projects leading to the creation of physical assets in roads/bridges and auxiliary infrastructure only are considered for sanction. Under NESIDS (OTRI), projects leading to the creation of infrastructure for Primary and Secondary Health care, Primary and Secondary Education, water supply, solid waste management, Industrial development, Civil aviation, sports, telecom etc, with project size between Rs 5 crore to Rs 50 crore, are considered for sanction.
All the North Eastern States are eligible for sanction of projects to the extent of their normative allocations as applicable under NESIDS.
This information was given by the Union Minister of State for Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majunmdar in a written reply to a question in Lok Sabha today.
****
SB/DP/ARJ
Annexure-I
(Rs. in crore)
Sl. No
State
NESIDS (Other Than Roads Infrastructure)
NESIDS (Roads) projects
Total under NESIDS
No.
Amount
No.
Amount
No.
Amount
1
Arunachal Pradesh
7
297.26
8
306.65
15
603.91
2
Assam
12
543.74
11
848.69
23
1392.43
3
Manipur
9
253.46
4
96.13
13
349.59
4
Meghalaya
2
101.42
2
102.87
4
204.29
5
Mizoram
13
172.13
1
33.19
14
205.32
6
Nagaland
3
63.37
4
130.35
7
193.72
7
Sikkim
3
29.93
2
127.83
5
157.76
8
Tripura
6
142.38
3
168.28
9
310.66
Total:
55
1603.69
35
1813.99
90
3417.68

উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূব আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনি
27 NOV 2024 3:30PM by PIB Guwahati
ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে ২০২১-২২ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৩-২৪ বৰ্ষলৈ আৰু চলিত বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৪-২৫ বৰ্ষত উত্তৰ-পূব বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনিৰ (এনইএছআইডিএছ) অধীনত ৩৪১৭.৬৮ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ ৯০টা প্ৰকল্প অনুমোদন জনাইছে। ৰাজ্য অনুসৰি আৰু আঁচনি অনুসৰি বিৱৰণবোৰ পৰিশিষ্ট-১-ত আছে।
এন ই এছ আই ডি এছৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পবোৰ উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ ৰাজ্য চৰকাৰে (এন ই আৰ) ৰূপায়ন কৰে আৰু এই প্ৰকল্পবোৰ নিৰীক্ষণৰ প্ৰাথমিক দায়িত্ব সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰৰ। এন ই এছ আই ডি এছৰ অধীনত বিভিন্ন পৰ্যায়ত চলি থকা প্ৰকল্পবোৰৰ অগ্ৰগতি ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে সুক্ষ্মভাৱে নিৰীক্ষণ কৰে।
ড’নাৰ মন্ত্ৰালয় আৰু এনইচিৰ বিষয়াসকলে নিৰ্বাচিত প্ৰকল্পসমূহ নিয়মীয়াকৈ পৰিদৰ্শন কৰে। মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ-পূবৰ ৮খন ৰাজ্যৰ সকলোতে ক্ষেত্ৰ কাৰিকৰী সমৰ্থন গোট (এফটিএছইউ)স্থাপন কৰিছে, যিয়ে প্ৰকল্প ৰূপায়ণকাৰী সংস্থাসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ মত বিনিময় কৰে আৰু ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ গতি শক্তি পৰ্টেলত প্ৰকল্পসমূহৰ তথ্য সংৰক্ষণ আৰু উন্নীত কৰে, আৰু লগতে চলি থকা প্ৰকল্পবোৰ পৰিদৰ্শন কৰে।
এন ই এছ আই ডি এছকে ধৰি ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ বিভিন্ন আঁচনিৰ জৰিয়তে চলি থকা প্ৰকল্পসমূহৰ নিৰীক্ষণ প্ৰণালী অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰকল্পৰ গুণগত মান নিৰীক্ষণ/তৃতীয় পক্ষৰ কাৰিকৰী পৰিদৰ্শন (পিকিউএম/টিপিটিআই) গোটবোৰৰ অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে এছঅ’পি ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৪-ত জাৰি কৰা হৈছে। ২০ কোটি টকালৈকে ব্যয় হোৱা প্ৰকল্পবোৰ পিকিউএমৰ দ্বাৰা পৰিদৰ্শন কৰোৱা হৈছে আৰু ২০ কোটি টকাতকৈ অধিক ব্যয়ৰ বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ বাবে উত্তৰ-পূবৰ চৰকাৰী অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয়সমূহক নিৰীক্ষণৰ বাবে তৃতীয় পক্ষৰ কাৰিকৰী পৰিদৰ্শন (টিপিটিআই) সংস্থা হিচাপে তালিকাভুক্ত কৰা হৈছে।
ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ এনইএছআইডিএছ আঁচনিৰ দুটা অংশ আছে: এনইএছআইডিএছ (পথ) আৰু এনইএছআইডিএছ পথৰ বাহিৰে অন্যান্য আন্তগাঁথনি(অ’টিআৰআই)।এনইএছআইডিএছ(পথ)ৰ অধীনত পথ/দলং আৰু সহায়ক আন্তঃগাঁথনিত ভৌতিক সম্পদ সৃষ্টি কৰা প্ৰকল্পবোৰ কেৱল অনুমোদনৰ বাবে বিবেচনা কৰা হয়। এনইএছআইডিএছৰ (অ’টিআৰআই) অধীনত প্ৰাথমিক আৰু দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ স্বাস্থ্য সেৱা, প্ৰাথমিক আৰু মাধ্যমিক শিক্ষা, পানী যোগান, গোটা আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, ঔদ্যোগিক বিকাশ, অসামৰিক বিমান পৰিবহন, ক্ৰীড়া, টেলিকম আদিৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিকৰা প্ৰকল্পসমূহ, যিবোৰৰ আকাৰ ৫ কোটি টকাৰ পৰা ৫০ কোটি টকাৰ ভিতৰত অনুমোদনৰ বাবে বিবেচনা কৰা হয়।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজ্য এনইএছআইডিএছৰ অধীনত তেওঁলোকৰ নিয়মীয়া আৱণ্টনৰ পৰিমাণলৈকে প্ৰকল্পৰ অনুমোদনৰ বাবে যোগ্য।
আজি লোকসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত উত্তৰ-পূব উন্নয়ন দপ্তৰৰ ৰাজ্যমন্ত্ৰী ড০ সুকান্ত মজুমদাৰে এই তথ্য প্ৰদান কৰে।
****
SB/DP/ARJ/HS/ID
পৰিশিষ্ট-১
(টকাৰ পৰিমাণ কোটিত)
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য
এন ই এছ আই ডি এছ (পথৰ বাহিৰে আন আন্তগাঁথনি)
এন ই এছ আই ডি এছ (পথ) প্ৰকল্প
এন ই এছ আই ডি এছৰ অধীনত মুঠ
সংখ্যা
পৰিমাণ
সংখ্যা
পৰিমাণ
সংখ্যা
পৰিমাণ
১
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৭
২৯৭.২৬
৮
৩০৬.৬৫
১৫
৬০৩.৯১
২
অসম
১২
৫৪৩.৭৪
১১
৮৪৮.৬৯
২৩
১৩৯২.৪৩
৩
মণিপুৰ
৯
২৫৩.৪৬
৪
৯৬.১৩
১৩
৩৪৯.৫৯
৪
মেঘালয়
২
১০১.৪২
২
১০২.৮৭
৪
২০৪.২৯
৫
মিজোৰাম
১৩
১৭২.১৩
১
৩৩.১৯
১৪
২০৫.৩২
৬
নগালেণ্ড
৩
৬৩.৩৭
৪
১৩০.৩৫
৭
১৯৩.৭২
৭
ছিকিম
৩
২৯.৯৩
২
১২৭.৮৩
৫
১৫৭.৭৬
৮
ত্ৰিপুৰা
৬
১৪২.৩৮
৩
১৬৮.২৮
৯
৩১০.৬৬
মুঠ:
৫৫
১৬০৩.৬৯
৩৫
১৮১৩.৯৯
৯০
৩৪১৭.৬৮