Ministry of Petroleum & Natural Gas
In just two years, IEW becomes prominent part ofglobal energy calendar: Petroleum Minister Hardeep Puri
Next Edition of IEW to be Held at Yashobhoomi, Dwarka, from 11th to 14th February 2025: announces Minister Puri
Shri Puri Addresses FIPI Oil & Gas Awards 2023 Ceremony, Highlights India’s Energy Sector Growth and Reforms
26 NOV 2024 9:16PM by PIB Delhi
“Government of India has undertaken landmark reforms in the upstream, midstream, and downstream sectors of Hydrocarbon industry in India”, said Shri Hardeep Singh Puri, Minister of Petroleum & Natural Gas while speaking at an event today.These reforms, which include the diversification of crude supplies, gas pricing reforms, and the opening up of NO-GO areas, Shri Puri said, aim to create a sustainable, affordable, and secure energy future for India. The Minister further highlighted amendments to the Oilfields Regulation and Development (ORD) Act and efforts to expand refinery capacities and increase ethanol blending in petrol.
The Minister was addressing the FIPI Oil & Gas Awards 2023 Ceremony, which celebrated excellence, innovation, and leadership across more than 20 award categories, including “Digitally Advanced Company of the Year,” “Sustainably Growing Corporate of the Year,” “Innovator of the Year,” and “Best Startup in the Energy Sector.” The awards also recognized outstanding individuals, such as the “Young Achiever of the Year” in both male and female categories. Shri Suresh Gopi, Minister of State for Petroleum and Natural Gas & Tourism, Shri Pankaj Jain, Secretary, MoPNG and CMDs of various Oil/Gas PSUs were also present at the event.
Talking about India’s progress in the energy sector, Shri Puri stated, is evident in key achievements such as the reduction of fuel prices over a three-year reference period, making India the only country globally to achieve this. LPG cylinder prices in India are among the lowest worldwide, with costs as low as Rs. 6/day for PMUY households and Rs. 14/day for non-PMUY households. He also noted the expansion of refinery capacity from 215 MMTPA in 2014 to 256.8 MMTPA in 2024, with a target of 310 MMTPA by 2028. Furthermore, India is on track to increase its exploration acreage to 1 million square kilometers by 2030, with a 16% increase expected by 2025.
Shri Puri also highlighted the government’s success in increasing ethanol blending in petrol, from 1.53% in 2014 to 16% in 2024, with the goal of reaching 20% next year. This achievement places India as the second-largest economy in biofuel blending, following Brazil. The expansion of City Gas Distribution (CGD) coverage was also underscored, with 100% CGD area coverage expected in 2024, compared to just 5.5% in 2014.
The Minister noted that India’s energy landscape is rapidly evolving, with a surge in deeptech start-ups spurred by government initiatives and investor confidence. Indian entrepreneurs have filed more than 1,400 patents in deeptech in the past five years, and the country’s start-up ecosystem now ranks as the third-largest globally, with over 1 lakh start-ups and nearly 120 unicorns.
Speaking at the event, Shri Puri also congratulated all participants for making the second edition of India Energy Week (IEW) 2024 a resounding success. Speaking at the event, he announced that the next edition of India Energy Week (IEW) 2024-25 will be held at Yashobhoomi, Dwarka, New Delhi, from 11th to 14th February 2025. Shri Puri highlighted that IEW has rapidly become a significant global energy platform, attracting millions of dollars in business and establishing itself as the new meeting point for energy professionals worldwide.
In just two years, India Energy Week has cemented its place on the global energy calendar, owing to India's rapid economic growth, expanding consumer base, and favorable investment climate.Shri Puri pointed out that India’s energy sector is increasingly recognized for its innovation and potential.
The Minister shared key highlights of the upcoming IEW 2025, noting that it will feature over 700 exhibitors, 105 conferences, and attract more than 70,000 delegates. In comparison, the 2024 edition saw participation from over 600 exhibitors and 45 strategic and 46 technical conferences. IEW 2025 will also expand to host 10+ country pavilions, further showcasing the global significance of India’s energy ecosystem. He called on all participants to treat IEW 2025 as more than just a conference, but as a movement towards creating a greener, smarter, and more resilient energy ecosystem.
The Minister also congratulated the awardees and nominees for their outstanding contributions, which continue to strengthen India’s progress towards energy self-reliance.

पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय
दुई वर्षभित्रै आइईडब्लु वैश्विक ऊर्जा क्यालेण्डरको प्रमुख अंश बन्नपुगेको छ : पेट्रोलियम मन्त्री हरदीप पूरी
आइईडब्लुको अर्को संस्करण यशोभूमि, द्वारकामा 11 देखि फेब्रुअरी 2025 सम्म आयोजित हुनेछ : पेट्रोलियम मन्त्रीको घोषणा
पेट्रोलियम मन्त्रीले एफआइपीआइ तेल एवं ग्यास पुरस्कार 2023 समारोहलाई सम्बोधन गर्दै भारतको ऊर्जा क्षेत्रको विकास अनि सुधारबारे प्रकाश पारे
26 NOV 2024 9:16PM by PIB Gangtok
भारत सरकारले भारतमा हाइड्रोकार्बन उद्योगको ऊर्ध्वप्रवाह, मध्यप्रवाह तथा अनुप्रवाह क्षेत्रमा उल्लेखनीय सुधार ग्रहण गरेको छ। केन्द्रिय पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्री हरदीपसिंह पूरीले एउटा कार्यक्रमलाई सम्बोधन गर्दै बताए। यी सुधारहरूमा काँचो तेल आपूर्तिमा विविधिकरण, ग्यासको मूल्यमा सुधार तथा निषेध क्षेत्रहरू खोल्ने जस्ता कदम सामेल रहेको र यो वहनीय, सुपथ साथै भारतको सुरक्षित ऊर्जा भविष्य सुनिश्चित गर्न लक्षित रहेको बताए। यसका साथै तेलक्षेत्र अधिनियम एवं विकास (ओआरडी) ऐनमा संशोधन लगायत रिफाइनरीहरूको क्षमता विस्तार गर्न र पेट्रोलमा ईथेनलको मिश्रण बढाउन प्रयास चलिरहेको पनि मन्त्री पूरीले प्रकाश पारे।
डिजिटल रूपमा उन्नत वर्षको कम्पनी, वर्षमा वहनीय रूपमा विकास हुने करपोरेट, वर्षका सर्जक अनि ऊर्जा क्षेत्रमा श्रेष्ठ स्टार्टअप लगायत 20 भन्दा धेरै श्रेणीमा उत्कृष्टता, नवाचार अनि नेतृत्त्वको उत्सव मनाउने एफआइपीआइ तेल एवं ग्यास पुरस्कार 2023 समारोहलाई सम्बोधन गर्दै मन्त्री पूरीले यस प्रकारको आशय व्यक्त गरे। समारोहमा दुई महिला अनि पुरुष श्रेणीमा वर्षका सफल युवा साधक जस्ता उल्लेखनीय व्यक्तित्त्वलाई पनि सम्मान जनाइयो। कार्यक्रममा केन्द्रिय पेट्रोलियम एवं प्राकृतिक ग्यास तथा पर्यटन राज्य मन्त्री सुरेश गोपी, पेट्रोलियम एवं प्राकृतिक ग्यास सचिव पङ्कज जैन तथा विभिन्न तेल/ ग्यास पीएसयुका सीएमडीहरू पनि उपस्थित थिए।
ऊर्जा क्षेत्रमा भारतको प्रगतिबारे बोल्दै मन्त्री पूरीले विगत तीन वर्षको सन्दर्भ अवधिमा तेलको मूल्य घटाउने काम, जस्ता प्रमुख उपलब्धिका साथ विश्वमा यो हासिल गर्ने भारत एक मात्र देश रहेको उल्लेख गरे। विश्वमा एलपीजी सिलिण्डरको मूल्य सबैभन्दा कम रहेको र पीएमयुवाई परिवारका लागि यो प्रतिदिन ₹6 र गैर पीएमयुवाई परिवारका लागि यो प्रतिदिन ₹14 बराबर रहेको उल्लेख उनले गरे। यसका साथै, वर्ष 2028 सम्म 310 एमएमटीपीएको लक्ष्यका साथ रिफाइनरीहरूको क्षमता 2014 को 215 एमएमटीपीएबाट 2024 सम्म 256.8 एमएमटीपीए पुऱ्याइएको पनि उनले जानकारी दिए। यसका अतिरिक्त, 2025 सम्म 16 प्रतिशत अपेक्षित वृद्धिका साथ 2030 सम्म 1 मिलियन वर्ग किलोमिटर क्षेत्रफलसम्म खोज कार्य बढाउने दिशामा भारत अघि बढिरहेको पनि उनले बताए।
सरकारले आगामी वर्ष 20 प्रतिशतको लक्ष्य हासिल गर्ने उद्देश्यका साथ पेट्रोलमा ईथेनलको मिश्रण वर्ष 2014 को 1.53 प्रतिशतबाट बढाएर सफलतापूर्वक 2024 सम्म 16 प्रतिशत पुऱ्याएको पनि प्रकाश पारे। यो उपलब्धिले भारतलाई जैवइन्धन मिश्रणको सन्दर्भमा ब्राजिलपछि दोस्रो बृहत् अर्थनीतिको स्थान दिलाएको उनले बताए। शहरी ग्यास वितरण (सीजीडी) कभरेजको विस्तार पनि वर्ष 2014 को 5.5 प्रतिशतको तुलनामा 2024 भित्र 100 प्रतिशत सीजीडी क्षेत्रफल हासिल गरिएको कुराले रेखाह्कित गर्ने उनले उल्लेख गरे।
सरकारको पहल अनि निवेशकहरूको आत्मविश्वासका साथ डीपटेक स्टार्टअपहरूको सङ्ख्यामा वृद्धिका कारण भारतको ऊर्जा परिक्षेत्रले तेज गतिमा विकास गरिरहेको पनि मन्त्री पूरीले बताए। विगत पाँच वर्षमा भारतका उद्यमीहरूले डीपटेकमा 14 सयभन्दा धेरै पेटेन्टको आवेदन दर्ता गरेको र 1 लाखभन्दा धेरै स्टार्टअप अनि 120 युनिकर्नका साथ स्टार्टअप परितन्त्रको सन्दर्भमा भारत विश्वको तेस्रो स्थानमा रहेको उनले बताए।
भारत ऊर्जा सप्ताह (आइईडब्लु) 2024 को दोस्रो संस्करणलाई सफल बनाएकोमा पनि मन्त्री पूरीले सबै प्रतिभागीलाई बधाई दिए। भारत ऊर्जा सप्ताह 2024-25 को अर्को संस्करण यशोभूमि, द्वारका, नयाँ दिल्लीमा 11 देखि 14 फेब्रुअरी, 2025 सम्म आयोजित गरिने पनि उनले जानकारी दिए। कारोबारमा अरबौं डलर आकर्षित गर्नका साथै विश्वव्यापी ऊर्जा विशेषज्ञहरूका लागि भेला हुने नयाँ मञ्चका रूपमा आइईडब्लु तेज गतिले वैश्विक ऊर्जा मञ्च बनिरहेको पनि मन्त्री पूरीले प्रकाश पारे।
दुई वर्षभित्रै भारतको ऊर्जा सप्ताहले , भारतको द्रूत आर्थिक विकास, बढ्दो उपभोक्ता आधआर तथा अनुकूल निवेश परिवेशका कारण वैश्विक ऊर्जा क्यालेण्डरमा आफ्नो स्थान स्थापित गरेको उनले बताए। भारतको ऊर्जा क्षेत्र नवाचार अनि सम्भावनाका लागि बढ्दो रूपमा मान्य बनिरहेको पनि मन्त्री पूरीले उल्लेख गरे।
आगामी आइईडब्लु 2025 मा 700 प्रदर्शक, 105 सम्मेलनका साथ 70,000 भन्दा धेरै प्रतिनिधि आकर्षित गर्ने उल्लेख गर्दै यसका प्रमुख अंशबारे पनि मन्त्री पूरीले प्रकाश पारे। यसको तुलनामा 2024 को संस्करणमा 600 प्रदर्शक अनि 45 सामरिक एवं 46 प्राविधिक सम्मेलन आयोजित भएको बताए। आइईडब्लु 2025 मा 10 भन्दा धेरै देशको मण्डपका साथ विस्तार गरी भारतको ऊर्जा परितन्त्रको वैश्विक महत्त्व प्रदर्शित गरिने उनले जानकारी दिए। आइईडब्लु 2025 लाई सम्मेलनभन्दा बढी हरित, तीक्ष्ण तथा बढी अनुकूलित ऊर्जा परितन्त्र सिर्जना गर्ने दिशामा आन्दोलनको रूपमा स्वीकार गर्न पनि उनले प्रतिभागीहरूलाई आह्वान जनाए।
ऊर्जामा आत्मनिर्भरताको निम्ति भारतको प्रगतिलाई सुदृढ बनाउने दिशामा उल्लेखनीय योगदानको निम्ति पुरस्कृत साथै मनोनितहरूलाई मन्त्री पूरीले बधाई दिए।