রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা সম্বিধান চৎনখিবগী চহি 75শুবগী কুমওন থৌরমদা শরুক য়াখ্রে
ঐখোয়গী সম্বিধান অসি ঐখোয়গী দেমোক্রেতিক রিপব্লিক্কী অচেৎপা য়ুম্ফমনি
একজিক্যুতিব, লেজিসলেচর অমসুং জুদিসিয়রী লোয়ননা প্রজাশিংনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবদগী ঐখোয়গী সম্বিধানগী ৱাখল্লোনশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লি
‘সম্বিধান দিবস’ পালন তৌবা অসিনা ঐখোয়গী য়ুম্ফম ওইরিবা দোক্যুমেন্ত, সম্বিধানগী মরক্তা ঐখোয়গী নহারোলশিংগী মরক্তা এৱেরনেস হেনগৎহনবদা মতেং ওইখি: রাস্ত্রপতি দ্রৌপদি মুর্মু
26 NOV 2024 1:34PM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি শ্রী দ্রৌপদি মর্মুনা ঙসি (নবেম্বর 26, 2024) পার্লিয়ামেন্ত হাউসকী সেন্ত্রেল হোলদা সম্বিধান চৎনহনখিবগী চহি 75 মপুং ফারকপগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি চহি 75গী মমাংদা, ঙসিগী নুমিৎ অসিদা, "সম্বিধান সদন"গী সেন্ত্রেল হোল অসিদা, কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীনা অনৌবা নীংতম্লবা লৈবাক অমগী সম্বিধান শেমগৎপগী অচৌবা থবক অমা পাংথোকখি। নুমিৎ অদুদা, কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীগী খুত্থাংদা, ঐখোয়, ভারতকী প্রজাশিংনা, সম্বিধান অসিবু চৎনহনখি, ‌ইনেক্তখি অমসুং ঐখোয় ইশাদা মসিবু পীখি।
ঐখোয়গী সম্বিধান অসি ঐখোয়গী দেমোক্রেসী রিপব্লিক্কী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম্নি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। ঐখোয়গী সম্বিধান্না ঐখোয়গী অপুনবা অমসুং ইন্দিভিজুএল দিগ্নিতি ফংহল্লি।
নীংতম্বা চহি 75 মপুং ফারকপদা, প্রজা পুম্নমক্না 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসব' পাংথোকখি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। মথং চহিগী জনুৱারী 26তা, ঐখোয়না ঐখোয়গী রিপব্লিক্কী 75শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্কনি। অসিগুম্বা কুহ্মৈশিং অসিনা ঐখোয়দা হৌজিক ফাওবদা চৎলিবা খোঙচৎ অদু য়েংশিন্নবা অমসুং মাংলোমদা চৎকদৌরিবা খোঙচৎ অদুগীদমক হেন্না ফবা থৌরাং তৌনবগী খুদোংচাবা পীরি। অসিগুম্বা কুহ্মৈশিং অসিনা ঐখোয়গী অমত্তা ওইবগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং লৈবাক অসিগী পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবদা ঐখোয় পুম্নমক পুন্না হোৎনমিন্নরি হায়বা উৎলি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি ৱাখল্লোন অমদা, ভারতকী সম্বিধান অসি চহি অহুম চুপ্না মীওই খরনা খন্ন-নৈনবগী মহৈনি। অদুবু, অশেংবা ৱাখল্লোন্দা, মসি ঐখোয়গী অশাংবা নীংতম লানগী মহৈনি। লম্বা লৈত্রবা নেস্নেল মুভমেন্ত অসিগী ৱাখল্লোনশিং অদু সম্বিধানদা য়াওখি। মসিগী ৱাখল্লোনশিং অসি সম্বিধানগী প্রিএমবলদা শন্দোক্না তাক্লি। মখোয়শিং অদুদি অচুম্বা ৱায়েল, নীংতম্বা, থোং মান্নবা অমসুং ফ্রেতর্নিতীনি। হায়রিবা ৱাখল্লোনশিং অসিনা চহি কয়াদগী ভারতপু মশক তাক্লি। সম্বিধানগী ‌প্রিএমবলদা ফোংদোক্লিবা ৱাখল্লোনশিং অসি অমগা অমগা মপুং ফাহনরি। পুন্না, মখোয়না প্রজা খুদিংমক্না চাউখৎনবা, খুন্নাইদা মতেং পাংনবা, অমসুং মরূপ-মপাংশিংবু মতেং পাংনবা খুদোংচাবা অমা ফংবা অকোয়রোন অমা শেম্মি।
ঐখোয়গী সম্বিধানগী ৱাখল্লোনশিং অসি একজিক্যুতিব, লেজিসলেচর অমসুং জুদিসিয়রী অমসুং প্রজা পুম্নমক্কী থৌদাং লৌবদগী মপাঙ্গল কনখৎলি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। প্রজা খুদিংমক্কী ফন্দামেন্তেল দ্যুতীশিং অসি ঐখোয়গী সম্বিধানদা ময়েক শেংনা পল্লি। ভারতকী অপুনবা অমসুং অপুনবা ঙাক শেন্নবা, খুন্নাইদা অপুনবা পুরকপা, নুপীশিংগী ইকাই খুম্নবা ফংহনবা, অকোয়বগী ফিভম ঙাক শেন্নবা, সাইন্তিফিক ওইবা ৱাখল্লোন অমা শেমগৎপা, পব্লিক প্রোপর্তী ঙাক শেন্নবা অমসুং লৈবাক অসিবু অৱাংবা থাক্তা পুখৎপা অসি প্রজাশিংগী মরুওইবা থৌদাংশিংগী মনুংদা য়াওরি।
সম্বিধানগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না, মীয়ামগী পুন্সি মহিং হেন্না ফগৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়বসি একজিক্যুতিব, লেজিসলেচর অমসুং জুদিসিয়ারীগী থৌদাংনি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি পার্লিয়ামেন্তনা চৎনহল্লবা আইন কয়াদা মীয়ামগী অপাম্বা ফোঙদোক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি খরা অসিদা, সরকারনা খুন্নাইগী সেক্সন খুদিংমক্কী, মরুওইনা শোত্থরবা সেক্সনশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলে। অসিগুম্বা ৱারেপশিং অসিনা মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহল্লে অমসুং মখোয়দা চাউখৎপগী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। সুপ্রিম কোর্তকী হোৎনবশিংগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী জুদিসিয়রীনা ঐখোয়গী জুদিসিয়রী সিস্তেমবু হেন্না ইফেক্তিব ওইহন্নবা হোৎনরি হায়বা খঙবদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
ঐখোয়গী সম্বিধান অসি অহিংবা অমসুং প্রোগ্রেসিব দোক্যুমেন্ত অমনি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। মতমগী অহোংবা লাক্লিবা অসিগী মতুং ইন্না ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন শেম্বা মীওইশিংনা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং লৌশিনবগী পথাপ অমা শেমখি। ঐখোয়না সম্বিধানগী খুত্থাংদা সোসিএল জস্তিস অমসুং ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তকা মরী লৈনবা অচৌবা পান্দম কয়া অমা ফংলে। অনৌবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা ঐখোয়না ভারতকীদমক লৈবাকশিংগী মরক্তা অনৌবা মশক অমা শেমগৎলি। ঐখোয়গী সম্বিধান শেম্লিবশিংনা ভারতনা মালেমগী শান্তি অমসুং ঙাকশেলগী থৌদাং লৌনবা দিরেক্তিব অমা পীখি। ঙসিদি, মকোক থোংবা ইকোনোমী অমা ওইবতা নত্তনা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা "বিশ্ব-বন্ধু"গী থৌদাং অসি য়াম্না ফজনা লৌরি।
চাউরাক্না চহি চাগী ক্বাতর অহুমগী কন্সতিত্যুস্নল জর্নলদা লৈবাক অসিনা মসিগী কেপাসিতীশিং অদু উৎপদা অমসুং মসিগী কনভেন্সনশিং অসি চাউখৎপদা য়াম্না চাউনা মায় পাকখ্রে হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। ঐখোয়না তম্লক্লিবা মহৈশিং অসি তুংগী চারোন-শুরোনশিংদা য়ৌহনগদবনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি 2015দগী চহি খুদিংগী পাংথোক্লিবা 'সম্বিধান দিবস' অসিনা ঐখোয়গী য়ুম্ফম ওইবা দোক্যুমেন্ত, সম্বিধানগী মতাংদা ঐখোয়গী নহাশিংগী মরক্তা এৱেরনেস হেনগৎহনবদা মতেং পাংলি। মহাক্না লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু মখোয়গী লমচৎ-শাজৎতা সম্বিধানগী ৱাখল্লোনশিং থম্বা, ফন্দামেন্তেল দ্যুতীশিং ঙাক্না চৎপা অমসুং 2047 ফাওবদা 'ভিক্সিৎ ভারত' অমা শেমগৎনবা লৈবাক্কী পান্দমগী মায়কৈদা অচেৎপা মীৎয়েং থমদুনা মাংলোমদা চংশিন্নবা তকশিনখি।
রাস্ত্রপতিনা হিংলিশতা থমখিবা ৱারোল য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু
রাস্ত্রপতিনা হিন্দীদা থমখিবা ৱারোল য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA GRACES COMMEMORATION OF 75 YEARS OF ADOPTION OF THE CONSTITUTION
OUR CONSTITUTION IS THE STRONG FOUNDATION STONE OF OUR DEMOCRATIC REPUBLIC
OUR CONSTITUTIONAL IDEALS GET STRENGTH FROM THE ACTIVE PARTICIPATION OF THE EXECUTIVE, LEGISLATURE AND JUDICIARY AS WELL AS ALL THE CITIZENS
CELEBRATIONS OF ‘SAMVIDHAN DIVAS’ HAVE HELPED IN INCREASING AWARENESS AMONG OUR YOUTH ABOUT OUR FOUNDING DOCUMENT, THE CONSTITUTION: PRESIDENT DROUPADI MURMU
26 NOV 2024 1:34PM by PIB Delhi
The President of India, Smt. Droupadi Murmu graced the commemoration of 75 years of adoption of the Constitution in the Central Hall of Parliament House today (November 26, 2024).
Speaking on the occasion, the President said that 75 years ago, on this very day, in this very Central Hall of the ‘Samvidhan Sadan’, the Constituent Assembly accomplished the huge task of framing the Constitution for a newly independent country. On that day, through the Constituent Assembly, we, the people of India, adopted, enacted and gave to ourselves this Constitution.
The President said that our Constitution is the strong foundation stone of our democratic republic. Our Constitution ensures our collective and individual dignity.
The President said that on completing the 75 years of Independence, all the citizens celebrated 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. On 26th January, next year, we will celebrate the 75th anniversary of our Republic. Such celebrations provide us with opportunities to take stock of the journey so far and plan better for the journey ahead. Such celebrations strengthen our unity and show that we are all together in our efforts to achieve the national goals.
The President said that in one sense, the Constitution of India was the outcome of nearly three years of deliberations by some of the greatest minds. But, in the true sense, it was the outcome of our long freedom struggle. The ideals of that incomparable national movement came to be enshrined in the Constitution. Those ideals have been captured succinctly in the Preamble of the Constitution. They are justice, liberty, equality and fraternity. These ideals have defined India since the ages. The ideals highlighted in the Preamble of the Constitution complement each other. Together, they create an environment in which every single citizen finds an opportunity to flourish, contribute to society, and help fellow citizens.
The President said that our Constitutional ideals get strength from the active participation of the Executive, Legislature and Judiciary as well as all the citizens. The Fundamental Duties of every citizen have been clearly mentioned in our Constitution. Protecting the unity and integrity of India, promoting harmony in the society, ensuring the dignity of women, protecting the environment, developing a scientific temper, safeguarding public property and taking the nation to higher levels of achievement are included among the Fundamental Duties of the citizens.
The President said that in accordance with the spirit of the Constitution, it is the responsibility of the Executive, Legislature, and Judiciary to work together to make the lives of common people better. She noted that the aspirations of the people have found expression in the many legislations enacted by the Parliament. She said that during the last few years, the Government has taken many steps for the development of all sections of the society, especially the weaker sections. Such decisions have improved the lives of the people and are providing them new opportunities for development. She was happy to note that with the efforts of the Supreme Court, the judiciary of the country is making efforts to make our judicial system more effective.
The President said that our Constitution is a living and progressive document. Our farsighted Constitution-makers had provided for a system of adopting new ideas, according to the needs of the changing times. We have achieved many ambitious goals related to social justice and inclusive development through the Constitution. With a new approach, we are earning for India a new identity in the comity of nations. Our Constitution-makers had given a Directive for India to play an important role in promotion of international peace and security. Today, besides being a leading economy, our country is playing this role very well as the ‘Vishwa-Bandhu’.
The President said that in the Constitutional journey of nearly three-quarters of a century, the nation has succeeded to a remarkable extent in showing those capacities and developing those conventions. She emphasised that the lessons we have learnt should be passed on to the next generations. She noted that the celebrations of ‘Samvidhan Divas’ every year since 2015 have helped in increasing awareness among our youth about our founding document, the Constitution. She urged all the fellow citizens to inculcate the Constitutional ideals in their conduct; follow the Fundamental Duties and move forward with dedication towards the national goal of building a ‘Viksit Bharat’ by the year 2047.
Please click here to see the President's Speech in English
Please click here to see the President's Speech in Hindi