Office of Principal Scientific Advisor to GoI
Principal Scientific Adviser to GoI Chairs the 2nd All S&T Clusters’ Meet Held in Bhubaneswar
26 NOV 2024 6:43PM by PIB Delhi
The Principal Scientific Adviser (PSA) to the Government of India, Prof Ajay K Sood, chaired the 2nd All S&T (Science & Technology) Clusters’ Meet held on 25–26 November 2024 in Bhubaneswar. Hosted by the Bhubaneswar City Knowledge and Innovation Cluster Foundation (BCKIC), the meeting coincided with the 25th Anniversary of the Office of the PSA (OPSA) on 25 November 2024.
(2nd All S&T Clusters’ Meet underway)
The S&T Cluster Initiative, launched by the OPSA in 2020, has established eight vibrant clusters across the country— Andhra Pradesh Medtech Zone (AMTZ) - Vizag, Bengaluru Science and Technology (BeST), Bhubaneswar City Knowledge and Innovation Cluster Foundation (BCKIC), Delhi Research Implementation and Innovation (DRIIV), Jodhpur City Knowledge and Innovation Cluster (JCKIC), Panjab University – IIT Ropar Regional Accelerator for Holistic Innovations (PI-RAHI), Pune Knowledge Cluster Foundation (PKCF), and Research and Innovation Circle of Hyderabad (RICH). These clusters bring together academia, industry, local government, and startups to collaboratively address regional challenges through innovative S&T interventions. During the meeting, all eight clusters presented their accomplishments and ongoing initiatives, showcasing the tangible benefits of collaborative efforts.
In his keynote address, Prof. Sood emphasised the importance of promoting interdisciplinarity, breaking silos, and fostering a mindset shift towards collective problem-solving. He reiterated that the cluster model should focus on delivering outcomes that could not be achieved by traditional or siloed approaches and emphasized the value of inter-cluster collaborations to scale impactful projects and replicate successes across regions.
Scientific Secretary, Dr. Parvinder Maini, OPSA, highlighted the critical importance of translational research in addressing contemporary challenges amid the steady growth of India’s STI ecosystem. She emphasised the value of the cluster concept in fostering collaboration among stakeholders to ensure innovations benefit end-users. Dr. Maini also reiterated the importance of industry linkages in Phase 2.0 of the cluster initiative, enabling the upscale and utilisation of technologies for societal advancement.
Six thematic compendiums on (i) Healthcare, (ii) Energy and Environment, (iii) Agritech and Nutrition, (iv) STEM Education, (v) Livelihood through S&T Interventions, and (vi) North East India Impact and Industry 4.0, were released by Prof. Sood during the meeting. Prof. Sood also inaugurated the cluster dashboard that will track and highlight the progress of cluster activities.
(Release of Compendiums)
The meeting also featured an interactive session with industry associations, corporate social responsibility (CSR) representatives, and local authorities. Discussions focused on the potential of clusters to complement industry efforts, the role of clusters in translating scientific research into actionable solutions, and avenues for collaboration to drive economic and societal benefits.
Prof. Sood encouraged the clusters to actively pursue inter-cluster collaborations, highlighting their importance and value in amplifying impact. Emphasis was placed on scaling successful outcomes from one cluster and fostering their adoption across other clusters, thereby ensuring broader implementation and enhancing collective effectiveness before a nationwide rollout.
On the sidelines of the event, Prof. Sood also inaugurated the Atal Tinkering Labs’ Student Innovation Fair organized by BCKIC under its "Catch Them Young" program. The fair provided a platform for school students and startups to present innovative ideas and products, and interact with Prof. Sood.
(Inauguration of Atal Tinkering Labs Student Innovation Fair)
The meeting served as a testament to the transformative potential of collaborative S&T efforts, reinforcing the commitment to driving regional and national development through science and technology.
(Group photo of the participants of 2nd All S&T Clusters’ Meet)

ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ସମସ୍ତ ଏସଆଣ୍ଡଟି କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଲେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରାମର୍ଶଦାତା
26 NOV 2024 6:43PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରାମର୍ଶଦାତା (ପିଏସ୍ଏ) ପ୍ରଫେସର ଅଜୟ କେ ସୁଦଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ନଭେମ୍ବର ୨୫-୨୬ ରେ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ସମସ୍ତ ସର୍ବଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା (ଏସ ଆଣ୍ଡ ଟି) କ୍ଲଷ୍ଟରର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି। ୨୫ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ପିଏସଏ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ଓପିଏସ୍ଏ)ର ୨୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ଭୁବନେଶ୍ବର ସିଟି ନଲେଜ୍ ଆଣ୍ଡ ଇନୋଭେସନ୍ କ୍ଲଷ୍ଟର ଫାଉଣ୍ଡେସନ (ବିସିକେଆଇସି) ପକ୍ଷରୁ ଏହି ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
୨୦୨୦ରେ ଓପିଏସଏ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏସ୍ ଆଣ୍ଡଟି କ୍ଲଷ୍ଟର ଇନିସିଏଟିଭ୍ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆଠଟି ସକ୍ରିୟ କ୍ଲଷ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି- ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ମେଡଟେକ ଜୋନ୍ (ଏଏମଟିଜେଡ୍) - ଭାଇଜାଗ୍, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା (ବିଇଏସଟି), ଭୁବନେଶ୍ୱର ସିଟି ନଲେଜ୍ ଆଣ୍ଡ ଇନୋଭେସନ୍ କ୍ଲଷ୍ଟର୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ (ବିସିକେଆଇସି), ଦିଲ୍ଲୀ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇମ୍ପ୍ଲିମେଣ୍ଟେସନ୍ ଆଣ୍ଡ ଇନୋଭେସନ୍ (ଡିଆରଆଇଆଇଭି), ଯୋଧପୁର ସିଟି ନଲେଜ୍ ଆଣ୍ଡ ଇନୋଭେସନ୍ କ୍ଲଷ୍ଟର (ଜେସିକେଆଇସି), ପଞ୍ଜାବ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ - ଆଇଆଇଟି ରୋପର ଆଞ୍ଚଳିକ ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ଆକ୍ସେଲେରେଟର (ପିଆଇ-ରାହି), ପୁଣେ ନଲେଜ କ୍ଲଷ୍ଟର ଫାଉଣ୍ଡେସନ (ପିକେସିଏଫ) ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦ୍ର ରିସର୍ଚ୍ଚ ଆଣ୍ଡ ଇନୋଭେସନ ସର୍କଲ (ରିଚ)। ଅଭିନବ ଏସ୍ ଆଣ୍ଡ ଟି ହସ୍ତକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆହ୍ୱାନର ମିଳିତ ଭାବେ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ଶିକ୍ଷା, ଶିଳ୍ପ ଜଗତ, ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାର ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡ଼ିକୁ ଏକାଠି କରନ୍ତି । ବୈଠକରେ ସମସ୍ତ ୮ଟି କ୍ଲଷ୍ଟର ସେମାନଙ୍କର ସଫଳତା ଓ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାରି ରହିଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ସହଯୋଗୀ ପ୍ରୟାସର ସୁଫଳକୁ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଫେସର ସୁଦ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟରେ ଆନ୍ତଃବିଷୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ବାଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ସାମୂହିକ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ଦିଗରେ ମାନସିକତା ପରିବର୍ତ୍ତନ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ପାରମ୍ପରିକ କିମ୍ବା ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ପଦ୍ଧତି ଦ୍ୱାରା ହାସଲ ହୋଇପାରୁନଥିବା ପରିଣାମ ଉପରେ କ୍ଲଷ୍ଟର ମଡେଲ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ। ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ତଥା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳତାର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବା ପାଇଁ ଆନ୍ତଃ-କ୍ଲଷ୍ଟର ସହଯୋଗର ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଓପିଏସଏର ବୈଜ୍ଞାନିକ ସଚିବ ଡ. ପରବିନ୍ଦର ମାଇନି ଭାରତର ଏସଟିଆଇ ଇକୋସିଷ୍ଟମର କ୍ରମାଗତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସମସାମୟିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଟ୍ରାନ୍ସଲେସନଲ ଗବେଷଣାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ କ୍ଲଷ୍ଟର ଧାରଣାର ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ଭାବନଗୁଡିକ ଶେଷ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । କ୍ଲଷ୍ଟର ପଦକ୍ଷେପର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଶିଳ୍ପ ସଂଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଡ. ମାଇନି ଦୋହରାଇଥିଲେ, ଯାହା ସାମାଜିକ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟାପକତା ଏବଂ ଉପଯୋଗକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା ।
ବୈଠକରେ ପ୍ରଫେସର ସୁଦ (୧) ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, (୨) ଶକ୍ତି ଓ ପରିବେଶ, (୩) କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ପୋଷଣ, (୪) ଷ୍ଟେମ୍ ଶିକ୍ଷା, (୫) ଏସ୍ ଆଣ୍ଡଟି ହସ୍ତକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଜୀବିକା ଏବଂ (୬) ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତ ପ୍ରଭାବ ଓ ଶିଳ୍ପ ୪.୦ ଉପରେ ଛଅଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ ସଂକଳନ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଫେସର ସୁଦ କ୍ଲଷ୍ଟର ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଯାହା କ୍ଲଷ୍ଟର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବ ଏବଂ ଉଜାଗର କରିବ ।
ବୈଠକରେ ଶିଳ୍ପ ସଂଘ, କର୍ପୋରେଟ୍ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ବବୋଧ (ସିଏସ୍ଆର୍) ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଶିଳ୍ପ ପ୍ରୟାସର ପରିପୂରକ ହେବା ପାଇଁ କ୍ଲଷ୍ଟରର ସମ୍ଭାବନା, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସମାଧାନରେ ପରିଣତ କରିବାରେ କ୍ଲଷ୍ଟରର ଭୂମିକା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଓ ସାମାଜିକ ଲାଭ ପାଇଁ ସହଯୋଗର ମାର୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ।
ପ୍ରଫେସର ସୁଦ କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଆନ୍ତଃ-କ୍ଲଷ୍ଟର ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ବଢ଼ାଇବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଗୋଟିଏ କ୍ଲଷ୍ଟରରୁ ସଫଳ ଫଳାଫଳ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟ କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକରେ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ସାମୂହିକ ଫଳପ୍ରଦତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଫେସର ସୁଦ ବିସିକେଆଇସି ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ ‘କ୍ୟାଚ୍ ଦେମ୍ ୟଙ୍ଗ୍’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଆୟୋଜିତ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ର ଛାତ୍ର ଉଦ୍ଭାବନ ମେଳାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ମେଳା ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପମାନଙ୍କୁ ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଫେସର ସୁଦଙ୍କ ସହ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା ।
ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ସହଯୋଗୀ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ପ୍ରୟାସର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ସମ୍ଭାବନାର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଏହି ବୈଠକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା ।