প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.গী গ্লোবেল কোওপরেতিব কনফরেন্স হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
25 NOV 2024 6:33PM by PIB Imphal
ঐহাক্কী ইনাও, ভুতানগী প্রধান মন্ত্রী, ফিজিগী উপ-প্রধান মন্ত্রী, ভারতকী কোওপরেসন মন্ত্রী অমিত শাহ, ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেতিব এলাইন্সকী প্রসিদেন্ত, য়ুনাইতেদ নেসন্সকী মীহুৎ পুম্নমক, মালেমগী মফম পুম্নমক্তগী মফম অসিদা লাক্লিবা কোওপরেতিব ৱার্ল্দগা মরী লৈনবা মরুপ পুম্নমক, নুপীশিং অমসুং নুপাশিং।
ঙসি, ঐহাক্না পুম্নমকপু তরাম্না ওকপদা, ঐহাক খক্তনা অদোমবু তরাম্না ওকপা নত্তে, ঐহাক খক্তনা মসি তৌবা ঙমদে। ভারতকী লৌমী করোর কয়া, ভারতকী শা-শন য়োকপা করোর কয়া, ভারতকী ঙামীশিং, ভারতকী কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসন লাখ 8 হেনবা, ভারতকী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা মরী লৈনবা নুপী করোর 10 অমসুং কোওপরেতিবশিংবু তেক্নোলোজীগা শম্নহল্লিবা ভারতকী নহারোলশিংগী মায়কৈদগী ঐহাক্না অদোমবু ভারত্তা তরাম্না ওকচরি।
ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেতিব এলাইন্সকী গ্লোবেল কনফরেন্স ভারত্তা অহানবা ওইনা পাংথোক্লি। ঐখোয়না হৌজিক ভারত্তা কোওপরেতিব মুভমেন্ত পাকথোক চাউথোকহল্লি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি কনফরেন্স অসিগী খুত্থাংদা, ঐখোয়না ভারতকী তুংলমচৎকী কোওপরেতিব খোঙচৎকীদমক মথৌ তাবা ইনসাইৎশিং ফংলগনি। অদুগা মতম অমত্তদা, ভারতকী এক্সপরিয়েন্সশিংনা মালেমগী কোওপরেতিব মুভমেন্ততা 21শুবা চহিচাগীদমক অনৌবা খুৎলাইশিং অমসুং অনৌবা থৌনাশিং ফংহল্লগনি। ঐহাক্না 2025বু ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ কোওপরেতিবস হায়না লাউথোকখিবগীদমক য়ুনাইতেদ নেসন্সপুসু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
মালেমগী ওইনা কোওপরেতিবশিং অসি মোদেল অমনি, অদুবু ভারতকী ওইনা কোওপরেতিবশিং অসি কলচরগী য়ুম্ফমনি, পুন্সি মহিং অমনি। ঐখোয়গী বেদশিংনা হায়রি - সম গচধৱাম সম ভদ্ধৱম, হায়বদি ঐখোয় পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা চৎমিন্নগদবনি, চপ মান্নবা লোল ঙাংগদবনি। ঐখোয়গী উপনিশদশিংনা হায়রি - সরভে সন্তু সুখিনাহ, হায়বদি মীপুম খুদিংমক নুংঙাই ওইসনু। পুন্না হিংমিন্নবা অসি ঐখোয়গী লাইনিং লাইশোলদা মতম পুম্নমক্তা য়াওরি। সঙ্ঘ অমসুং সাহ, হায়রিবা অসি ভারতকী পুন্সিগী মরুওইবা মচাকশিংনি। মসি ঐখোয়গী ইমুং-মনুংগী পথাপ অসিগীসু য়ুম্ফম্নি। অমসুং মসি কোওপরেতিবশিংগীসু য়ুম্ফম্নি। ভারতকী সিভিলাইজেসন অসি অসিগুম্বা কোওপরেসনগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা চাউখৎলক্লি।
মরুপশিং,
কোওপরেতিবশিংনা ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিংবুসু পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল হেনগৎহনবদা মতেং পাংবতা নত্তনা নীংতম লান্মীশিংদা অপুনবা প্লেৎফোর্ম অমা পীখি। মহাত্মা গান্ধীগী গ্রাম স্বরাজনা খুন্নাইগী শরুক য়াবদা অনৌবা ইনর্জী পীখি। মহাক্না খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজগুম্বা লমশিংদা কোওপরেতিবশিংগী খুত্থাংদা অনৌবা খোঙজং অমা হৌদোকখি। অমসুং ঙসিদি ঐখোয়গী কোওপরেতিবশিংনা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজনা অচৌবা ব্রান্দশিংদগীসু মাংজিল থারি। নীংতম্বগী মতম অসিদা সরদার পতেলনসু লৌমীশিংবু পুনশিনখি, মিল্ক কোওপরেতিবকী খুত্থাংদা নীংতম্বগী খোঙজং অসিদা অনৌবা মায়কৈ অমা পীখি। নীংতম ইহৌ মতমদগী লিংখৎলবা অমুল অসি ঙসিদি মালেমগী মকোক থোংবা ফুদ ব্রান্দশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। ভারতকী কোওপরেতিবশিংনা আইদিয়াদগী খোঙজং অমদা, খোঙজংদগী রিভোলুসন অমদা অমসুং রিভোলুসনদগী এম্পাৱরমেন্ত অমদা চৎখ্রে হায়না ঐখোয়না হায়বা য়াই।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত্তা ঐখোয়না সরকারগী শক্তি অমসুং কোওপরেসন পুনশিন্নদুনা ভারত চাউখৎনবা হোৎনরি। ঐখোয়না কোওপরেসনগী খুত্থাংদা চাউখৎপগী মন্ত্র অসি ঙাক্না চৎলি। ঙসিদি ভারত্তা কোওপরেতিব সোসাইতী লাখ 8রোম লৈরে। মসিনা তাকপদি মালেমগী কোওপরেতিব সোসাইতী মরিগী মনুংদা অমা ঙসি ভারত্তা লৈরে। অমসুং মশিং খক্তা নত্তনা, মখোয়গী স্কোপ অসিসু মখল-মখা অমসুং পাক-শন্না লৈ। কোওপরেতিবশিংনা রুরেল ইন্দিয়াগী চাদা 98 রোম কোনশিল্লি। মীওই করোর 30রোম... হায়বদি মালেমগী মীওই মঙাগী মনুংদা অমা অমসুং ভারতকী মীওই মঙাগী মনুংদা অমা কোওপরেতিব সেক্তরগা মরী লৈনৈ। মসি চিনি, ফর্তিলাইজর, ফিসরিজ, মিল্ক প্রদক্সন ওইরো... কোওপরেতিবশিংনা অসিগুম্বা সেক্তর কয়াদা য়াম্না চাউবা থৌদাং অমা লৌরি।
হৌখিবা দিকেদ খরদা, অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কিং অমসুং হাউজিং কোওপরেতিবশিংসু ভারত্তা পাকথোক চাউথোকখ্রে। ঙসিদি ভারত্তা চাউরাক্না হাউজিং কোওপরেতিব সোসাইতী লাখ অনি লৈরে। হৌখিবা চহি খরা অসিদা, ঐখোয়না কোওপরেতিব বেঙ্কিং সেক্তরসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে অমসুং মসিদা রিফোর্মশিং পুরক্লি। ঙসিদি, লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা কোওপরেতিব বেঙ্কশিংদা লুপা করোর লাখ 12.. লুপা ত্রিলিয়ন 12গী শেনফম থাদরি। ঐখোয়গী সরকারনা কোওপরেতিব বেঙ্কশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মখোয়দা থাজবা হেনগৎহন্নবা রিফোর্ম কয়া অমা পায়খৎলে। মমাংদা, হায়রিবা বেঙ্কশিং অসি রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া-RBIগী মখাদা লৈরমদে, ঐখোয়না মখোয়বু RBIগী মখাদা পুরকখি। ঐখোয়না বেঙ্কশিং অসিদা দিপোজিৎশিংদা ইন্সুরেন্স কোভরসু দিপোজিস্তর অমদা লুপা লাখ 5দা হেনগৎহনখ্রে। কোওপরেতিব বেঙ্কশিংদা দিজিতেল বেঙ্কিংসু পাকথোক চাউথোকহনখি। হোৎনরিবশিং অসিনা মরম ওইদুনা, ভারতকী কোওপরেতিব বেঙ্কশিং অসি হান্নদগী হেন্না কম্পিতিতিব অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইরে।
মরুপশিং,
ভারতনা কোওপরেতিবশিংগী অচৌবা থৌদাং অমা মাগী তুংলমচৎকী গ্রোথতা উরি। মরম অদুনা, হৌখিবা চহিশিংদা, কোওপরেতিবশিংগা মরী লৈনবা ইকোসিস্তেম পুম্নমক শেমদোক্নবা ঐখোয়না হোৎনখি। ভারতনা রিফোর্ম কয়া অমা তৌখি। কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অসি মল্তি-পর্পস ওইহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। পান্দম অসিগা লোয়ননা ভারত সরকারনা তোঙানবা কোওপরেতিব মন্ত্রালয় অমা শেমখি... কোওপরেতিব সোসাইতীশিংবু মল্তি-পর্পস ওইহন্নবা অনৌবা মোদেল বাই-লোগশিং শেমখি। ঐখোয়না কোওপরেতিব সোসাইতীশিংবু IT ইনেবল ইকো-সিস্তেমগা শম্নহল্লি। মখোয়শিং অসি দিস্ত্রিক্ত অমসুং স্তেতকী থাক্তা কোওপরেতিব বেঙ্কিং ইন্সতিত্যুসনশিংগা শম্নহল্লে। ঙসিদি হায়রিবা সোসাইতীশিং অসিনা ভারতকী লৌমীশিংদা লোকেল সোলুসনশিং পীরিবা সেন্তরশিং চল্লাইরি। হায়রিবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অসিনা পেত্রোল অমসুং দিজেলগী রিতেল আউৎলেৎশিং চল্লাইরি। খুঙ্গং কয়াদা, হায়রিবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অসিনা ঈশিংগী মেনেজমেন্তসু য়েংশিল্লি। খুঙ্গং কয়াদা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা সোলার পেনেলশিং ইনস্তোল তৌরি। ৱেস্ত তু ইনর্জীগী মন্ত্র অসিগা লোয়ননা ঙসি কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা গোবর্ধন স্কিমদা মতেং পাংলি। মসি খক্তা নত্তে, কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা হৌজিক খুঙ্গংশিংদা কম্মনসর্ভিস সেন্তরশিং ওইনা দিজিতেলসর্ভিসশিংসু ফংহল্লি। ঐখোয়গী খোঙথাং অসি কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অসিবু য়ারিবমখৈ মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং মখোয়গী মেম্বরশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবনি।
মরুপশিং,
সোসাইতী অমত্তা লৈতবা খুঙ্গং লাখ 2দা ঐখোয়না মল্তিপর্পজ কোওপরেতিব সোসাইতীশিং শেমগৎলি। ঐখোয়না কোওপরেতিবশিংবু মেন্যুফেকচরিংদগী সর্ভিস সেক্তরদা পাকথোক চাউথোকহল্লি। ঙসি ভারতনা কোওপরেতিব সেক্তরদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা গ্রেন স্তোরেজ স্কিমদা থবক তৌরি। স্কিম অসি ঐখোয়গী কোওপরেতিবশিংনসু পায়খৎলি। মসিগী মখাদা, ভারত শিনবা থুংনা লৌমীশিংনা মখোয়গী মহৈ-মরোংশিং থম্নবা গুদামশিং শেমগৎলি। অপীকপা লৌমীশিংনা মসিদগী খ্বাইদগী কান্নবা ফংগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঐখোয়গী অপীকপা লৌমীশিংবু FPO ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং অপীকপা লৌমীশিংগী FPOশিংদা সরকারনা দরকার ওইবা শেলগী তেংবাংসু পীরি। অসিগুম্বা FPO 9,000 রোম্না মথৌ তৌবা হৌখ্রে। ঐখোয়গী খোঙথাং অসি ঐখোয়গী ফার্ম কোওপরেতিবশিংগীদমক ফার্মদগী চাকশঙ ফাওবা, ফার্মদগী মার্কেত ফাওবা মপাঙ্গল কনবা সপ্লাই অমসুং ভেল্যু চেন অমা শেমগৎপনি। মসিগীদমক্তা, ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজী শীজিন্নরি। ঐখোয়না কোওপরেতিবশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিং অসি ওপন নেতৱার্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স- ONDCগুম্বা পব্লিক ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা য়োনবগী অনৌবা মেদিয়ম অমা পীরি। মসিগী খুত্থাংদা, ঐখোয়গী কোওপরেতিবশিংনা পোত্থোকশিং অসি খ্বাইদগী হন্থবা মমলদা কঞ্জ্যুমরদা হকথেংননা য়ৌহল্লি। সরকারনা GeM কৌবা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা শেমখ্রে। গবর্নমেন্ত ই-মার্কেৎ প্লেস...নসু কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
নুপীশিংনা শরুক য়াবা অসিনা চহিচা অসিদা মালেমগী চাউখৎপগী অচৌবা ফেক্তর অমা ওইরগনি। লৈবাক অমা নৎত্রগা খুন্নাই অমনা নুপীশিংদা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লিবমখৈ, মসিনা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লগনি। ঙসিদি ভারত্তা নুপীশিংনা লুচিংদুনা চাউখৎপগী মতম ওইরে, ঐখোয়না মসিদা য়াম্না মীৎয়েং চংলি অমসুং কোওপরেতিব সেক্তরদসু নুপীশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ঙসি ভারতকী কোওপরেতিব সেক্তরদা নুপীশিংনা চাদা 60 হেন্না শরুক য়াখ্রে। ঙসিদি নুপীশিংগী কোওপরেতিব কয়ানা সেক্তর অসিগী মপাঙ্গল ওইরি।
মরুপশিং,
কোওপরেতিবশিংগী মেনেজমেন্তদা নুপীশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। মসিগীদমক ঐখোয়না মল্তি স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতী এক্ত শেমদোক্লে। হৌজিক্তি মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতীগী বোর্দতা নুপী দিরেক্তরশিং লৈবা অসি তঙাইফদবা ওইরে। মসি খক্তা নত্তে, খুন্নাইশিং অসি হেন্না ইনক্লুসিব ওইহন্নবা লায়রবা কাংলুপশিংগীদমক রিজর্ভেসনসু থমখ্রে।
মরুপশিং,
ভারত্তা সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী মওংদা য়াম্না চাউবা মুভমেন্ত অমা লৈরে হায়বা অদোম্না তারমগনি। মসি নুপীশিং শরুক য়াদুনা নুপীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা য়াম্না চাউবা খোঙজং অমনি। ঙসি ভারতকী নুপী করোর 10 নৎত্রগা মিলিয়ন 100দি সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মেম্বরশিংনি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা, সরকারনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা লুপা করোর লাখ 9 নৎত্রগা লুপা ত্রিলিয়ন 9গী লোন পীখ্রে। মসিগী খুত্থাংদা, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অসিনা খুঙ্গংশিংদা অচৌবা লন পুথোক্লে। ঙসিদি, মসি মালেমগী লৈবাক কয়াদা নুপীশিংগী শক্তি লৈহন্নবা অচৌবা মোদেল অমা ওইরকপা ঙম্লে।
মরুপশিং,
21শুবা চহিচাদা, ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না লাক্নবা অমসুং গ্লোবেল কোওপরেতিব মুভমেন্তকী মায়কৈ অদু লেপ্নবা মতম ওইরে। কোওপরেতিবশিংগী ফাইনান্সিং অসি লায়বা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইহন্নবা অসিগুম্বা কোলোপরেতিব ফাইনান্সিং মোদেল অমা ঐখোয়না খনবা তাই। অপীকপা অমসুং শেল-থুমগী ফীভম ফত্তবা কোওপরেতিবশিংগী খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক শেল-থুমগী রিসোর্সশিং পুনশিনবা অসি য়াম্না মরু ওই। অসিগুম্বা শেয়র ফাইনান্সিং প্লেৎফোর্মশিং অসি অচৌবা প্রোজেক্তশিং শেল থাদনবা অমসুং কোওপরেতিবশিংদা লোন পীনবগী পাম্বৈ অমা ওইরকপা য়াই। ঐখোয়গী কোওপরেতিবশিংনা সপ্লাই চেনসু পোৎ-চৈ প্রোক্যুর্মেন্ত, পুথোকপা অমসুং য়েন্থোকপদা শরুক য়াদুনা ফগৎহনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, অতোপ্পা হীরম অমা নৈনবগী তঙাইফদবা লৈরে। মালেম শিনবা থুংনা, ঐখোয়না মালেম শিনবা থুংনা কোওপরেতিব শেল থাদবা ঙম্বা অসিগুম্বা অচৌবা শেল থাদবা ইন্সতিত্যুসনশিং শেম্বা ঙমগদ্রা? ICAনা মসিগী থৌদাং অসি য়াম্না ফজনা পাংথোক্লি, অদুবু তুংলমচৎতা মসিগী মথক্তা চৎপা অসি য়াম্না মরু ওই। হৌজিক মালেমদা ওইরিবা ফীভম অসি কোওপরেতিব মুভমেন্তকীদমক অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইরকপা য়াই। ঐখোয়না কোওপরেতিবশিংবু মালেমদা ইন্তিগ্রিতি অমসুং ম্যুচুএল রেস্পেক্তকী ফ্লেগ-বিয়র্র ওইহনগদবনি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না ঐখোয়গী পোলিসীশিংদা ইন্নোভেসন অমসুং স্ত্রেতেজী শেমগদবনি। কোওপরেতিবশিংবু ক্লাইমেৎ রেসিলেন্ত ওইহন্নবা, মখোয় অসি সর্ক্যুলর ইকোনোমীগা শম্নহনগদবনি। কোওপরেতিবশিংদা করম্না স্তার্ত-অপশিংবু পুক্নিং থৌগৎপা য়াবগে হায়বগী মতাংদা খন্ন-নৈনবসু মরু ওই, খন্ন-নৈনবগী মথৌ তাই হায়না খল্লি।
মরুপশিং,
কোওপরেতিবশিংনা মালেমগী কোওপরেসনদা অনৌবা ইনর্জী পীবা ঙম্মি হায়না ভারতনা থাজৈ । কোওপরেতিবশিংনা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংদা মখোয়না মথৌ তারিবা গ্রোথকী মখল অদু ফংহনবদা অখন্ননা মতেং পাংবা ঙমগনি। মরম অদুনা, ঙসিদি ঐখোয়না কোওপরেতিবশিংগী ইন্তর্নেস্নেল কোল্লাবোরেসনগীদমক্তা অনৌবা পাম্বৈশিং অমসুং ইন্নোভেসনশিং পুথোক্কদবনি। অমসুং ঐহাক্না কনফরেন্স অসিনা মসিদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি হায়না খল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত অসি খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমী অমনি। GDPগী অৱাংবা গ্রোথকা লোয়ননা ঐখোয়গী পান্দমদি মসিগী কান্নবশিং অসি খ্বাইদগী লায়রবশিংদা য়ৌহনবনি। মালেম অসিনা চাউখৎপা অসি মীওইবগী মীৎয়েংদগী য়েংবা অসিসু য়াম্না মরু ওই। ভারতকী পান্দমদি লৈবাক অসিদা নৎত্রগা মালেমগী থাক্তা, ঐখোয়গী থবক পুম্নমক্তা হ্যুমেন-সেন্ত্রিক সেন্তিমেন্তশিং লৈগদবনি হায়বসিনি। কোবিদকী অসিগুম্বা অচৌবা অৱাবা অমা মীওইবা খুন্নাই পুম্বদা লাকপদা ঐখোয়না মসি উখি। অদুদগী ঐখোয়না মালেমগী মীশিংগা লোয়ননা লেপখি, রিসোর্স লৈতবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা লেপখি। লৈবাকশিং অসিদগী অয়াম্বদি গ্লোবেল সাউথকীনি, মখোয়গা লোয়ননা ভারতনা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং ভেক্সিনশিং য়েন্থোক্লি। মতুংদা শেন্মিৎলোনগী ৱাখল্লোননা হায়খি মদুদি ফিভম অসিদগী কান্নবা লৌগদবনি। অদুবু মীওইবগী ৱাখল্লোননা হায়খি... নত্তে... লম্বী অসি চুমদে। সর্ভিসকী লম্বী অমা লৈগদবনি। অমসুং ঐখোয়না, ঐখোয়না লন-থুমগী লম্বীগী মহুৎ মীওইবগী লম্বী খনখি।
মরুপশিং,
কোওপরেতিবশিংগী মরুওইবা অসি স্ত্রকচর, কাংলোনশিং অমসুং আইনশিং খক্তগী ওইদে। মখোয়শিং অসিদগী ইন্সতিত্যুসনশিং শেম্বা য়াই, আইনশিং, কাংলোনশিং, স্ত্রকচরশিং শেম্বা য়াই, মখোয়শিং অসি চাউখৎপা অমসুং পাকথোক চাউথোকপা য়াই। অদুবু কোওপরেতিবকী স্পিরিৎ অসি খ্বাইদগী মরু ওই। কোওপরেতিব স্পিরিৎ অসিনা মসিগী খোঙজং অসিগী লাইফ ফোর্সনি। মসি কোওপরেসনগী কলচরদগী লাকপনি। কোওপরেতিবশিংগী মায় পাকপা অসি মখোয়গী মশিংদগী নত্তে অদুবু মখোয়গী মেম্বরশিংগী মোরেল দিবেলপমেন্তদগীনি হায়না মহাত্মা গান্ধীনা হায়রম্মি। মোরেলিতী লৈরকপা মতমদা, অচুম্বা ৱারেপশিং অসি মীওইবা খুন্নাইগী কান্ননবগীদমক লৌগনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ কোওপরেতিবসতা ৱাখল্লোন অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখা তানা থবক তৌগনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না পুম্নমকপু থাগৎচরি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীজরি। নুমিৎ মঙাগী সম্মিৎ অসিদা হীরম কয়া খন্ন-নৈনগনি অমসুং মসিগী মীফম অসিদগী খুন্নাইগী সেক্সন খুদিংমক, মালেমগী লৈবাক খুদিংমকপু মতেং পাংনবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিন্নবা, চাউখৎপা পুরক্নবা শক্তি পীরগনি। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of Global Cooperative Conference
25 NOV 2024 6:33PM by PIB Delhi
Prime Minister of Bhutan and my younger brother, Deputy Prime Minister of Fiji, Bharat's Minister of Cooperation Amit Shah, President of the International Cooperative Alliance, representatives of the United Nations, all associates connected to the Cooperative World gathered here from across the globe, ladies and gentlemen,
As I welcome you all today, I do so not alone, and indeed, I cannot do it alone. On behalf of millions of farmers in Bharat, millions of livestock rearers, Bharat's fishermen, over 8 lakhs cooperative institutions, 10 crore women associated with self-help groups, and the youth of Bharat who are connecting cooperatives with technology, I welcome you to Bharat.
For the first time, the Global Conference of the International Cooperative Alliance is being held in Bharat. At present, we are giving a new dimension to the cooperative movement in Bharat. I am confident that through this conference, we will gain essential insights for Bharat's future cooperative journey, and at the same time, Bharat’s experiences will provide the global cooperative movement with new tools and new spirit for the 21st century. I also extend my heartfelt congratulations to the United Nations for declaring 2025 as the International Year of Cooperatives.
Friends,
Cooperatives are a model for the world, but for Bharat, they are the foundation of our culture and a way of life. Our Vedas say, सं गच्छध्वं सं वदध्वं — that is, let us walk together, let us speak in harmony. Our Upanishads state, सर्वे संतु सुखिन: — may everyone be happy. Even in our prayers, coexistence has been a central theme. ‘Sangh’ (Unity) and ‘Sah’ (Cooperation) are the fundamental elements of Indian life. This is also the basis of our family system. And it is precisely this essence that lies at the core of cooperatives. Indian civilization has flourished with this spirit of cooperation.
Friends,
Our freedom movement was also inspired by cooperatives. They not only contributed to economic empowerment but also provided a collective platform for freedom fighters. Mahatma Gandhi's concept of Gram Swaraj (village self-rule) infused new energy into community participation. He initiated a new movement in areas like khadi and village industries through cooperatives. Today, khadi and village industries, supported by our cooperatives, have surpassed even some of the biggest brands. During the same period, Sardar Patel united farmers and gave a new direction to the freedom movement through milk cooperatives. Born out of the freedom revolution, Amul is today one of the top global food brands. We can say that cooperatives have journeyed from ideas to movements, from movements to revolutions, and from revolutions to empowerment in Bharat.
Friends,
Today, we are combining the power of the government and cooperatives to make Bharat a developed nation. We are following the mantra of ‘Sahkar Se Samriddhi’ (prosperity through cooperation). Bharat today has over 8 lakhs cooperative societies, meaning that one out of every four cooperatives in the world is in Bharat. Not only in numbers but also in scope, these cooperatives are vast and diverse. Around 98% of rural Bharat is covered by cooperatives. Approximately 300 million people—one out of every five in the world and one out of every five Indians—are associated with the cooperative sector. Cooperatives play a significant role in sectors such as sugar, fertilizers, fisheries, and milk production.
Over the decades, Bharat has also seen significant growth in urban cooperative banking and housing cooperatives. Today, there are nearly 200,000 housing cooperative societies in Bharat. In recent years, we have strengthened the cooperative banking sector through reforms. Today, cooperative banks across the country hold deposits worth 12 lakh crore rupees (12 trillion rupees). To further strengthen and build trust in these banks, our government has brought about several reforms. Earlier, these banks were outside the purview of the Reserve Bank of India (RBI), but now they have been brought under the RBI's ambit. We have also increased the insurance coverage on deposits in these banks to 5 lakh rupees per depositor. Digital banking has been expanded in cooperative banks. These efforts have made Bharat’s cooperative banks more competitive and transparent than ever before.
Friends,
Bharat envisions a significant role for cooperatives in its future growth. Therefore, in recent years, we have worked to transform the entire cooperative ecosystem. Bharat has undertaken numerous reforms in this sector. Our goal is to make cooperative societies multipurpose. To achieve this, the Government of Bharat has established a separate Ministry of Cooperation. New model bylaws have been introduced to make these societies multipurpose. We have integrated cooperative societies with an IT-enabled ecosystem and connected them with district and state-level cooperative banking institutions. Today, these societies are running local solution centres for farmers in Bharat. These cooperative societies are operating petrol and diesel retail outlets, managing water systems in many villages, and installing solar panels. Under the Waste to Energy initiative, these cooperative societies are also contributing to the GOBARdhan scheme. Moreover, cooperative societies are now providing digital services in villages as Common Service Centres. Our effort is to strengthen these cooperative societies so that their members can increase their income.
Friends,
We are now forming multipurpose cooperative societies in 200,000 villages that currently lack such organizations. We are expanding cooperatives in both the manufacturing and service sectors. Bharat is working on the world's largest grain storage scheme in the cooperative sector. These cooperatives are executing the plan to build warehouses across the country where farmers can store their crops. This initiative will particularly benefit small farmers.
Friends,
We are organising our small farmers into Farmer Producer Organisations (FPOs). The government is providing necessary financial support to these FPOs of small farmers, and about 9,000 of these FPOs have already started operations. Our aim is to establish a strong supply and value chain for our farm cooperatives, connecting farms to kitchens and markets. To achieve this, we are leveraging modern technology. Through platforms like the Open Network for Digital Commerce (ONDC), we are offering cooperatives a new medium to sell their products. This platform enables cooperatives to deliver products directly to consumers at minimal costs. The digital Government e-Marketplace (GeM) platform created by the government is also proving highly beneficial for cooperative societies.
Friends,
In this century, women's participation will be a major factor in global growth. Societies that provide greater opportunities for women will grow faster. Bharat is currently witnessing an era of Women-Led Development, and we are focusing heavily on this. In the cooperative sector, women play a significant role, constituting more than 60% of the sector. Numerous women-led cooperatives have become a source of strength in this sector.
Friends,
Our effort is to increase women's participation in cooperative management. To this end, we have amended the Multi-State Cooperative Societies Act. It is now mandatory to have women directors on the boards of Multi-State Cooperative Societies. Furthermore, to make societies more inclusive, reservations have been introduced for marginalized sections.
Friends,
You may have also heard about the large movement of self-help groups (SHGs) in Bharat. This is a significant initiative towards Women Empowerment through Women Participation. Today, 10 crore or 100 million women in Bharat are members of self-help groups. Over the past decade, these SHGs have received loans worth 9 lakh crore rupees (9 trillion rupees) at low interest rates from the government. These self-help groups have generated substantial wealth in villages. This can create a model for women empowerment that many countries can emulate.
Friends,
The 21st century is the time to collectively decide the direction of the global cooperative movement. We must think about a collaborative financial model that makes cooperative financing simpler and more transparent. Pooling financial resources is crucial to support smaller and economically weaker cooperatives. Shared financial platforms could fund large projects and provide loans to cooperatives. Our cooperatives can also contribute to improving supply chains through participation in procurement, production, and distribution.
Friends,
There is another topic that requires deliberation: Can we establish large global financial institutions to finance cooperatives worldwide? While the International Cooperative Alliance (ICA) is playing its role effectively, the future demands that we go beyond this. Current global conditions present a significant opportunity for the cooperative movement. We need to make cooperatives the flag-bearers of integrity and mutual respect globally. To achieve this, we must innovate and strategize our policies. Cooperatives should also adopt the principles of the circular economy to become climate-resilient. Additionally, we must explore ways to encourage start-ups within cooperatives. This also needs deliberation.
Friends,
Bharat believes that cooperatives can bring new energy to global cooperation. Particularly for countries in the Global South, where specific growth models are needed, cooperatives can provide critical support. Therefore, we must innovate and create new pathways for international collaboration in cooperatives. I see this conference playing a significant role in achieving that vision.
Friends,
Bharat is one of the fastest-growing economies today. Our goal is not just high GDP growth but ensuring that its benefits reach even the poorest of the poor. It is equally important for the world to view growth through a human-centric perspective. Bharat has always prioritized humanity within the country or globally. It was demonstrated during the COVID-19 crisis when we supported resource-deprived countries, many of which were from the Global South, by sharing medicines and vaccines. While economic logic suggested capitalizing on the situation, however, humanity said that was not the correct way. It guided us to choose the path of service, not profit.
Friends,
The importance of cooperatives lies not just in their structure or legal framework. These elements can build organisations and facilitate growth and expansion, but the true essence of cooperatives is their spirit. This Cooperative Spirit is the lifeblood of the movement, rooted in the culture of cooperation. Mahatma Gandhi believed that the success of cooperatives lies not in their numbers but in the moral development of their members. With morality, decisions will always align with humanity’s best interests. I am confident that we will continue to strengthen this spirit during the International Year of Cooperatives. Once again, I welcome you all and extend my best wishes. Over the next five days, this summit will discuss numerous topics, and I am confident that the outcome will empower and enrich every section of society and every nation, advancing with the cooperative spirit. With this belief, I wish you all the very best.
Thank you.