Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of Global Cooperative Conference
25 NOV 2024 6:33PM by PIB Delhi
Prime Minister of Bhutan and my younger brother, Deputy Prime Minister of Fiji, Bharat's Minister of Cooperation Amit Shah, President of the International Cooperative Alliance, representatives of the United Nations, all associates connected to the Cooperative World gathered here from across the globe, ladies and gentlemen,
As I welcome you all today, I do so not alone, and indeed, I cannot do it alone. On behalf of millions of farmers in Bharat, millions of livestock rearers, Bharat's fishermen, over 8 lakhs cooperative institutions, 10 crore women associated with self-help groups, and the youth of Bharat who are connecting cooperatives with technology, I welcome you to Bharat.
For the first time, the Global Conference of the International Cooperative Alliance is being held in Bharat. At present, we are giving a new dimension to the cooperative movement in Bharat. I am confident that through this conference, we will gain essential insights for Bharat's future cooperative journey, and at the same time, Bharat’s experiences will provide the global cooperative movement with new tools and new spirit for the 21st century. I also extend my heartfelt congratulations to the United Nations for declaring 2025 as the International Year of Cooperatives.
Friends,
Cooperatives are a model for the world, but for Bharat, they are the foundation of our culture and a way of life. Our Vedas say, सं गच्छध्वं सं वदध्वं — that is, let us walk together, let us speak in harmony. Our Upanishads state, सर्वे संतु सुखिन: — may everyone be happy. Even in our prayers, coexistence has been a central theme. ‘Sangh’ (Unity) and ‘Sah’ (Cooperation) are the fundamental elements of Indian life. This is also the basis of our family system. And it is precisely this essence that lies at the core of cooperatives. Indian civilization has flourished with this spirit of cooperation.
Friends,
Our freedom movement was also inspired by cooperatives. They not only contributed to economic empowerment but also provided a collective platform for freedom fighters. Mahatma Gandhi's concept of Gram Swaraj (village self-rule) infused new energy into community participation. He initiated a new movement in areas like khadi and village industries through cooperatives. Today, khadi and village industries, supported by our cooperatives, have surpassed even some of the biggest brands. During the same period, Sardar Patel united farmers and gave a new direction to the freedom movement through milk cooperatives. Born out of the freedom revolution, Amul is today one of the top global food brands. We can say that cooperatives have journeyed from ideas to movements, from movements to revolutions, and from revolutions to empowerment in Bharat.
Friends,
Today, we are combining the power of the government and cooperatives to make Bharat a developed nation. We are following the mantra of ‘Sahkar Se Samriddhi’ (prosperity through cooperation). Bharat today has over 8 lakhs cooperative societies, meaning that one out of every four cooperatives in the world is in Bharat. Not only in numbers but also in scope, these cooperatives are vast and diverse. Around 98% of rural Bharat is covered by cooperatives. Approximately 300 million people—one out of every five in the world and one out of every five Indians—are associated with the cooperative sector. Cooperatives play a significant role in sectors such as sugar, fertilizers, fisheries, and milk production.
Over the decades, Bharat has also seen significant growth in urban cooperative banking and housing cooperatives. Today, there are nearly 200,000 housing cooperative societies in Bharat. In recent years, we have strengthened the cooperative banking sector through reforms. Today, cooperative banks across the country hold deposits worth 12 lakh crore rupees (12 trillion rupees). To further strengthen and build trust in these banks, our government has brought about several reforms. Earlier, these banks were outside the purview of the Reserve Bank of India (RBI), but now they have been brought under the RBI's ambit. We have also increased the insurance coverage on deposits in these banks to 5 lakh rupees per depositor. Digital banking has been expanded in cooperative banks. These efforts have made Bharat’s cooperative banks more competitive and transparent than ever before.
Friends,
Bharat envisions a significant role for cooperatives in its future growth. Therefore, in recent years, we have worked to transform the entire cooperative ecosystem. Bharat has undertaken numerous reforms in this sector. Our goal is to make cooperative societies multipurpose. To achieve this, the Government of Bharat has established a separate Ministry of Cooperation. New model bylaws have been introduced to make these societies multipurpose. We have integrated cooperative societies with an IT-enabled ecosystem and connected them with district and state-level cooperative banking institutions. Today, these societies are running local solution centres for farmers in Bharat. These cooperative societies are operating petrol and diesel retail outlets, managing water systems in many villages, and installing solar panels. Under the Waste to Energy initiative, these cooperative societies are also contributing to the GOBARdhan scheme. Moreover, cooperative societies are now providing digital services in villages as Common Service Centres. Our effort is to strengthen these cooperative societies so that their members can increase their income.
Friends,
We are now forming multipurpose cooperative societies in 200,000 villages that currently lack such organizations. We are expanding cooperatives in both the manufacturing and service sectors. Bharat is working on the world's largest grain storage scheme in the cooperative sector. These cooperatives are executing the plan to build warehouses across the country where farmers can store their crops. This initiative will particularly benefit small farmers.
Friends,
We are organising our small farmers into Farmer Producer Organisations (FPOs). The government is providing necessary financial support to these FPOs of small farmers, and about 9,000 of these FPOs have already started operations. Our aim is to establish a strong supply and value chain for our farm cooperatives, connecting farms to kitchens and markets. To achieve this, we are leveraging modern technology. Through platforms like the Open Network for Digital Commerce (ONDC), we are offering cooperatives a new medium to sell their products. This platform enables cooperatives to deliver products directly to consumers at minimal costs. The digital Government e-Marketplace (GeM) platform created by the government is also proving highly beneficial for cooperative societies.
Friends,
In this century, women's participation will be a major factor in global growth. Societies that provide greater opportunities for women will grow faster. Bharat is currently witnessing an era of Women-Led Development, and we are focusing heavily on this. In the cooperative sector, women play a significant role, constituting more than 60% of the sector. Numerous women-led cooperatives have become a source of strength in this sector.
Friends,
Our effort is to increase women's participation in cooperative management. To this end, we have amended the Multi-State Cooperative Societies Act. It is now mandatory to have women directors on the boards of Multi-State Cooperative Societies. Furthermore, to make societies more inclusive, reservations have been introduced for marginalized sections.
Friends,
You may have also heard about the large movement of self-help groups (SHGs) in Bharat. This is a significant initiative towards Women Empowerment through Women Participation. Today, 10 crore or 100 million women in Bharat are members of self-help groups. Over the past decade, these SHGs have received loans worth 9 lakh crore rupees (9 trillion rupees) at low interest rates from the government. These self-help groups have generated substantial wealth in villages. This can create a model for women empowerment that many countries can emulate.
Friends,
The 21st century is the time to collectively decide the direction of the global cooperative movement. We must think about a collaborative financial model that makes cooperative financing simpler and more transparent. Pooling financial resources is crucial to support smaller and economically weaker cooperatives. Shared financial platforms could fund large projects and provide loans to cooperatives. Our cooperatives can also contribute to improving supply chains through participation in procurement, production, and distribution.
Friends,
There is another topic that requires deliberation: Can we establish large global financial institutions to finance cooperatives worldwide? While the International Cooperative Alliance (ICA) is playing its role effectively, the future demands that we go beyond this. Current global conditions present a significant opportunity for the cooperative movement. We need to make cooperatives the flag-bearers of integrity and mutual respect globally. To achieve this, we must innovate and strategize our policies. Cooperatives should also adopt the principles of the circular economy to become climate-resilient. Additionally, we must explore ways to encourage start-ups within cooperatives. This also needs deliberation.
Friends,
Bharat believes that cooperatives can bring new energy to global cooperation. Particularly for countries in the Global South, where specific growth models are needed, cooperatives can provide critical support. Therefore, we must innovate and create new pathways for international collaboration in cooperatives. I see this conference playing a significant role in achieving that vision.
Friends,
Bharat is one of the fastest-growing economies today. Our goal is not just high GDP growth but ensuring that its benefits reach even the poorest of the poor. It is equally important for the world to view growth through a human-centric perspective. Bharat has always prioritized humanity within the country or globally. It was demonstrated during the COVID-19 crisis when we supported resource-deprived countries, many of which were from the Global South, by sharing medicines and vaccines. While economic logic suggested capitalizing on the situation, however, humanity said that was not the correct way. It guided us to choose the path of service, not profit.
Friends,
The importance of cooperatives lies not just in their structure or legal framework. These elements can build organisations and facilitate growth and expansion, but the true essence of cooperatives is their spirit. This Cooperative Spirit is the lifeblood of the movement, rooted in the culture of cooperation. Mahatma Gandhi believed that the success of cooperatives lies not in their numbers but in the moral development of their members. With morality, decisions will always align with humanity’s best interests. I am confident that we will continue to strengthen this spirit during the International Year of Cooperatives. Once again, I welcome you all and extend my best wishes. Over the next five days, this summit will discuss numerous topics, and I am confident that the outcome will empower and enrich every section of society and every nation, advancing with the cooperative spirit. With this belief, I wish you all the very best.
Thank you.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্ব সমবায় সন্মিলনৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 NOV 2024 6:33PM by PIB Guwahati
ভূটানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু মোৰ কনিষ্ঠ ভ্ৰাতৃ, ফিজিৰ উপ-প্ৰধানমন্ত্ৰী, ভাৰতৰ সমবায় মন্ত্ৰী অমিত শ্বাহ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় মিত্ৰজোঁটৰ অধ্যক্ষ, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ প্ৰতিনিধি, সমগ্ৰ বিশ্বৰপৰা ইয়াত সমবেত হোৱা সমবায় জগতৰ সৈতে জড়িত সকলো সহযোগী, ভদ্ৰলোক আৰু মহিলাসকল।
আজি মই অকলে আপোনালোক সকলোকে আদৰণি জনাব নোৱাৰোঁ। মই ভাৰতৰ লক্ষ-লক্ষ কৃষক, লক্ষ-লক্ষ পশুপালক, ভাৰতৰ মাছমৰীয়াসকল, ৮ লাখৰো অধিক সমবায় প্ৰতিষ্ঠান, আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত ১০ কোটি মহিলা আৰু সমবায়সমূহক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ হৈ ভাৰতলৈ আপোনাসৱক স্বাগতম জনাইছোঁ।
পোন প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় মিত্ৰজোঁটৰ বিশ্ব সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছে। বৰ্তমান ভাৰতৰ সমবায় আন্দোলনক আমি এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিছোঁ। মোৰ বিশ্বাস যে এই সন্মিলনৰ জৰিয়তে আমি ভাৰতৰ আগন্তুক সমবায় যাত্ৰাৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় অন্তৰ্দৃষ্টি লাভ কৰিম আৰু একে সময়তে ভাৰতৰ অভিজ্ঞতাই বিশ্ব সমবায় আন্দোলনক একবিংশ শতিকাৰ বাবে নতুন আহিলা আৰু নতুন মনোভাৱ প্ৰদান কৰিব। ২০২৫ক আন্তৰ্জাতিক সমবায় বৰ্ষ হিচাপে ঘোষণাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘলৈয়ো আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
সমবায় বিশ্বৰ বাবে আদৰ্শ, কিন্তু ভাৰতৰ বাবে এয়া আমাৰ সংস্কৃতিৰ ভেটি আৰু জীৱন-ধাৰণৰ পদ্ধতি। আমাৰ বেদত কৈছে, सं गच्छध्वं सं वदध्वं — অৰ্থাৎ আমি একেলগে খোজ দিওঁ, মিলাপ্ৰীতিৰে কথা কওঁ। আমাৰ উপনিষদত উল্লেখ আছে, सर्वे संतु सुखिन: — সকলোৱে সুখী হওঁক। আনকি আমাৰ প্ৰাৰ্থনাতো সহাৱস্থান এক মূল বিষয়বস্তু হৈ আহিছে। ‘সংঘ’ (Unity) আৰু ‘সহ’ (Cooperation) হৈছে ভাৰতীয় জীৱনৰ মৌলিক উপাদান। আমাৰ পৰিয়াল ব্যৱস্থাৰ আধাৰো এয়াই। আৰু এই প্ৰমূল্য় সমবায়সমূহৰ মাজতো নিহিত হৈ আছে। এই সহযোগিতাৰ মনোভাৱেৰে ভাৰতীয় সভ্যতাৰ উত্থান ঘটিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ স্বাধীনতা আন্দোলনেও সমবায়ৰপৰা অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰিছিল। সমবায়সমূহে কেৱল অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণত অৰিহণা যোগোৱাই নহয়, বৰঞ্চ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ বাবে এক সামূহিক মঞ্চও প্ৰশস্ত কৰিছিল। মহাত্মা গান্ধীৰ গ্ৰাম স্বৰাজ (village self-rule)ৰ ধাৰণাই সমাজৰ অংশগ্ৰহণত নতুন শক্তিৰ সঞ্চাৰ কৰিছিল। তেওঁ সমবায়ৰ জৰিয়তে খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগৰ দৰে ক্ষেত্ৰত এক নতুন আন্দোলনৰ সূচনা কৰিছিল। আজি আমাৰ সমবায়ৰ সহযোগত খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগসমূহে আনকি একাংশ বৃহৎ ব্ৰেণ্ডকো অতিক্ৰম কৰিছে। একে সময়ছোৱাত চৰ্দাৰ পেটেলে কৃষকসকলক একত্ৰিতকৰণেৰে দুগ্ধ সমবায়ৰ জৰিয়তে স্বাধীনতা আন্দোলনক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিছিল। স্বাধীনতা বিপ্লৱৰপৰা জন্মগ্ৰহণ কৰা আমূল আজি বিশ্বৰ অন্যতম শীৰ্ষস্থানীয় খাদ্য ব্ৰেণ্ড। আমি ক’ব পাৰোঁ যে ভাৰতত সমবায়সমূহে ধাৰণাৰপৰা আন্দোলনলৈ, আন্দোলনৰপৰা বিপ্লৱলৈ, বিপ্লৱৰপৰা সবলীকৰণলৈ যাত্ৰা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি চৰকাৰ আৰু সমবায়ৰ শক্তিক একত্ৰিতকৰণেৰে ভাৰতক এখনি উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব খুজিছোঁ। আমি ‘সহকাৰ সে সমৃদ্ধি’ (সহযোগিতাৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধি) মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰিছোঁ। ভাৰতত আজি ৮ লাখৰো অধিক সমবায় সমিতি আছে, অৰ্থাৎ বিশ্বৰ প্ৰতি চাৰিখন সমবায়ৰ ভিতৰত এখন সমবায় সমিতি ভাৰতত আছে। কেৱল পৰিসংখ্যাই নহয়, পৰিসৰৰ ফালৰপৰাও এই সমবায়সমূহ বিশাল আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ। ভাৰতৰ গ্ৰামাঞ্চলৰ প্ৰায় ৯৮%ক সমবায়ৰ জৰিয়তে সামৰি লোৱা হৈছে। প্ৰায় ৩০০ নিযুত লোক—বিশ্বৰ প্ৰতি পাঁচজনৰ ভিতৰত এজন আৰু প্ৰতি পাঁচজন ভাৰতীয়ৰ ভিতৰত এজন—সমবায় খণ্ডৰ সৈতে জড়িত। চেনি, সাৰ, মীনপালন, দুগ্ধ উৎপাদন আদি খণ্ডত সমবায়সমূহে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে।
দশক-দশক ধৰি ভাৰতৰ নগৰীয়া সমবায় বেংকিং আৰু হাউছিং সমবায়ৰ ক্ষেত্ৰতো যথেষ্ট বৰ্ধন ঘটিছে। আজি ভাৰতত প্ৰায় ২০০,০০০ হাউছিং সমবায় সমিতি আছে। যোৱা কেইবছৰত আমি সংস্কাৰ সাধনৰ জৰিয়তে সমবায় বেংকিং খণ্ডক সুদৃঢ় কৰি তুলিছোঁ। আজি সমগ্ৰ দেশৰ সমবায় বেংকসমূহে ১২ লাখ কোটি টকা (১২ ট্ৰিলিয়ন টকা) মূল্যৰ ধন জমা ৰাখিছে। এই বেংকসমূহৰ ওপৰত অধিক আস্থা গঢ়ি তুলিবলৈ আমাৰ চৰকাৰে কেইবাটাও সংস্কাৰ সাধন কৰিছে। পূৰ্বে এই বেংকসমূহ ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ (RBI) পৰিসৰৰ বাহিৰত আছিল যদিও এতিয়া আৰবিআইৰ অধীনলৈ অনা হৈছে। লগতে আমি এই বেংকসমূহত জমা ধনৰ বীমা কভাৰেজ প্ৰতি জমাকাৰীৰ বাবে ৫ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছোঁ। সমবায় বেংকত ডিজিটেল বেংকিঙৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটোৱা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে ভাৰতৰ সমবায় বেংকসমূহক পূৰ্বতকৈ অধিক প্ৰতিযোগিতামূলক আৰু স্বচ্ছ কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে ইয়াৰ আগন্তুক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সমবায়সমূহৰ এক উল্লেখযোগ্য ভূমিকাৰ কামনা কৰিছে। সেয়েহে শেহতীয়া বছৰকেইটাত আমি সমগ্ৰ সমবায় বাতাবৰণক ৰূপান্তৰিতকৰণৰ কাম কৰিছোঁ। এই খণ্ডত ভাৰতে অসংখ্য সংস্কাৰ সাধন কৰিছে। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে সমবায় সমিতিসমূহক বহুমুখী কৰি তোলা। ইয়াৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে সুকীয়া সমবায় মন্ত্ৰালয় স্থাপন কৰিছে। এই সমিতিসমূহক বহুমুখী কৰি তুলিবলৈ নতুন আৰ্হি উপ-বিধি (bylaws) প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। আমি সমবায় সমিতিসমূহক তথ্য-প্ৰযুক্তি চালিত ব্যৱস্থাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিছোঁ আৰু জিলা তথা ৰাজ্যিক পৰ্য্যায়ৰ সমবায় বেংকিং প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰিছোঁ। আজি এই সমিতিসমূহে ভাৰতত কৃষকৰ বাবে স্থানীয় সমাধান কেন্দ্ৰ পৰিচালনা কৰি আছে। এই সমবায় সমিতিসমূহে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ খুচুৰা বিপণী চলাই আছে, বহু গাঁৱত জল ব্যৱস্থা পৰিচালনা কৰি আছে, সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰিছে। ৱাষ্ট টু এনাৰ্জী পদক্ষেপৰ অধীনত এই সমবায় সমিতিসমূহে গোবৰধন আঁচনিতো অৰিহণা যোগাইছে। তদুপৰি সমবায় সমিতিসমূহে এতিয়া গাঁৱে-ভূঞে কমন চাৰ্ভিচ চেন্টাৰ হিচাপে ডিজিটেল সেৱা আগবঢ়াইছে। আমি এই সমবায় সমিতিসমূহক সুদৃঢ়কৰণৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছোঁ, যাতে ইয়াৰ সদস্যসকলে তেওঁলোকৰ আয় বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান এনে সংগঠনৰ অভাৱ থকা ২০০,০০০ গাঁৱত আমি এতিয়া বহুমুখী সমবায় সমিতি গঠন কৰিছোঁ। আমি উৎপাদন আৰু সেৱা উভয় খণ্ডতে সমবায়ৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছোঁ। সমবায় খণ্ডত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ শস্য মজুত আঁচনিৰ কাম ভাৰতে অব্যাহত ৰাখিছে। এই সমবায়সমূহে সমগ্ৰ দেশতে গুদাম নিৰ্মাণৰ পৰিকল্পনা কাৰ্য্যকৰী কৰিছে, য’ত কৃষকে নিজৰ শস্য মজুত কৰিব পাৰিব। এই পদক্ষেপে বিশেষভাৱে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক উপকৃত কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমি আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক কৃষক উৎপাদক সংস্থা (FPO) হিচাপে সংগঠিত কৰিছোঁ। ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ এই এফপিঅ’সমূহলৈ চৰকাৰে প্ৰয়োজনীয় আৰ্থিক সহায় আগবঢ়াইছে আৰু ইয়াৰে প্ৰায় ৯,০০০ এফপিঅ’ই ইতিমধ্যে কাম আৰম্ভ কৰিছে। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে আমাৰ কৃষি সমবায়সমূহৰ বাবে এক শক্তিশালী যোগান আৰু মূল্য শৃংখল স্থাপন কৰা, পামসমূহক পাকঘৰ আৰু বজাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা। ইয়াক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ আমি আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সহায় লৈছোঁ। ডিজিটেল কমাৰ্চৰ বাবে মুকলি নেটৱৰ্ক (ONDC)ৰ দৰে প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে আমি সমবায়সমূহক তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী বিক্ৰীৰ বাবে এক নতুন মাধ্যম আগবঢ়াইছোঁ। এই মঞ্চই সমবায়সমূহক ন্যূনতম খৰচত পোনপটীয়াকৈ উপভোক্তাক সামগ্ৰী যোগান ধৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছে। চৰকাৰে সৃষ্টি কৰা ডিজিটেল চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ (GeM) মঞ্চ সমবায় সমিতিসমূহৰ বাবেও অতিশয় উপযোগী বুলি প্ৰমাণিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই শতিকাত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বিশ্বৰ বিকাশৰ এক প্ৰধান কাৰক হ’ব। যি সমাজে মহিলাৰ বাবে অধিক সুযোগ প্ৰদান কৰে, সেই সমাজ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। বৰ্তমান ভাৰত মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ যুগত উপনীত হৈছে আৰু আমি ইয়াৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ। সমবায় খণ্ডত মহিলাসকলে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে, খণ্ডটোৰ ৬০%ৰো অধিক অংশ অধিকাৰ কৰিছে। মহিলা নেতৃত্বাধীন অসংখ্য সমবায় এই খণ্ডত শক্তিৰ উৎস হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমি সমবায় ব্যৱস্থাপনাত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ অৰ্থে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছোঁ। ইয়াৰ বাবে আমি বহু ৰাজ্যিক সমবায় সমিতি আইন সংশোধন কৰিছোঁ। এতিয়া বহু-ৰাজ্যিক সমবায় সমিতিৰ ব’ৰ্ডত মহিলা পৰিচালক থকাটো বাধ্যতামূলক। তদুপৰি সমিতিসমূহক অধিক সৰ্বাংগীন কৰি তুলিবলৈ প্ৰান্তীয় শ্ৰেণীৰ বাবে সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত আত্মসহায়ক গোট (SHG)ৰ বৃহৎ আন্দোলনৰ কথাও হয়তো আপোনাসৱে শুনিছে। মহিলাৰ অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে মহিলা সবলীকৰণৰ দিশত এয়া এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ। আজি ভাৰতৰ ১০ কোটি বা ১০০ নিযুত মহিলা হৈছে আত্ম-সহায়ক গোটসমূহৰ সদস্য। বিগত দশকত এই গোটসমূহে চৰকাৰৰপৰা নিম্ন সুতৰ হাৰত ৯ লাখ কোটি টকা (৯ ট্ৰিলিয়ন টকা) মূল্যৰ ঋণ লাভ কৰিছে। এই আত্ম-সহায়ক গোটসমূহে গাঁৱে-ভূঞে যথেষ্ট ধন-সম্পত্তিৰ সৃষ্টি কৰিছে। ইয়াৰদ্বাৰা নাৰী সবলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত এনে এক আৰ্হিৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে, যাক বহু দেশে অনুকৰণ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাটো সামূহিকভাৱে বিশ্ব সমবায় আন্দোলনৰ দিশ নিৰ্ণয় কৰাৰ সময়। আমি এনে এক সহযোগিতামূলক বিত্তীয় আৰ্হিৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিব লাগিব, যিয়ে সমবায় বিত্তীয় সাহায্যক অধিক সহজ আৰু স্বচ্ছ কৰি তোলে। সৰু আৰু অৰ্থনৈতিকভাৱে দুৰ্বল সমবায়সমূহক সহায় কৰিবলৈ আৰ্থিক সম্পদ একত্ৰিত কৰাটো অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। সহভাজিত বিত্তীয় প্লেটফৰ্মে বৃহৎ প্ৰকল্পৰ বাবে ধন আগবঢ়াব পাৰিব আৰু সমবায়সমূহক ঋণ প্ৰদান কৰিব পাৰিব। আমাৰ সমবায়সমূহেও ক্ৰয়, উৎপাদন আৰু বিতৰণত অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে যোগান শৃংখলৰ অগ্ৰগতি সাধনত অৰিহণা যোগাব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আন এটা বিষয় আছে যাৰ ওপৰত বিবেচনাৰ প্ৰয়োজনঃ আমি বিশ্বজুৰি সমবায়ৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ বাবে বৃহৎ বৈশ্বিক বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰিব পাৰো নে? আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় মিত্ৰজোঁটে (ICA) নিজৰ ভূমিকা ফলপ্ৰসূভাৱে পালন কৰি থকাৰ সময়তে আগন্তুক সময়ে দাবী কৰিছে যে আমি ইয়াৰো আগলৈ যাব লাগে। বৰ্তমান বিশ্ব পৰিস্থিতিয়ে সমবায় আন্দোলনৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে। আমি সমবায়সমূহক বিশ্বজুৰি সততা আৰু পাৰস্পৰিক সন্মানৰ ধ্বজাবাহী কৰি তুলিব লাগিব। ইয়াক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ আমি আমাৰ নীতিসমূহৰ উদ্ভাৱন আৰু কৌশল ৰচনা কৰিব লাগিব। সমবায়সমূহেও জলবায়ুৰ প্ৰতি স্থিতিস্থাপক হ’বলৈ বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিৰ নীতি অভিযোজনা কৰিব লাগে। ইয়াৰ উপৰিও আমি সমবায়ৰ ভিতৰত ষ্টাৰ্ট-আপক উৎসাহিত কৰাৰ উপায় বিচাৰি উলিয়াব লাগিব। এই বিষয়েও বিবেচনাৰ প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ মতে সমবায়সমূহে বিশ্ব সহযোগিতাত নতুন শক্তিৰ সঞ্চাৰ কৰিব পাৰে। বিশেষকৈ গ্ল’বেল চাউথৰ দেশসমূহৰ বাবে, য’ত নিৰ্দিষ্ট বিকাশ আৰ্হিৰ প্ৰয়োজন, সমবায়সমূহে ইয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ সহায় আগবঢ়াব পাৰে। গতিকে আমি নতুনত্ব আনিব লাগিব আৰু সমবায়ত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ বাবে নতুন পথ সৃষ্টি কৰিব লাগিব। সেই দৃষ্টিভংগী পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত এই সন্মিলনে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰা দেখিছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আজিৰ দিনত দ্ৰুত-বৰ্ধমান অৰ্থনীতিসমূহৰ অন্যতম। আমাৰ লক্ষ্য কেৱল উচ্চ জিডিপি বৃদ্ধিয়েই নহয়, বৰঞ্চ ইয়াৰ সুবিধা যাতে দৰিদ্ৰ লোকসকলেও লাভ কৰে, সেয়াহে। মানৱকেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে বিকাশৰ দৃষ্টিকোণ বিশ্বৰ বাবেও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভাৰতে সদায় দেশৰ ভিতৰত বা বিশ্বজুৰি মানৱতাক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰি আহিছে। ক’ভিড-১৯ৰ সংকটৰ সময়ত আমি ঔষধ আৰু ভেকচিনৰ ভাগ-বতৰা কৰি সম্পদ বঞ্চিত দেশসমূহক সহায় কৰিছিলোঁ, যাৰ মাজত একাধিক গ্ল’বেল চাউথৰ দেশ আছিল।
বন্ধুসকল,
সমবায়ৰ গুৰুত্ব কেৱল ইয়াৰ গাঁথনি বা আইনী কাঠামোতেই নিহিত হৈ থকা নাই। এই উপাদানসমূহে সংগঠন গঢ়ি তুলিব পাৰে আৰু বৃদ্ধি তথা সম্প্ৰসাৰণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব পাৰে, কিন্তু সমবায়ৰ প্ৰকৃত সাৰমৰ্ম হ’ল ইয়াৰ মনোভাৱ। সহযোগিতাৰ সংস্কৃতিত শিপাই থকা এই সমবায় মনোভাৱ আন্দোলনৰ প্ৰাণকেন্দ্ৰ। মহাত্মা গান্ধীয়ে বিশ্বাস কৰিছিল যে সমবায়ৰ সফলতা পৰিসংখ্যাত নহয়, সদস্যসকলৰ নৈতিক বিকাশত নিহিত হৈ আছে। নৈতিকতাৰে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তৰাজি সদায় মানৱতাৰ স্বাৰ্থৰে মিলি যায়। আন্তৰ্জাতিক সমবায় বৰ্ষত আমি এই মনোভাৱক সুদৃঢ় কৰিব পাৰিম বুলি মোৰ বিশ্বাস। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে আদৰণি জনাইছোঁ আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। অহা পাঁচ দিনত এই সন্মিলনত অসংখ্য বিষয়ত আলোচনা কৰা হ’ব আৰু মই নিশ্চিত যে ইয়াৰ ফলাফলে সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণী আৰু প্ৰতিখন ৰাষ্ট্ৰকে সুদৃঢ় আৰু সমৃদ্ধ কৰিব, সহযোগিতামূলক মনোভাৱেৰে আগুৱাই নিব। এই বিশ্বাসেৰে আপোনালোকক শুভেচ্ছা জনালোঁ।
ধন্যবাদ।