Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of Global Cooperative Conference
25 NOV 2024 6:33PM by PIB Delhi
Prime Minister of Bhutan and my younger brother, Deputy Prime Minister of Fiji, Bharat's Minister of Cooperation Amit Shah, President of the International Cooperative Alliance, representatives of the United Nations, all associates connected to the Cooperative World gathered here from across the globe, ladies and gentlemen,
As I welcome you all today, I do so not alone, and indeed, I cannot do it alone. On behalf of millions of farmers in Bharat, millions of livestock rearers, Bharat's fishermen, over 8 lakhs cooperative institutions, 10 crore women associated with self-help groups, and the youth of Bharat who are connecting cooperatives with technology, I welcome you to Bharat.
For the first time, the Global Conference of the International Cooperative Alliance is being held in Bharat. At present, we are giving a new dimension to the cooperative movement in Bharat. I am confident that through this conference, we will gain essential insights for Bharat's future cooperative journey, and at the same time, Bharat’s experiences will provide the global cooperative movement with new tools and new spirit for the 21st century. I also extend my heartfelt congratulations to the United Nations for declaring 2025 as the International Year of Cooperatives.
Friends,
Cooperatives are a model for the world, but for Bharat, they are the foundation of our culture and a way of life. Our Vedas say, सं गच्छध्वं सं वदध्वं — that is, let us walk together, let us speak in harmony. Our Upanishads state, सर्वे संतु सुखिन: — may everyone be happy. Even in our prayers, coexistence has been a central theme. ‘Sangh’ (Unity) and ‘Sah’ (Cooperation) are the fundamental elements of Indian life. This is also the basis of our family system. And it is precisely this essence that lies at the core of cooperatives. Indian civilization has flourished with this spirit of cooperation.
Friends,
Our freedom movement was also inspired by cooperatives. They not only contributed to economic empowerment but also provided a collective platform for freedom fighters. Mahatma Gandhi's concept of Gram Swaraj (village self-rule) infused new energy into community participation. He initiated a new movement in areas like khadi and village industries through cooperatives. Today, khadi and village industries, supported by our cooperatives, have surpassed even some of the biggest brands. During the same period, Sardar Patel united farmers and gave a new direction to the freedom movement through milk cooperatives. Born out of the freedom revolution, Amul is today one of the top global food brands. We can say that cooperatives have journeyed from ideas to movements, from movements to revolutions, and from revolutions to empowerment in Bharat.
Friends,
Today, we are combining the power of the government and cooperatives to make Bharat a developed nation. We are following the mantra of ‘Sahkar Se Samriddhi’ (prosperity through cooperation). Bharat today has over 8 lakhs cooperative societies, meaning that one out of every four cooperatives in the world is in Bharat. Not only in numbers but also in scope, these cooperatives are vast and diverse. Around 98% of rural Bharat is covered by cooperatives. Approximately 300 million people—one out of every five in the world and one out of every five Indians—are associated with the cooperative sector. Cooperatives play a significant role in sectors such as sugar, fertilizers, fisheries, and milk production.
Over the decades, Bharat has also seen significant growth in urban cooperative banking and housing cooperatives. Today, there are nearly 200,000 housing cooperative societies in Bharat. In recent years, we have strengthened the cooperative banking sector through reforms. Today, cooperative banks across the country hold deposits worth 12 lakh crore rupees (12 trillion rupees). To further strengthen and build trust in these banks, our government has brought about several reforms. Earlier, these banks were outside the purview of the Reserve Bank of India (RBI), but now they have been brought under the RBI's ambit. We have also increased the insurance coverage on deposits in these banks to 5 lakh rupees per depositor. Digital banking has been expanded in cooperative banks. These efforts have made Bharat’s cooperative banks more competitive and transparent than ever before.
Friends,
Bharat envisions a significant role for cooperatives in its future growth. Therefore, in recent years, we have worked to transform the entire cooperative ecosystem. Bharat has undertaken numerous reforms in this sector. Our goal is to make cooperative societies multipurpose. To achieve this, the Government of Bharat has established a separate Ministry of Cooperation. New model bylaws have been introduced to make these societies multipurpose. We have integrated cooperative societies with an IT-enabled ecosystem and connected them with district and state-level cooperative banking institutions. Today, these societies are running local solution centres for farmers in Bharat. These cooperative societies are operating petrol and diesel retail outlets, managing water systems in many villages, and installing solar panels. Under the Waste to Energy initiative, these cooperative societies are also contributing to the GOBARdhan scheme. Moreover, cooperative societies are now providing digital services in villages as Common Service Centres. Our effort is to strengthen these cooperative societies so that their members can increase their income.
Friends,
We are now forming multipurpose cooperative societies in 200,000 villages that currently lack such organizations. We are expanding cooperatives in both the manufacturing and service sectors. Bharat is working on the world's largest grain storage scheme in the cooperative sector. These cooperatives are executing the plan to build warehouses across the country where farmers can store their crops. This initiative will particularly benefit small farmers.
Friends,
We are organising our small farmers into Farmer Producer Organisations (FPOs). The government is providing necessary financial support to these FPOs of small farmers, and about 9,000 of these FPOs have already started operations. Our aim is to establish a strong supply and value chain for our farm cooperatives, connecting farms to kitchens and markets. To achieve this, we are leveraging modern technology. Through platforms like the Open Network for Digital Commerce (ONDC), we are offering cooperatives a new medium to sell their products. This platform enables cooperatives to deliver products directly to consumers at minimal costs. The digital Government e-Marketplace (GeM) platform created by the government is also proving highly beneficial for cooperative societies.
Friends,
In this century, women's participation will be a major factor in global growth. Societies that provide greater opportunities for women will grow faster. Bharat is currently witnessing an era of Women-Led Development, and we are focusing heavily on this. In the cooperative sector, women play a significant role, constituting more than 60% of the sector. Numerous women-led cooperatives have become a source of strength in this sector.
Friends,
Our effort is to increase women's participation in cooperative management. To this end, we have amended the Multi-State Cooperative Societies Act. It is now mandatory to have women directors on the boards of Multi-State Cooperative Societies. Furthermore, to make societies more inclusive, reservations have been introduced for marginalized sections.
Friends,
You may have also heard about the large movement of self-help groups (SHGs) in Bharat. This is a significant initiative towards Women Empowerment through Women Participation. Today, 10 crore or 100 million women in Bharat are members of self-help groups. Over the past decade, these SHGs have received loans worth 9 lakh crore rupees (9 trillion rupees) at low interest rates from the government. These self-help groups have generated substantial wealth in villages. This can create a model for women empowerment that many countries can emulate.
Friends,
The 21st century is the time to collectively decide the direction of the global cooperative movement. We must think about a collaborative financial model that makes cooperative financing simpler and more transparent. Pooling financial resources is crucial to support smaller and economically weaker cooperatives. Shared financial platforms could fund large projects and provide loans to cooperatives. Our cooperatives can also contribute to improving supply chains through participation in procurement, production, and distribution.
Friends,
There is another topic that requires deliberation: Can we establish large global financial institutions to finance cooperatives worldwide? While the International Cooperative Alliance (ICA) is playing its role effectively, the future demands that we go beyond this. Current global conditions present a significant opportunity for the cooperative movement. We need to make cooperatives the flag-bearers of integrity and mutual respect globally. To achieve this, we must innovate and strategize our policies. Cooperatives should also adopt the principles of the circular economy to become climate-resilient. Additionally, we must explore ways to encourage start-ups within cooperatives. This also needs deliberation.
Friends,
Bharat believes that cooperatives can bring new energy to global cooperation. Particularly for countries in the Global South, where specific growth models are needed, cooperatives can provide critical support. Therefore, we must innovate and create new pathways for international collaboration in cooperatives. I see this conference playing a significant role in achieving that vision.
Friends,
Bharat is one of the fastest-growing economies today. Our goal is not just high GDP growth but ensuring that its benefits reach even the poorest of the poor. It is equally important for the world to view growth through a human-centric perspective. Bharat has always prioritized humanity within the country or globally. It was demonstrated during the COVID-19 crisis when we supported resource-deprived countries, many of which were from the Global South, by sharing medicines and vaccines. While economic logic suggested capitalizing on the situation, however, humanity said that was not the correct way. It guided us to choose the path of service, not profit.
Friends,
The importance of cooperatives lies not just in their structure or legal framework. These elements can build organisations and facilitate growth and expansion, but the true essence of cooperatives is their spirit. This Cooperative Spirit is the lifeblood of the movement, rooted in the culture of cooperation. Mahatma Gandhi believed that the success of cooperatives lies not in their numbers but in the moral development of their members. With morality, decisions will always align with humanity’s best interests. I am confident that we will continue to strengthen this spirit during the International Year of Cooperatives. Once again, I welcome you all and extend my best wishes. Over the next five days, this summit will discuss numerous topics, and I am confident that the outcome will empower and enrich every section of society and every nation, advancing with the cooperative spirit. With this belief, I wish you all the very best.
Thank you.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ସମବାୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
25 NOV 2024 6:33PM by PIB Bhubaneshwar
ଭୁଟାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମୋର ସାନ ଭାଇ, ଫିଜିର ଉପପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଭାରତର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ମେଣ୍ଟର ସଭାପତି, ଜାତିସଂଘର ସମସ୍ତ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ବିଶ୍ଵରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ସମବାୟ ବିଶ୍ୱ ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ।
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକୁଟିଆ ସ୍ୱାଗତ କରୁ ନାହିଁ, କିମ୍ବା ମୁଁ ଏହାକୁ ଏକାକୀ କରିପାରିବି ନାହିଁ, ଭାରତର କୋଟି କୋଟି କୃଷକ, ଭାରତର କୋଟି କୋଟି ଗୋପାଳକ, ଭାରତର ଗୋପାଳକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ଭାରତର ଆଠ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡିତ ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ଏବଂ ସମବାୟକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିବା ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମବାୟ ମେଣ୍ଟର ଗ୍ଲୋବାଲ କନଫରେନ୍ସ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଭାରତରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛୁ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ସମବାୟ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବୁଝାମଣା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ବିଶ୍ୱ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ନୂତନ ଉପକରଣ ଏବଂ ନୂତନ ଭାବନା ପାଇବ । ୨୦୨୫ ମସିହାକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଜାତିସଂଘକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ସମବାୟ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ, କିନ୍ତୁ ଭାରତ ପାଇଁ ସମବାୟ ହେଉଛି ସଂସ୍କୃତି, ଜୀବନଶୈଳୀର ଆଧାର । ଆମ ବେଦରେ କୁହାଯାଇଛି, ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଚାଲିବା, ସମାନ କଥା କହିବା। ଆମ ଉପନିଷଦ ସେ କୁହାଯାଇଛି, "ସର୍ବେ’ ଭବନ୍ତୁ ଶୁଖିନଃ: ଅର୍ଥାତ୍ ସମସ୍ତେ ଖୁସି ରୁହନ୍ତୁ । ଏପରିକି ଆମ ପ୍ରାର୍ଥନାରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅସ୍ତିତ୍ୱ ରହିଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ଜୀବନର ମୂଳ ତତ୍ଵ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମ ପରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧାର। ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ସମବାୟର ମୂଳ କଥା । ସହଯୋଗର ଏହି ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା ବିକଶିତ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ସମବାୟ ମଧ୍ୟ ଆମ ର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି । ଏହା ଅର୍ଥନୈତିକ ସଶକ୍ତୀକରଣରେ ସହାୟକ ହେବା ସହ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି ହେବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପୁନର୍ବାର ଆକର୍ଷିତ କରିଥିଲା । ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଭଳି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସେ ଏକ ନୂତନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏବଂ ଆଜି ଆମର ସମବାୟ ଅର୍ଥାତ, ଖାଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଶିଳ୍ପକୁ ବଡ ବଡ ବ୍ରାଣ୍ଡଠାରୁ ଆଗେଇ ନେଇଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ସମୟରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ମଧ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରି ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଦେଇଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ବିପ୍ଳବରୁ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଅମୁଲ ଆଜି ର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଆମେ କହିପାରିବା, ଭାରତରେ ସମବାୟ... ଆଦର୍ଶରୁ ଆନ୍ଦୋଳନ, ଆନ୍ଦୋଳନରୁ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ବିପ୍ଳବରୁ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଯାତ୍ରା କରିଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଭାରତରେ ଆମେ ସରକାରଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସହଯୋଗର ମିଶ୍ରଣ କରି ଭାରତର ବିକାଶ ଦିଗରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛୁ । ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ସମୃଦ୍ଧିର ମନ୍ତ୍ର ଅନୁସରଣ କରୁଛୁ । ଆଜି ଭାରତରେ ୮ ଲକ୍ଷ ବା ୮ ଶହ ହଜାର ସମବାୟ ସମିତି ରହିଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚତୁର୍ଥ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ଆଜି ଭାରତରେ ଅଛି । କେବଳ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ, ଏହାର ପରିସୀମା ମଧ୍ୟ ବିବିଧ, ଯେତିକି ବ୍ୟାପକ। ସମବାୟ ଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ପ୍ରାୟ ୯୮ ପ୍ରତିଶତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପାଖାପାଖି ୩୦ କୋଟି -୩ଶହ ନିୟୁତ ଲୋକ... ଅର୍ଥାତ୍ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତି ପାଞ୍ଚ ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ଏବଂ ଭାରତରେ ପ୍ରତି ପାଞ୍ଚ ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ । ଚିନି ହେଉ, ସାର ହେଉ, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ହେଉ, ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉ... ଏଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟରେ ସମବାୟ ସମିତିର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି।
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଏବଂ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ସମବାୟ ସମିତି ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବିସ୍ତାର କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ପାଖାପାଖି ୨୦୦ ହଜାର ଅର୍ଥାତ ୨ ଲକ୍ଷ ଗୃହ ସମବାୟ ସମିତି ରହିଛି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ଏଥିରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ। ଆଜି ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୧୨ ଟ୍ରିଲିୟନକୁ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା... ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇଛି। ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଅନେକ ସଂସ୍କାର କରିଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆରବିଆଇ) ଅଧୀନରେ ଥିଲେ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆରବିଆଇ ଅଧୀନରେ ଆଣିଥିଲୁ । ଆମେ ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକରେ ଜମା ଉପରେ ବୀମା ସୁରକ୍ଷା କୁ ଜମାକାରୀ ପିଛା ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ । ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସମବାୟର ଏକ ବିରାଟ ଭୂମିକା ଦେଖୁଛି । ତେଣୁ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେ ସମବାୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ଏବଂ ଭାରତ ଅନେକ ସଂସ୍କାର କରିଛି । ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁମୁଖୀ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି। ସମବାୟକୁ ବହୁମୁଖୀ କରିବା ପାଇଁ ମଡେଲ ବାଇଲଜ୍ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା। ଆମେ ଆଇଟି ସକ୍ଷମ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ସହିତ ସମବାୟସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିଛୁ । ସେମାନେ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଅଛନ୍ତି । ଆଜି ଏହି କମିଟିଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଚଳାଉଛନ୍ତି। ଏହି ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲର ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ର ଚଳାଉଛନ୍ତି। ଅନେକ ଗ୍ରାମରେ ଏହି ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଜଳ ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଅନେକ ଗ୍ରାମରେ ସମବାୟ ସମିତି ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। 'ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ଶକ୍ତି' ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଆଜି ସମବାୟ ସମିତି ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନାରେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି। ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ ସମବାୟ ସମିତି ଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଡିଜିଟାଲ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ୨ ଲକ୍ଷ ଗାଁରେ ବହୁମୁଖୀ ସମବାୟ ସମିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ସୋସାଇଟି ନାହିଁ । ଆମେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରୁଛୁ । ଭାରତ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଆମ ସମବାୟ ସମିତି ମାନେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଅଧୀନରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଗୋଦାମ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଯେଉଁଠାରେ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଫସଲ ରଖିପାରିବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସବୁଠାରୁ ବଡ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମେ ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏଫପିଓ କିମ୍ବା କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ ଭାବରେ ସଂଗଠିତ କରୁଛୁ । କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କ ଏହି ଏଫପିଓମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ପାଖାପାଖି ୯ ହଜାର ଏଫପିଓ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଲେଣି। ଫାର୍ମ ସିଲେକ୍ଟରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଫାର୍ମ କିଚେନ୍, ଫାର୍ମ ସିଲେକ୍ଟର ମାର୍କେଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ସମବାୟ ସମିତି ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆମର ପ୍ରୟାସ । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ। ଓପନ୍ ନେଟୱାର୍କ ଫର୍ ଡିଜିଟାଲ କମର୍ସ (ଓଏନଡିସି) ଭଳି ସାର୍ବଜନୀନ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ସମବାୟମାନଙ୍କୁ ଆମର ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ । ଏହା ଜରିଆରେ ଆମ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ସିଧାସଳଖ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ମୂଲ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦ ପହଞ୍ଚାଇଥାନ୍ତି। ସରକାର ଯେଉଁ ଜିଇଏମ ଅର୍ଥାତ ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ ଜିମି ନାମକ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ତିଆରି କରିଛନ୍ତି.... ଏହା ମଧ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିପାରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସବୁଠାରୁ ବଡ କାରଣ ହେଉଛି ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ । ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଯେତେ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବ, ସେତେ ଅଧିକ ସମାଜର ବିକାଶ ହେବ। ଆଜି ଭାରତରେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ଵାଧୀନ ବିକାଶର ଯୁଗ, ଆମେ ଏହା ଉପରେ ବହୁତ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ୬୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା । ମହିଳାଙ୍କ ଅନେକ ସମବାୟ ସମିତି ଆଜି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଶକ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ସମବାୟ ପରିଚାଳନାରେ ମହିଳାଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଆମର ପ୍ରୟାସ । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ମଲ୍ଟିଷ୍ଟେଟ୍ କୋ-ଅପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଆକ୍ଟରେ ସଂଶୋଧନ କରିଛୁ। ଏବେ ମଲ୍ଟିଷ୍ଟେଟ୍ କୋ-ଅପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟିର ବୋର୍ଡରେ ମହିଳା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ରହିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି। ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ସମାଜକୁ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ କରିବା ପାଇଁ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଆକାରରେ ଭାରତରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ ଆନ୍ଦୋଳନ ବିଷୟରେ ଆପଣ ଶୁଣିଥିବେ। ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏକ ବଡ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ। ଆଜି ଭାରତରେ ୧୦କୋଟି ଅର୍ଥାତ ୧୦୦ ନିୟୁତ ମହିଳା... ସେମାନେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟ। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅର୍ଥାତ୍ ୯ ଟ୍ରିଲିୟନ ଟଙ୍କା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗାଁରେ ବିପୁଳ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ପାଇଁ ଏହା ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ଏକ ମହାନ ମଡେଲ ରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ବିଶ୍ୱ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ଆମକୁ ଏକ ସହଯୋଗୀ ଆର୍ଥିକ ମଡେଲ୍ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ଯାହା ସମବାୟଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାକୁ ସହଜ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିବ | କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୁର୍ବଳ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳର ଏକତ୍ରୀକରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ବୃହତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ସମବାୟ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଏଭଳି ଅଂଶୀଦାର ଆର୍ଥିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରିବ । ଆମ ସମବାୟ ସମିତି ଗୁଡ଼ିକ କ୍ରୟ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବିତରଣରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିପାରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଆଉ ଏକ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆମେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଏକ ବୃହତ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା କି ? ଯାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆଇସିଏ ନିଜର କାମ ଭଲ ଭାବେ କରୁଛି, କିନ୍ତୁ ଏହାଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଜରୁରୀ। ବିଶ୍ୱର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତି ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ହୋଇପାରେ । ସମବାୟକୁ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱରେ ସଚ୍ଚୋଟତା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନର ପତାକାବାହକ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଆମର ନୀତିରେ ନୂତନତା ଓ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ସର୍କୁଲାର ଅର୍ଥନୀତି ସହିତ ଯୋଡ଼ାଯିବା ଉଚିତ୍ । ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ କିପରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବା ସେ ନେଇ ଆଲୋଚନା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ସମବାୟ ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗ ଦ୍ଵାରା ହିଁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପାଇପାରିବ । ବିଶେଷକରି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥରେ ଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଯେଉଁ ଭଳି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି, ସେଥିରେ ସମବାୟ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ। ତେଣୁ ଆଜି ଆମକୁ ସମବାୟ ସମିତିର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଓ ଉଦ୍ଭାବନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ବହୁତ ବଡ ଭୂମିକା ଦେଖୁଛି|
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଉଚ୍ଚ ଜିଡିପି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ଯେପରି ଗରିବରୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା । ବିକାଶକୁ ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖିବା ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଦେଶ ହେଉ କି ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ, ଆମେ ଯାହା ବି କରୁଛୁ, ସେଥିରେ ମାନବ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଭାବନାକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତି ଉପରେ ଏକ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆମେ ଦେଖିଥିଲୁ। ତା'ପରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଥିଲୁ, ସେହି ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସମ୍ବଳ ନ ଥିଲେ । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଦେଶ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଥିଲା, ଯାହା ସହିତ ଭାରତ ଔଷଧ ଏବଂ ଟିକା ବାଣ୍ଟିଥିଲା । ସେତେବେଳେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜ୍ଞାନ କହୁଥିଲା ପରିସ୍ଥିତିର ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ଉଚିତ। କିନ୍ତୁ ମାନବିକତାର ଭାବନା କହୁଥିଲା... ନାହିଁ । ସେହି ରାସ୍ତା ଠିକ୍ ନୁହେଁ। ସେବାର ମାର୍ଗ ରହିବା ଦରକାର। ଏବଂ ଆମେ ଲାଭ ନୁହେଁ ମାନବିକତାର ମାର୍ଗ ବାଛିଥିଲୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ସମବାୟ ସମିତିର ଗୁରୁତ୍ୱ କେବଳ ଢାଞ୍ଚା, ନିୟମ ଓ ନିୟମ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ନୁହେଁ। ସେମାନେ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ଆଇନ, ନିୟମ, ଢାଞ୍ଚା, ଅନୁଷ୍ଠାନ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ, ସେମାନେ ବିକଶିତ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ । କିନ୍ତୁ ସମବାୟ ଭାବନା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହା ହେଉଛି ସମବାୟର ଆତ୍ମା, ଆନ୍ଦୋଳନର ଜୀବନ। ଏହା ସହଯୋଗର ସଂସ୍କୃତିରୁ ଆସିଛି । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ କହୁଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ସମିତିର ସଫଳତା ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ନୈତିକ ବିକାଶରେ ରହିଛି। ନୈତିକତା ଥିଲେ ମାନବିକତାର ହିତ ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷରେ ଆମେ ଏହି ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବୁ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ପାଞ୍ଚ ଦିନ ଧରି ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅନେକ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବ ଏବଂ ଏହି ବିଚାରବିମର୍ଶ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶକୁ ସମବାୟ ଭାବନା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିବ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ଭାବନା ସହିତ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ।