মন্ত্রীমন্দল
নেস্নেল মিসন ওফ নেচরেল ফার্মিং লোঞ্চ তৌবা
25 NOV 2024 8:39PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা লৌউ-শিংউ অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মখাদা স্তেন্দএলোন সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম অমা ওইনা নেস্নেল মিসন ওন নেচরেল ফার্মিং (NMNF) লোঞ্চ তৌনবা অয়াবা পীখ্রে‍।
স্কীম অসিগীদমক ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন (২০২৫-২৬) ফাওবগী ওইনা লুপা করোর ২৪৮১গী অপুন্বা আউতলে (ভারত লৈঙাক্কী শেয়র – লুপা করোর ১৫৮৪; স্তেত শেয়র – লুপা করোর ৮৯৭) কায়থোক্তুনা থম্লে‍।
ভারত লৈঙাক্না লৈবাক পুম্বদা মিসন মোদতা নেচরেল ফার্মিং য়োকখৎনবা নেস্নেল মিসন ওন নেচরেল ফার্মিং (NMNF) লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মখাদা স্তেন্দএলোন সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম অমা ওইনা পায়খৎখিবনি‍।
মখোয়গী মপা মপুদগী ফংহৌবা ত্রেদিস্নেল নোলেজতা মরা তাদুনা লৈখ্রবা লৌমীশিংনা লোকেল লাইবস্তোক ইন্তিগ্রেতেদ নেচরেল ফার্মিং মেথদশিং, দাইভর্সিফাইদ ক্রোপ সিস্তেম্নচিংবশিং য়াওবা কেমিকেল ফ্রী লৌউ-পথাপ অমা ওইনা নেস্নরেল ফার্মিং (NF) তৌরি‍। NF না লোকেল নোলেজ, অকক্নবা মফমগী ওইবা স্পেসিফিক তেক্নোলোজীশিং চেৎনা মরা তাদুনা য়াওরবা লমদমদুগী এগ্রো-ইকোলোজিকেল প্রিন্সিপলশিং ইন্দুনা চৎলি অমদি লোকেল এগ্রো-ইকোলোজীগী মতুং ইন্না অওনবা লাক্লি‍।
NMNF না পুম্নমক্কী ওইনা শাফবা অমদি মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা NF গী থৌওং য়োকখৎনবা পান্দম থম্লি‍। মিসন অসি লৌমীশিংদা লৌউ-শিংউ তৌবদা চঙবা শেঞ্জংশিং অমদি মপান্দগী লৈবা ইনপুতশিংদা তাংবা হন্থহন্নবা লৌমীশিংদা ঙাক্লৌ পীনবা শেম্বনি‍। নেচরেল ফার্মিংনা মশা ফবা লৈহাউগী ইকোসিস্তেম শেমগৎকনি, বাইওদাইভর্সিতী প্রমোত তৌগনি অমদি লোকেল এগ্রো-ইকোলোজীদা নেচরেল ফার্মিংনা কান্নবা পীবা মরম্না রেজিলিএন্স হেনগৎহন্নবা খেন্নবা ক্রোপ্পিং সিস্তেম তৌনবা পুক্নিং থৌগৎকনি‍। NMNF অসি সস্তেনেবিলিতী, ক্লাইমেত রেজিলিএন্স, অমসুং লৌমীগী ইমুংশিং অমদি কঞ্জ্যুমরশিংগী অফবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা লৌউ-শিংউ সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা হিঙ্গৎহন্নবা অমদি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মায়কৈদা চঙশিন্নবা হৌদোকখিবনি‍।
মথঙগী চহি অনিদা, NMNF না অপাম্বা লৈবা গ্রাম পঞ্চায়তশিংদা ক্লস্তর ১৫,০০০ পায়খৎকনি অমদি লৌমী করোর ১দা য়ৌদুনা লৌফম হেক্তর লাখ ৭.৫ দা নেচরেল ফার্মিং (NF) পায়খৎকনি‍। NF তৌরিবা লৌমীশিং, SRLM / PACS / FPOs নচিংবশিং লৈবা মফমশিংদা প্রিফরেন্স পীগনি‍। মখা তানা, খুদক্তা শীজিন্নবা য়ারবা NF ইনপুতশিং লৌমীশিংদা লায়না ফংহন্নবা অমদি ফংবা ঙমহন্নবা মথৌ তাবা বাইও রিসোর্স সেন্তর (BRCs) ১০,০০০ লিংখৎকনি‍।
NMNF কী মখাদা, ক্রিসি বিজ্ঞান কেন্দ্র (KVKs), এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতী (AUs) অমদি লৌমীশিংগী লৌফমদা NF মোদেল দিমোন্সত্রেসন ফার্ম ২০০০ শেমগৎকনি, অমদি ফার্মর মাস্তর ত্রেনরশিং ত্রেন তৌগনি‍। অপাম্বা লৈবা লৌমীশিং মখোয়গী অনকপা খুঙ্গংদা লৈবা KVKs, AUs অমসুং NF তৌরিবা লৌমীশিংগী লৌফমদা NF পেকেজ তৌবা, NF ইনপুত শেম্বনচিংবগী লমদা মোদেল দিমোন্সত্রেসন ফার্মশিংদা ত্রেন তৌগনি‍। ত্রেন তৌরবা অপাম্বা লৈবা লৌমী লাখ ১৮.৭৫ না মখোয়গী লাইবস্তোক শীজিন্নদুনা নৎত্রগা BRCs শিংদগী লৌরগা জীবঅমৃত, বীজঅমৃতনচিংবা ইনপুতশিং শেমগনি‍। ক্লস্তরদা লৈরিবা অপাম্বা লৈবা লৌমীশিংদা এৱ্যারনেস জেনেরেসন, মোবিলাইজেসন অমদি হেন্দহোল্দিং পীননবা ক্রিসি শখ/ CRPs ৩০,০০০ দিপ্লোয় তৌগনি‍। নেচরেল ফার্মিং প্রাক্তিসনা লৌমীশিংদা লৌউ-শিংউ তৌবদা চঙবা শেঞ্জং অমদি লৈবাক লৈহাউ মশা ফগৎহন্বদা, লৈহাও লৈবা অমদি ক্বালিতী লৈবা হেনগৎহনবদা মপান্দগী লৌবা পোৎলমদা তাংবা হন্থহন্নবা অমদি ঈশিং তুংশিনবা, ঈচাও, ঈকংনচিংবা ক্লাইমেত রিস্ককী লমদা রেজিলিএন্স শেমগৎপদা মতেঙ পাংগনি‍। থৌওং অসিনা হার অমদি তিলহাৎ হিদাক্নচিংবনা হকশেলদা শোকহন্বা হন্থহন্নবা অমদি লৌমীশিংগী ইমুংদা মশা ফবা অমদি মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহনগনি‍। মখা তানা, নেচরেল ফার্মিংগী খুত্থাঙদা, তুংগী মীরোলদা মশা ফবা মালেম ইমা অমা থম্লমগনি‍। সোইল কার্বোন কন্তেন্ত অমসুং ঈশিং শীজিন্নবগী ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্দুনা NF তৌবদা লৈহাউগী মাইক্রোওর্গানিজম অমসুং বাইওদাইভর্সিতী হেনগৎহনগনি‍।
লৌমীশিংদা অরায়বা সর্তিফিকেসন সিস্তেম অমা অমদি মখোয়গী নেচরেল ফার্মিং পোত্থোকশিং কৈথেলদা য়ৌহন্নবা দেদিকেতেদ কম্মন ব্রান্দিং অমা ফংহনগনি‍। রিএল তাইম জিও-তেগ অমদি NMNF গী রিফরেন্স মোনিতরিং পায়খৎপগী থৌওং ওনলাইন পোর্তেল অমগী খুত্থাঙদা পায়খৎকনি‍।
লোকেল লাইবস্তোক পোপুলেসন হেনগৎহন্নবা, সেন্ত্রেল কেত্তল ব্রীদিং ফার্ম/ রিজনেল ফোদ্দর স্তেসনশিংদা NF মোদেল দিমোন্সত্রেসন ফার্মশিং শেমগৎনবা, লমদুগী লৌমীশিংগী কৈথেল, APMC (এগ্রিকলচরেল প্রদ্যুস মার্কেত কম্মিতী), মন্দী, হাত, দিপোনচিংবশিং কোনশিন্দুনা দিস্ত্রিক্ত/ ব্লোক/ GP গী থাক্তা মার্কেত লিঙ্কেজ পুরক্নবা, ভারত লৈঙাক/ স্তেত লৈঙাক/ নেস্নেল অমদি ইন্তরনেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংগী হৌজিক লৈরিবা স্কীম অমদি সপ্পোর্ত স্ত্রকচরগা পুনশিনবগী থবকশিং পায়খৎকনি‍। মসিগী মথক্তা, মহৈরোয়শিংনা RAWE অমদি NF কী দেদিকেতেদ অন্দরগ্রেজুএত, পোস্তগ্রেজুএত অমদি দিপ্লোমা কোর্সশিংগী খুত্থাঙদা মহৈরোয়শিং NMNF দা এঙ্গেজ তৌগনি‍।

Cabinet
Launch of National Mission on Natural Farming
25 NOV 2024 8:39PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the launching of the National Mission on Natural Farming (NMNF) as a standalone Centrally Sponsored Scheme under the Ministry of Agriculture & Farmers' Welfare.
The scheme has a total outlay of Rs.2481 crore (Government of India share – Rs.1584 crore; State share – Rs.897 crore) till the 15th Finance Commission (2025-26).
The Government of India has launched the National Mission on Natural Farming (NMNF) to promote natural farming in mission mode across the country as a standalone Centrally Sponsored Scheme under the Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare.
Rooted in the traditional knowledge inherited from their forefathers, farmers will practise Natural Farming (NF) as a chemical free farming which involves local livestock integrated natural farming methods, diversified crop systems, etc. NF follows local agro-ecological principles rooted in local knowledge, location specific technologies and is evolved as per the local agro-ecology.
NMNF aims at promoting NF practices for providing safe & nutritious food for all. The Mission is designed to support farmers to reduce input cost of cultivation and dependency to externally purchased inputs. Natural farming will build & maintain healthy soil ecosystems, promote biodiversity and encourage diverse cropping systems to enhance resilience as suitable to the local agroecology are the benefits of natural farming. NMNF is launched as a shift to scientifically revive and strengthen agriculture practices towards sustainability, climate resilience and healthy food for farmer families and consumers.
In the next two years, NMNF will be implemented in 15,000 clusters in Gram Panchayats, which are willing, & reach 1 crore farmers and initiate Natural Farming (NF) in 7.5 lakh Ha area. Preference will be given to areas having prevalence of practising NF farmers, SRLM / PACS / FPOs, etc. Further, need-based 10,000 Bio-input Resource Centres (BRCs) will be set-up to provide easy availability and accessibility to ready-to-use NF inputs for farmers.
Under NMNF, around 2000 NF Model Demonstration Farms shall be established at Krishi Vigyan Kendras (KVKs), Agricultural Universities (AUs) and farmers’ fields, and shall be supported by experienced and trained Farmer Master Trainers. The willing farmers will be trained in Model Demonstration Farms on the NF package of practices, preparation of NF inputs, etc. near their villages in KVKs, AUs and practising NF farmers’ fields. 18.75 lakh trained willing farmers will prepare inputs like Jeevamrit, Beejamrit, etc. by using their livestock or procure from BRCs. 30,000 Krishi Sakhis/ CRPs will be deployed for awareness generation, mobilisation and handholding of willing farmers in the clusters. Natural Farming practices will help farmers to reduce input cost of cultivation and dependency on externally purchased inputs while rejuvenating soil health, fertility & quality and building resilience to climate risks like waterlogging, flood, drought, etc. These practices also reduce health risks from exposure to fertilisers, pesticides, etc. and provide healthy & nutritious food for the farmers’ family. Further, through Natural Farming, a healthy Mother Earth is bequeathed to the future generations. Through improvement of soil carbon content & water use efficiency, there is an increase in soil microorganisms and biodiversity in NF.
Farmers will be provided with an easy simple certification system and dedicated common branding to provide access to market their natural farming produce. Real time geo-tagged & referenced monitoring of NMNF implementation shall be done through an online portal.
Convergence with existing schemes and support structures of Government of India/ State Governments/ National & International Organisations shall be explored for enhancing local livestock population, development of NF Model Demonstration Farms at Central Cattle Breeding Farms/ Regional Fodder Stations, provide market linkages at district/ block/ GP levels through convergence for local farmers’ markets, APMC (Agricultural Produce Market Committee) Mandis, Haats, Depots, etc. Additionally, students will be engaged in NMNF through the RAWE program and dedicated Undergraduate, Postgraduate & Diploma courses on NF.