প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ‘ওরিসা পর্বা ২০২৪’ থৌরমশিং শরুক য়াখ্রে
দেল্লিদা ওরিসা পর্বা শরুক য়াদবা অপেনবা পোকই, ভারতকী চাউখৎপদা রাজ্য অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং লৈবাক অমসুং মালেম শীনবা থুংনা পাম্নরবা নাত অমসুং চৎনবীশিং লৈরি: প্রধান মন্ত্রী
ওরিসাগী নাতনা ‘এক ভারত শ্রেস্থা ভারত’ কী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎহল্লে, মসিদা রাজ্য অসিগী ইচানুপাশিং অমসুং ইচানুপীশিংনা চাউনা মতেং পাংলে: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী নাত অমসুং চৎনবী চাউখৎহনবদা ওরিয়া সাহিত্যনা লৌরিবা থৌদাংগী খুদম কয়া ঐখোয়না উরে: প্রধান মন্ত্রী
ওরিসাগী নাতকী ইনাকখুনবা, য়ুমশারোল অমসুং সাইন্স মতম পুম্নমক্ত অখন্নবনি, মফম অসিগী শক্তম খুদিংমক মালেমদা মশক তাক্নবা ঐখোয়না লেপ্তনা অনৌবা থবকশিং পায়খৎকদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ওরিসা চাউখৎনবা হিরম খুদিংমক্ত ঐখোয়না য়াংনা থবক পায়খৎলি, রাজ্য অসি হিথাংফমদা য়ুম্ফম ওইদুনা চাউখৎনবা খুদোংচাবা কয়া লৈরি: প্রধান মন্ত্রী
ওরিসা ভারতকী মাইনিং অমসুং ধাতুগী পৱারহাওস ওইদুনা রাজ্য অসি স্তিল, এলুমিনিয়ম অমসুং ইনর্জি সেক্তরদা মপাঙ্গল য়াম্না কল্লি: প্রধান মন্ত্রী
ললোন-ইতিক্কী থবক লাইহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে
24 NOV 2024 8:23PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী নিউ দিল্লিগী জৱাহরলাল নেহরু স্তদিয়মদা ‘ওরিসা পর্বা ২০২৪’ থৌরমশিং শরুক য়াখ্রে। থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা ওরিসাগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং মহাক্না তরাম্না ওকখ্রে। মহাক্না হায়খি চৎলিবা চহি অসি শ্বাভাব কবি গঙ্গধার মেহর লৈখিবদগী চহি ১০০শুবা চহিনি অমসুং মহাক্কী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। মহাক্না থৌরম অদুদা ভক্ত ভাওরি, ভক্ত সালাবেগা অমসুং ওরিয়া ভগবতগী অইবা শ্রী জগনাথ দাসকী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওরিসা অসি মতম পুম্নমক্ত সাধুশিং অমসুং পন্দিৎশিংগী মফম অমা ওইদুনা লাক্লি। সারাল মহাভারত, ওরিয়া ভগবতগুম্বা অচৌবা সাহিত্য মীচম মীয়ামগী থোংজিলশিংদা য়ৌহন্দুনা, নাত অমসুং চৎনবীশিং চাউখৎহনবদা সাধুশিং অমসুং পন্দিৎশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ওরিয়া লোলদা মহাপ্রভু জগনাথকা মরী লৈনবা সাহিত্য কয়া মরাংকাইনা লৈরি। ভগবান জগনাথনা লাল মাংজিল থাখি অমসুং লানফমদা চংবা মতমদা মনিকা গৌরিনি কৌবা ভক্ত অমগী মখুত্তগী মহাক্না শঙ্গোম অফম্বা লৌখিবা ভগবানগী চমচবা অদু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মথক্কী ৱারি অসিদগী পারা কয়া তম্লে। মরুওইবা পারা অমদি করিগুম্বা ঐখোয়না অচুম্বা ৱাখলশিংগা লোয়ননা থবক তৌরবদি ঈশ্বর মশামক্না থবক অদু লমজিংই হায়বা অসিনি। ঈশ্বরনা মতম পুম্নমক্ত ঐখোয়গা লৈমিন্নরি অমসুং ঐখোয়না কৈদৌঙৈদা অৱাবা ফিবম অমদা ঐখোয় ইথন্ত ঙাইরে হায়না খল্লোইদবনি।
ওরিসা কবি ভিম ভোইগী শৈরেং পরেং অমা ‘ কনাগুম্বা অমনা অৱাবা কয়া য়াম্না মায়োক্নগনি হায়বা থিদনা, মালেম অসি কনগদবনি’ থিরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি ওরিসাগী চৎনবীনি। পুরি ধামনা এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। নিংতম ইহৌ শরুক য়াদুনা ওরিসাগী থৌনা ফরবা মপারিশিংনা লৈবাক অসিগী মাইকৈ তাকখি। ঐখোয়না কৈদৌঙৈদা পাইকা ক্রান্তিগী অথৌবশিংগী লমন শিংবা ঙম্লরোই। পাইকা ক্রান্তিগী নিংশিং পোস্তেচ স্তাম্প অমসুং শেনয়েক অমা ফোঙনবা খুদোংচাবা সরকারনা ফংবা অসি লাইবক ফবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম অসিদা লৈবাক শীনবা থুংবনা উতকাল কেসারি হরে কৃষ্ণ মেহতাব জিগী থবকশিং নিংশিংলি। মহাক্কী ১২৫ শুবা মপোক কুমওন সরকারনা পাক-শন্না পাংথোক্লি। হৌজিক ফাওবা ওরিসানা লৈবাক অসিদা থবক পাংথোকপা ঙম্বা লুচিংবা কয়া পুথোক্লি। ভারতকী রাস্ত্রপতি ওইরিবী দ্রৌপতি মুর্মু জি ত্রাইবেল ফুরুপ অমদগীনি। মসি ঐখোয় খুদিংমক চাউথোকচনবা মচাক অমনি। মহাক্কী ইথিলদগী, ঙসি ভারত্তা ত্রাইবেলশিং য়াইফনবা লুপা করোর লিশিং কয়াগী স্কিমশিং পায়খৎলে অমসুং হায়রিবা স্কিমশিং অসিনা ওরিসাগী ত্রাইবেল খুন্নাই কান্নবা ফংবা খক নত্তনা ভারত পুম্নমক্কী কান্নবা ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওরিসা অসি নারী শক্তিগী লমদমনি অমসুং নারী শক্তিগী থৌনা অসি মাতা সুভদ্রগী মওংদা লৈরি। ওরিসাগী নুপীশিং চাউখৎলবা মতম খক্তদা ওরিসা চাউখৎকনি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ওরিসাগী ঐগী ইমাশিং অমসুং ইচলশিংগীদমক সুভদ্র য়োজনা হৌদোকপগী খুদোংচাবা ঐনা ফংলে। মসিনা ওরিসাগী নুপীশিংদা কান্নবা পীরগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি ভারতকী সমুদ্রগী শক্তি হেনগৎহনবদা ওরিসানা পাংথোক্লিবা থবক অসিনা অনৌবা শক্তম অমা পীরে। কার্তিক পুর্নিমাদা কত্তক্তা মহানাদিগী তোর্বান্দা য়াম্না চাউনা পাংথোক্তুনা লাকপা বালি যাত্র ঙরাং ওরিসাদা লোইশিনখ্রে। বালি যাত্র অসি ভারতকী সমুদ্রগী শক্তিগী খুদম অমনি। ঙসিগী অনৌবা মতমগী তেক্নোলোজি অসিগুম্বা লৈত্রিঙৈদা ঐখোয়গী থৌনা ফরবা হিরোয়শিংনা সমুদ্র কয়া লানদুনা হোনখ্রে। ললোনবশিংনা জহাজদা ইন্দোনেসিয়াগী বালি, সুমাত্রা, জাবাদা চৎখি অমসুং মসিনা ললোন-ইতিক চাউখৎহনবদা মতেং পাংখি অমসুং তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা য়ৌবা ঙম্বা হেনগৎহনখি। বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা ঙসিদি ওরিসাগী সমুদ্রগী শক্তি অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওরিসা অনৌবা থাকশিংদা পুখৎনবা চহি ১০ লেপ্তনা হোৎনরকপা মতুংদগী ওরিসাগী অনৌবা তুংলমচৎ অমগী থাজবা লৈরে। ওরিসাগী মীয়ামগী থৌজালদগী থাজবা অসিদা অনৌবা থৌনা পীরে অমসুং সরকারগী অচৌবা মঙলানশিং লৈরি অমসুং অচৌবা পান্দমশিং থম্লি। ২০৩৬ দা ওরিসানা মপুংফাবা রাজ্য ওইরকপগী চহি ১০০ শুবা থৌরম পাংথোক্কনি। লৈবাক অসিগী রাজ্যশিংগী মনুংদা ওরিসা মপাঙ্গল কনবা, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং য়াংনা চাউখৎলক্লিবা রাজ্য অমা ওইহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওরিসা য়াওনা ভারতকী নোংপোক থংবা রাজ্যশিং চাউখৎতে হায়না খন্নবা মতম অমা লৈরমখি। ভারতকী নোংপোক থংবা শরুক অসি লৈবাক অসি চাউখৎনবা ইঞ্জিন্নি হায়না মহাক্না খল্লি। মরম অদুনা, নোংপোক থংবা ভারত চাউখৎনবা সরকারনা মরুওইনা থবক পায়খৎলে অমসুং হৌজিক লম্বী-থোং, হকশেল, লাইরিক-লাইশুগা মরী লৈনবা থবক খুদিংমক নোংপোক ভারত শীনবা থুংনা য়াংনা পায়খৎলে। চহি ১০ গী মমাঙদা পীরম্বা অদুদগী শরুক অহুম হেন্না ঙসি ওরিসানা কেন্দ্র সরকারদগী বজেত ফংলে। চহি অসিদা, ওরিসাগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক হৌখিবা চহিদগী বজেত চাদা ৩০ হেন্না পীরে। পুৱারি ওইনা ওরিসা চাউখৎনবা হিরম খুদিংমক্ত সরকারান য়াংনা থবক পায়খৎলি। হিথাংফমদা য়ুম্ফম ওইবা উদ্যোগ চাউখৎনবা খুদোংচাবা কয়া ওরিসাগী লৈরি। মরম অদুনা ধামরা, গোপালপুর, অস্তারঙ্গা, পালুর অমসুং সুবরনারেখাদা হিথাংফমশিং শেমগৎতুনা ললোন-ইতিক চাউখৎহনগনি। ওরিসা ভারতকী মাইনিং অমসুং ধাতুগী পৱারহাওসনি। মসিনা স্তিল, এলুমিনিয়ম অমসুং ইনর্জি সেক্তরদা ওরিসাগী ফিবম ফগৎহল্লে। হায়রিবা হিরমশিং অসিদা মীৎয়েং থমদুনা, ওরিসাদা নুংঙাই-য়াইফবগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া হাংদোকপা য়ারগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওরিসাদা কাজু, লিমোন, লশিং, য়াইঙং অমসুং থাউ থোকপা মরুশিং মরাংকাইনা পুথোক্লি। হায়রিবা পোৎথোকশিং অসি অচৌবা কৈথেলশিংদা য়ৌহন্নবা অমসুং মদুগী কান্নবশিং লৌমীশিংদা ফংহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। ওরিসাদা সি-ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রি পাকথোক-চাউথোক্নবা খুদোংচাবা কয়া লৈরি অমসুং ওরিসা সি-ফুদ ব্রান্দ অমা শেমগৎতুনা মালেমগী কৈথেলদা পাম্নহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওরিসা শেন থাদবা মীওইশিংনা পাম্নবা মফম অমা ওইহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। ওরিসাদা ললোন-ইতিক্কী থবক লাইনা পাংথোকপা য়ানবা মহাক্কী সরকারনা থবক পায়খৎলে অমসুং উতকার্স উতকালগী খুৎথাংদা শেন থাদবা পুক্নিং থৌগৎলে। ওরিসাদা অনৌবা সরকার অমা হেক লাকখিবা অহানবা নুমিৎ ১০০দা লুপা করোর লিশিং ৪৫ গী শেনফম থাদরকখ্রে। ঙসিদি ওরিসা মশাগী পান্দম অমসুং লম্বী লৈজরে, মসিনা শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা অমসুং অনৌবা থবকশিং পীনবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। মখোয়গী থবকশিং অসিগীদমক চীফ মিনিস্তর মোহন চরন মানঝি জি অমসুং মহাক্কী কাংবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওরিসাগী খুদোংচাবশিং অচুম্বা মাইকৈদা শীজিন্নদুনা, রাজ্য অসি চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিংদা পুখৎপা ঙমগনি। রাজ্য অসিনা মরুওইবা মফমদা লৈরুবগী কান্নবশিংগী ওরিসানা লৌবা ঙমগনি। রাজ্য অসিদগী লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী কৈথেলশিং ইরাই লাইনা য়ৌবা ঙম্লে। ওরিসা অসি নোংপোক অমসুং খা-নোংপোক এসিয়াগী ললোন-ইতিক্কী মরুওইবা মফম অমনি। তুংদা মালেমগী ভেলু চেনশিংদা ওরিসাগী মরুওইবা হেনগৎলক্কনি। রাজ্য অসিদগী মপান লৈবাকশিংদা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা পান্দমদা সরকারনা থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সহর শেমগৎনবগী খুদোংচাবা কয়া ওরিসাদা মরাংকাইনা লৈরি। মাইকৈ অসিদা মহাক্কী সরকারনা চপ চাবা থবকশিং পায়খৎলি। অচৌবা অমসুং মপুংফানা শম্নরবা সহরশিং শেমগৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। ওরিসাগী তয়র-২ গী সহরশিং হায়বদি ওরিসাগী নোংচুপ থংবা জিলাশিংদা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎতুনা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীনবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। ওরিসা অসি লৈবাক শীনবা থুংবগী মহৈরোয়শিংগী অনৌবা থাজবা অমা ওইরে অমসুং লাইরিক-লাইশুগী লমদা মাংজিল থানবা রাজ্য অসি ইথিল পীবা জাতি অমসুং ইন্তরনেসনেলগী ইন্সতিতুৎ কয়া রাজ্য অসিদা লৈরে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা রাজ্য অসিদা স্তার্দঅপকী থবকশিং পুক্নিং থৌগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওরিসাগী কলাশিংনা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিল্লি, মসি ওদিসি জগোয় ওইবা য়াই নত্ত্রগা ওরিসাগী অয়েকপা লাইশিং ওইবা য়াই নত্ত্রগা পাত্তাচিত্রশিং নত্ত্রগা সৌরা অয়েকপা লাইশিং ওইবা য়াই। কনাগুম্বা অমনা ওরিসাগী সম্বলপুরি, বোমকাই অমসুং কোতপাদকী ফিশাবশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা উবা ফংগনি। ঐখোয়না কলা অমসুং খুৎ-শাগী হৈথোই-শিংথোইবা হেন্না শন্দোক্লিবমখৈ অমসুং য়োক্তুনা থম্লিবমখৈ, ওরিসাগী মীয়ামগী ইকায়খুম্নবা হেনগৎলক্কনি। ওরিসাগী য়ুমশারোল অমসুং সাইন্সকী লন কয়া মরাংকাইনা লৈরি। সাইন্স, য়ুমশারোল অমসুং কোনার্ককী সন তেম্পল, লিঙ্গরাজ অমসুং মুক্তেশ্বরগুম্বা অরিবা লাইশঙশিংগী পাক-চাউবা, ফজবা অমসুং খুৎ-শাবা হৈবগী মমি অসিনা মীওই খুদিংমক অঙকপা পোকহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওরিসা অসি তুরিজমগী লমদা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈবা লমদম অমনি। হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা হিরম খুদিংমক্ত থবক তৌবা দরকার ওইরে। ঙসিদি ওরিসা অমসুং লৈবাক অসিদা ওরিসাগী হেরিতেচ অমসুং মসিগী শক্তম ইকায়খুম্নবা সরকার অমা লৈরে। হৌখিবা চহিদা জি-২০ গী মীফম অমা ওরিসাদা পাংথোকখি। লৈবাক কয়াগী লুচিংবশিং অমসুং দিপ্লোমেতশিংগী মমাঙদা সরকারনা সন তেম্পলগী ফজবা উহনখ্রে। মহাপ্রভু জগনাথ লাইশঙ কমপ্লেক্সকী গেত মরিমক লাইশঙগী রত্ন ভন্দারগা লোয়ননা হাংদোকপা অসিদা অপেনবা ফাওই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমদা ওরিসাগ মশক তাক্নবা অনৌবা থবকশিং পায়খৎপা দরকার ওইরে। বালি যাত্র নুমিৎ লাউথোকপা য়াগনি অমসুং বালি যাত্র মমিং চৎনবা অমসুং মালেমগী ফম্বাক্ত য়োকখৎনবা থবক পায়খৎপা য়াগনি। ওরিসা জগোয়গুম্বা কলাগী ওরিসা নুমিৎ পাংথোকপনা তোঙান-তোঙানবা ত্রাইবেল হেরিতেচশিং হরাওবা ফোঙদোক্নবা খুদোংচাবা ফংগনি। তুরিজম অমসুং অপীকা উদ্যোগশিংগা মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং মীয়ামদা খঙহন্নবা স্কুলশিং অমসুং কলেজশিংদা অখন্নবা থৌরমশিং পাংথোক্কদবনি। হন্দক ভুবনেশ্বরদা প্রভাসি ভারতিয় সম্মেলন পাংথোক্লনি অমসুং মসি ওরিসাগীদমক অচৌবা খুদোংচাবা অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম শীনবা থুংনা মমালোল অমসুং নাত কাউথোকপগী চৎনবী অমা লাক্লে। ওরিয়া মীয়াম্না লৈরুবা মফম খুদিংমক্ত, মতম পুম্নমক্ত রাজ্য অসিগী নাত, রাজ্য অসিগী লোল অমসুং রাজ্য অসিগী কুহ্মৈশিং হিংহল্লি। হন্দক মহাক্না গয়ানাদা চৎলুবা অদুদা কমদৌনা মমালোল অমসুং নাতনা কনাগুম্বা অমা মখোয়গী মমা লৈবাক্কা শম্নহনবগে হায়বা অমুক হন্না খঙলে। চহি ২০০ গী মমাঙদা শিন্মী চা কয়া ভারত থাদোকখি, অদুবু মখোয়গা লোয়ননা মখোয়না রামচরিত মনাস পুখি অমসুং ঙসি ফাওবা মখোয়না ভারতকা শম্নরি। ঐখোয়গী নাত অমসুং চৎনবী ঙাকপা অসিনা, চাউখৎপা অমসুং অহোংবা লাকপা মতমদা ফাওবা মীওই খুদিংমক্না মসিগী কান্নবা ফংগনি। মসিগা চপ মান্নবা মওংদা, ওরিসা অনৌবা থাকশিংদা পুখৎপা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী অনৌবা যুগ অসিদা, ঐখোয়গী হৌরকফমশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবগা লোয়ননা অনৌবা অহোংবশিং লৌশিনবা মরুওই। ওরিসা ফেস্তিবেলগুম্বা থৌরমশিং অসি মসিগী পাম্বৈ অমা ওইগনি। লাক্লিবা চহিশিংদা ওরিসা পর্বা হেন্না পাকথোক-চাউথোকহনগদবনি অমসুং মসি দিল্লি খক্তদা পাংথোক্লোইদবনি। মীওই কয়া, স্কুলশিং অমসুং কলেজশিং মসিদা হেন্না শরুক য়ানবা থবকশিং পায়খৎকদবনি। দিল্লিদা লৈবা অতোপ্পা রাজ্যশিংগী মীওইশিং শরুক য়াহনগদবনি অমসুং ওরিসাগী মরমদা হেন্না খঙহনগদবনি।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুংদা, কুহ্মৈ অসি মীয়াম শরুক য়ানবা অফবা মফম অমা ওইহন্দুনা, কুহ্মৈ অসিগী মচুশিং ওরিসা অমসুং ভারতকী কাচিন-কোয়া শীনবা থুংনা য়ৌহনগদবনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা রেলৱেজ, ইনফোর্মেসন আমসুং ব্রোদকাস্তিং, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অশ্বিনি বৈষ্ণব অমসুং ইজুকেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান, ওরিসা সমাজগী প্রসিদেন্ত শ্রী সিদ্ধার্থ প্রধান য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
ওরিসা পর্বা অসি নিউ দিল্লিদা লৈবা ত্রস্ত অমা, ওরিয়া সমাজনা পাংথোকপা মরুওইবা থৌরম অমনি। থৌরম অসিগী খুৎথাংদা, মখোয়না ওরিসাগী নাত অমসুং চৎনবীশিং য়োকখৎপা অমসুং চাউখৎহনবদা মমল য়াম্লবা মতেং কয়া পাংলি। চৎনবী অসি মখা চৎথরকপা ওইনা, চহি অসিগী ওরিসা পর্বা নবেম্বর ২২ দগী নবেম্বর ২৪ ফাওবা পাংথোকপনি। মসিনা ওরিসাগী মখল কয়াগী নাতকী শক্তমশিং উৎকনি অমসুং রাজ্য অসিগী খুন্নাইগী, নাত অমসুং রাজনিতিগী ওইবা চৎন-লোনচৎ কয়া উৎকনি। তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংগী শক্নাইরবা মীওইশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিংনা শরুক য়াদুনা জাতি থাক্কী সেমিনার নত্ত্রগা মীফম অমসু পাংথোকখ্রে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in ‘Odisha Parba 2024’ celebrations
Delighted to take part in the Odisha Parba in Delhi, the state plays a pivotal role in India's growth and is blessed with cultural heritage admired across the country and the world: PM
The culture of Odisha has greatly strengthened the spirit of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat', in which the sons and daughters of the state have made huge contributions: PM
We can see many examples of the contribution of Oriya literature to the cultural prosperity of India: PM
Odisha's cultural richness, architecture and science have always been special, We have to constantly take innovative steps to take every identity of this place to the world: PM
We are working fast in every sector for the development of Odisha,it has immense possibilities of port based industrial development: PM
Odisha is India's mining and metal powerhouse making it’s position very strong in the steel, aluminium and energy sectors: PM
Our government is committed to promote ease of doing business in Odisha: PM
Today Odisha has its own vision and roadmap, now investment will be encouraged and new employment opportunities will be created: PM
24 NOV 2024 8:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the ‘Odisha Parba 2024’ celebrations today at Jawaharlal Nehru Stadium, New Delhi. Addressing the gathering on the occasion, he greeted all the brothers and sisters of Odisha who were present at the event. He remarked that this year marked the centenary of the death anniversary of Swabhav Kavi Gangadhar Meher and paid tributes to him. He also paid tributes to Bhakta Dasia Bhauri, Bhakta Salabega and the writer of Oriya Bhagavatha, Shri Jagannath Das on the occasion.
“Odisha has always been the abode of Saints and Scholars”, said Shri Modi. He remarked that the saints and scholars have played a great role in nourishing the cultural richness by ensuring the great literature like Saral Mahabharat, Odiya Bhagawat have reached the common people at their doorsteps. He added that there is extensive literature related to Mahaprabhu Jagannath in Oriya language. Remembering a saga of Mahaprabhu Jagannatha, the Prime Minister said that Lord Jagannath led the war from the forefront and praised the Lord’s simplicity that he had partaken the curd from the hands of a devotee named Manika Gaudini while entering the battlefield. He added that there were a lot of lessons from the above saga, Shri Modi said one of the important lessons was that if we work with good intentions then God himself leads that work. He further added that God was always with us and we should never feel that we are alone in any dire situation.
Reciting a line of Odisha poet Bhim Bhoi that no matter how much pain one has to suffer, the world must be saved, the Prime Minister said that this has been the culture of Odisha. Shri Modi remarked that Puri Dham strengthened the feeling of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat'. He added that the brave sons of Odisha also showed direction to the country by taking part in the freedom struggle. He said that we can never repay the debt of the martyrs of Paika Kranti. Shri Modi remarked that it was the good fortune of the government that it had the opportunity to issue a commemorative postage stamp and coin on Paika Kranti.
Reiterating that the entire country was remembering the contribution of Utkal Kesari Hare Krishna Mehtab ji at this time, Shri Modi said that the Government was celebrating his 125th birth anniversary on a large scale. The Prime Minister also touched upon the able leadership Odisha has given to the country from the past till now. He added that Draupadi Murmu ji, hailing from a tribal community, was the President of India. And it was a matter of great pride for all of us. He further added that it was due to her inspiration, schemes worth thousands of crores of rupees for tribal welfare were implemented in India today and these schemes were benefiting the tribal society not only of Odisha but of the entire India.
Remarking that Odisha is the land of women power and its strength in the form of Mata Subhadra, the Prime Minister said that Odisha will progress only when the women of Odisha progress. He added that he had the great opportunity to launch the Subhadra Yojana for my mothers and sisters of Odisha a few days back which will benefit the women of Odisha.
Shri Modi highlighted the contribution of Odisha in giving a new dimension to India's maritime power. He noted that the Bali Jatra was concluded yesterday in Odisha, which was organised in a grand manner on the banks of the Mahanadi in Cuttack on the day of Kartik Purnima. Further, Shri Modi remarked that Bali Jatra was a symbol of India's maritime power. Lauding the courage of the sailors of the past, the Prime Minister said that they were brave enough to sail and cross the seas despite the absence of modern technology like today. He added that the traders used to travel by ships to places like Bali, Sumatra, Java in Indonesia, which helped promote trade and enhance the reach of culture to various places. Shri Modi emphasised that today Odisha's maritime power had an important role in the achievement of a developed India's resolve.
The Prime Minister underlined that today there is hope for a new future for Odisha after continuous efforts for 10 years to take Odisha to new heights. Thanking the people of Odisha for their unprecedented blessings, Shri Modi said that this had given new courage to this hope and the Government had big dreams and had set big goals. Noting that Odisha will be celebrating the centenary year of statehood in 2036, he said that the Government’s endeavour was to make Odisha one of the strong, prosperous and fast-growing states of the country.
Noting that there was a time when the eastern part of India including states like Odisha were considered backward, Shri Modi said that he considered the eastern part of India to be the growth engine of the country's development. Therefore, he added that the Government has made the development of eastern India a priority and today all the work related to connectivity, health, education in the entire eastern India had been expedited. Shri Modi highlighted that today Odisha was getting three times more budget than the central government used to give it 10 years ago. He added that this year, 30 percent more budget had been given for the development of Odisha as compared to last year. He assured that the Government was working at a fast pace in every sector for the holistic development of Odisha.
“Odisha has immense potential for port-based industrial development”, exclaimed the Prime Minister. Therefore, he added that trade will be promoted by developing ports at Dhamra, Gopalpur, Astaranga, Palur, and Subarnarekha. Remarking that Odisha was the mining and metal powerhouse of India, Shri Modi said that this strengthened Odisha's position in the steel, aluminium and energy sectors. He added that by focusing on these sectors, new avenues of prosperity can be opened in Odisha.
Noting that the production of cashew, jute, cotton, turmeric and oilseeds was in abundance in Odisha, Shri Modi said that the Government's effort was to ensure that these products reach the big markets and thereby benefit the farmers. He added that there was also a lot of scope for expansion in the sea-food processing industry of Odisha and Government’s effort was to make Odisha sea-food a brand that is in demand in the global market.
Emphasising that Government’s effort was to make Odisha a preferred destination for investors, the Prime Minister said that his government was committed to promoting ease of doing business in Odisha and investment was being promoted through Utkarsh Utkal. Shri Modi highlighted that as soon as the new government was formed in Odisha, an investment of Rs 45 thousand crore was approved within the first 100 days. He added that today Odisha had its own vision as well as a roadmap, which would promote investment and create new employment opportunities. He congratulated the Chief Minister Mohan Charan Manjhi ji and his team for their efforts.
Shri Modi remarked that by utilising the potential of Odisha in the right direction, it can be taken to new heights of development. Emphasising that Odisha can benefit from its strategic location, the Prime Minister said that access to domestic and international markets was easy from there. “Odisha was an important hub of trade for East and South-East Asia”, said Shri Modi and added that Odisha's importance in global value chains would further increase in the times to come. He further added that the government was also working on the goal of increasing exports from the state.
“Odisha has immense potential to promote urbanisation”, highlighted the Prime Minister and added that his Government was undertaking concrete steps in that direction. He further added that the Government was committed to build a large number of dynamic and well-connected cities. Shri Modi underscored that the Government was also creating new possibilities in the tier two cities of Odisha, especially in the districts of western Odisha where development of new infrastructure can lead to creation of new opportunities.
Touching upon the field of higher education, Shri Modi said that Odisha was a new hope for students across the country and there were many national and international institutes, which inspired the state to take the lead in the education sector. He added that these efforts were promoting the startup ecosystem in the state.
Highlighting that Odisha has always been special because of its cultural richness, Shri Modi said the art forms of Odisha fascinate everyone, be it the Odissi dance or the paintings of Odisha or the liveliness that is seen in the Pattachitras or the Saura paintings, a symbol of the tribal art. He added that one got to see the craftsmanship of Sambalpuri, Bomkai and Kotpad weavers in Odisha. The Prime Minister remarked that the more we spread and preserve the art and craftsmanship, the more the respect for Odia people would increase.
Touching upon the abundant heritage of architecture and science of Odisha, the Prime Minister remarked that the science, architecture and vastness of the ancient temples like Sun Temple of Konark, the Lingaraj and Mukteshwar amazed everyone with their exquisiteness and craftsmanship.
Noting that Odisha was a land of immense possibilities in terms of tourism, Shri Modi said there was a need to work across multiple dimensions to bring these possibilities to the ground. He added that today along with Odisha, the country also had a Government that respects Odisha's heritage and its identity. Underlining that one of the conferences of G-20 was held in Odisha last year, Shri Modi said that the Government presented the grand spectacle of the Sun Temple in front of the heads of states and diplomats of so many countries. The Prime Minister said he was pleased that all the four gates of the Mahaprabhu Jagannath Temple complex have been opened along with the Ratna Bhandar of the temple.
The Prime Minister emphasised that there was a need to undertake more innovative steps to tell the world about every identity of Odisha. He cited an example that Bali Jatra Day can be declared and celebrated to make Bali Jatra more popular and promote it on the international platform. He further added that celebrating Odissi Day for arts like Odissi dance could also be explored along with days to celebrate various tribal heritages. Shri Modi said that special events could be organised in schools and colleges, which would create awareness among people about the opportunities related to tourism and small scale industries. He added that Pravasi Bharatiya Sammelan was also going to be held in Bhubaneswar in the upcoming days and was a huge opportunity for Odisha.
Noting the rising trend of people forgetting their mother tongue and culture across the globe, Shri Modi was pleased that the Oriya community, wherever it lives, had always been very enthusiastic about its culture, its language and its festivals. He added that his recent visit to Guyana had reaffirmed how the power of mother tongue and culture kept one connected to their motherland. He added that about two hundred years ago, hundreds of labourers left India, but they took Ramcharit Manas with them and even today they are connected to the land of India. Shri Modi emphasised that by preserving our heritage, its benefits could reach everyone even when development and changes take place. He added that in the same way, Odisha can be propelled to new heights.
The Prime Minister underscored that in today's modern era, it was important to assimilate modern changes while strengthening our roots. He added that events like the Odisha Festival could become a medium for this. He further added that events like Odisha Parba should be expanded even more in the coming years and should not be limited to Delhi only. Shri Modi underlined that efforts must be undertaken to ensure that more and more people join it and the participation of schools and colleges also increases. He urged the people from other states in Delhi to participate and get to know Odisha more closely.
Concluding the address, Shri Modi expressed confidence that in the times to come, the colours of this festival would reach every nook and corner of Odisha as well as India by becoming an effective platform for public participation.
Union Minister for Railways, Information and Broadcasting, Electronics & IT, Shri Ashwini Vaishnaw and Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan, President of Odia Samaj, Shri Siddharth Pradhan were present on the occasion among others.
Background
Odisha Parba is a flagship event conducted by Odia Samaj, a trust in New Delhi. Through it, they have been engaged in providing valuable support towards preservation and promotion of Odia heritage. Continuing with the tradition, this year Odisha Parba was organised from 22nd to 24th November. It showcased the rich heritage of Odisha displaying colourful cultural forms and will exhibit the vibrant social, cultural and political ethos of the State. A National Seminar or Conclave led by prominent experts and distinguished professionals across various domains was conducted.