ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂକ୍ରମଣ ଉପରେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
20 NOV 2024 2:01AM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବର
ନମସ୍କାର
ଆଜି ଅଧିବେଶନର ପ୍ରସଙ୍ଗ ବହୁତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ, ଆମର ଭାବୀ ପିଢ଼ିର ଭବିଷ୍ୟତ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି । ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏସଡିଜିକୁ ଗତି ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ବାରାଣସୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଯୋଜନାକୁ ଆଦରିଥିଲୁ ।
୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିକୁ ତିନି ଗୁଣା ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ହାରକୁ ଦୁଇ ଗୁଣା କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ । ବ୍ରାଜିଲ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏହାକୁ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି । ଆମେ ଏହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ।
ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ପ୍ରୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ କହୁଛି ।
ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତରେ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରଙ୍କୁ ଘର ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି । ବିଗତ ୫ ବର୍ଷରେ ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି । ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜାଳେଣି ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୧୧.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରଙ୍କ ସକାଶେ ଶୌଚାଳୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଆମର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଭାବନା ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଆଧାରିତ । ଯେଉଁଠି କି ପୃଥିବୀକୁ ମା’, ନଦୀକୁ ଜୀବନଦାୟିନୀ ଏବଂ ବୃକ୍ଷକୁ ଦେବତୁଲ୍ୟ ଗଣ୍ୟ କରାଯାଇଥାଏ ।
ପ୍ରକୃତିର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣକୁ ଆମେ ନୈତିକ ଓ ମୌଳକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ଭାବିଥାଉ । ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଜି-୨୦ ଦେଶ ଯିଏ କି ପ୍ୟାରିସ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ପୂରଣ କରିପାରିଛି ।
ଏବେ ଆମେ ଅଧିକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ । ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ୨୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହୋଇସାରିଲାଣି ।
ଆମେ ସବୁଜ ଇନ୍ଧନ ଦିଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଜନଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିଛୁ । ପ୍ରାୟ ୧୦ ନିୟୁତ ପରିବାର ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ସୋଲାର ରୁଫ୍ ଟପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଯୋଡ଼ଇ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା କେବଳ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନାହିଁ, ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାନବତାର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିଥାଉ । ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ତରରେ ‘ଶତତ ଜୀବନଶୈଳୀ’କୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ‘ମିଶନ ଲାଇଫ’ ଅର୍ଥାତ୍ ‘ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ଖାଦ୍ୟ ନଷ୍ଟ କେବଳ ଯେ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ ତାହା ନୁହେଁ, ଏହା ବୁଭୁକ୍ଷୁତାକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ଆମକୁ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ଆମେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୌର ମେଣ୍ଟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ । ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଏହା ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ‘ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୀଡ଼୍‌’ ଅଭିଯାନ ସ୍ୱରୂପରେ ଆମେ ଶକ୍ତି ସଂଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କରୁଛୁ ।
ଭାରତ ସବୁଜ ଇନ୍ଧନ ନବୋନ୍ମେଷ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ବୈଶ୍ୱି ଜୈବିକ ମେଣ୍ଟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି । ଆମେ ଭାରତରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ୱେଷ୍ଟ-ଟୁ-ଏନର୍ଜି ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଚଳାଇଛୁ । ଆମେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଖଣିଜ ସହ ସମ୍ପର୍କିତ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପାଇଁ ଚକ୍ରାକାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ‘ମାଆଙ୍କ ନାମରେ ଗୋଟିଏ ଗଛ’ ଅଭିଯାନରେ ଆମେ ଭାରତରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ କୋଟି ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରିଛୁ । ଭାରତ ଆପାଦକାଳୀନ ପ୍ରତିରୋଧ ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି । ଏହି ଅନୁସାରେ ଏବେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ପୁନର୍ଗଠନ କାର୍ଯ୍ୟକଗୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ ଦେଶ, ଅର୍ଥାତ ବିକାଶଶୀଳ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ପ୍ରାଥମିକତା । ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗ ଏବଂ ଏଆଇର ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରଭାବ ସହିତ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ଏବଂ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବଢ଼ିଯାଏ । ଏପରି ସ୍ଥିତିରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍‌କୁ ଇନ୍ଧନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଉଚିତ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଜଳବାୟୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ର ଗୁରୁତ୍ୱ ବଢ଼ିଯାଏ । ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଅର୍ଥ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଭାରତ ତାର ସଫଳ ଅନୁଭବକୁ ସମସ୍ତ ଦେଶ ଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ବିଶେଷ ଭାବେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ସହିତ ବାଣ୍ଟିଥାଉ । ଏହି ଦିଗରେ ତୃତୀୟ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ କମ୍ପାକ୍ଟ ର ଘୋଷଣା ମଧ୍ୟ କରିଛୁ । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆମର ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ପ୍ରୟାସ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛୁ ।
ଧନ୍ୟବାଦ

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Remarks at the G20 Session on Sustainable Development and Energy Transition
20 NOV 2024 2:01AM by PIB Delhi
Your Highness,
Excellencies,
नमस्कार !
The theme of today’s session is very relevant, and is closely linked to the future of the next generation. During the New Delhi G-20 summit, we had adopted the Varanasi Action plan to accelerate achievement of the SDGs.
We had resolved to triple renewable energy production, and to double the energy efficiency rate by 2030Under Brazil’s presidency, priority has been accorded to the implementation of these goals, and we welcome this.
In this regard, I would like to present to you India’s commitments and efforts to achieve the Sustainable development agenda. Over the last one decade, we have built homes for more than 40 million families.
Over the last 5 years, Clean water supply has been ensured for 120 million homes. More than 100 million families have been provided with clean cooking fuel And toilets have been made for over 115 million families.
Friends,
Our efforts are based on traditional indian thought which is both progressive and balanced. A belief system in which the earth is considered mother, rivers, Givers of life, and trees are considered godlike.
We believe that taking care of nature is our moral and fundamental duty. India is the first G-20 country to have fulfilled the commitments it made under the Paris agreement, ahead of time.
Now we are rapidly moving towards more ambitious goals. We had set ourselves the target of achieving 500 Gigawatts of renewable energy by 2030. We have already achieved 200 Gigawatts of that.
We have made Green transition a people’s movement. Approximately 10 million families have registered for the worlds biggest solar roof top program.
And we are not just thinking about ourselves. We have in mind the interests of all mankind. In order to promote a sustainable lifestyle at a global level, we launched Mission Life or Lifestyle for the environment. Food waste not only increases carbon footprint, it also increases hunger. We have to work on this concern also.
We launched the International Solar Alliance. Over 100 countries have joined it. Under the "One Sun One World One Grid” initiative we are cooperating on energy connectivity.
India has set up a Green Hydrogen innovation center and launched a Global Biofuel Alliance We are also running an extensive waste to energy campaign in India’ In order to address challenges related to critical minerals we have focused on a circular approach.
Under the campaign, One tree for mother, we have planted about a billion trees in India this year. India launched the Coalition for Disaster resilient infrastructure initiative. Under this, we are now also focusing on Post-Disaster Recovery and Reconstruction.
Friends,
Economic development is a priority for countries of the Global south, and in particular, for Small Island Developing States. In the digital age, and given the growing influence of AI, the need for a balanced and appropriate energy mix becomes all the more important.
Therefore affordable and assured climate finance for energy transition in the Global south, has become even more important. It is also essential for developed countries to fulfill their commitments to provide technology and finance, in a timely manner.
India is sharing its successful experiences with all friendly countries, in particular with the Global south. To this end, during the 3rd Global south summit, we had also announced a Global Development Compact I urge all of you to join us in this initiative and partner with us in our efforts.
Thank you.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.