নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
বিশ্বব্যাপী সামুদ্ৰিক সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্যৰে দক্ষিণ এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ সামুদ্ৰিক চিন্তা নেতৃত্ব সন্মিলন আৰম্ভ
“সাগৰমন্থনে মানৱতাৰ উন্নতিৰ বাবে নীলা অৰ্থনীতিৰ বহনক্ষম বিকাশৰ বাবে বিশ্বব্যাপী আলোচনা আৰু জ্ঞান আদান-প্ৰদানৰ আকাংক্ষা কৰে”: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
ভাৰতৰ বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰীয়ে সাগৰমন্থনৰ সময়ত গ্ৰীচৰ সামুদ্ৰিক পৰিক্ৰমা আৰু দ্বীপপুঞ্জ নীতি মন্ত্ৰীৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক আলোচনা কৰে, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে সামুদ্ৰিক খণ্ডক অধিক শক্তিশালী কৰা
গ্ৰীচ, আৰ্জেণ্টিনা আৰু মালদ্বীপৰ মন্ত্ৰী প্ৰতিনিধিসকলে উদ্বোধনী সন্মিলনত ভাষণ দিয়ে, য'ত আগশাৰীৰ সামুদ্ৰিক বুদ্ধিজীৱীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে
সাগৰ নিজেই পৰ্যাপ্ত নহয় – চৰকাৰে বহনক্ষম উন্নয়নৰ জৰিয়তে মহাসাগৰ-আধাৰিত অৰ্থনীতিৰ জৰিয়তে আৰ্থ-সামাজিক মূল্য সৃষ্টিৰ কল্পনা কৰিছে: সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
18 NOV 2024 7:25PM by PIB Guwahati
সাগৰমন্থন - মহাসাগৰ সংলাপ, দক্ষিণ এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ সামুদ্ৰিক চিন্তা নেতৃত্ব সন্মিলন আজি ইয়াত আৰম্ভ হৈছে। সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ শ শ প্ৰতিনিধিৰ সৈতে ৬১ খন দেশৰ প্ৰতিনিধিৰ উপস্থিতিত উদ্বোধনী অধিৱেশনত কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী (এমঅ’পিএছডব্লিউ), সৰ্বানন্দ সোণোৱাল; গ্ৰীচৰ সামুদ্ৰিক পৰিক্ৰমা আৰু দ্বীপপুঞ্জীয় নীতি মন্ত্ৰী ক্ৰিষ্টোছ ষ্টাইলিয়ানাইডছ; মালদ্বীপৰ মীন আৰু মহাসাগৰীয় সম্পদ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ আমজাথ আহমেদ; আৰ্জেণ্টিনাৰ ৰিঅ’ নিগ্ৰো প্ৰদেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধি, শ্ৰীমতী মাৰিয়া লোৰেনা ভিলাভাৰ্ডে; এমঅ’পিএছডব্লিউৰ সচিব টি কে ৰামচন্দ্ৰন, অবজাৰ্ভাৰ ৰিচাৰ্চ ফাউণ্ডেশ্যনৰ (অ’আৰএফ) সভাপতি সমীৰ চৰণে ভাষণ প্ৰদান কৰে।
ভাৰত চৰকাৰৰ বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে অবজাৰ্ভাৰ ৰিচাৰ্চ ফাউণ্ডেশ্যনৰ সহযোগত দুদিনীয়া অনুষ্ঠান সাগৰ মন্থন: মহামহাসাগৰ সংলাপৰ আয়োজন কৰিছে। এই পদক্ষেপে বিশ্বৰ নীতি নিৰ্ধাৰক, সামুদ্ৰিক বিশেষজ্ঞ, উদ্যোগৰ নেতৃবৃন্দ আৰু পণ্ডিতসকলক একত্ৰিত কৰি বহনক্ষম আৰু উদ্ভাৱনীমূলক সামুদ্ৰিক পদ্ধতিআগবঢ়োৱাৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰে।
উদ্বোধনী অধিৱেশনত ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, “ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক দৃষ্টিভংগী ২০৪৭ হৈছে স্থিৰতা বৃদ্ধি, সংযোগ বৃদ্ধি আৰু প্ৰযুক্তিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি সামুদ্ৰিক খণ্ডক পৰিৱৰ্তন কৰাৰ এক ৰোডমেপ। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত সাগৰমালা আৰু সামুদ্ৰিক অমৃত কাল ভিজনৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আমাৰ মন্ত্ৰালয়ে ভাৰতক বিশ্বসামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত এক নেতা হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য লৈছে, ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকসিত ভাৰতৰ আমাৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে। আমাৰ দৃষ্টিভংগীৰ লক্ষ্য হৈছে বন্দৰৰ ক্ষমতা, জাহাজ চলাচল, জাহাজ নিৰ্মাণ আভ্যন্তৰীণ জলপথ বৃদ্ধিৰ বাবে ৮০ লাখ কোটি ₹ বিনিয়োগেৰে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডত বিপ্লৱ আনিব। গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে কেৰালাৰ ভিজিঞ্জাম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সাগৰবন্দৰ, মহাৰাষ্ট্ৰৰ ভাধৱনত নতুন বৃহৎ বন্দৰ আৰু নিকোবৰৰ গালাথিয়া উপসাগৰ। ২০৪৭ চনলৈ, ভাৰতে প্ৰতি বছৰে ১০,০০০ নিযুত মেট্ৰিক টন বন্দৰ পৰিচালনা ক্ষমতাৰ লক্ষ্য ৰাখে, ভাৰত-মধ্য প্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ (আইএমইইচি) আৰু আন্তৰ্জাতিক উত্তৰ-দক্ষিণ পৰিবহন কৰিডৰৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে কৌশলগত বাণিজ্য পথব্যৱহাৰ কৰে। ইয়াৰ জাহাজ নিৰ্মাণৰ উত্তৰাধিকাৰীক পুনৰুজ্জীৱিত কৰি, ভাৰতে ভৱিষ্যতৰ স্থিৰতাৰ লক্ষ্য পূৰণৰ বাবে পৰিষ্কাৰ-ইন্ধন জাহাজ নিৰ্মাণৰ কাম আগবঢ়াই লোথালত ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স নিৰ্মাণ কৰিছে।”
এই আলোচনাই বিশ্ব বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ কৌশলগত ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাৰ ৭,৫০০ কিলোমিটাৰ উপকূল আৰু কৌশলগত দ্বীপ আছে যি ইয়াৰ সামুদ্ৰিক সম্ভাৱনা কঢ়িয়াই আনে। অনুষ্ঠানটোৱে হৰিত সাগৰ নিৰ্দেশনা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন মিছনৰ দৰে সেউজীয়া পদক্ষেপৰ জৰিয়তে সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ কাৰ্বনমুক্তকৰণৰ প্ৰতি ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে।
এই বহল আলোচনাৰ প্ৰসংগ নিৰ্ধাৰণ কৰি সৰ্বানন্দ সোণোৱালে লগতে কয়, “ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক সম্ভাৱনা আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে ইয়াৰ গুৰুত্বক স্বীকৃতি দি আমাৰ চৰকাৰে যোৱা দশকত ‘নীলা আৰু মহাসাগৰ-আধাৰিত অৰ্থনীতি’ৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ নীতিগত ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে। ভাৰত-মধ্য প্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ (আইএমইইচি) আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উত্তৰ-দক্ষিণ পৰিবহণ কৰিডৰৰ দৰে পদক্ষেপত আমাৰ অংশগ্ৰহণে বিশ্বব্যাপী বাণিজ্যিক অংশীদাৰীত্ব শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক সূচায়। আমি ভৱিষ্যতৰ জাহাজ নিৰ্মাণৰ বাবেও প্ৰস্তুতি চলাই আছোঁ যি এমোনিয়া, হাইড্ৰজেন আৰু বৈদ্যুতিক ৰদৰে পৰিষ্কাৰ ইন্ধনত চলে, যি মুগা, সেউজীয়া আৰু নীলা পানী অতিক্ৰম কৰিবলৈ সক্ষম। আমাৰ অমৃত কাল মেৰিটাইম ভিজন ২০৪৭-এ জলবায়ু কাৰ্য আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক স্থিৰতাৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।”
গ্ৰীচৰ সামুদ্ৰিক পৰিক্ৰমা আৰু দ্বীপপুঞ্জীয় নীতি মন্ত্ৰী ক্ৰিষ্টোছ ষ্টাইলিয়ানাইডে কয়, “আমাৰ নীতি নিৰ্মাতাসকলৰ বাবে, উদ্যোগটোৰ বাবে এক স্থিৰ নিয়ামক পৰিকাঠামো আৰু এক বিশ্বস্তৰৰ ক্ষেত্ৰ নিশ্চিত কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এতিয়া আগুৱাই যোৱা আৰু বাস্তৱিক নীতিৰ ভিত্তি স্থাপন কৰাৰ সময় আহি পৰিছে যি বৰ্তমানৰ সামুদ্ৰিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহক সুযোগলৈ পৰিণত কৰিব। আন্তৰ্জাতিক পৰিবহণ প্ৰণালীযাৰ মূল অংশ হৈছে এক অবিচ্ছেদ্য অংশ হিচাপে, স্থিৰতাৰ তিনিটা স্তম্ভক সেৱা আগবঢ়াব লাগে: পাৰিপাৰ্শ্বিক, সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক। এইটো সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত দক্ষতা অনুকূলিত কৰি, প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰি আৰু সমগ্ৰ সামুদ্ৰিক শৃংখলাত স্থিতিস্থাপকতা নিশ্চিত কৰি কৰা হ’ব। এতিয়া আমাক সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজন আৰু ‘সাগৰমন্থন: মহাসাগৰ সংলাপ’ এই দিশত এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। এইটো আমাৰ হাতত, অংশীদাৰিত্বৰ ভাৱনাৰে, এইটো সম্ভৱ।”
ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শান্তনু ঠাকুৰে উপকূলীয় সম্প্ৰদায়সমূহৰ আৰ্থ-সামাজিক সম্ভাৱনা আৰু বিশ্বব্যাপী অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ নীতিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত - ‘বিশ্ব এক পৰিয়াল।’ আমাৰ বন্দৰ আৰু শিপিং কৰিডৰ কেৱল বাণিজ্যৰ বিষয়ে নহয়, উপকূলীয় সম্প্ৰদায় আৰু পৰিৱেশৰ বাবে সংযোগ, সহযোগিতা আৰু যত্নৰ বিষয়ে। মহাসাগৰসমূহ কেৱল অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবেনহয়, পৰিস্থিতিসংৰক্ষণ আৰু শক্তি উদ্ভাৱনৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী অগ্ৰাধিকাৰ হ’ব লাগিব।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অৰ্থনৈতিক উপদেষ্টা পৰিষদৰ (পিএম-ইএচি) সদস্য সঞ্জীৱ সান্যালে এই প্ৰথম পদক্ষেপ সাগৰমন্থনৰ বিষয়ে কয়, “ই আমাৰ সামুদ্ৰিক গোটটো শক্তিশালী আৰু বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আমাৰ সকলোৰে বাবে এক পথপ্ৰদৰ্শক নীতি হিচাপে কাম কৰা উচিত। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ শীৰ্ষস্থানত নিজকে স্থান দিয়া, আৰু ইয়াক প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ, আমি উদ্যোগৰ নেতাসকলৰ দক্ষতাৰ ওপৰত আকৰ্ষণ কৰিব লাগিব যিয়ে বিভিন্ন উলম্ব ক্ষেত্ৰত মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ কৰে। সাগৰ আৰু মহাসাগৰ, প্ৰকৃতিৰ উপহাৰ, সম্পদ, শক্তি আৰু সম্ভাৱনাৰ সৈতে প্ৰচুৰ পৰিমাণে আছে। বহনক্ষম বিকাশ প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে জ্ঞান আৰু দক্ষতাৰ সংমিশ্ৰণ কৰি সেইবোৰক বুদ্ধিমত্তাৰে ব্যৱহাৰ কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব। আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিয়ে নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে অৰ্থনীতি আৰু পৰিস্থিতি বিজ্ঞান দুয়োটাই সমন্বয়ৰ সৈতে উন্নতি কৰিব লাগিব, আপোচ নকৰাকৈ প্ৰগতি বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। আমাৰ ওচৰত প্ৰযুক্তি, যুৱ শ্ৰমিক, বাণিজ্যৰ পৰিমাণ, তীখা আৰু উপকূলীয় অঞ্চল আছে - সকলো উপাদান। গতিকে আমি ১০ বছৰৰ ভিতৰত পৃথিৱীৰ ১০-১২ শতাংশ জাহাজ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আৰু ৮ শতাংশৰ মালিকস্বত্ব লাভ কৰিবলৈ আকাংক্ষা কৰা উচিত।”
সাগৰমন্থনৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি ইয়াত গ্ৰীচৰ সামুদ্ৰিক পৰিক্ৰমা আৰু দ্বীপপুঞ্জীয় নীতি মন্ত্ৰী ক্ৰিষ্টোছ ষ্টাইলিয়ানাইডছৰ সৈতে এক দ্বিপাক্ষিক বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই বিভিন্ন বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰে আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত সামুদ্ৰিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োগৰাকী নেতাই ২০৩০ চনৰ ভিতৰত বাণিজ্যৰ পৰিমাণ ১.৯৪ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰৰ পৰা দুগুণ কৰাৰ বাবে সন্মত হয়।
বৈঠকৰ পিছত ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, “আজি ইয়াত সাগৰমন্থনৰ সময়তে এক ভাল বৈঠকত মিলিত হওঁ। আমি দুয়োখন দেশৰ মাজত সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ একাধিক ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আৰু সহযোগিতাৰ ওপৰত আলোচনা কৰিছো। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ গতিশীল নেতৃত্বত ভাৰতে গ্ৰীচৰ সৈতে কৌশলগত সম্পৰ্কত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক অধিক গভীৰ কৰি তুলিছে। এই মঞ্চৰ সৈতে, ভাৰতে গ্ৰীচৰ সৈতে ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ বজাৰৰ সৈতে অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ কাম কৰি আছে। ভাৰতীয় বজাৰত অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, মই গ্ৰীচৰ জাহাজ উদ্যোগসমূহৰ ওচৰলৈ গৈ গ্ৰীচৰ সামুদ্ৰিক পৰিক্ৰমা আৰু দ্বীপপুঞ্জীয় নীতিৰ মাননীয় মন্ত্ৰীৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ কাৰ্যকলাপ ইয়াত স্থাপন কৰাৰ বিষয়ে বিবেচনা কৰিছো।”
দুয়োগৰাকী সামুদ্ৰিক মন্ত্ৰীয়ে সামুদ্ৰিক আৰু জাহাজ পৰিবহনৰ বিষয়ত যুটীয়া কাৰ্যকৰী গোটৰ (জেডব্লিউজি) গুৰুত্বৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে আৰু খণ্ড নিৰ্দিষ্ট সহযোগিতা একত্ৰিত কৰাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানগত প্ৰণালী হিচাপে আলোচনা কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই বহনক্ষম উন্নয়নৰ দিশত কৌশলগত সামুদ্ৰিক সম্পদৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ সমৃদ্ধ ঐতিহ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি মন্ত্ৰীসকলে বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা গুজৰাটৰ লোথালত চলি থকা ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্সৰ চলিত উন্নয়নত সহযোগিতা কৰিবলৈ সন্মত হয়। এই আলোচনাত সামুদ্ৰিক অধ্যয়নত নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, সাংস্কৃতিক আৰু শৈক্ষিক সহযোগিতাৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহো স্পৰ্শ কৰা হয় আৰু সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু ইয়াৰ সম্ভাৱনাৰ একাধিক ক্ষেত্ৰ অন্বেষণ কৰা হয়।
দুদিনীয়া মঞ্চৰ কাৰ্যসূচীত সামুদ্ৰিক সংযোগ, বহনক্ষম উন্নয়ন, প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱন আৰু বিশ্বব্যাপী সামুদ্ৰিক শাসনৰ ওপৰত অধিৱেশন অন্তৰ্ভুক্ত আছে। মন্ত্ৰালয়ে বন্দৰ ডিজিটাইজেচন, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি একত্ৰীকৰণ আৰু কাৰ্বনমুক্ত জাহাজ চলাচলৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰদৰ্শন কৰে, যি বিশ্বব্যাপী সামুদ্ৰিক কেন্দ্ৰ হোৱাৰ দেশৰ দৃষ্টিভংগীপ্ৰতিফলিত কৰে। এই সংলাপত বিশ্বৰ ৬০ খন দেশৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ সৈতে মন্ত্ৰী, প্ৰাক্তন ৰাষ্ট্ৰ আৰু চৰকাৰৰ মুৰব্বী, সাংবাদিক আৰু বিশেষজ্ঞসহ ১৭০০ ৰো অধিক অংশগ্ৰহণকাৰী উপস্থিত আছিল।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
South Asia’s Largest Maritime Thought Leadership Summit Begins, aims to foster Global Maritime Cooperation
"Sagarmanthan Aspires to Stir Global Dialogue & Knowledge Sharing for Sustainable Development of Blue Economy for the Good of Humanity”: Shri Sarbananda Sonowal
India’s Ports, Shipping & Waterways Minister held Bilateral Talks with Greece’s Minister of Maritime Affairs & Insular Policy on the Sidelines of Sagarmanthan, Aims to Deepen Maritime Sector
Ministerial Representations from Greece, Argentina and Maldives addressed the inaugural Summit Attended Key Maritime Intellectuals
The Sea is not enough - the government envisions a role in creating socio-economic value through ocean based economy through sustainable development: Sarbananda Sonowal
18 NOV 2024 7:25PM by PIB Delhi
Sagarmanthan - The Great Oceans Dialogue, the South Asia’s largest Maritime Thought Leadership summit, began here today. The inaugural session was addressed by the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW), Sarbananda Sonowal; the Minister of Maritime Affairs and Insular Policy, Greece, Christos Stylianides; the Minister of State for Fisheries and Ocean Resources, Maldives, Dr Amzath Ahmed; the National Representative for the Province of Rio Negro, Argentina, Ms Maria Lorena Villaverde; the Secretary of MoPSW, TK Ramachandran along with the President, Observer Research Foundation (ORF), Samir Saran in the presence of representatives from 61 countries along with hundreds of delegates from maritime sector.
The Ministry of Ports, Shipping, and Waterways (MoPSW) of the Government of India, in collaboration with the Observer Research Foundation, is organising the two-day event, Sagar Manthan: The Great Oceans Dialogue. The initiative brings together global policymakers, maritime experts, industry leaders, and scholars to deliberate on advancing sustainable and innovative maritime practices.
Speaking at the inaugural session, the Union Minister, Sarbananda Sonowal said, “India’s Maritime Vision 2047 is a roadmap to transform the maritime sector by fostering sustainability, enhancing connectivity, and leveraging technology. Under the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi ji, our ministry through initiatives like Sagarmala and the Maritime Amrit Kaal Vision is aiming at making India a leader in global maritime trade, achieving our goal of Viksit Bharat by 2047. Our vision aims to revolutionise India’s maritime sector with an investment of ₹80 lakh crores to enhance port capacity, shipping, ship building inland waterways. Key projects include the Vizhinjam International Seaport in Kerala, new mega ports at Vadhavan in Maharashtra, and Galathea Bay in Nicobar. By 2047, India targets a port handling capacity of 10,000 million metric tons per annum, leveraging strategic trade routes through initiatives like the India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEEC) and the International North-South Transport Corridor. Reviving its shipbuilding legacy, India is constructing the National Maritime Heritage Complex at Lothal while advancing clean-fuel shipbuilding to meet future sustainability goals.”
The dialogue underscores India’s strategic role in global trade, with a 7,500 kilometers coastline and strategic islands that bolster its maritime potential. The event also highlights the nation’s commitment to the decarbonisation of the maritime sector through green initiatives such as the Harit Sagar Guidelines and the National Green Hydrogen Mission.
Setting the context for the mega deliberations and discussion, Sarbananda Sonowal further added, “Recognising India's maritime potential and its significance for economic growth, our government has implemented crucial policy measures for the 'Blue and Ocean-based Economy' over the last decade. Our participation in initiatives like the India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEEC) and the International North-South Transport Corridor underscores our commitment to strengthening global trade partnerships. We are also preparing to build future ships that run on clean fuels like ammonia, hydrogen, and electric, capable of traversing brown, green, and blue waters. Our Amrit Kaal Maritime Vision 2047 has placed great emphasis on climate action and environmental sustainability.”
The Minister of Maritime Affairs and Insular Policy, Greece, Christos Stylianides, said, “For us policy makers, it is crucial to ensure a stable regulatory framework and a global level playing field for the industry. It is now time to set the foundations for forward-looking and realistic policies which will the current maritime challenges into opportunities. International transport systems with shipping at its core as an integral part, should serve the three pillars of sustainability: the environmental, the social and the economic one. This will be done by optimising efficiency in connectivity, minimising pollution and ensuring resilience across the entire maritime chain. What we need now is collaboration and the ‘Sagarmanthan: The Great Oceans Dialogue’ is a great example in this direction. It is in our hands, in a spirit of partnership, to make this happen.”
The Minister of State, MoPSW, Shantanu Thakur highlighted the socio-economic potential of coastal communities and the need for global partnerships. The Minister stated, “India’s economic growth is guided by the principle of Vasudhaiva Kutumbakam—‘The World is One Family.’ Our ports and shipping corridors are not just about commerce but about connectivity, collaboration, and care for coastal communities and the environment. The oceans must be a global priority, not just for economic development but for ecological preservation and energy innovation.”
Speaking about this maiden initiative - Sagarmanthan, the Member, Prime Minister’s Economic Advisory Council (PM-EAC), Sanjeev Sanyal said, “This should serve as a guiding principle for all of us to strengthen and grow our maritime cluster. Our goal is to position ourselves at the forefront of the maritime sector, and to achieve this, we must draw on the expertise of industry leaders who set benchmarks across various verticals. The seas and oceans, gifts of nature, are abundant with resources, energy, and potential. It is our responsibility to harness them wisely, combining knowledge and skill to achieve sustainable growth. Our commitment must ensure that both the economy and ecology thrive in harmony, fostering progress without compromise. We have the technology, the young workers, the trade volume, the steel and the coastline - all the ingredients. So we should aspire in 10 years to build 10-12 per cent of the world’s ships and own/flag 8 per cent."
On the sidelines of Sagarmanthan, the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Shri Sarbananda Sonowal participated in a bilateral meeting with the Minister of Maritime Affairs and Insular Policy go Greece, Christos Stylianides here today. The two leaders discussed an array of topics and agreed to deepen the maritime relationship between the two countries. Both the leaders agreed to expand trade from the existing US$ 1.94 billion to doubling it by focussing on broadening, increasing, and balancing by 2030.
Speaking after the meeting, the Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal said, “It was a good meeting that we had here on the sidelines of Sagarmanthan here today. We discussed on collaboration and cooperation in multiple areas of maritime sector between the two countries. Under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, India further deepened its bilateral relationship into strategic relationship with Greece. With this platform, India is working with Greece to expand economic cooperation with the European Union market. Given the economic potential in the Indian market, I am also reaching out shipping industries of Greece to consider setting their operations here through His Excellency the Minister of Maritime Affairs and Insular Policy of Greece.”
The two maritime ministers also discussed underscored the importance of the Joint Working Group (JWG) on maritime and shipping issues as important bilateral institutional mechanisms for consolidating sector specific cooperation. Both the leaders agreed to optimally use strategic maritime assets towards sustainable development. Given the rich heritage of both the nations, the ministers agreed to collaborate at the ongoing development of National Maritime Heritage Complex at Lothal, Gujarat by the Ministry of Ports, Shipping & Waterways, and Government of India. The talks also touched important subjects like renewable energy, cultural and educational cooperation in maritime studies and explore multiple areas of maritime infrastructure development and its potential.
The two day forum’s agenda includes sessions on maritime connectivity, sustainable development, technological innovation, and global maritime governance. The Ministry also showcased India’s advancements in port digitisation, renewable energy integration, and decarbonised shipping, reflecting the nation's vision of becoming a global maritime hub. The Dialogue featured participants from 60 countries across the globe with more than 1700 participants including ministers, former heads of state and government, journalists, and experts.