Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan addresses the Global Soil Conference 2024
The distance between science and farmers has to be reduced: Shri Chouhan
The program of Modern Agriculture Chaupal will start soon in which scientists will discuss with the farmers and solve their problems: Union Agricultural Minister
We have to empower farmers through education, encouragement and modern scientific information: Shri Chouhan
Government of India is committed to supporting initiatives that ensure sustainable and profitable agriculture, resilient ecosystems and food security for all: Union Agricultural Minister
Students, researchers should play a leading role in developing innovations that address local and global soil challenges: Shri Chouhan
Soil erosion is not only a national issue but a matter of global concern: Shri Chouhan
19 NOV 2024 3:02PM by PIB Delhi
Union Agriculture & Farmers’ Welfare and Rural Development Minister Shri Shivraj Singh Chouhan addressed the Global Soils Conference 2024 organized in PUSA New Delhi today through video conferencing. Union Agriculture minister said that the basic mantra of Indian culture is the belief in a shared consciousness among all beings. Our sages have taught that there is only one universal consciousness in everyone; hence, the whole world is one family, and we should treat everyone as our own. This consciousness is not limited to humans but extends to animals as well. He also added that it is also present in the soil, emphasizing that soil is not lifeless but living.
Shri Chouhan stated that our body is made up of various elements, among which soil is a major component and only if there is soil, there is life. If the soil becomes unhealthy, living beings cannot remain healthy either. We complement each other, so it is essential to ensure that the soil remains healthy. Today, the whole world is concerned about the health of the soil. This earth does not belong to us alone; animals and plants also have rights to it, Shri Chouhan added. He also emphasized that soil health is a matter of serious concern today. India has made remarkable progress in agriculture since independence. At one time, there was a shortage of food grains in the country, and food had to be imported from other nations. However, the Green Revolution brought about a significant transformation in India, the union minister added. The adoption of high-yielding crops and their varieties, better irrigation techniques, and modern agricultural systems have ensured food security for millions of Indians. Following this, the Rainbow Revolution further diversified agriculture through horticulture, dairy, aquaculture, poultry, and other sectors, making agriculture a main pillar of the Indian economy. “I am pleased to share that India now produces 330 million tonnes of food grains annually, contributing significantly to global food trade and generating $50 billion in export earnings” the union Agriculture minister said.
Shri Chouhan also added that increasing use and dependence on chemical fertilizers, indiscriminate exploitation of natural resources and unstable weather have put pressure on the soil. Today India's soil is facing a major health crisis. According to many studies, 30 percent of our soil has been spoiled. Soil erosion, salinity, pollution are reducing the level of essential nitrogen and micro nutrients in the soil. The lack of organic carbon in soil has weakened its fertility and resilience. These challenges not only affect production but will also create livelihood and food crisis for farmers in the times to come, Union Minister said. Our government has taken many initiatives for soil conservation and which leads to higher soil fertility. Making Soil Health Card was started in 2015 under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. More than 220 million cards have been made and given to farmers. And Farmers now know which fertilizer to use in what quantity through the soil health card. Under Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana- Per Drop More Crop, we have focused on judicious use of water, reducing wastage and reducing peak nutrient residues. An organic basic development compilation has been created for the North East and farmers in these 8 states are being motivated to adopt organic farming practices while protecting the biodiversity of the ecologically sensitive area. The work of making natural farming a mission is also going on in India. He also said that chemical fertilizers are not only deteriorating the health of the soil but also the health of humans and animals. To maintain soil fertility, integrated nutrient and water management methods will have to be adopted. We should take all measures to improve soil health, reduce soil erosion and water storage capacity through various methods like micro irrigation, crop diversification, agro-forestry etc.
Shri Shivraj Singh Chouhan said that the role of solution and extension systems of scientific innovations on war footing is important. Krishi Vigyan Kendras of India, in collaboration with agricultural technology management agencies, are also working to provide knowledge and skills to farmers. The lab to land distance between science and farmers has to be reduced. We are continuously making efforts to ensure timely delivery of correct information from scientists to farmers. Krishi Vigyan Kendra is also making many efforts in this direction. Shri Chauhan added that we are also going to start the program of Modern Agriculture Chaupal soon in which scientists will continuously discuss with the farmers and give information and also solve the problems. Apart from this, private and NGO led extension services have brought advanced technology to the farmers and farmers are now taking advantage of it.
The Union Agriculture Minister also added that farmers are the biggest guardians of the soil and we have to empower them through education, encouragement and modern scientific information. Youth should also be included in this. Agriculture is a profitable and respectable profession; there is a need to encourage the youth for this also. Women students and researchers should play a leading role in developing innovations that address local and global soil challenges. He said that soil erosion is not only a national issue but a matter of global concern which is a part of the Sustainable Development Goals of the United Nations. It is essential to achieve the SDGs. The conference is an opportunity for nations to collaborate, share technologies and work towards sustainable land management. I urge all participants to consider solutions that can be implemented on a large scale that will benefit not only the farmer, but entire humanity and the entire fauna and trees. I call upon scientists, stakeholders, policy makers, industry representatives, NGOs and students to join hands in the mission to restore soil health. The Government of India is committed to supporting initiatives that ensure sustainable and profitable agriculture, resilient ecosystems and food security for all. Together we pledge to ensure a sustainable future for all living beings and future generations, Shri Chouhan concluded.
Prof.Ramesh chand, Member of NITI Aayog, Dr.Trilochan Mohapatra, chairperson Protection of Plant Varieties and Farmers’ Rights Authority, and former Secretary DARE and DG ICAR, Dr Himanshu Pathak, Secretary DARE and Director General, ICAR&President ISSS were present at the function.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না গ্লোবেল সোইল কন্ফরেন্স ২০২৪ দা ৱা ঙাংখ্রে
সাইন্স অমসুং লৌমীশিংগী মরক্তা লাপ্নরিবা অসি হন্থহন্বা তাই: শ্রী চৌহান
মোদর্ন এগ্রিকলচর চৌপালগী থৌরম অথুবা মতমদা হৌদুনা মসিদা সাইন্তিস্তশিংনা লৌমীশিংগা ৱা খন্নগনি অমসুং মখোয়গী খুদোংচাদবা ৱাফমশিংগী পাম্বৈ পুরক্কনি: কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী
ঐখোয়না লৌমীশিংবু মহৈ মশিং, পুক্নিং থৌগৎপিবা অমসুং মতমসিগী সাইন্তিফিক ইনফোর্মেসনশিংনা মপাঙ্গল হাপ্পিবা চঙই: শ্রী চৌহান
ভারত লৈঙাক্না তুং কোইগদবা অমসুং শেন্দোং লৈগদবা লৌউ-শিংউ, রেজিলিএন্ত ওইবা ইকোসিস্তেম অমসুং পুম্নমক্কী ফুদ সিক্যুরিতী লৈহনগদবা ঙাক্লৌ ওইগদবা থৌশিল পায়খৎনবা লেপ্লি: কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী
মহৈরোয় নুপীমচাশিং, রিছর্চরশিংনা লমদমসিগী অমসুং মালেমগী লৈহাউদা লৈরিবা শিংনবশিংগী পাম্বৈ পুরক্কদবা ইনোভেসনশিং শেমগৎপদা মাঙজিল থাদা থৌদাং লৌগদবনি: শ্রী চৌহান
লৈবাক লৈহাউ চাশিন্বা অসি লৈবাক্কী ওইবা ৱাফমখক্তা নত্তে, মসি মালেমগী ওইবা নুংনাংনিংঙাই ওইবা ৱাফম্নি: শ্রী চৌহান
19 NOV 2024 3:02PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং, অমদি খুঙ্গং চাওখৎ থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না ঙসি নই দিল্লীগী PUSA দা পাঙথোকপা গ্লোবেল সোইল কন্ফরেন্স ২০২৪ দা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা ৱা ঙাংখ্রে‍। ভারতকী নাৎকী মচং ওইবা লাইৱাদি থৱায় পান্বা পুম্নমক্কী মরক্তা মান্নবা ৱাখল্লোন অমা লৈমিন্নবদা থাজবা থম্বনি হায়না কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা হায়খি‍। ঐখোয়গী মুনি রিসিশিংনা মীপুম খুদিংমক্কী মফমদা অমত্তা ওইবা ৱাখল্লোন অমা লৈ; অসুম্না মালেম পুম্বা অসি অমত্তনি, অমদি ঐখোয়না মীপুম খুদিংমক ঐখোয় মশেলনি হায়না লৌগদবনি হায়না তাকপি তম্বিরম্মি‍। ৱাখল্লোন অসি মীওইবখক্তদা লোইবা নত্তে, মসিনা শা-উচেকশিংবুসু কোনশিল্লি‍। লৈবাক লৈহাওসু থৱায় পান্দবা নত্তে, অহিংবগুম্বনি হায়রদুনা মহাক্না ৱাখল্লোন অসি লৈবাক লৈহাওদসু য়াওরি হায়খি‍।
ঐখোয়গী হকচাঙ অসি পোৎলম কয়ানা শেম্লকপনি, মখোয়গী মনুংদা লৈবাক লৈহাওসিসু মরুওইবা মচল অমনি অমদি লৈবাক লৈহাও লৈরবদি থৱায় পান্বসু লৈরিবনি হায়না শ্রী চৌহান্না হায়খি‍। করিগুম্বা লৈবাক লৈহাওনা মশা ফৎত্রবদি, থৱায় পান্বশিংসু মশা মউ ফনা লৈবা ঙম্লোই‍। ঐখোয় অমনা অমবু শৌগৎনরিবনি, মরম অসিনা লৈবাক লৈহাও মশা ফনা থম্বা মরু ওই‍। ঙসি, মালেম পুম্বনা লৈবাক লৈহাও মশা ফনা থম্নবগী মতাঙদা নুংনাংবা পোক্নরি‍। মালেম অসি ঐখোয় খক্তগী নত্তে; শা-উচেক অমসুং পাম্বীশিংগীসু মসিদা মঙম লৈ‍, হায়না শ্রী চৌহান্না মখা তাখি‍। লৈবাক লৈহাও মশা ফনা থম্বা হায়বসি ঙসি নুংনাংনিংঙাই ওইবা ৱাফম অমা ওইরি‍। ভারতনা নীংতম্লবা মতুংদগী হৌজিক ফাওবদা, লৌউ-শিংউগী লমদা শিংথানিংঙাই ওইনা খুমাঙ চাওশিল্লক্লি‍। মতম অমদা, লৈবাকসিদা চানবা চেঙ-চাক মরাঙ কায়দবা মতম অমা লৈরম্মি, অমদি অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী চিঞ্জাক পুশিল্লকপা তারম্মি‍। অদুম ওইনমক, গ্রীন রিভোলুসন্না ভারত্তা মশক থোক্না অওনবা পুরকখি, হায়না কেন্দ্র মন্ত্রীনা মখা তাখি‍। চাথোক লৈবা মহৈ মরোং অমসুং মখোয়গী মখলশিং শীজিন্নবা, হেন্না ফবা ঈথৈ লৌখোং লৈহন্বা, অমসুং মতমগী লৌউ-শিংউগী পথাপ শীজিন্নবনা ভারত মচা মিলিয়ন কয়াগী ফুদ সিক্যুরিতী লৈহল্লে‍। মসিগী মতুংদা, রেনবো রিভোলুসন্না হোর্তিকলচর, দেরী, এক্বাকলচর, পোল্ত্রী, অমসুং অতৈ সেক্তরশিংগী খুত্থাঙদা লৌউ-শিংউদা খেন্নবা মওং মতৌ মখা তানা পুরক্তুনা লৌউ-শিংউবু ভারতকী শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইহল্লে‍। হৌজিক্তি ভারতনা চহিদা ফুদগ্রেন মিলিয়ন তন ৩৩০ পুথোক্তুনা মালেমগী চিঞ্জাক্কী লল্লোন ইতিক্তা মশক থোক্না থৌদাং য়ারি অমসুং এক্সপোর্ত আর্নিংদা বিলিয়ন $৫০ গী শেন্থোক লাক্লি হায়বা ৱাফমসি ময়ামগী মফমদা পাউদম্বদা ঐগী ইফমদা নুংঙাইবা পোকই,” হায়না কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা হায়খি‍।
কেমিকেল হার শীজিন্নবা অমসুং মসিদা তাংবা হেল্লকপা, মহৌশাগী লনশিং মওং মরিল নাইদনা শীজিন্নবা, অমসুং নোংদম নাইদবা নোং-চিংগী ফীভম্না লৈবাক লৈহাওদা অকন্বা শাফু পীরি হায়নসু শ্রী চৌহান্না মখা তাখি‍। পাঙথোকখিবা স্তদী কয়াগী মতুং ইন্না, ঐখোয়গী লৈবাক লৈহাওগী চাদা ৩০দি মাঙলে হায়রি‍। লৈবাক লৈহাও চেন্থখিবা, থুমহি চেল্লকপা, অমোৎ অকায়না থল্লকপা কয়াসিনা লৈবাক লৈহাওদা য়াওফম থোকপা নাইত্রোজেন অমসুং মাইক্রো ন্যুত্রিএন্তশিংগী চাং হন্থহল্লে‍। শিংনবশিং অসিনা পোত্থোক পুথোকপদা শোকহন্বতা নত্তনা, তুংদা লৌমীশিংগী পুন্সি হিংনবগী লম্বীদা শোকহল্লক্কনি অমসুং চিঞ্জাক্কী ৱাথোক লাক্কনি, হায়না কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি‍। ঐখোয়গী লৈঙাক্না লৈবাক লৈহাও য়োকখৎনবা থৌশিল কয়া পায়খৎলে, অমসুং মসিনা মরম ওইরগা লৈহাও লৈবগী চাংসু হেনগৎলক্লে‍। সোইল হেল্থ কার্দ শাবগী থবক ২০১৫দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা হৌদোকখি‍। কার্দ মিলিয়ন ২২০ হেন্না শাদুনা লৌমীশিংদা খুৎশিন্নখ্রে‍। অদুগা লৌমীশিংনা হৌজিক্তি করম্বা হার শীজিন্নগনি অমদি কয়া য়াম্না শীজিন্নগনি হায়বদু সোইল হেল্থ কার্দকী মতেঙনা খঙবা ঙম্লে‍। প্রধান মন্ত্রী ক্রিসি সিঞ্চাই য়োজনা – পর দ্রোপ মোর ক্রোপকী মখাদা, ঐখোয়না ঈশিং লিক্না শীজিন্নবা, অমাঙ অতা হন্থহন্বা অমসুং পীক ন্যুত্রিএন্ত রেজিদ্যুশিং হন্থহন্বদা মীৎয়েঙ থম্লি‍। অৱাং নোংপোক্কী ওইনা ওর্গানিক বেসিক দিভেলপমেন্ত কম্পাইলেসন অমা শেমখ্রে অমসুং হায়রিবা স্তেত ৮ সিদা সেন্সিতিব ওইবা মফমশিংগী ইকোলোজী অমসুং বাইওদাইভর্সিতী ঙাক্তুনা থম্বগা লোয়ননা ওর্গানিক লৌঔউ-পথাপ শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি‍।‍ মহৌশাগী লৌউ-পথাপ্পু মিসন অমা ওইহন্নবগী থবকসু ভারত্তা পায়খৎলি‍। কেমিকেল হারনা লৈবাক লৈহাও মাঙহন্বতা নত্তনা মীওইবা অমসুং শা-উচেকশিংগী মশাবুসু শোকহল্লি হায়নসু মহাক্না ফোঙদোকখি‍। লৈবাক্কী লৈহাও ফনা থম্নবা, ইন্তিগ্রেতেদ ন্যুত্রিএন্ত অমদি ৱাতর মেনেজমেন্তকী থৌওংশিং শীজিন্নবা তাইই‍। ঐখোয়না লৈবাক্কী লৈহাও চেন্বগী চাং হেনগৎহন্নবা, লৈবাক লৈহাও চেন্থবা হন্থহন্নবা, অমসুং ঈশিং তুংশিন্নবা কেপাসিতী হেনগৎহন্নবগীদমক মাইক্রো ইরিগেসন, ক্রোপ দাইভর্সিফিকেসন, এগ্রো-ফোরেত্রীনচিংবা তোঙান তোঙানবা থৌওংশিংগী খুত্থাঙদা পায়খৎপা য়াবা থৌরাং পুম্নমক পায়খৎপা তাই‍।
সাইন্তিফিক ইনোভেসনগী সোলুসন অমসুং এক্সতেন্সন সিস্তেমগী থৌদাং অকন্বা মওংদা চঙশিন্বা মরুওই হায়না শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না হায়খি‍। ভারতকী ক্রিসি ববিজ্ঞান কেন্দ্রনা এগ্রিকলচরেল তেক্নোলোজী মেনেজমেন্ত এজেন্সীশিংগা খুৎশম্নরগা লৌমীশিংদা ৱাখল লৌশিং অমসুং স্কিল ফংহন্নবা থবক পায়খৎলি‍। সাইন্স অমসুং লৌমীশিংগী মরক্তা লৈরিবা লেবতগী লম ফাওবগী অরাপ্পা অসি হন্থহন্বা তাই‍। সাইন্তিস্তশিংদগী লৌমীশিংদা অচুম্বা ইনফোর্মেসন মতম চানা ফংহন্নবা থৌরাংশিং ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা পায়খৎলি‍। মায়কৈ অসিদা ক্রিসি বিজ্ঞান কেন্দ্রনসু থৌরাং কয়া পায়খৎওই‍। ঐখোয়না মোদর্ন এগ্রিকলচর চৌপাল অথুবা মতমদা হৌদোক্তুনা মসিদা সাইন্তিস্তশিংনা লেপ্পা লৈতনা লৌমীশিংগা ৱা খন্নগনি অমসুং ঈ-পাউ ফংহনগনি অমদি মখোয়গী খুদোংচাদবা ৱাফমশিংগী পাম্বৈ পীগনি হায়না শ্রী চৌহান্না মখা তাখি‍। মসিগী মথক্তা, লনাই অমসুং NGO না লুচিংবা এক্সতেন্সন সর্ভিসশিংনা লৌমীশিংগী মফমদা খুমাঙ চাওশিল্লবা তেক্নোলোজী পুরক্লি অমদি হৌজিক্তি লৌমীশিংনা মসিগী খুদোংচাবা লৌনরে‍।
লৌমীশিংনা লৈবাক লৈহাওবু খ্বায়দগী মরুওইনা য়েংশিল্লি, অমদি ঐখোয়না মখোয়বু মহৈ মশিং তম্বিদুনা, পুক্নিং থৌগৎপিদুনা অমদি মতমসিগী ওইবা সাইন্তিফিক ইনফোর্মেসনশিং ফংহন্দুনা মপাঙ্গল হাপ্পিবা তাই হায়না কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা হায়খি‍। মসিদা নহাশিংসু য়াওহন্বা তাই‍। লৌউ-শিংউ হায়বসি শেন্দোং লৈবা অমদি লেমজনিংঙাই ওইবা শিন্ফম্নি; মসিদা নহাশিংবুসু পুক্নিং থৌগৎপিবা মথৌ তাই‍। নুপী মহৈরোয় অমসুং রিছর্চরশিংনা লমদমসিগী অমদি মালেমগী লৈবাক লৈহাওগী ওইবা শিংনবশিংগী পাম্বৈ পুরক্কদবা ইনোভেসনশিং শেমগৎপদা মাঙজিল থাবা থৌদাং লৌগদবনি‍। লৈবাক লৈহাও চেন্থবা হায়বসি লৈবাকসিগী ওইবা ৱাফম অমখক নত্তে, মসি মালেমগী ওইবা ৱাফম্নি অমদি য়ুনাইতেদ নেসন্সকী সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোলশিংগী মনুংসু চল্লি‍। SDGশিং অসি ফংনবা হোৎনবা মরুওই‍। কন্ফরেন্স অসি লৈবাক কয়ানা সস্তেনেবল লেন্দ মেনেজমেন্তকী লমদা খুৎশম্ননা চৎমিন্ননবা, তেক্নোলোজীশিং তাথোক তাশিন তৌনবা অমদি পুন্না থবক পায়খৎমিন্ননবা তাঞ্জা অমনি‍। ঐনা শরুক য়াবিরিবা পুম্নমক্কীম ফমদা লৌমীশিংখক্তা নত্তনা মীওইবা খুন্নাই পুম্বা অমসুং শা-উচেক অমদি উপাল ৱাপাল পুম্বদা কান্নবা পীগদবা পাক শন্না পায়খৎপা য়াবা পাম্বৈশিং খন্নবিনবা ৱাফম থমজরি‍। ঐনা সাইন্তিস্ত, স্তেকহোল্দর, পোলিসী মেকর, ইন্দস্ত্রীগী মীহুৎশিং, NGO শিং অমদি মহৈরোয়শিংগী মফমদা লৈবাক্কী লৈহাও হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিলহন্নবা খুৎশম্ননা চৎমিন্ননবা ৱাফমসু থমজরি‍। ভারত লৈঙাক্না তুং কোইগদবা অমসুং শেন্দোং লৈগদবা লৌউ-শিংউ, রেজিলিএন্ত ওইবা ইকোসিস্তেম অমসুং পুম্নমক্কী ফুদ সিক্যুরিতী লৈহনগদবা ঙাক্লৌ ওইগদবা থৌশিল পায়খৎনবা লেপ্লি‍। থৱায় পাম্বা পুম্নমক অমসুং তুংগী মীরোলগী তুং কোইগদবা তুংলমচৎ অমা লৈহন্নবা ঐখোয় পুন্না ৱাশকমিন্নসি, হায়বা ৱাফম থমদুনা শ্রী চৌহানগী ৱারোল লোইশিনখি‍।
প্রোফ: রলমেস চন্দ, NITI অয়োগকী মেম্র, দোক্তর ত্রিলোচন মোহাপত্রা, চেয়রপর্সন, প্রোতেক্সন ওফ পলআন্ত ভেরাইতিজ এন্দ ফার্মর্স রাইতস ওথোরিতী, অমদি DARE হান্নগী সেক্রেতরী অমদি হান্নগী DG ICAR, দোক্তর হিমান্সু পাথক, সেক্রেতরী DARE অমদি দাইরেক্তর জেনেরেল, ICAR & প্রেসিদেন্ত ISSS না থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।