প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস’ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৫ নৱেম্বৰত বিহাৰ ভ্ৰমণ কৰিব
ই ‘ভগৱান’ বিৰচা মুণ্ডাৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী বৰ্ষ উদযাপনৰ আৰম্ভণি চিহ্নিত কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৬৬৪০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহৰ সমৃদ্ধ ইতিহাস আৰু ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ বাবে দুটা ‘জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামী সংগ্ৰহালয়’ আৰু দুটা ‘জনজাতীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান’ উদ্বোধন কৰিব
জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহৰ জীৱনধাৰণৰ সহজতা বৃদ্ধিত গুৰুত্ব দি একাধিক প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হ'ব
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী-জনমন’ৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা ১১,০০০ ঘৰৰ ‘গৃহ প্ৰৱেশ’ত অংশগ্ৰহণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
13 NOV 2024 6:39PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৫ নৱেম্বৰত বিহাৰৰ জামুই ভ্ৰমণ কৰি ‘জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস’ উদযাপন কৰিব। ই ‘ধৰত্ৰী আবা’ ‘ভগৱান’ বিৰচা মুণ্ডাৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী বৰ্ষ উদযাপনৰ আৰম্ভণিক চিহ্নিত কৰিব। পুৱা প্ৰায় ১১ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ভগৱান’ বিৰচা মুণ্ডাৰ সন্মানত এটি ‘স্মাৰক মুদ্ৰা’ আৰু ‘ডাক টিকট’ উন্মোচন কৰিব। তেওঁ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ উন্নতি আৰু অঞ্চলটোৰ গ্ৰাম্য আৰু দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহত আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ৬,৬৪০ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে আন বহুকেইটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতি আদিবাসী ন্যায় মহা অভিযান’ (প্ৰধানমন্ত্ৰী-জনমান)ৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা ১১,০০০ আৱাসৰ গৃহ প্ৰৱেশত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব। তেওঁ জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰৱেশানুকূলতা বৃদ্ধিৰ বাবে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী-জনমন’ৰ অধীনত মুকলি কৰা ২৩টা ‘ভ্ৰাম্যমাণ চিকিৎসা গোট’ (এমএমইউ) আৰু ‘ধৰত্ৰী আবা জনজতীয় গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযান’ (ডিএজেজিইউএ)ৰ অধীনত অতিৰিক্ত ৩০টা ‘এমএমইউ’ উদ্বোধন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনজাতীয় উদ্যোগক উদগণি আৰু জীৱিকা সৃষ্টিত সহায় কৰাৰ বাবে ৩০০টা ‘বন ধন বিকাশ কেন্দ্ৰ’ (ভিডিভিকে) উদ্বোধন কৰিব আৰু জনজাতীয় শিক্ষাৰ্থীসকলক সমৰ্পিত প্ৰায় ৪৫০ কোটি টকাৰ ১০খন ‘একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয়’ উদ্বোধন কৰিব। তেওঁ মধ্যপ্ৰদেশৰ ছিন্দৱাৰা আৰু জবলপুৰত দুটা ‘জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামী সংগ্ৰহালয়’ আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সমৃদ্ধ ইতিহাস আৰু ঐতিহ্য ৰক্ষাৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু গেংটক, ছিকিমৰ শ্ৰীনগৰত দুটা ‘জনজাতীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান’ উদ্বোধন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘জনমন’ৰ অধীনত সামূহিক কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰিবলৈ জনজাতীয় অঞ্চল আৰু ১০০টা ‘বহুমুখী কেন্দ্ৰ’ (এমপিচি)ত যোগাযোগ উন্নত কৰাৰ বাবে ৫০০ কিলোমিটাৰ নতুন পথৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। তেওঁ লগতে ১,১১০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ২৫খন অতিৰিক্ত ‘একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয়’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব আৰু জনজাতীয় শিশুসকলৰ বাবে মানসম্পন্ন শিক্ষাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আগবঢ়াব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন’ৰ অধীনত প্ৰায় ৫০০ কোটি টকাৰ ২৫,০০০ নতুন আৱাস আৰু ১৯৬০ কোটি টকাৰ ‘ধৰত্ৰী আবা জনজাতীয় গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযান’ (ডিএজেজিইউএ)ৰ অধীনত ১.১৬ লাখ আৱাস অন্তৰ্ভুক্ত থকা বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ অনুমোদন জনাব; ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন’ৰ অধীনত ৬৬টা হোষ্টেল আৰু ১১০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ‘ডিএজেজিইউএ’-ৰ অধীনত ৩০৪টা হোষ্টেল; ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন’ৰ অধীনত ৫০টা নতুন ‘বহুমুখী কেন্দ্ৰ’, ৫৫টা ‘ভ্ৰাম্যমাণ চিকিৎসা গোট’ আৰু ৬৫টা ‘অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ’; ‘চিকল চেল ৰক্তহীনতা’ নিৰ্মূলৰ বাবে ৬টা ‘দক্ষতা কেন্দ্ৰ’ৰ লগতে ‘আশ্ৰম বিদ্যালয়’, ‘হোষ্টেল’, ‘চৰকাৰী আৱাসিক বিদ্যালয়’ৰ উন্নীতকৰণৰ বাবে ৩৩০টা প্ৰকল্প, যাৰ মূল্য প্ৰায় ৫০০ কোটি টকা।

Prime Minister's Office
On the occasion of Janjatiya Gaurav Divas, PM to visit Bihar on 15th November
This marks the commencement of 150th Birth Anniversary Year celebration of Bhagwan Birsa Munda
PM to inaugurate and lay foundation stone of multiple development projects worth over Rs 6640 crore
PM to inaugurate two Tribal Freedom Fighters’ Museums and two Tribal Research Institutes to preserve the rich history and heritage of tribal communities
Multiple projects with focus on enhancing ease of living of tribal communities to be launched
PM to participate in Grih Pravesh of 11,000 houses built under PM-JANMAN
13 NOV 2024 6:39PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Jamui, Bihar on 15th November to commemorate Janjatiya Gaurav Divas. This marks the commencement of the 150th Birth Anniversary Year celebration of Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda. At around 11 AM, Prime Minister will unveil a commemorative coin and postal stamp in honour of Bhagwan Birsa Munda. He will also inaugurate and lay the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 6,640 crore aimed at uplifting tribal communities and improving infrastructure in rural and remote areas of the region.
Prime Minister will participate in the Grih Pravesh of 11,000 Awas built under Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN). He will also inaugurate 23 Mobile Medical Units (MMUs) launched under PM-JANMAN and an additional 30 MMUs under Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DAJGUA) to enhance healthcare access in tribal areas.
Prime Minister will inaugurate 300 Van Dhan Vikas Kendras (VDVKs) to promote tribal entrepreneurship and support livelihood generation and 10 Eklavya Model Residential Schools, worth around Rs 450 crore, dedicated to tribal students. He will also inaugurate two Tribal Freedom Fighters’ Museums in Chhindwara and Jabalpur, Madhya Pradesh and two Tribal Research Institutes in Srinagar, Jammu & Kashmir and Gangtok, Sikkim to document and preserve the rich history and heritage of tribal communities.
Prime Minister will lay the foundation stone of 500 km of new roads to improve connectivity in tribal regions and 100 Multi-Purpose Centres (MPCs) to act as community hubs under PM JANMAN. He will also lay the foundation stone of 25 additional Eklavya Model Residential Schools, worth over Rs 1,110 crore, furthering the commitment of quality education for tribal children.
Prime Minister will also sanction various development projects that include 25,000 new Awas under PM JANMAN worth around Rs 500 crore and 1.16 lakh Awas under Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DAJGUA) worth over Rs 1960 crore; 66 Hostels under PM JANMAN and 304 Hostels under DAJGUA worth over Rs. 1100 crores; 50 new Multi-Purpose Centres, 55 Mobile Medical Units and 65 Anganwadi Centres under PM JANMAN; 6 Centres of Competency for Sickle Cell Anaemia elimination along with 330 projects for upgradation of Ashram Schools, hostels, Government Residential Schools among others under DAJGUA, worth around Rs 500 crore.