Prime Minister's Office
On the occasion of Janjatiya Gaurav Divas, PM to visit Bihar on 15th November
This marks the commencement of 150th Birth Anniversary Year celebration of Bhagwan Birsa Munda
PM to inaugurate and lay foundation stone of multiple development projects worth over Rs 6640 crore
PM to inaugurate two Tribal Freedom Fighters’ Museums and two Tribal Research Institutes to preserve the rich history and heritage of tribal communities
Multiple projects with focus on enhancing ease of living of tribal communities to be launched
PM to participate in Grih Pravesh of 11,000 houses built under PM-JANMAN
13 NOV 2024 6:39PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Jamui, Bihar on 15th November to commemorate Janjatiya Gaurav Divas. This marks the commencement of the 150th Birth Anniversary Year celebration of Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda. At around 11 AM, Prime Minister will unveil a commemorative coin and postal stamp in honour of Bhagwan Birsa Munda. He will also inaugurate and lay the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 6,640 crore aimed at uplifting tribal communities and improving infrastructure in rural and remote areas of the region.
Prime Minister will participate in the Grih Pravesh of 11,000 Awas built under Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN). He will also inaugurate 23 Mobile Medical Units (MMUs) launched under PM-JANMAN and an additional 30 MMUs under Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DAJGUA) to enhance healthcare access in tribal areas.
Prime Minister will inaugurate 300 Van Dhan Vikas Kendras (VDVKs) to promote tribal entrepreneurship and support livelihood generation and 10 Eklavya Model Residential Schools, worth around Rs 450 crore, dedicated to tribal students. He will also inaugurate two Tribal Freedom Fighters’ Museums in Chhindwara and Jabalpur, Madhya Pradesh and two Tribal Research Institutes in Srinagar, Jammu & Kashmir and Gangtok, Sikkim to document and preserve the rich history and heritage of tribal communities.
Prime Minister will lay the foundation stone of 500 km of new roads to improve connectivity in tribal regions and 100 Multi-Purpose Centres (MPCs) to act as community hubs under PM JANMAN. He will also lay the foundation stone of 25 additional Eklavya Model Residential Schools, worth over Rs 1,110 crore, furthering the commitment of quality education for tribal children.
Prime Minister will also sanction various development projects that include 25,000 new Awas under PM JANMAN worth around Rs 500 crore and 1.16 lakh Awas under Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DAJGUA) worth over Rs 1960 crore; 66 Hostels under PM JANMAN and 304 Hostels under DAJGUA worth over Rs. 1100 crores; 50 new Multi-Purpose Centres, 55 Mobile Medical Units and 65 Anganwadi Centres under PM JANMAN; 6 Centres of Competency for Sickle Cell Anaemia elimination along with 330 projects for upgradation of Ashram Schools, hostels, Government Residential Schools among others under DAJGUA, worth around Rs 500 crore.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জনজাতিয়া গৌরব দিবস থৌরমদা, নবেম্বর ১৫ দা প্রধান মন্ত্রী বিহারদা চৎকনি
থৌরম অসিদা ভগবান বিরসা মুন্দাগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন থৌরম থৌদোক্কনি
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৬৬৪০ হেনগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি
ত্রাইবেলশিংগী ইনাকখুল্লবা পুৱারি অমসুং হেরিতেচ ঙাক-শেন্নবা ত্রাইবেল ফ্রিদম ফাইত্তরশিংগী ম্যুজিয়ম অনি অমসুং ত্রাইবেল রিছার্স ইন্সতিতুৎ অনি প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাগনি
ত্রাইবেলশিং হিংবদা লাইনবা মীৎয়েং থমদুনা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং হৌদোক্কনি
প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম-জনমনগী মখাদা শাবা য়ুম ১১,০০ গী গ্রিহ প্রভেস শরুক য়াগনি
13 NOV 2024 6:39PM by PIB Imphal
জনজাতিয়া গৌরব দিবস থৌরম শরুক য়ানবা নবেম্বর ১৫ দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী বিহারগী জামুইদা চৎকনি। থৌরম অসিদা ধর্থি আবা ভগবান বিরসা মুন্দগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন থৌরম হৌদোক্কনি। অয়ুক পুং ১১ রোম তাবদা, ভগবান বিরসা মুন্দা ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিং শেনয়েক অমা অমসুং পোস্তেল স্তাম্প মাইখুম হাংদোক্কনি। ত্রাইবেলশিংগী ফিবম ফগৎনবা অমসুং লমদম অসিগী খুঙ্গং অমসুং মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৬৬৪০ হেনগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি।
প্রধান মন্ত্রী জনজাতি অদিবাসি ন্যায় মহা অভিয়ান ( পি.এম-জনমন)গী মখাদা শাবা য়ুম ১১,০০ গী গ্রিহ প্রভেস প্রধান মন্ত্রীনা শরুক য়াগনি। ত্রাইবেলশিংগী লমদমশিংদা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং হেন্না ফংহন্নবা মহাক্না পি.এম-জনমনগী মখাদা মোবাইল মেদিকেল য়ুনিতস (এম এম য়ু) ৩৩ অমসুং ধর্তি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকার্স অভিয়ান (দাজগুৱা) গী মখাদা মোবাইল মেদিকেল য়ুনিত ৩০ শঙ্গাগনি।
ত্রাইবেল ওন্ত্রেপ্রেন্যুরসিপ চাউখৎনবা অমসুং হিংনবগী লম্বী পীনবা প্রধান মন্ত্রীনা বন ধন বিকাস কেন্দ্র ( ভি দি ভি কে) ৩০০ শঙ্গাগনি অমসুং লুপা করোর ৪৫০ রোমগী এক্লাব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ১০ ত্রাইবেল মহৈরোয়শিংদা কৎথোক্কনি। ত্রাইবেলশিংগী ইনাকখুল্লবা পুৱারি অমসুং হেরিতেচ ঙাক-শেন্নবা মহাক্না মধ্য ছিন্দৱারা অমসুং জবলপুরদা ত্রাইবেল নিংতম লান্মীশিংগী ম্যুজিয়ম অনি অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মিরগী শ্রীনগর অমসুং সিক্কিমগী গেংতোক্তা ত্রাইবেল রিছার্স ইন্সতিতুসন অনি শঙ্গাগনি।
ত্রাইবেলশিংগী লমদমদা লম্বী-থোং ফগৎনবা কিমি ৫০০গী অনৌবা লম্বীশিংগী পি.এম জনমনগী মখাদা কম্মুনিতি হবশিং ওইনা থবক তৌনবা মল্তি-পর্পজ সেন্তর ১০০ প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগনি। মহাক্না ত্রাইবেল মহৈরোয়শিংদা মগুন লৈবা লাইরিক-লাইশু তম্বগী খুদোংচাবা মখা তানা ফংহন্নবা লুপা করোর ১,১১০ রোমগী এক্লাব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ২৫ শানবা উরেপ-উয়ুং তমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা সেঙ্কসন তৌগদবা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগী মনুংদা পি.এম-জনমনগী মখাদা লুপা কারোর ৫০০ রোমগী অনৌবা অৱাস ২৫,০০০ অমসুং ধর্তি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকার্স অভিয়ানগী মখাদা লুপা করোর ১৯৬০ রোমগী অৱাস লাখ ১.১৬; পি.এম-জনমনগী মখাদা হোস্তেল ৬৬ অমসুং ধর্তি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকার্স অভিয়ানগী মখাদা লুপা করোর ১১০০ হেনবগী হোস্তেল ৩০৪; অনৌবা মল্তি পর্পজ সেন্তর ৫০; পি.এম-জনমনগী মখাদা মোবাইল মেদিকেল য়ুনিত ৫৫ অমসুং অঙ্গনৱাদি সেন্তর ৬৫; ধর্তি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকার্স অভিয়ানগী মখাদা লুপা করোর ৫০০ গী সিক্কল সেল এনেমিয়া মুৎথৎনবা সেন্তর ওফ কম্পেতেন্সি ৬ অমসুং অশ্রাম স্কুলশিং, হোস্তেলশিং, সরকারগী রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং ফগৎহন্নবা প্রোজেক ৩৩০ য়াওরি।