কোইলা মন্ত্রালয়
কোল মন্ত্রালয়না শীংথানীংঙাই ওইবা মায়পাকপশিংগা লোয়ননা স্পেসিএল কেম্পেন 4.0 লোইশিনখ্রে
SC 4.0গী মখাদা কোল মন্ত্রালয়না স্পেস হাংহনবদা মকোক থোংবা মফম লৌবা ঙমখ্রে
SC 4.0গী মখাদা কোল মন্ত্রালয়না লুপা করোর 38.27রোমগী স্ক্রেপ দিস্পোজ তৌখ্রে
12 NOV 2024 12:34PM by PIB Imphal
স্পেসিএল কেম্পেন 4.0 (ওক্তোবর 2-31, 2024) গী মনুংদা, কোল মন্ত্রালয়না মাগী পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিংশিং (PSUশিং), মরী লৈনবা ওফিসশিং অমসুং ওতোনোমস ওর্গনাইজেসনশিংগা লোয়ননা কেম্পেন অসিদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি অমসুং মশক থোকপা মহৈশিং ফংখি। মরুওইবা থবকশিংদা ফিজিকেল অমসুং ইলেক্ত্রোনিক ফাইল অনিমকপু অথুবা মতমদা য়েংশিনবা অমসুং লৌথোকখিবা য়াওরি। পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিং, VIPগী রিফরেন্সশিং, পব্লিক গ্রিভান্সশিং অমসুং PMOগী রিফরেন্সশিংগী মশিং হন্থহন্নবা অখন্নবা মীৎয়েং থমখি।
কোল মন্ত্রালয়না স্পেস হাংহনবদা (78.46 লাখ sq. ft.) অহানবা মফম অমসুং স্ক্রেপ দিস্পোজেলদগী রেভেন্যু জেনরেসন (লুপা করোর 38.27) দা মন্ত্রালয়/ দিপার্তমেন্ত পুম্নমক্কী মরক্তা 4শুবা মফমদা লৈখি মসিনা রিসোর্স ওপ্তিমাইজেসন অমসুং সস্তেনেবিলিতীদা MoCগী প্রো-এক্তিব ইথিল উৎলি (06.11.2024দা SC 4.0গী মতাংদা পাংথোকখিবা 8শুবা য়েংশিন মীফমদা DARPGনা থমখিবগী মতুং ইন্না)। কেম্পেন অসিগী মনুংদা ফংখিবা মায় পাকপগী শমলপ্পা ৱারোল অদু মখাদা পীরি:
মশিং
থবক-থৌরমশিং
পান্দমশিং
মায়পাকপশিং
1
ক্লিনলিনেস কেম্পেন সাইৎশিংগী মশিং
964
1,116 (115 %)
2
হাংহনখিবা স্পেস
78,46,345 Sq. ft.
3
দিস্পোজ তৌখিবা স্ক্রেপ
9,865 মেত্রিক তন
4
জেনরেৎ তৌখিবা রেভেন্যু
লুপা 38,26,80,742
5
রিভ্যু তৌখিবা ফিজিকেল ফাইলশিং
19,091
30,999 (162%)
6
লৌথোকখ্রবা ফিজিকেল ফাইলশিং
10,599
7
রিভ্যু তৌখিবা ই-ফাইলশিং
34,442
40,633 (117 %)
8
ক্লোস তৌখিবা ই-ফাইলশিং
15,365
9
পব্লিক গ্রিভান্সশিং
167
166 (99.4 %)
10
PMO রিফরেন্সশিং
136
136 (100 %)
11
MP রিফরেন্সশিং
51
48 (94%)
স্বচ্ছতা ইনিসিএতিবশিং অসিনা ওফিস কেম্পসশিং অমসুং মনাক নকপা মফমশিংদা অচৌবা মফম কয়া অমা শেংদোক্তুনা হেন্না শীজিন্নবা য়াবা মফমশিং শেমগৎলকখি। মসিগী খোঙথাং অসিনা অকোইবগী ফিভম শেংদোকপদা মতেং পাংবতা নত্তনা অমোৎ অকাইবা লৌথোক্তুনা শেল য়াম্না ফংহনখি।
কোল মন্ত্রালয়না হোৎনখিবশিং অদুনা ওফিস লুনানহনবা শীংথানীংঙাই ওইনা ফগৎহনখি, শেংদোক্লবা মফমশিং অদুগী মমাং অমসুং মতুংগী ফোতোশিংনা চাউনা খুমাং চাউশিল্লকপা উবা ফংখি।
পান্দাবেৱর এরিয়া, ইস্তর্ন কোলফিল্দস লিমিতেদ(ECL)
সিভিল দিপার্তমেন্ত কোরিদোর, সাউথ ইস্তর্ন কোলফিল্দস লিমিতেদ (SECL) HQ , বিলাস্পুর
সাউথ ইস্তর্ন কোলফিল্দস লিমিতেদ (SECL) বিলাস্পুরগী ইন্দিরা বিহার হোস্পিতালগী অমৃত ফার্মাসী
ইস্তর্ন কোলফিল্দস লিমিতেদ (ECL)কী সতগ্রাম-শ্রীপুরগী মখাদা দাবোর কোল্লরীদা লৈয়া PIT ওফিস (ওল্দ ৱেগ ব্রিজ রুম)দা শেংদোকপা, শেমজিনবা অমসুং ফাজহনবা
স্পেসিএল ইনিসিএতিবশিং: প্রজা য়াওশিনবা অমসুং কম্ম্যুনিতী আউতরীচ
কেম্পেন অসি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা, অথাপ্পা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিং য়াওনা য়ৌহনখি। ইন্তরনেল ক্লীনিং অমসুং রেকোর্দকীপিংগী থবকশিংগী মথক্তা, মন্ত্রালয়না মীয়ামগা মরী লৈনবা থৌরাং কয়াগী থোংদা কম্ম্যুনিতীদা কেম্পেন অসি য়ৌহনখি। স্বচ্ছতা রেলীশিং, নুকাদ নাতকশিং, অমসুং সমধন কেম্প-1 পাঙথোক্তুনা প্রজাশিংবু শরুক য়াহনখি অমসুং স্বচ্ছতাগী মরুওইবগী মরমদা, মরুওইনা স্কুলগী অঙাংশিংবু কেম্পেন অসিগী মতাংদা পুক্নিং থৌগৎখি। সফাই মিত্রশিংগীদমক্তা হেল্থ চেক-অপ অমসুং রিকোগনিসন য়াওনা ৱেলফেয়র ইনিসিএতিবশিংসু শেংদোকপদা মখোয়গী মরুওইবা থৌদাংবু শকখঙনবগীদমক্তা পাংথোকখি।
স্পেসিএল কেম্পেন 4.0গী শরুক অমা ওইনা, নেস্নেল আর্কাইব ওফ ইন্দিয়াগা খুৎশম্নদুনা রেকোর্দ মেনেজমেন্তকী মতাংদা ৱার্কশোপ অমা পাংথোকখি। মসিদা মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিংনা ইফেক্তিব রেকোর্দ মেনেজমেন্ত প্রেক্তিস, দেতা এক্সেসিবিলিতী অমসুং ওর্গনাইজেস্নেল ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবগী মতাংদা ত্রেনিং ফংখি। মসিগী মথক্তা, সাইবর সেক্যুরিতীগী মতাংদা ওফিসিএলশিংগী মরক্তা এৱেরনেস হেনগৎহন্নবা "সাইবর জাগ্রোক্তা" ৱার্কশোপ অমা পাংথোকখি। ক্লিন দেস্ক কম্পিতিসনশিং, ক্বিজশিং, অমসুং "ৱেস্ত তু ৱান্দর" কম্পিতিসন য়াওনা তোঙান-তোঙানবা এক্তিবিতীশিংসু ক্লিন অমসুং ইফিসিএন্ত ৱার্কস্পেসশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্নবগীদমক থৌদাং লৌবা অমসুং অনৌবা থৌওংশিং পুথোক্নবগীদমক শীন-লাংখি।
স্পেসিএল কেম্পেন 4.0দা ক্রিএতিব দাইমেন্সন অমা হাপচিন্দুনা কোল মন্ত্রালয়গী ওর্গনাইজেসন খরনা থৌনা ফরবা ৱার্কফোর্সকী শরুক য়াদুনা মখাগী থৌরাংশিং অসি প্রজাশিং শরুক য়াবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা অফবা থৌওংশিংগী শরুক অমা ওইনা মখাগী থৌরাংশিং অসি পায়খৎলি।
খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং:
1. AI- বিন
CIL না সোসিএল ইনক্লুজন, য়ুজর-ফ্রেন্দলী দিজাইন, অমসুং কোস্ত-ইফিসিএন্সী প্রমোৎ তৌদুনা, ইফেক্তিব ৱেস্ত সেগ্রেগেসন অমসুং প্লাস্তিক বোতলশিং দিস্পোজ তৌনবগীদমক স্মার্ত-রি বিন অনি ইনস্তোল তৌখি।
1. সোলর ত্রী
CMPDIL iনা কেম্পসতা 3 x 5 KW গী সোলর ত্রীশিং ইনস্তোল তৌখি অমসুং BCCLনা ওফিস অমসুং রেসিদেন্সিএল বিল্দিংদা 2.3 মেগাৱাৎকী রুফ তোপ সোলর পেনেলশিং ইনস্তোল তৌখি। ক্লিন রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং সস্তেনেবিলিতীদা খুমাং চাউশিলহন্দুনা MoS শ্রী সতিশ চন্দ্র দুবেনা মসি শঙ্গাখি।
1. ৱেস্ত তু আর্ত
CMPDIL না "গোল্দন দিয়র এন্দ ফাউন"গী শক্তম অমা ৱেস্ত মেতরিএলশিংদগী শেমখি, মসিনা আর্তিস্ত্রী অমসুং সস্তেনেবিলিতী পুনশিনখি। মসিগী মথক্তা, নেতাজী সুভাশ চন্দ্র বোসকী ফুত 7গী মীতম অমা ধনবাদকী BCCLদা স্ক্রেপতগী শেমখি।
1. তেবল তেন্নিস কোর্ত
BCCLনা শীজিন্নদ্রবা মফমশিং অসি তেবল তেন্নিস কোর্ত ওইনা ওন্থোকখি মসিনা কর্মচারীশিংগী মরক্তা মশা-মউ ফহনগনি অমসুং ৱার্ক-লাইফ বেলেন্স লৈহনগনি
1. ইনভেন্তরী মেনেজমেন্ত পোর্তেল
কোল মন্ত্রালয়না পোৎলমশিংবু মওং চুম্না ত্রেক তৌবা অমসুং য়েন্থোক্নবা, পাউখুম পীরকপা হেনগৎহনবা অমসুং মেনুএলগী অশোয়বা হন্থহন্নবা ইনভেন্তরী মেনেজমেন্ত দিজিতেল ওইহল্লে।
স্পেসিএল কেম্পেন 4.0গী মখাদা ফংলিবা মায়পাকপশিং অসিনা কোল মন্ত্রালয়না সস্তেনেবিলিতী, ইফিসিএন্সী, অমসুং এমপ্লোয়ী ৱেলফিয়রদা পীরিবা অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি। ইন্নোবেতিব ৱেস্ত মেনেজমেন্ত সোলুসনশিং অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী, ইনিসিএতিবশিংদগী হৌরগা স্ক্রেপ মেতরিএলশিংবু ক্রিএতিব ওইনা শীজিন্নবা অমসুং ওপ্তিমাইজ তৌরবা রেকোর্দ থম্নবা খোঙথাংশিং অসিনা থবক মফমশিংবু শেমদোকখি অমসুং ওর্গনাইজেসনগী থবকশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনখি। কেম্পেন অসি লোইশিল্লকপগা লোয়ননা, মন্ত্রালয় অসিনা অসিগুম্বা ফগৎলকপশিং অসিবু মখা তানা থম্নবা অমসুং স্বচ্ছতা অমসুং ওপরেস্নেল এক্সিলেন্সকীদমক সরকারগী মীৎয়েংগা চুনবা হেন্না নানবা, হেন্না ইফিসিএন্ত ওইবা থবক তৌবগী ফিভম অমা শেমগৎনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি।

Ministry of Coal
Coal Ministry Wraps Up Special Campaign 4.0 with Significant Milestones
Coal Ministry Secures Top Position in Space Freed, Under SC 4.0
Scrap Worth Rs 38.27 Crore Disposed of Under SC 4.0 by Coal Ministry
12 NOV 2024 12:34PM by PIB Delhi
During the Special Campaign 4.0 (2-31st October 2024), the Ministry of Coal along with its Public Sector Undertakings (PSUs), attached offices, and autonomous organizations, participated in the campaign with enthusiasm and achieved outstanding results. Key activities included rapid reviews and weeding of both physical and electronic files. Special attention was given in reducing the pendency in number of references from Members of Parliament, VIP references, Public Grievances and PMO.
Ministry of Coal secured 1st position in Space Freed (78.46 lakhs Sq Feet), and 4th position in Revenue Generation (Rs 38.27 crores) from Scrap Disposal, amongst all the Ministries/Departments, showcasing MoC’s proactive efforts in resource optimization and sustainability (as mentioned by DARPG in the 8th review meeting on SC4.0 on 06.11.2024). The Summary of the Achievements during the Campaign are as under:
S. No.
Activities
Targets
Achievement
1
No. of cleanliness campaign sites
964
1,116 (115 %)
2
Space freed
78,46,345 Sq. ft.
3
Scrap Disposed
9,865 Metric Ton
4
Revenue generated
Rs. 38,26,80,742
5
Review of Physical Files
19,091
30,999 (162%)
6
Physical Files Weeded out
10,599
7
Review of e-files
34,442
40,633 (117 %)
8
e-files closed
15,365
9
Public Grievances
167
166 (99.4 %)
10
PMO References
136
136 (100 %)
11
MP Reference
51
48 (94%)
The Swachhata initiatives led to the clearance of large areas within office campuses and adjoining areas, creating more usable space. This effort not only contributed to a cleaner environment but also generated large amount of revenue through the disposal of scrap material.
The Ministry of Coal's efforts resulted in a remarkable improvement in office cleanliness, with before-and-after photographs of cleaning sites clearly showing substantial progress.
Pandavewar Area, Eastern Coalfields Limited (ECL)
Civil Dept. Corridor, South Eastern Coalfields Limited (SECL) HQ , Bilaspur
Amrit Pharmacy at Indira Vihar Hospital, South Eastern Coalfields Limited (SECL), Bilaspur
Cleaning, Renovation & Beautification at PIT Office (Old Weigh Bridge Room) at Dabor Colliery under Satgram-Sripur Area, Eastern Coalfields Limited (ECL)
Special Initiatives: Citizen Involvement and Community Outreach
The campaign's reach extended to all corners of the country, including remote and rural areas. In addition to internal cleaning and record-keeping efforts, the Ministry extended the campaign’s reach to the community through a series of public engagement programs Swachhata Rallies, Nukkad Nataks, and Samadhan Camp-1 were organized to engage citizens and raise awareness about the importance of cleanliness, especially school children—were encouraged and sensitized about campaign. Welfare initiatives for Safai Mitras, including health check-ups and recognitions, were also organized to recognise their vital role in sustaining cleanliness.
As part of Special Campaign 4.0, a workshop on Records Management was conducted in collaboration with the National Archives of India, where Ministry officials received training on effective record management practices, enhancing data accessibility and organizational efficiency. Additionally, a "Cyber Jagrookta" workshop was held to raise awareness among officials about cybersecurity. Various activities, including clean desk competitions, quizzes, and a "Waste to Wonder" contest, were also organized to promote engagement and innovation in maintaining clean and efficient workspaces.
Adding a creative dimension to the Special Campaign 4.0 some of the Organizations of Ministry of Coal With enthusiastic workforce participation have undertaken the following initiatives with citizen involvement and collective action as part of good practice that will support future initiatives.
Best Practices:
1. AI- Bin
CIL installed two Smart-Re bins for effective waste segregation and plastic bottle disposal, promoting social inclusion, user-friendly design, and cost-efficiency.
1. Solar Tree
CMPDIL installed 3 x 5 KW Solar Trees at its campus & BCCL installed 2.3 MW Roof top Solar panels on office & residential buildings, inaugurated by MoS Shri Satish Chandra Dubey, advancing clean renewable energy and sustainability.
1. Waste to Art
CMPDIL created a "Golden Deer and Fawn" sculpture from waste materials, combining artistry with sustainability. Additionally, a 7-foot sculpture of Netaji Subhash Chandra Bose was crafted from scrap at BCCL, Dhanbad.
1. Table Tennis Court
BCCL converted an unused area into a table tennis court, fostering employee well-being and work-life balance.
1. Inventory Management Portal
Ministry of Coal digitized its inventory management for efficient tracking and distribution of goods, enhancing accountability and reducing manual errors.
The achievements under Special Campaign 4.0 underscore the Ministry of Coal’s commitment to sustainability, efficiency, and employee well-being. From innovative waste management solutions and renewable energy, initiatives to creative use of scrap materials and optimized record keeping, these efforts have transformed workplaces and strengthened organizational practices. As the campaign concludes, the Ministry remains dedicated to maintaining these improvements and fostering a cleaner, more efficient work environment that aligns with the Government’s vision for Swachhata and operational excellence.