নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
WCD মন্ত্রালয়না ওক্তোবর 2দগী ওক্তোবর 31, 2024 ফাওবা পেন্দিং মেত্তরশিং দিস্পোজ তৌনবগীদমক স্পেসিএল কেম্পেন 4.0 মায়পাক্না পাংথোকখ্রে
লৈবাক শিনবা থুংবদা ক্লিনলিনেস দ্রাইব 33842 পাংথোক্তুনা ওফিস স্পেস 4,17,645 sq. ft. হাংহনবা ঙমখ্রে
স্পেসিএল কেম্পেন 4.0গী মখাদা স্ক্রেপকী পোৎলমশিং অমসুং ই-ৱেস্ত দিস্পোজ তৌনবা লুপা 5,86,583/-গী রিভেন্যু ফংবা ঙমহনখ্রে
11 NOV 2024 3:35PM by PIB Imphal
নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয় অমসুং মাগী এদমিনিস্ত্রেতিব কন্ত্রোলগী মখাদা লৈবা ওতোনোমস বোদী পুম্নমক্না, মমাংগী চহি 3দা পাংথোকখিবা স্পেসিএল কেম্পেনশিংগী পরিং মখাদা স্বচ্ছতা হেন্না ফগৎহন্নবা অমসুং পেন্দিং রিফরেন্সশিং দিস্পোজ তৌনবা স্পেসিএল কেম্পেন 4.0 চৎনহন্নবা থবক পায়খৎলে অমসুং এক্সন প্লান শেম্লে। WCD মন্ত্রালয়না ওক্তোবর 2দগী ওক্তোবর 31, 2024 ফাওবা পাংথোকখিবা পেন্দিং মেত্তরশিং দিস্পোজ তৌনবা স্পেসিএল কেম্পেন 4.0 মায় পাক্না লোইশিনখ্রে। স্পেসিএল কেম্পেন অসিনা মন্ত্রালয় অমসুং মাগী ওতোনোমস বোদীশিংদা লৈরিবা পেন্দিং মেত্তরশিং দিস্পোজ তৌনবা স্বচ্ছতা প্রমোৎ তৌনবা অমসুং থবকশিংবু মওং তানা পাংথোক্নবা পান্দম থম্লি।
ক্লিনলিনেস কেম্পেন সাইতশিং, স্পেস মেনেজমেন্তকীদমক প্লানিং অমসুং ওফিসশিংবু ফজহন্নবগী থবকশিং, স্ক্রেপ অমসুং অহেনবা পোৎলমশিং মশক খঙদোকপা অমসুং GFRগী মতুং ইন্না মখোয়শিং অদু লৌথোকপগী থৌওং, MPশিং, রাজ্য সরকারশিং, ইন্তর-মিনিস্ত্রিএল রিফরেন্সশিং (কেবিনেৎ নোৎশিং), PMOশিং, থা অহুমদগী হেন্না পন্দুনা লৈরকপা পার্লিয়ামেন্তরী এস্যুরেন্সশিং, পব্লিক গ্রিভান্স অমসুং এপিলেসনশিং (CPGRAMS অতোপ্পা সোর্সশিংদগী ফংবা গ্রিভান্সশিং), রেকোর্দ মেনেজমেন্ত, ফাইলশিং/ রেকোর্দিংশিং রিভিয়ু তৌবা অমসুং ফাইলশিং লৌথোকপা/ ই-ফাইলশিং ক্লোজ তৌবা অসি কেম্পেইন অসিগী শেম-শাবা ফেজ মনুংদা লোইশিনখ্রে অমসুং পোর্তেলদা মরী লৈনবা দেতা অপলোদ তৌখ্রে।
নেস্নেল কম্মিসন ফোর ৱিমেন, নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী ওতোনোমস বোদী অমনা, অখন্নবা কেম্পেন 4.0গী মখাদা "ৱেস্ত তু ৱান্দর" কম্পিতিসন অমা শিন্দুনা শরুক য়ারিবশিংনা ৱেস্ত মেতরিএলদগী আর্তিফেক্তশিং শেমখি।
কেম্পেন অসিগী ইমপ্লিমেন্তেসন ফেজ (ওক্তোবর 2-ওক্তোবর 31, 2024) গী মনুংদা, মন্ত্রালয়না মশক খঙদোক্লবা পেন্দিং রিফরেন্সশিং দিস্পোজ তৌনবা হোৎনখি। কেম্পেন অসিগী মখাদা, মন্ত্রালয় অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা অঙ্গনৱাদী সেন্তরশিং, চাইল্দ কেয়র ইন্সতিত্যুসনশিং, ৱান স্তোপ সেন্তরশিং, সখী নিৱাস (ৱার্কিং ৱিমেন হোস্তেলশিং) অমসুং শক্তি সদন (স্বধর গ্রীহশিং) য়াওনা লুপা 33,842গী চাদা 100গী চাংদা ক্লিনলিনেস দ্রাইবশিং লোইশিনবা য়াওনা মরুওইবা মায়পাকপশিং ফংবা ঙমখি। মসিনা মরম ওইদুনা ওফিস স্পেস 4,17,645 sq.ft. হাংহনবা ঙঞখি। মসিগী মথক্তা, স্ক্রেপ মেতরিএলশিং অমসুং ই-ৱেস্তশিং য়োন্দুনা লুপা 5,86,583/-গী রিভেন্যু ফংখি।
স্পেসিএল কেম্পেন 4.0গী মখাদা বেঙ্গলোরদা শক্তি সদাননা সেনিতেসনদা অহেনবা মীৎয়েং থমদুনা অমসুং অকোয়বগী ফিভম ফগৎহন্দুনা অখন্নবা স্বচ্ছতা দ্রাইব অমা হৌদোকখ্রে।
রেকোর্দ মেনেজমেন্তগী মতাংদা, মন্ত্রালয়না ফিজিকেল ফাইল 3464 (100%) য়েংশিনখি, রেকোর্দ মেনেজমেন্তগী প্রোভিজনগী মতুং ইন্না ফাইল 3418 লৌথোকখি, অমসুং ই-ফাইল 3709 (100%) য়েংশিনখি, মসিগী মনুংদা 995দি ক্লোস তৌখি।
ছত্তিসগরগী চিলদ্রেনস হোমদা, স্পেসিএল কেম্পেন 4.0না পর্সোনেল হাইজিন অমসুং মোস্কিতো কন্ত্রোলদা মীৎয়েং থমদুনা মপুং ফানা ক্লিন-অপ তৌবা ঙমখি।
মন্ত্রালয়না পান্দমশিং অসি ফংনবা হোৎনখি। MP রিফরেন্স 46গী মনুংদা 24, পার্লিয়ামেন্তকী এস্যূরেন্স 7গী মনুংদা 1 অমসুং রাজ্য সরকারগী রিফরেন্স 13গী মনুংদা 7 ফংখি। মসিগী মথক্তা, মিনিস্ত্রী অসিনা কেম্পেনগী মতমগী মনুংদা মীয়ামগী ওইবা গ্রিভান্স 1459 (97%) অমসুং গ্রিভান্স এপিলেসন 121 (81%) মায় পাক্না লোইশিন্নখি।
স্পেসিএল কেম্পেন 4.0গী মখাদা মখাদা পীরিবা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং অসি শিজিন্নখ্রে:
• ইন্দোরদা ৱান স্তোপ সেন্তরগী থৌমীশিংনা নুকাদ নাতক্কী খুত্থাংদা মহৈরোয়শিংগা লোয়ননা স্বচ্ছতাগী মতাংদা এৱেরনেস পীনবা থবক পায়খৎলি।
• দিল্লীদা ৱান স্তোপ ফঙ্কস্নরশিংনা দেঙ্গি অমসুং মেলেরিয়া থীংনবা হায়জিন লৈহনবদা মীৎয়েং থমদুনা হোস্পিতালশিংদা শেংদোকপদা এৱেরনেস দ্রাইব অমা পাংথোকখি।
• মেঘালয়দা ৱান স্তোপ সেন্তর অমসুং ৱিমেন হেল্পলাইনগী থবক তৌরিবশিংনা ইনর্জী ইফিসিএন্সী লাইৎ বাল্বশিং শিজিন্নবা, অতোপ্পা থবকশিংগী মরক্তা ৱেস্ত পেপরশিং অমুক হন্না শিজিন্নবা অসিনচিংবা সস্তেনেবল অমসুং এনভাইরনমেন্ত ফ্রেন্দলী ওইবা থবকশিং লৌখৎনবা অচেৎপা ৱাফম থমখ্রে।
• ৱান স্তোপ সেন্তর অমসুং ৱিমেন হেল্পলাইনগী থবক তৌরিবশিংনা অশোই-অঙাম থোক্তবা মফম অমা ওইহন্নবগীদমক অচেৎপা ৱাফম থম্লি।
• মেঘালয়াগী সাউথ গারো হিল্সতা লৈবা ৱান স্তোপ সেন্তরনা OSC ওফিসকী কন্সত্রক্সন সাইত্তা সেপ্লিং প্লান্তেসন দ্রাইব অমা শিন্দুনা পাংথোকখি।
• মশা-মউ ফনা লৈবগী মতাংদা এৱেরনেস পীনবা, মেনস্ত্রুএল হায়জিন অমসুং পর্সনেল এম্পাৱরমেন্তকীদমক্তা, বুক্সর ত্রেনিং সেন্তর, বিহারদা ৱান স্তোপ সেন্তরনা মশা-মউ ফনা লৈবগী অমসুং মেনস্ত্রুএল হায়জিনগী মতাংদা এৱেরনেস সেসন অমা শীনখি।
• মশা-মউ ফনা লৈবগী মতাংদা এৱেরনেস হেনগৎহন্নবা, মীরোনবা মতমদা মশা-মউ ফনা লৈবগী মতাংদা এৱারনেস হেনগৎহন্নবা, অমসুং পর্সোনেল এম্পাৱরমেন্তকী মতাংদা এৱারনেস প্রোগ্রাম অমা ৱান স্তোপ সেন্তরনা উত্তর প্রদেশকী পিলিভিততা লৈবা গবর্নমেন্ত গর্ল্স ইন্তর কোলেজদা শীনখি।
• অনন্তনাগকী পালাশ, চাইল্দ কেয়র ইন্সতিত্যুসনদা অঙাংশিংগা লোয়ননা "মেকিং দি বেস্ত আউৎ ওফ ৱেস্ত" এক্তিবিতী পাংথোকখি। মসিনা রিসাইকল তৌরবা পোৎলমশিংদগী কান্নবা পোৎলমশিং শেম্নবা অঙাংশিংগী মরক্তা ক্রিএতিবিতী পুক্নিং থৌগৎলি। মসিগী এক্তিবিতী অসিগী খুত্থাংদা, মখোয়না রেস্ত মেতরিএলশিং রিসাইকল তৌবা অমসুং অমুক হন্না শিজিন্নবগী মতাংদা মমল য়াম্লবা ৱারোলশিং তম্বতা নত্তনা মখোয়গী আর্তিস্তিক স্কিলশিং অমসুং ৱাখলনা শাগৎপা হেনগৎহনখি, পুম্নমকসি CCI লুনানবা অমসুং ফজথোকহনবদা মতেং পাংখি।

Ministry of Women and Child Development
Ministry of WCD successfully concludes the Special Campaign 4.0 for the Disposal of Pending Matters, conducted from October 2 to October 31, 2024
33842 cleanliness drives completed across the country resulting in 4,17,645 sq. ft. of freed office space
Revenue of ₹ 5,86,583/- generated through the disposal of scrap materials and e-waste under Special Campaign 4.0
11 NOV 2024 3:35PM by PIB Delhi
Ministry of Women and Child Development, including all Autonomous Bodies under its administrative control, has initiated efforts and prepared action plans to implement Special Campaign 4.0 for improving Swachhata and disposal of pending references on the lines of the Special Campaigns held in the preceding 3 years. The Ministry of WCD has successfully concluded the Special Campaign 4.0 for the Disposal of Pending Matters, conducted from October 2 to October 31, 2024. The Special Campaign aimed at promoting cleanliness streamlining work, addressing pending grievances across the Ministry and its Autonomous Bodies.
The identification of targets such as Cleanliness Campaign sites, Planning for Space management and beautification of offices, identifying Scrap and redundant items and their disposal procedure as per GFR, pending references from MP’s, State Governments, Inter-Ministerial references (Cabinet Notes), PMO, Parliamentary Assurances pending for more than 3 months, Public Grievances and Appeals (CPGRAMS as well as grievances received from other sources), Record Management – Review of files/recording and weeding out of files/closing of e-files have been completed during the preparatory phase of the campaign and the relevant data uploaded on the portal.
National Commission for Women, an autonomous body of Ministry of Women and Child Development, organised “Waste to Wonder” competition under special campaign 4.0 wherein the participants made artifacts from waste material
During the Implementation Phase of the Campaign (2nd October-31st October, 2024), the Ministry took concerted efforts for disposal of identified pending references. Under this campaign, the Ministry achieved significant milestones, including the completion of 33842 cleanliness drives (100%) across the country, which includes Anganwadi Centres, Child Care Institutions, One Stop Centres, Sakhi Niwas (Working Women Hostels) and Shakti Sadan (Swadhar Grehs), resulting in 4,17,645 sq. ft. of freed office space. Additionally, a revenue of ₹ 5,86,583/- was generated through the disposal of scrap materials and e-waste.
Under Special Campaign 4.0, Shakti Sadan in Bengaluru launched a dedicated cleanliness drive, prioritizing hygiene and revitalizing the surroundings
In terms of Record Management, the Ministry reviewed 3464 physical files (100%), weeded out 3418 as per the provision of Record Management, and reviewed 3709 e-files (100%), of which 995 were closed.
In Chhattisgarh's Children's Home, Special Campaign 4.0 brought a complete cleanup focused on personal hygiene and mosquito control.
The Ministry also made best efforts to meet the targets, achieving 24 out of 46 MP references, 1 out of 7 Parliament Assurances and 7 out of 13 State Government references. Further, the Ministry effectively resolved 1459 public grievances (97%) and 121 grievance appeals (81%) during the campaign period.
The following best practices have been adopted under Special Campaign 4.0:
• One Stop Centre functionaries in Indore have collaborated with students to create awareness on cleanliness through nukkad nataks.
• One Stop functionaries in Delhi conducted an awareness drive on cleanliness in hospitals with focus on maintaining hygience for prevention of Dengue and Malaria.
• One Stop Centre and Women HelpLine functionaries in Meghalaya have committed to adopt sustainable and environmental friendly practices such as use of energy efficiency light bulbs, reusing the waste papers amongst others.
• One Stop Centre and Women HelpLine functionaries have taken a pledge to realize not only garbage-free surroundings but also to create an environment to make women feel safer.
• One Stop Centre, South Garo Hills, Meghalaya organized a Sapling Plantation Drive at the construction site of the OSC office.
• To foster awareness about cleanliness, menstrual hygiene, and personal empowerment, Cleanliness and Menstrual Hygiene Awareness Session was organised by One Stop Centre at Buxar Training Center, Bihar
• To foster awareness about cleanliness, menstrual hygiene, and personal empowerment, Awareness Program was organised by One Stop Centre at Government Girls Inter College, Pilibhit, Uttar Pradesh
• Making the Best out of Waste" activity was conducted with the children at Child Care Institution, Palaash, Anantnag, thereby encouraging creativity amongst the children to make useful items from recycled materials. Through this activity, they not only learned valuable lessons about recycling and reusing waste materials but also developed their artistic skills and imagination, all while contributing to the cleanliness and beautification of CCI.