कार्मिक, सार्वजनिक गुनासो र निवृत्तिभरण मन्त्रालय
कर्मयोगी सप्ताह: भारतीय लोक सेवामा आजीवन सिक्ने संस्कृतिलाई प्रज्ज्वलित गर्नु
भारतका निजामती कर्मचारीहरूलाई सशक्त बनाउनु: ज्ञान र उत्कृष्टताको एक नयाँ युग
विकास र एकताको सप्ताह : सरकारी कर्मचारीहरू व्यक्तिगत र व्यावसायिक विकासको लागि प्रतिबद्ध
कर्मयोगी सप्ताहले अभूतपूर्व प्रभाव प्राप्त गर्योर: 45.6 लाख नामाङ्कन, 32.6 लाख पूर्णता र 38 लाखभन्दा अधिक सिक्ने घण्टाले परिवर्तनकारी सिकाइलाई बढ़ावा दिन्छ
08 NOV 2024 12:00PM by PIB Gangtok
19 अक्टोबरदेखि 27 अक्टोबर, 2024 सम्म एक सप्ताहको लागि भारतका सरकारी कर्मचारीहरू कर्मयोगी सप्ताह, एक राष्ट्रिय शिक्षण सप्ताह पहलको माध्यमद्वारा सिक्ने र विकासको एक असाधारण यात्रामा एक साथ आए। यो केवल पाठ्यक्रम पूरा गर्ने बारेमा मात्र थिएन - यो एक आन्दोलन थियो जसले विभागहरूका लोक सेवकहरूलाई पेशेवर उत्कृष्टता र व्यक्तिगत विकासको उनीहरूको साझा खोजमा नजिक ल्यायो। कर्मयोगी सप्ताहको माध्यमद्वारा सरकारी कर्मचारीहरू - सबैभन्दा युवा अधिकारीदेखि लिएर वरिष्ठ अधिकारीहरूसम्मले अघि आएर परिवर्तनशील संसारको लागि आफ्नो कौशल र मानसिकतालाई समृद्ध बनाउने प्रतिबद्धता व्यक्त गरेे।
उद्घाटन समारोहमा प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले भारतको पहिलो सार्वजनिक मानव संसाधन योग्यता मोडेलको लञ्च गरे: कर्मयोगी योग्यता मोडेल, जसले स्वदेशी ज्ञान प्रणालीबाट प्रेरणा लिन्छ र प्रत्येक कर्मयोगी अधिकारीहरूलाई आफ्नो कार्यस्थलमा अपनाउने र लागू गर्नका लागि प्रमुख सङ्कल्प (समाधान) र गुण (सद्गुण) हरूलाई विस्तार गर्दछन्।
जति पनि मानिसहरूले भाग लिए, उनीहरूका लागि कर्मयोगी सप्ताह एक मानक सरकारी कार्यक्रम जस्तै कम र ज्ञानको पर्व जस्तो लाग्यो। मन्त्रालयदेखि मन्त्रालयसम्म, सबै स्तरमा कर्मचारीहरूले आफ्नै दैनिक दिनचर्यादेखि बाहिर निस्केर यस अवसरलाई अपनाए, सिक्नुको लागि मात्र होइन, तर जिज्ञासा र संलग्नताको संस्कृतिलाई बढावा दिनका लागि अघि आए। यो सप्ताह सिकाइको पर्व बन्यो, जहाँ सरकारी कर्मचारीहरू, प्रवेश स्तरका कर्मचारीहरूदेखि लिएर वरिष्ठ संयुक्त सचिवहरूसम्मले शिक्षाको माध्यमबाट उत्कृष्टता हासिल गर्न एक साझा मिशन साझा गरे। यस पहलले सहभागीहरूले पाठ्यक्रम मात्र पूरा गरेनन्, तर निरन्तर सिकाइ र आत्म-सुधारप्रति आफ्नो मानसिकता परिवर्तन गरेको देखे।
कर्मयोगी सप्ताहका हरेक तथ्याङ्कको पछाडि समर्पण र प्रेरणाको कथा लुकेको छ। एक वरिष्ठ अधिकारी, जसलाई आफ्नो व्यस्त कार्यक्रमका जानिन्छ, उनीहरूले उदीयमान प्रविधि र आधुनिक शासन पाठ्यक्रमहरूका लागि समय समर्पित गरे। यो व्यक्तिगत प्रतिबद्धता उनीहरूका साथीहरूसँग प्रतिध्वनित भयो, यसले के देखाउँछ भने हरेक स्तरमा बढ्ने चाहनाले नै भारतको लोक सेवालाई बलियो बनाउँछ।
धेरै सहभागीहरूले कसरी यो सप्ताहले नयाँ सम्भावनाहरूका लागि उनीहरूको दिमाग खोल्यो, उनीहरूको कौशललाई बलियो बनायो र सबैभन्दा महत्त्वपूर्ण कुरा, उनीहरूलाई सहकर्मीहरूसँग अर्थपूर्ण तरिकामा जोडेको कुरा साझा गरे। सिकाइको प्रत्येक पूरा गरेको घण्टा एक तथ्याङ्क मात्र होइन, तर अधिक चुस्त, सूचित शासनको लागि एक कदम थियो।
कर्मयोगी सप्ताहको प्रभाव यसको सङ्ख्यामा स्पष्ट छ - 45.6 लाख पाठ्यक्रममा नामाङ्कन, 32.6 लाख पूर्णता र 38 लाखभन्दा अधिक सिकाइको घण्टाको साथ यो आयोजनले ठूलो मात्रामा, प्रभावकारी सिकाइ पहलहरूको लागि एक उदाहरण कायम गर्‍यो। यस सप्ताह 4.3 लाख सहभागीहरूले कम से कम चार घण्टा सिक्नका लागि समर्पित गरेका थिए, जबकि 37,000 ग्रुप ए अधिकारीहरूका साथ साथै धेरै वरिष्ठ अधिकारीहरूले पेशेवर विकासलाई प्राथमिकता दिए। 23,800 भन्दा अधिक मानिसहरूले नयाँ सिकाइको लागि चार वा यसभन्दा अधिक घण्टा समर्पित गरे, जसले के दर्शाउँछ भने सिक्नेप्रति प्रतिबद्धता शीर्षबाट शुरु हुन्छ। राष्ट्रिय शिक्षण सप्ताहको अवधिमा लोक सेवकहरू बीच ऊर्जा र प्रतिबद्धता प्रस्टै देखिन्थ्यो - औसत दैनिक पाठ्यक्रम पूरा भएको सङ्ख्या सप्ताहभन्दा पहिला स्थिर 40,000 बाट बढ़ेर असाधारण 3.55 लाखमा पुग्यो, जुन यो पहलले सरकारी कार्यबलमा उत्साहको प्रमाण हो।
यसमा सामेल सबै मानिसहरूका लागि यो पहल केवल घण्टा वा पूर्णताभन्दा धेरै अधिक थियो - यो लोक सेवाको भविष्यको लागि एक साझा दृष्टिकोणतिर जानीबुझी कदम उठाउने बारेमा थियो।
राष्ट्रिय शिक्षण सप्ताहको अवधिमा सबैभन्दा बेसी पूर्णता भएका केही पाठ्यक्रमहरू हुन्, विकसित भारत 20347 को अवलोकन, जसमा 3.8 लाखभन्दा अधिक पूर्णता थिए, स्वच्छता ही सेवा 2024 जसमा 1.5 लाख पूर्णताहरू थिए अनि जनभागिदारी, जसमा 44,000 भन्दा अधिक पूर्णताहरू थिए।
नागरिक-केन्द्रित शासन, डिजिटल प्रवाह र भारतीय ज्ञान प्रणालीमा केन्द्रित विषयवस्तुहरूको साथ, कर्मयोगी सप्ताहले 250 भन्दा अधिक सामूहिक चर्चा र विचारक अनि विशेषज्ञहरूका साथ वेबिनारमा कर्मचारीहरूलाई सामेल गरेर अगाडि बढ़ायो। जीवन्त चर्चाहरूको माध्यमद्वारा सहभागीहरूले नयाँ अन्तर्द़ृष्टि र उपकरण प्राप्त गरे, जसले तिनीहरूलाई द्रुत रूपमा विकसित संसारमा शासनको भविष्यको लागि तयार पारिरहेका थिए।
21 अक्टोबर, 2024 मा राष्ट्रिय शिक्षण सप्ताहमा भारतीय दिवस वेबिनार शृङ्खला आयोजन गरियो। विभिन्न क्षेत्रका प्रतिष्ठित वक्ताहरूले भारतीय ज्ञान प्रणाली (आईकेएस), सभ्यतागत विकासमा आफ्नो विचार साझा गरे तथा परम्परागत ज्ञान र आधुनिक आविष्कारहरू बीचको सम्बन्धको बारेमा विस्तृत जानकारी दिए।
राष्ट्रिय शिक्षण सप्ताहको अवधिमा केही प्रमुख वक्ताहरूमा गुरुदेव श्री श्री रविशङ्कर (विषय: तनाउ मुक्त जीवन जिउने रहस्यहरू), डा. एम.के. श्रीधर (विषय: राष्ट्रिय शिक्षा नीति), डा. सौम्या स्वामीनाथन (विषय: भारत जन स्वास्थ्य, विकसित भारततर्फ), सिस्टर बी.के. शिवानी (विषय: एक सचेत कार्य संस्कृतिको निर्माताः नेता र टोलीका लागि रणनीतिहरू), श्री क्रिस गोपालकृष्णन (विषय: मेकिंग इण्डिया एन आर एण्ड डी सुपरपावर) र आई.के.एस. वक्ताहरू, श्री डेविड फ्राउली, श्री राघव कृष्ण र श्री अमृतांशु पाण्डे र अन्य सामेल थिए।
कर्मयोगी सप्ताहको समापनका साथै यसको प्रभाव बलियो बनेको छ। देशभरिमा सरकारी कर्मचारीहरू अहिले राम्रोसँगले तयार छन्, अधिक संलग्न छन् र आधुनिक शासनका चुनौतीहरूको सामना गर्नका लागि आवश्यक ज्ञानले सुसज्जित छन्। कर्मयोगी सप्ताहको सफलताले निरन्तर सिकाइको प्रतिबद्धताले करियरलाई मात्र होइन राष्ट्रको अगाडिको मार्गलाई पनि आकार दिन सक्छ, एक समयमा एक सशक्त लोक सेवकको सम्झना हो।
कर्मयोगी सप्ताह ज्ञान, समानुभूति र उत्कृष्टताका साथ भारतको सेवा गर्ने उनीहरूको समर्पणलाई सम्मान गर्दै आफ्ना सार्वजनिक सेवकहरूको निरन्तर वृद्धिमा लगानी गर्दा के सम्भव छ भन्ने कुराको शक्तिशाली अनुस्मारकको रूपमा खडा हुन्छ।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
KarmayogiSaptah: Igniting a Culture of Lifelong Learning in Indian Public Service
Empowering India’s Civil Servants: A New Era of Knowledge and Excellence
A Week of Growth and Unity: Government Employees Commit to Personal and Professional Development
KarmayogiSaptah Achieves Unprecedented Impact: 45.6 Lakh Enrolments, 32.6 Lakh Completions, and Over 38 Lakh Learning Hours Drive Transformative Learning
08 NOV 2024 12:00PM by PIB Delhi
For one week, from October 19th to 27th, 2024, India's government workforce came together in an extraordinary journey of learning and growth through KarmayogiSaptah, a National Learning Week initiative. This wasn't simply about completing courses—it was a movement that brought public servants across departments closer in their shared pursuit of professional excellence and personal development. Through KarmayogiSaptah, government employees—from the youngest officers to senior officials—stepped forward, committing to enrich their skills and mindsets for a changing world.
At the inaugural event, the Prime Minister, Shri Narendra Modi launched India's First Public HR Competency Model: The Karmayogi Competency Model, which takes inspiration from the Indigenous knowledge systems and has elaborated the Key Sankalpas (Resolves) and Gunas (Virtues) every Karmayogi official should adopt and implement in their workplaces.
For those who participated, KarmayogiSaptah felt less like a standard Government program and more like a festival of knowledge. From ministry to ministry, employees at all levels embraced this chance to step out of their daily routines, not just to learn but to foster a culture of curiosity and engagement.The week became a “festival of learning,” where government staff, from entry-level employees to senior Joint Secretaries, shared a common mission: to pursue excellence through education. This initiative saw participants not only completing courses but transforming their mindset towards continuous learning and self-improvement.
Behind every statistic from KarmayogiSaptah lies a story of dedication and inspiration. One senior officer, known for a demanding schedule, devoted time to emerging technologies and modern governance courses. This personal commitment resonated with their peers, showing that, at every level, the desire to grow is what strengthens India’s public service.
Many participants shared how the week opened their minds to new possibilities, strengthened their skills, and, more importantly, connected them with colleagues in meaningful ways. Each completed hour of learning was not just a statistic but a stepping stone to more agile, informed governance.
KarmayogiSaptah’s impact is clear in its numbers - with a staggering 45.6 lakh course enrolments, 32.6 lakh completions and more than 38 lakh learning hours, the event set a precedent for large-scale, impactful learning initiatives. The week saw 4.3 lakh participants dedicating at least four hours to learning, while 37,000 Group A officers, along with many senior officials, prioritized professional development. over 23,800 dedicating four or more hours to new learning. Joint Secretaries and higher-ranking officials were also deeply engaged, demonstrating that commitment to learning starts at the top.During National Learning Week, the energy and commitment among public servants were palpable—average daily course completions jumped from a steady 40,000 before the week to an extraordinary 3.55 lakh, a testament to the enthusiasm that this initiative sparked across the government workforce.
For all involved, this initiative was about more than just hours or completions—it was about taking deliberate steps toward a shared vision for the future of public service.
Some of the courses that saw maximum completions during the National Learning Week are Overview of Vikshit Bharat 2047 with more than 3.8lakh completions,Swachata Hi Seva 2024 with 1.5 lakh completions and Jan Bhagidari with more than 44,000 completions.
With themes centered around citizen-centric governance, digital fluency, and the Indic Knowledge System, KarmayogiSaptah looked forward, engaging employees in over 250 SamuhikCharcha and webinars with thought leaders and experts. Through lively discussions, participants gained new insights and tools, preparing them for the future of governance in a rapidly evolving world.
The National Learning Weekfeatured the Indic Day Webinar Series, on 21st October, 2024. Esteemed speakers from diverse domains shared their insights on Indian Knowledge Systems (IKS), civilizational development, offering a rich understanding of how traditional wisdom and modern innovations intersect.
Some of the prominent speakers during National Learning Week included Gurudev Sri Sri Ravi Shankar (Topic: Secrets of Living a Stress-Free Life), Dr. M.K. Sridhar (Topic: National Education Policy), Dr. Soumya Swaminathan (Topic: India Public Health Towards Viksit Bharat), Sister B.K. Shivani (Topic: Creating a Mindful Work Culture: Strategies for Leaders and Teams), Mr Kris Gopalakrishnan (Topic: Making India an R&D Superpower) and IKS speakers, Mr David Frawley, Mr Raghava Krishna and Mr Amritanshu Pandey, among others.
As KarmayogiSaptah draws to a close, its influence remains strong. Across the country, government employees are now better prepared, more engaged, and equipped with the knowledge they need to face the challenges of modern governance. The success of KarmayogiSaptah is a reminder that a commitment to continuous learning can shape not only careers but also the nation’s path forward, one empowered public servant at a time.
KarmayogiSaptah stands as a powerful reminder of what is possible when a country invests in the continuous growth of its public servants, honouring their dedication to serving India with knowledge, empathy, and excellence.