থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
কর্মায়োগীসপ্তাহ: ইন্দিয়ন পব্লিক সর্ভিসতা তুং কোইনা মহৈ তম্বগী চৎনবী অমা হৌদোক্লিবা
ভারতকী সিভিল সর্ভেন্তশিংবু শক্তি পীবা: লৌশিং অমসুং এক্সিলেমন্সকী অনৌবা চহিচা অমা
গ্রোথ অমসুং য়ুনিতীগী চয়োল: সরকারগী কর্মচারীশিংনা পর্সনেল অমসুং প্রোফেস্নেল দিবেলপমেন্ত তৌনবা লেপ্পী
কর্মায়োগী সপ্তাহনা অমুক্তা ওইখিদ্রবা ইম্পেক্ত ফংবা ঙমখি: এনরোলমেন্ত লাখ 45.6, লোইশিনখিবা লাখ 32.6, অমসুং লর্নিং আৱর লাখ 38 হেনবা অসিনা ত্রান্সফোর্মেতিব লর্নিংদা শাহৌ পীরি
08 NOV 2024 12:00PM by PIB Imphal
চয়োল অমগী ওইনা, 2024গী ওক্তোবর 19দগী 27 ফাওবা, ভারত সরকারগী থবক তৌরিবশিং অসি নেস্নেল লর্নিং ৱিক ইনিসিএতিব অমা ওইরিবা কর্মায়োগী সপ্তাহকী খুত্থাংদা তম্বগী অমসুং চাউখৎপগী অখন্নবা খোঙচৎ অমদা পুন্না লাকখি। মসি কোর্সশিং লোইশিনবদা নত্তে, মসি দিপার্তমেন্তশিংগী পব্লিক সর্ভেন্তশিংবু মখোয়গী প্রোফেস্নেল এক্সিলেন্স অমসুং পর্সনেল দিবেলপমেন্তকীদমক পুন্না হোৎনবদা নকশিন্নহনখিবা খোঙথাং অমনি। কর্মায়োগী সপ্তাহকী খুত্থাংদা, নহা ওইরিবা ওফিসরশিংদগী হৌরগা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং ফাওবা সরকারগী এমপ্লোয়ীশিংনা মাংজিল থাদুনা, হোংলক্লিবা মালেম অমগীদমক মখোয়গী স্কিলশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থমখি।
হৌদোকপগী থৌরম অদুদা, ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতকী অহানবা পব্লিক ঐচ.আর. কম্পিতেন্সী মোদেল: কর্মায়োগী কম্পিতেন্সী মোদেল হৌদোকখি। মসিনা লমদমসিগী লৌশিংগী পথাপশিংদগী ইথিল লৌরি অমসুং কর্মায়োগী ওফিসিএল খুদিংমক্না মখোয়গী থবক মফমশিংদা চৎনহনগদবা মরুওইবা সঙ্কল্পাস (রিজোল্বস) অমসুং গুনাস (ভার্চু) পুথোক্লি।
শরুক য়ারিবশিংগীদমক্তা, কর্মায়োগী সপ্তাহ অসি স্তেন্দর্দ গবর্নমেন্ত প্রোগ্রাম ওইবগী মহুৎ হেন্না লৌশিংগী কুহ্মৈগুম্না ফাওখি। মন্ত্রালয় অমদগী অমদা, থাক খুদিংমক্কী এমপ্লোয়ীশিংনা তম্বদা নত্তনা খঙনীংবা অমসুং এঙ্গেজমেন্তকী কলচর অমা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা মখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী রুতিনদগী থোরক্নবগী খুদোংচাবা অসি লৌখি। চয়োল অসি "তম্বগী কুহ্মৈ" অমা ওইখি, মসিদা সরকারগী এমপ্লোয়ীশিং, এন্ত্রি লেভেল এমপ্লোয়ীশিংদগী সেনিয়র জোইন্ত সেক্রেতরীশিংদা, মান্নবা মিসন অমা শরুক য়ামিন্নখি: এজুকেসনগী খুত্থাংদা এক্সিলেন্স তান্নবা। খোঙথাং অসিনা শরুক য়ারিবশিংনা কোর্সশিং লোইশিনবদা নত্তনা মখোয়গী ৱাখল্লোনবু লেপ্পা লৈতনা তম্বদা অমসুং মশা-মশানা ফগৎহনবদা ওন্থোকখি।
কর্মায়োগী সপ্তাহগী স্তেতিস্তিক্স খুদিংমক্কী মাংদা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং ইথিল পীবগী ৱারী অমা লৈ। অৱাংবা থাক্কী ওফিসর অমা, য়াম্না কন্না থবক শুবগীদমক খঙনরম্মি। মহাক্না অনৌবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং মোদর্ন গবর্নান্সকী কোর্সশিংদা মতম কাইথোকখি। মসিগী মশাগী ওইবা অচেৎপা ৱাফম অসিনা ভারতকী মীয়ামগী সেবাদা থাক খুদিংমক্তা চাউখৎপগী অপাম্বা অসিনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি হায়বা উৎতুনা মখোয়গী মরুপ-মপাংশিংগা পুনশিনখি।
শরুক য়ারিবা মীওই কয়ানা চয়োল অসিনা মখোয়গী ৱাখল্লোনবু অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং অদুদা করম্না হাংদোক্লিবগে, মখোয়গী হৈশিংবশিং অদু করম্না মপাঙ্গল কনখৎহনবগে, অমসুং খ্বাইদগী মরুওইনা, মখোয়বু মরুপশিংগা মরী লৈনবা মওং অমদা করম্না শম্নহনবগে হায়বদু পাউদমখি। তম্বগী লোইশিনখিবা পুং খুদিংমক অসি স্তেতিস্তিক্স খক্তমক নত্তে, মসি হেন্না চপ চানা, ইনফোর্মেতিব ওইবা লৈঙাক্লোনগীদমক্তা খোঙথাং অমনি।
কোর্স লাখ 45.6দা এনরোল তৌখিবা, লাখ 32.6না লোইশিনখিবশিং অমসুং লর্নিং আৱর লাখ 38 হেনবগা লোয়ননা কর্মায়োগী সপ্তাহকী ইথিল অসি মশিংশিং অসিদা উবা ফংই। থৌরম অসিনা পাক-শন্না, ইথিল পীবা লর্নিং ইনিসিএতিবশিংগীদমক্তা মমাঙ-মমাঙগী ওইনা শেমখি। চয়োল অসিদা শরুক য়ারিবা মীওই লাখ 4.3না তম্বদা য়ামদ্রবদা পুং মরি কত্থোকখি। অদুগা গ্রুপ A ওফিসর 37,000 অমসুং সেনিয়র ওফিসর কয়া অমনা প্রোফেস্নেল দিবেলপমেন্তদা অহেনবা মীৎয়েং থমখি। জোইন্ত সেক্রেতরীশিং অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু য়াম্না পুক্নিং চিংশিন্দুনা তম্বগী ইথিল অসি মথক্তা হৌই তাক্লি। নেস্নেল লর্নিং ৱিক্কী মনুংদা, পব্লিক সর্ভেন্তশিংগী মরক্তা লৈরিবা ইনর্জী অমসুং ইথিল অসি ময়েক শেংনা উবা ফংখি। নোংমদা কোর্স মপুং ফাহনবগী চাং অসি চয়োল অসিগী মমাংদা লেপ্পা লৈতনা 40,000 ওইরম্বা অদুদগী অখন্নবা 3.55 লাখ ওইরকখি।
শরুক য়ারিবা পুম্নমক্কী ওইনা, থৌরাং অসিনা মতম অমসুং থবক লোইশিনবখক্তগী হেন্না চাউই। মসি পব্লিক সর্ভিসকী তুংলমচৎকীদমক মান্নবা মীৎয়েং অমগী মায়কৈদা ৱাখল তানা খোঙথাং লৌবগী মতাংদা ওইখি।
নেস্নেল লর্নিং ৱিক্কী মনুংদা খ্বাইদগী মশিং য়াম্বা কোর্সশিং অসিদি লাখ 3.8 হেন্না লোইশিনখিবা ভিকসিৎ ভারত 2047গী ওভরভ্যু, লাখ 1.5 হেন্না লোইশিনখিবা স্বচ্ছতা হী সেবা 2024 অমসুং লাখ 44,000 হেন্না লোইশিনখিবা জন ভাগিদারীনি।
সিতিজন-সেন্ত্রিক গবর্নান্স, দিজিতেল ফ্লুএন্সী, অমসুং ইন্দিস নোলেজ সিস্তেমগী থীমশিং অসিগা লোয়ননা, কর্মায়োগী সপ্তাহনা থবক তৌরিবশিংবু সমুহিক চর্চা অমসুং ৱেবিনারশিংদা ৱাখল লৈরবা লুচিংবশিং অমসুং এক্সপর্তশিংগা লোয়ননা শরুক য়াহনখি। পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা খন্ন-নৈনবগী খুত্থাংদা, শরুক য়ারিবশিংনা অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং খুৎলাইশিং ফংখি, মসিনা মখোয়বু খোঙলৈ থুনা চাউখৎলক্লিবা মালেম অসিদা গবর্নান্সকী তুংলমচৎকীদমক শেম-শাখি।
নেস্নেল লর্নিং ৱিকনা 2024গী ওক্তোবর 21দা ইন্দিক দে ৱেবিনার সেরিজ অমা পাংথোকখি। তোঙান তোঙানবা লমশিংগী শক্নাইরবা স্পিকরশিংনা ভারতকী নোলেজ সিস্তেম (IKS), সিভিলাইজেস্নেল দিবেলপমেন্তকী মতাংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নখি। মখোয়না ত্রেদিস্নেল ৱিজদম অমসুং মোদর্ন ইন্নোবেসনশিংগা করম্না মরি লৈনবগে হায়বগী মতাংদা মগুন লৈরবা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোকখি।
নেস্নেল লর্নিং ৱিক্কী মনুংদা মরুওইবা ৱা ঙাংলোইশিংগী মনুংদা গুরুদেব শ্রী শ্রী রবি শঙ্কর (তোপিক: স্ত্রেস ফ্রী পুন্সি অমা হিংবগী অরোনবশিং), দা. এম.কে. শ্রীধর (তোপিক: নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী), দা. সৌম্য স্বামিনাথন (তোপিক: ভারত পব্লিক হেল্থ তুর্দস ভিকসিৎ ভারত), সিস্তর বি.কে. শিবানী (তোপিক: মেন্দিফুল ৱার্ক কলচর অমা শেমগৎপা: লুচিংবশিং অমসুং তীমশিংগীদমক্তা স্ত্রেতেজীশিং), শ্রী ক্রিস গোপালকৃষ্ণন (তোপিক: ভারতপু R&D সুপরপাৱর অমা ওইহনবা) অমসুং IKS কী স্পিকরশিং, শ্রী দেবিদ ফ্রাউলি, শ্রী রাঘব কৃষ্ণনা অমসুং শ্রী অমৃতাংশু পান্দে, অতোপ্পা মীওইশিং য়াওরি।
কর্মায়োগী সপ্তাহ লোইশিল্লকপগা লোয়ননা, মসিগী ইথিল অসি মপাঙ্গল কনবা ওইরি। লৈবাক শীনবা থুংনা, সরকারগী এমপ্লোয়ীশিংনা হৌজিক হেন্না শেম-শারি, হেন্না থৌদাং লৌরি, অমসুং মখোয়না হৌজিক মতমগী গবর্নান্সকী শিংনবশিং মায়োক্নবদা মথৌ তাবা লৌশিংগা লোয়ননা খুৎলায় পায়রি। কর্মায়োগী সপ্তাহগী মায়পাকপা অসিনা নিংশিংহল্লি মদুদি লেপ্পা লৈতনা তম্বদা অচেৎপা মীৎয়েং থমবনা কেরিয়র খক্তা নত্তনা লৈবাক অসিগী তুংগী লম্বীসু শেম্বা ঙম্মি, মীয়ামগী থবক তৌরিবা মীওই অমমমদা শক্তি পীবা ঙম্মি।
লৈবাক অমনা মীয়ামগী থবক তৌরিবশিংগী লেপ্তনা চাউখৎনবা হোৎনবদা শেন থাদবা মতমদা, ভারতকী সেবা তৌবদা লৌশিং, ইম্পেথী অমসুং এক্সিলেন্সকা লোয়ননা মখোয়গী থৌনা অদু ইকাই খুম্নবা উৎপদা করি তৌবা য়াবগে হায়বদু কর্মায়োগী সপ্তাহ অসিনা পুক্নিং থৌগৎলি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
KarmayogiSaptah: Igniting a Culture of Lifelong Learning in Indian Public Service
Empowering India’s Civil Servants: A New Era of Knowledge and Excellence
A Week of Growth and Unity: Government Employees Commit to Personal and Professional Development
KarmayogiSaptah Achieves Unprecedented Impact: 45.6 Lakh Enrolments, 32.6 Lakh Completions, and Over 38 Lakh Learning Hours Drive Transformative Learning
08 NOV 2024 12:00PM by PIB Delhi
For one week, from October 19th to 27th, 2024, India's government workforce came together in an extraordinary journey of learning and growth through KarmayogiSaptah, a National Learning Week initiative. This wasn't simply about completing courses—it was a movement that brought public servants across departments closer in their shared pursuit of professional excellence and personal development. Through KarmayogiSaptah, government employees—from the youngest officers to senior officials—stepped forward, committing to enrich their skills and mindsets for a changing world.
At the inaugural event, the Prime Minister, Shri Narendra Modi launched India's First Public HR Competency Model: The Karmayogi Competency Model, which takes inspiration from the Indigenous knowledge systems and has elaborated the Key Sankalpas (Resolves) and Gunas (Virtues) every Karmayogi official should adopt and implement in their workplaces.
For those who participated, KarmayogiSaptah felt less like a standard Government program and more like a festival of knowledge. From ministry to ministry, employees at all levels embraced this chance to step out of their daily routines, not just to learn but to foster a culture of curiosity and engagement.The week became a “festival of learning,” where government staff, from entry-level employees to senior Joint Secretaries, shared a common mission: to pursue excellence through education. This initiative saw participants not only completing courses but transforming their mindset towards continuous learning and self-improvement.
Behind every statistic from KarmayogiSaptah lies a story of dedication and inspiration. One senior officer, known for a demanding schedule, devoted time to emerging technologies and modern governance courses. This personal commitment resonated with their peers, showing that, at every level, the desire to grow is what strengthens India’s public service.
Many participants shared how the week opened their minds to new possibilities, strengthened their skills, and, more importantly, connected them with colleagues in meaningful ways. Each completed hour of learning was not just a statistic but a stepping stone to more agile, informed governance.
KarmayogiSaptah’s impact is clear in its numbers - with a staggering 45.6 lakh course enrolments, 32.6 lakh completions and more than 38 lakh learning hours, the event set a precedent for large-scale, impactful learning initiatives. The week saw 4.3 lakh participants dedicating at least four hours to learning, while 37,000 Group A officers, along with many senior officials, prioritized professional development. over 23,800 dedicating four or more hours to new learning. Joint Secretaries and higher-ranking officials were also deeply engaged, demonstrating that commitment to learning starts at the top.During National Learning Week, the energy and commitment among public servants were palpable—average daily course completions jumped from a steady 40,000 before the week to an extraordinary 3.55 lakh, a testament to the enthusiasm that this initiative sparked across the government workforce.
For all involved, this initiative was about more than just hours or completions—it was about taking deliberate steps toward a shared vision for the future of public service.
Some of the courses that saw maximum completions during the National Learning Week are Overview of Vikshit Bharat 2047 with more than 3.8lakh completions,Swachata Hi Seva 2024 with 1.5 lakh completions and Jan Bhagidari with more than 44,000 completions.
With themes centered around citizen-centric governance, digital fluency, and the Indic Knowledge System, KarmayogiSaptah looked forward, engaging employees in over 250 SamuhikCharcha and webinars with thought leaders and experts. Through lively discussions, participants gained new insights and tools, preparing them for the future of governance in a rapidly evolving world.
The National Learning Weekfeatured the Indic Day Webinar Series, on 21st October, 2024. Esteemed speakers from diverse domains shared their insights on Indian Knowledge Systems (IKS), civilizational development, offering a rich understanding of how traditional wisdom and modern innovations intersect.
Some of the prominent speakers during National Learning Week included Gurudev Sri Sri Ravi Shankar (Topic: Secrets of Living a Stress-Free Life), Dr. M.K. Sridhar (Topic: National Education Policy), Dr. Soumya Swaminathan (Topic: India Public Health Towards Viksit Bharat), Sister B.K. Shivani (Topic: Creating a Mindful Work Culture: Strategies for Leaders and Teams), Mr Kris Gopalakrishnan (Topic: Making India an R&D Superpower) and IKS speakers, Mr David Frawley, Mr Raghava Krishna and Mr Amritanshu Pandey, among others.
As KarmayogiSaptah draws to a close, its influence remains strong. Across the country, government employees are now better prepared, more engaged, and equipped with the knowledge they need to face the challenges of modern governance. The success of KarmayogiSaptah is a reminder that a commitment to continuous learning can shape not only careers but also the nation’s path forward, one empowered public servant at a time.
KarmayogiSaptah stands as a powerful reminder of what is possible when a country invests in the continuous growth of its public servants, honouring their dedication to serving India with knowledge, empathy, and excellence.