Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Union Minister of State Shri George Kurian inaugurates workshop on Application and Demonstration of Drone Technology in Fisheries and Aquaculture
Drone technology in the fisheries sector is going to be a game changer- Union Minister Shri George Kurian
Centre to develop 100 climate resilient coastal villages to protect fisher livelihood said the Minister
08 NOV 2024 4:06PM by PIB Thiruvananthpuram
Kochi- 08 November 2024
The Government of India is always at the fore front in transforming the fisheries sector in a holistic way and bringing about an economic upturn and prosperity through the Blue Revolution in the country. Over the last decade, the Department of Fisheries, MoFAH&D, Government of India has announced cumulative investments to the tune of Rs 38,572 crore through various schemes.
Since its inception, the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) has focused on promoting sustainable, economically viable, and inclusive growth in the fisheries and aquaculture sector. Key initiatives include modern aquaculture practices, satellite-based monitoring, and recent exploration of drone technology for fish transport, surveillance, and environmental monitoring.
In this context, drones offer a range of applications to numerous challenges in the sector. The key critical areas of intervention are water sampling, identification of diseases and fish feed management. The scope also extends to managing aquaculture farms, monitoring fish marketing, assessing damage to fisheries infrastructure and rescue operations during natural disasters. This includes other key activities such as precision fishing and stock assessment. Underwater drones, in addition, can monitor fish behaviour in their natural habitats as well as signs of distress such as erratic swimming patterns.
The Department of Fisheries, MoFAH&D, organized a Workshop on Application and Demonstration of Drone Technology in Fisheries and Aquaculture on 8th November 2024 at ICAR- Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI), Kochi, Kerala. The event took place in the gracious presence of Shri George Kurian, Hon’ble Minister of State, Department of Fisheries and Ministry of Minority Affairs along with Dignitaries, Scientists, State fisheries officials, Fishermen and fisherwomen.
Dr Grinson George, Director of CMFRI, welcomed the gathering and set the context for the one-day workshop. This was followed by opening remarks from Dr B K Behera, Chief Executive, NFDB, who highlighted various schemes and initiatives, encouraging stakeholders in the fisheries sector to take advantage of these benefits.
During the Inaugural address Shri George Kurian, Hon’ble Minister of State, Department of Fisheries and Ministry of Minority Affairs highlighted the initiatives taken by the department of Fisheries and the remarkable growth of India's fisheries sector, propelled by strategic investments and progressive policies over the past decade. The Hon'ble Union Minister of State announced the development of 100 climate-resilient coastal fishermen villages under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY), with ₹2 crore allocated per village to enhance infrastructure and promote sustainable livelihoods. This initiative aims to improve resilience against climate change by providing facilities like fish drying yards, processing centers, and emergency rescue facilities, while also supporting climate-resilient practices such as seaweed cultivation and green fuel initiatives. The Minister highlighted the role of drone technology in monitoring aquaculture farms and fisheries infrastructure, especially during disasters, and revealed plans to equip one lakh fishing vessels with transponders for real-time tracking, weather alerts, and communication, with an investment of ₹364 crores.
Ms. Neetu Kumari Prasad, Joint Secretary (Marine), addressed the gathering, highlighting the benefits of the flagship scheme Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojna and reaffirming the Department of Fisheries' commitment to scaling up the fisheries sector. It was emphasized that the Department of Fisheries has consistently championed the infusion of technology to drive sustainable development in the fisheries and aquaculture sectorsThrough various schemes, it has introduced advancements to boost fish production, improve resource management, and increase operational efficiency. In line with these initiatives the department in collaboration with NFDB, has organized drone demonstrations at key locations, including the Central Inland Fisheries Research Institute (CIFRI) in Barrackpore, Kolkata, and Gyan Bhawan in Patna, Bihar.
Dr. V V Suresh, Head Mariculture division and startup EyeROV Technologies pvt. Ltd. presented on the application of drone technology and its challenges in the fisheries sector. Following this the distribution of "Cadalmin BSF PRO" a specially formulated fish feed designed to support sustainable aquaculture practices to farmers was also held. In addition, a brochure, titled “EG Sailas Centre of Excellence and Innovation,” was launched, highlighting key advancements and contributions to the field of marine fish microbiome and nutrigenomics. Furthermore, the session also marked the official launch of the Marine Biological Association of India (MBAI) National Symposium, an event aimed at fostering collaboration and knowledge-sharing among marine science professionals across the nation.
The department also organized a one-day interactive workshop on 8th November 2024 at the Central Institute of Fisheries Nautical and Engineering Training (CIFNET) in Kochi, with technical support from D.G. Shipping, Ministry of Shipping, Ports, and Waterways, Government of India, to discuss issues related to the registration, survey, and certification of fishing vessels. Experts from the Indian Registry of Shipping (IRS) and the Shipping Corporation of India (SCI) also attended the workshop.
The Workshop on Application and Demonstration of Drone Technology provided a unique platform to showcase innovative technological advancements, emphasizing the transformative role of drone technology in the fisheries sector to maximize its potential. Many fishermen, fisherwomen, scientists, entrepreneurs, students, and other delegates participated in the event.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী জোর্জ কুরিয়ন্না ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচরদা দ্রোন তেক্নোলোজীগী এপ্লিকেসন অমসুং দেমোনস্ত্রেসনদা ৱার্কশোপ হৌদোকখ্রে
ফিশরিজ সেক্তরদা দ্রোন তেক্নোলোজীনা গেম চেঞ্জর অমা ওইরগনি – কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জোর্জ কুরিয়ন
কেন্দ্রনা ঙামীগী হিংনবগী লম্বী ঙাকশেন্নবা ক্লাইমেৎ রেজিলিএন্ত কোস্তেল ভিলেজ 100 শেমগৎলগনি হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে
08 NOV 2024 4:06PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা ফিশরিজ সেক্তরদা হোলিস্তিক ওইবা মওং অমদা অওনবা পুরক্নবা অমসুং লৈবাক অসিদা ব্ল্যু রিভোল্যুসনগী খুত্থাংদা শেন্মীৎলোব ফগৎহন্নবা অমসুং চাউখৎহন্নবা মাং থানা মতম পুম্নমক্তা হোৎন্দুনা লাকখি। হৌখিবা দিকেদ অসিদা ভারত সরকারগী MoFAH&Dগী ফিশরিজ বিভাগনা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা লুপা করোর 38,572গী মখাদা অপুনবা ইনভেস্তমেন্তশিং লাউথোকখি।
হৌরকপদগী, প্রধান মন্ত্রী মতস্য সাম্পাদা য়োজনা (PMMSY) না ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচর সেক্তরদা তুং কোইনা চৎনবা য়াবা, শেন্মীৎলোনগী ওইনা কান্নবা অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথ প্রমোৎ তৌবদা মীৎয়েং থম্লি। মরুওইবা খোঙথাংশিংগী মনুংদা মোদর্ন এক্বাকলচর প্রেক্তিসশিং, সেতলাইতদা য়ুম্ফম ওইবা মোনিতরিং, অমসুং ঙা ত্রান্সপোর্ত, সর্ভিলেন্স, অমসুং এনভাইর্নমেন্ত মোনিতরিংগীদমক্তা দ্রোন তেক্নোলোজীগী ইকুই কুইদ্রিবা এক্সপ্লোরেসন তৌবা য়াওরি।
মতাং অসিদা, দ্রোনশিংনা সেক্তর অসিদা লৈরিবা অৱাবা কয়া কোকহন্নবগীদমক্তা এপ্লিকেসন কয়া অমা পীরি। খোঙথাং লৌখৎপা মরুওইবা লমশিংদি ঈশিংগী সেম্পল লৌবা, লায়নাশিং মশক খঙদোকপা অমসুং ঙাগী ফীদ মেনেজমেন্তনি। মসিগী স্কোপ অসি এক্বাকলচর ফর্মশিং মেনেজ তৌবা, ঙাগী মার্কেতিং য়েংশিনবা, ফিশরিজ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা থোকপা অমাংবশিংগী এসেসমেন্ত তৌবা অমসুং মহৌশাগী ওইবা দিজাস্তরশিংগী মতমদা রেস্ক্যু ওপরেসনশিংদসু পাকথোক চাউথোকহল্লি। মসিদা প্রোসিসন ফিশিং অমসুং স্তোক এসেসমেন্তগুম্বা অতোপ্পা মরুওইবা থবকশিং য়াওরি। মসিগী মথক্তা, অন্দরৱাতর দ্রোনশিংনা ঙাশিংগী মশাগী মহৌশাগী ওইবা হেবিতেৎশিংদা মখোয়গী লমচৎ শাজৎ অদুগা লোয়ননা ঈশিং ঈচেলগী পেতর্নশিংগুম্বা খুদোংচাদবা খুদমশিংবুসু মোনিতর তৌবা ঙম্মি।
ফিশরিজ দিপার্তমেন্ত, MoFAH&D না ঙা য়োকপা অমসুং এক্বাকলচরদা দ্রোন তেক্নোলোজী শীজিন্ননবা অমসুং উৎনবা ৱার্কশোপ অমা 2024গী নবেম্বর 8দা কেরলাগী কোচিদা লৈবা ICAR- সেন্ত্রেল মেরিন ফিশরিজ রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ (CMFRI) দা শীনখি। থৌরম অসি ফিশরিজ দিপার্তমেন্ত অমসুং মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী জোর্জ কুরিয়ন, শক্নাইরবশিং, সাইন্তিস্তশিং, রাজ্যগী ফিশরিজ ওফিসিএলশিং, ঙামীশিংগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
CMFRIগী দিরেক্তর, দোক্তর গ্রীন্সন জোর্জনা মীফম অদুদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং নুমিৎ নিনিগী ৱার্কশোপ অসিগী মতাংদা ফোংদোকখি। মসিগী মতুংদা NFDBগী চীফ ইগজিক্যুতিব দোক্তর বি.কে. বেহেরানা হৌদোকপগী ৱারোল পীখি। মহাক্না তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং অমসুং থৌরাংশিং শন্দোক্না তাকখি অমসুং ফিশরিজ সেক্তরদা স্তেকহোল্দরশিংবু মসিগী কান্নবশিং অসি লৌনবা পুক্নিং থৌগৎখি।
ফিশরিজ অমসুং মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রীনা শ্রী জোর্জ কুরিয়ননা হৌদোকপগী ৱারোল পীরদুনা ফিশরিজ দিপার্তমেন্তনা পায়খৎপা থৌশিলশিং অমসুং ভারতকী ঙা য়োনবা সেক্তরদা হৌখিবা চহি তরা অসিদা স্ত্রেতেজিক ইনভেস্তমেন্ত অমসুং প্রোগ্রেসিব পোলিসীশিংনা শাহৌ পীখিবা শীংথানিংঙাই ওইবা গ্রোথ অদু পনখি। ইকাই খুম্নরবা কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী মতস্য সাম্পাদা য়োজনা (PMMSY) গী মখাদা ক্লাইমেৎ রেসিলিএন্ত কোস্তেল ফিশমের্ন ভিলেজ 100 শেমগৎনবা লাউথোকখি। ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎনবা অমসুং সস্তেনেবল লাইবলিহুদশিং প্রমোৎ তৌনবা খুঙ্গং অমমমদা লুপা করোর 2গী এলোকেসন পীখি। ইনিসিএতিব অসিনা মহৌশাগী ওইবা অহোংবশিংগী মায়োক্তা রেসিলিয়েন্স হেগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিদা ঙা কংহন্নবা মফমশিং, প্রোসেসিং সেন্তরশিং অমসুং ইমর্জেন্সী রেস্ক্যু ফেসিলিতীশিং ফংহন্দুনা, সীৱীদ কলতিভেসন অমসুং গ্রীন ফ্যুল ইনিসিএতিবশিংগুম্বা ক্লাইমেৎ রেসিলেন্ত প্রাক্তিসশিংসু সপোর্ত তৌরি। অখন্ননা দিজাস্তরগী মতমদা, এক্বাকলচর ফার্মশিং অমসুং ফিশরিজ ইনফ্রাস্ত্রকচর য়েংশিন্নবা দ্রোন তেক্নোলোজীগী থৌদাং অদু মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না লুপা করোর 364গী ইনবেস্তমেন্তগা লোয়ননা রিএল তাইম ত্রেকিং, ৱেদর এলর্ত অমসুং কম্ম্যুনিকেসনগীদমক ত্রান্সপোন্দরশিংগা লোয়ননা ফিশীং ভেসেল লাখ অমা খুৎশিন্নবগী থৌরাং অদু ফোংদোকখি।
মেরিনগী জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রীমতী নিতু কুমারী প্রসাদনা মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না প্রধান মন্ত্রী মতস্য সাম্পদা য়োজনাগী মরুওইবা স্কিমগী কান্নবশিং অদু পনখি অমসুং ফিশরিজ সেক্তর পাকথোক চাউথোকহন্নবা ফিশরিজ দিপার্তমেন্তকী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচর সেক্তরশিংদা তুং কোইনা চাউখৎপা পুরক্নবা তেক্নোলোজী শীজিন্ননবা ফিশরিজ দিপার্তমেন্তনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি হায়না পনখি। তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা, মসিনা ঙাগী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা, রিসোর্স মেনেজমেন্ত ফগৎহন্নবা অমসুং ওপরেস্নেল ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা খুমাং চাউশিল্লক্লি। মসিগী খোঙথাংশিং অসিগা মরী লৈননা দিপার্তমেন্ত অসিনা NFDB গা খুৎশম্নদুনা মরুওইবা মফমশিংদা দ্রোন উৎপগী থৌরমশিং পাংথোকখ্রে। মসিগী মনুংদা, কোলকতাগী বারাকপুরদা লৈবা সেন্ত্রেল ইনলেন্দ ফিশরিজ রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ (CIFRI) অমসুং বিহারগী পত্নাদা লৈবা জ্ঞান ভবন য়াওরি।
দোক্তর. ভি ভি সুরেস, হেদ মেরিকলচর দিভিজন অমসুং স্তার্তঅপ EyeROV তেক্নোলোজীস প্রাইবেৎ লিমিতেদনা দ্রোন তেক্নোলোজী অমসুং ফিশরিজ সেক্তরদা মসিগী শিংনবশিংগী মতাংদা প্রজেন্তেসন অমা পীখি। ফার্মরশিংদা তুংকোইনা চৎনগদবা এক্বাকলচরগী থবকশিং শৌগৎনবা শেমগৎলবা ঙাগী চান্নবা অখন্নবা ফোর্ম্যুলেসন অমা ওইরিবা "কেদালমিন BSF PRO ". য়েন্থোক্লবা মতুংদা মসিগী মথক্তা, মেরিন ফিশ মাইক্রোবাইওম অমসুং ন্যুত্রিজেনোমিক্সকী লমদা মরুওইবা খুমাং চাউশিল্লকপশিং অমসুং কন্ত্রিব্যুসনশিং শন্দোক্না তাক্লিবা, “ই.জি. সাইলাস সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স এন্দ ইনোবেসন” হায়না মিংথোনবা ব্রোশর অমা লোঞ্চ তৌখি। মসিগী মথক্তা, সেসন অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা মেরিন সাইন্স প্রোফেস্নেলশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা অমসুং লৌশিং শেয়র তৌনবা পান্দম থম্লিবা ইভেন্ত অমা ওইরিবা মেরিন বাইওলোজিকেল এসোসিএসন ওফ ইন্দিয়া (MBAI) নেস্নেল সিম্পোজিয়মগী ওফিসিএল ওইনা হৌদোকপা উৎখি।
দি.জি.গী তেক্নিকেল সপোর্তকা লোয়ননা দিপার্তমেন্তনা নবেম্বর 8, 2024দা কোচিদা লৈবা সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফিশরিজ নোতিকেল এন্দ ইঞ্জিনীয়রিং ত্রেনিং (CIFNET) দা নুমিৎ নিনিগী ইন্তরেক্তিব ৱর্কশোপ অমা শীনখি। শিপ্পিং, পোর্তস অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়, ভারত সরকারনা ঙা ফাবগী জহাজশিংগী রেজিস্ত্রেসন, সর্ভে অমসুং সর্তিফিকেসনগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং খন্ন-নৈনবগীদমক। ইন্দিয়ন রেজিস্ত্রি ওফ শিপ্পিং (IRS) অমসুং শিপ্পিং কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (SCI) গী এক্সপর্তশিংসু ৱার্কশোপ অসিদা শরুক য়াখি।
দ্রোন তেক্নোলোজীগী এপ্লিকেসন অমসুং দেমোনস্ত্রেসনগী ৱার্কশোপ অসিনা ইন্নোবেতিব তেক্নোলোজিকেল এদভান্সমেন্তশিং উৎনবা অখন্নবা প্লেৎফোর্ম অমা পীখি মসিনা ফিশরিজ সেক্তরদা মাগী পোতেন্সিএল অদু মেক্সিমাইক তৌবদা দ্রোন তেক্নোলোজীগী অচৌবা থৌদাং অদু উৎখি। থৌরম অসিদা ঙামী 700 হেনবনা শরুক য়াখি।