ন্যু অমসুং রিন্যুএবল মন্ত্রালয়
ভারত সরকারনা গ্রীন হাইদ্রোজেনগী সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ফোর রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত লিংখৎনবা প্রপোজেলশিং কৌখ্রে
সেন্তর ওফ এক্সিলেন্সনা গ্রীন হাইদ্রোজেন ভেল্যু চেনদা লম কয়ামরুম কোনশিন্দুনা ইন্তিগ্রেতেদ রিসর্চ তৌবদা মতেং পাংগনি
07 NOV 2024 9:04AM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসনগী রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত (R&D) স্কিমগী মখাদা সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স (COE) লিংখৎনবগীদমক প্রপোজেলশিং কৌখ্রে। ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী মন্ত্রালয় (MNRE) না 2024গী নবেম্বর 4দা কোল ফোর প্রপোজেল (CfP) ইস্যু তৌখি। CfP দোক্যুমেন্ত অসি মসিদা ফংগনি।
অনৌবা পুথোকপা, সস্তেনেবিলিতী প্রমোৎ তৌনবা অমসুং মতম শাংনা ইনর্জী ইন্দিপেন্দেন্ত ওইবা হেনগৎহন্নবা ভারত্তা মালেমগী থাক্কী সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ফোর গ্রীন হাইদ্রোজেন লিংখৎনবা পান্দম থম্লি। হায়রিবা COEশিং অসিনা গ্রীন হাইদ্রোজেন পুথোকপা, স্তোরেজ তৌবা অমসুং শিজিন্নবগী তেক্নোলোজীশিং খুমাং চাউশিলহন্দুনা কার্বন য়াম্না হন্থবা শেন্মিৎলোন অমগী মাইকৈদা অহোংবা পুরকপদা মতেং পাংগনি।
CoEশিং অসি অৱাংবা থাক্কী রিসর্চ, স্কিল দিভেলপমেন্ত, অমসুং লৌশিং শন্দোকপগী ফোকল পোইন্তশিং ওইনা মথৌ তৌগনি। হায়রিবা COEশিং অসিনা ইন্দস্ত্রী, একাদেমিয়া অমসুং সরকার য়াওনা স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা ইন্নোবেসনশিং পুরক্নবা, প্রোসেস ইফিসিএন্সী ফগৎহন্নবা অমসুং অনৌবা পোত্থোক পুথোক্নবা গ্রীন হাইদ্রোজেন তেক্নোলোজীশিংদা মতেং পাংগনি। সেন্তরশিং অসিনা লৈবাক অসিদা গ্রীন হাইদ্রোজেন ইকোসিস্তেম চাউখৎহন্নবগীদমক এক্সপর্তীস অমসুং রিসোর্সশিং পুনশিন্নগনি অমসুং শিজিন্নগনি।
নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসনগী মখাদা R&D স্কিম ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক MNREনা মমাংদা 2024গী মার্চ 15দা গাইদলাইনশিং ফোংখি। গাইদলাইনশিং অসি মসিদা ফংগনি। রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং, য়ুনিভর্সিতীশিং য়াওনা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ এন্তিতীশিংনা CfPগী মায়োক্তা প্রপোজেলশিং থাগৎনবা পার্তনরশিপ শেমগনি হায়না পানরি। সরকারনা গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসনগী মখাদা অসিগুম্বা সেন্তরশিং লিংখৎনবা লুপা করোর 100গী অয়াবা পীখ্রে।
নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন অসি 2023গী জনুৱারী 4দা হৌদোকখি। মসিগীদমক লুপা করোর 19,744 চাদিং তৌরগনি। মসিনা ক্লিন ইনর্জীগী খুত্থাংদা আত্মনির্ভর (আত্মনির্ভর) ওইনবা ভারতকী পান্দমদা মতেং পাংগনি অমসুং মালেমগী ক্লিন ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী ইথিল অমা ওইগনি। মিসন অসিনা শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা দিকার্বোনেসন, ফোসিল ফ্যুল ইম্পোর্তকী মখা পোনবা হন্থহল্লগনি অমসুং ভারতনা গ্রীন হাইদ্রোজেনগী তেক্নোলোজী অমসুং মার্কেত লিদরশিপ লৌবা ঙম্লগনি।

Ministry of New and Renewable Energy
Government of India invites Proposals for setting up Centres of Excellence for Research and Development on Green Hydrogen
Centres of Excellence will facilitate integrated research covering multiple areas in the Green Hydrogen value chain
07 NOV 2024 9:04AM by PIB Delhi
The Government of India has invited Proposals for setting up Centres of Excellence (CoE) under Research and Development (R&D) Scheme of National Green Hydrogen Mission. The call for proposals (CfP) has been issued by Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) on 4th November 2024. The CfP document can be accessed here.
The objective is to establish world-class Centres of Excellence for Green Hydrogen in India to foster innovation, promote sustainability, thereby enhancing energy independence in the long term. These CoEs will accelerate the transition to a low-carbon economy by advancing Green Hydrogen production, storage, and utilization technologies.
The CoEs will act as focal points for cutting-edge research, skill development, and knowledge dissemination. These CoEs will also facilitate collaboration among stakeholders, including industry, academia, and Government in order to drive innovations in Green Hydrogen technologies, leading to improved process efficiencies and new product development. These centres will aggregate and leverage expertise and resources to advance the entire Green Hydrogen ecosystem in the country.
MNRE had earlier released Guidelines on 15th March, 2024, for the implementation of R&D Scheme under the National Green Hydrogen Mission. The Guidelines can be accessed here. It is expected that Public and Private entities including Research Institutions, Universities would form partnerships to submit proposals against this CfP. The Government has allotted Rs 100 crores for setting up such Centres, under the Green Hydrogen Mission.
The National Green Hydrogen Mission was launched on 4th January 2023, with an outlay of Rs. 19,744 crores up to FY 2029-30. It will contribute to India’s goal to become Aatma Nirbhar (self-reliant) through clean energy and serve as an inspiration for the global Clean Energy transition. The Mission will lead to significant decarbonization of the economy, reduced dependence on fossil fuel imports, and enable India to assume technology and market leadership in Green Hydrogen.