হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
ভারতকী নহারোল অমত্তনা ক্বালিতী লৈবা হায়র এজুকেসন তমথবদা শেলগী অৱাবনা মরম ওইদুনা অপনবা লৈহন্দনবা লাইরিক ফবা মহৈরোয়শিংদা শেলগী তেংবাং পীনবা মন্ত্রী-মন্দলনা পি.এম.-বিদ্যালক্ষ্মী স্কিম অয়াবা পীখ্রে
মিসন মোদ মেকানিজম অমনা লৈবাক অসিগী মকোক থোংবা ক্বালিতী লৈবা হায়র এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসন 860দা এদমিসন তৌরিবা লাইরিক ফবা মহৈরোয়শিংদা এজুকেসন লোনশিং পীথবদা মতেং পাংগনি অমসুং লমজিংদুনা চহি খুদিংগী মহৈরোয় লাখ 22 হেন্না কোনশিন্নবা ঙমহনগনি
কোল্লাতরেল ফ্রী, গরেন্তর ফ্রী এজুকেসন লোনশিংগীদমক অখন্নবা লোন প্রদক্ত অমা ফংহনগনি; মসি অচম্বা, ত্রান্সপরেন্ত ওইবা, স্তুদেন্ত-ফ্রেন্দলী ওইবা অমসুং মপুং ফানা দিজিতেল এপ্লিকেসন প্রোসেস ওইবা অমগী খুত্থাংদা ফংহনগনি
বেঙ্কশিংনা কবরেজ হেনগৎহনবদা মতেং পাংনবা ভারত সরকারনা 75% ক্রেদিৎ গরেন্তী পীগদবা লুপা লাখ 7.5 ফাওবগী লোনগী শেনফম পীগনি
মখা তানা চহিগী ওইনা ফেমিলী ইনকম লাখ 8 ফাওবা ওইবা মহৈরোয়শিংগীদমক স্কিম অসিনা লুপা লাখ 10 ফাওবগী 3% ইন্তরেস্ত সবভেন্সনদা লোনশিংসু ফংহনগনি
মসি চহিগী ফেমিলী ইনকম লুপা লাখ 4.5 ফাওবা ওইবা মহৈরোয়শিংদা হান্ননা পীরিবা ফুল ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগী মথক্তা পীবনি
পি.এম. বিদ্যালক্ষ্মী অসি নহারোলশিংদা ক্বালিতী লৈবা হায়র এজুকেসন এক্সেস য়ারিবা মখৈ তৌহন্নবা মমাংগী দিকেদতগী পায়খৎলকপা থৌশিলগী স্কোপ অমসুং য়ৌশিনবদা য়ুম্ফম ওইরগা শেমগৎকনি
06 NOV 2024 3:16PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা পি.এম. বিদয়ালক্ষ্মী, শেল-থুমগী অৱাবনা কনাগুম্বা অমত্তবু অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্বা থিংহন্দনবা লাইরিক ফবা মহৈরোয়শিংদা শেলগী তেংবাং পীনবা পান্দম থম্লিবা সেন্ত্রেল সেক্তরগী অনৌবা স্কিম অমা অয়াবা পীখ্রে। পি.এম. বিদ্যালক্ষ্মী অসি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী, 2020দগী হৌরকপা অতোপ্পা মরুওইবা খোঙথাং অমনি, মসিনা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ HEI অনিমক্তা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা লাইরিক ফবা মহৈরোয়শিংদা শেলগী তেংবাং ফংহনগদবনি হায়না রিকমেন্দ তৌখি। পি.এম. বিদয়ালক্ষ্মী স্কিমগী মখাদা, ক্বালিতী হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসন (QHEI) অমদা এদমিসন ফংলবা মহৈরোয় অমহেক্তনা কোলেতরেল ফ্রী, গেরেন্তর ফ্রী লোন বেঙ্ক অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংদগী ত্যুসন ফি অমসুং কোর্স অসিগা মরী লৈনবা অতোপ্পা শেনফম মপুং ফাহনবগীদমক্তা ফংগনি। স্কিম অসি ইন্তর-ওপরেবল ওইবা অমসুং মপুং ফানা দিজিতেল ওইরবা, অচম্বা, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং মহৈরোয়গা চান্নবা সিস্তেম অমগী খুত্থাংদা এদমিনিস্ত্রেৎ তৌগনি।
স্কিম অসি NIRF রেঙ্কিংনা লেপ্লিবা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ক্বালিতী লৈবা HEIশিংদা চৎনগনি। মসিগী মনুংদা NIRF কী অপুনবা, কেতগোরী-স্পেসিফিক অমসুং দোমেন-স্পেসিফিক রেঙ্কিংদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা 100গী মনুংদা লৈরিবা সরকারগী অমসুং প্রাইবেৎকী হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিং; NIRFদা 101-200গী মনুংদা লৈবা রাজ্য সরকারগী হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং কেন্দ্র সরকারগী মখাদা লৈবা ইন্সতিত্যুসন পুম্নমক য়াওরি। চহি খুদিংগী NIRFকী খ্বাইদগী নৌবা রেঙ্কিং শিজিন্নদুনা লিস্ত অসি অপদেত তৌগনি। অমসুং অহানবদা ক্বালিফায়িং QHEI 860গা লোয়ননা হৌদুনা মহৈরোয় লাখ 22 হেনবনা করিগুম্বা পাম্লবদি পি.এম. বিদ্যালক্ষ্মীগী কান্নবা ফংবা য়ারবদি কোনশিনগনি।
লুপা লাখ 7.5 ফাওবগী লোনগী শেনফমগীদমক্তা, মহৈরোয় অদুনা লেমহৌরিবা দিফোল্তকী 75%গী ক্রেদিৎ গেরেন্তীগীদমক ইলিজিবল ওইগনি। মসিনা স্কিম অসিগী মখাদা মহৈরোয়শিংদা এজুকেসন লোন ফংহনবদা বেঙ্কশিংদা মতেং পাংগনি।
মথক্তা পনখ্রিবা অসিগী মথক্তা, চহিগী ফেমিলী ইনকম লুপা লাখ 8 ফাওবা লৈবা অমসুং অতোপ্পা সরকারগী স্কোলারশিপ নত্ত্রগা ইন্তরেস্ত সবভেন্সন স্কিমগী মখাদা কান্নবা ফংদবা মহৈরোয়শিংগীদমক, মোরাতোরিয়মগী মতমগী মনুংদা লুপা লাখ 10 ফাওবগী লোনগীদমক চাদা 3গী ইন্তরেস্ত সবভেন্সনসু পীগনি। চহি খুদিংগী মহৈরোয় লাখ অমা ইন্তরেস্ত সবভেন্সন সপোর্ত পীগনি। সরকারগী ইন্সতিত্যুসনশিংদগী লাকপা অমসুং তেক্নিকেল/প্রোফেসনেল কোর্সশিং তম্লিবা মহৈরোয়শিংদা অহেনবা খুদোংচাবা পীগনি। 2024-25দগী 2030-31 ফাওবগী মনুংদা লুপা করোর 3600গী শেনফম অমা থাদোকখ্রে অমসুং মতম অসিদা অনৌবা মহৈরোয় লাখ 7না ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগী কান্নবা ফংগনি হায়না পানরি।
হায়র এজুকেসন দিপার্তমেন্তকী য়ুনিফাইদ পোর্তেল অমা লৈরগনি। পি.এম.-বিদ্যালক্ষ্মী” হায়রিবা পোর্তেল অসিদা মহৈরোয়শিংনা এজুকেসন লোন অমসুং ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগীদমক এপ্লাই তৌবা য়াগনি। এপ্লাই তৌবগী অচম্বা থৌওং অমা বেঙ্ক পুম্নমক্না শিজিন্নগনি। ই-ভাউচর অমসুং সেন্ত্রেল বেঙ্ক দিজিতেল কারেনসি (CBDC) ৱাল্লেতকী খুত্থাংদা ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগী পেমেন্ত তৌগনি।
পি.এম. বিদয়ালক্ষ্মীনা হৌখিবা চহি তরা অসিদা ভারত সরকারনা এজুকেসন অমসুং ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী লমদা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিংগী পাক চাউথোকপা অমসুং পাক শন্না হেনগৎহল্লগনি। মসিনা ভারতকী নহারোলশিংদা মগুন লৈবা অৱাংবা থাক্কী এজুকেসন ফংহনগনি। মসিনা সেন্ত্রেল সেক্তর ইন্তরেস্ত সবসিদী (CSIS) অমসুং ক্রেদিৎ গেরেন্তী ফন্দ স্কিম ফোর এজুকেসন লোনস (CGFSEL) গী মথক্তা হাপচিনগনি। PM-USP গী কম্পোনেন্ত স্কিম অনি অসি হায়র এজুকেসন দিপার্তমেন্তনা পায়খৎলি। PM-USP CSIS গী মখাদা, চহিগী ফেমিলী ইনকম লুপা লাখ 4.5 ফাওবা লৈবা অমসুং অয়াবা পীরবা ইন্সতিত্যুসনশিংদগী তেক্নিকেল/ প্রোফেস্নেল কোর্সশিং তম্লিবা মহৈরোয়শিংনা লুপা লাখ 10 ফাওবগী এজুকেসন লোনগী মোরেতোরিয়ম পেরিওদকী মনুংদা মপুং ফানা ইন্তরেস্ত সবভেন্সন ফংলি। অসুম্না, পি.এম. বিদয়ালক্ষ্মী অমসুং PM-USPনা অফবা HEIশিংদা অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্বগীদমক অমসুং অয়াবা পীরবা HEIশিংদা তেক্নিকেল/ প্রোফেস্নেল এজুকেসন ফংনবগীদমক্তা মতিক চারবা মহৈরোয় পুম্নমক্তা অপুনবা মতেং পীরগনি।