পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
হরিয়ানা, ত্রিপুরা অমসুং মিজোরাম রাজ্যশিং অসিগী তরামঙাশুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তশিং কাইথখ্রে
হরিয়ানাগী রুরেল লোকেল বোদীশিংনা লুপা করোর 194.87 ফংখ্রে; ত্রিপুরানা লুপা করোর 78.5 ফংখ্রে
FY 2022–23গী ওইনা XV FC গ্রান্তশিংগী 2শুবা ইন্সতোলমেন্তদা মিজোরামনা লুপা করোর 35.5 ফংখ্রে
05 NOV 2024 9:36AM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারনা হরিয়ানা, ত্রিপুরা অমসুং মিজোরামগী রুরেল লোকেল বোদীশিং (RLBশিং)গীদমক শেনবা চহি 2024-25গী ওইনা তরামঙাশুবা ফাইনান্স কম্মিসন (XV FC) গ্রান্তশিং কাইখ্রে।
হরিয়ানাগী পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং (PRI) / RLBশিংদা অহানবা ইন্সতোলমেন্তকী শরুক অমা ওইনা লুপা করোর 194.867গী অনতাইদ গ্রান্ত পীখ্রে। কাইথনবগী পীরিবা মেন্দতরী কন্দিসনশিং থুংলবা রাজ্য অসিগী ইলিজিবল ওইবা দিস্ত্রিক্ত পঞ্চায়ৎ 18, ব্লোক পঞ্চায়ৎ 139 অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ৎ 5911গীদমক শেনফম অসি পীখ্রে।
ত্রিপুরাদা রুরেল লোকেল বোদীশিংগী ওইনা, লুপা করোর 31.40 গী অনতাইদ গ্রান্তশিংগী অহানবা ইন্সতোলমেন্ত অমসুং লুপা করোর 47.10 গী তাইদ গ্রান্তশিংগী অহানবা ইন্সতোলমেন্ত রিলিজ তৌখ্রে। হায়রিবা ফন্দশিং অসি রুরেল লোকেল বোদী 1260 পুম্নমক্কীনি [ত্রেদিস্নেল লোকেল বোদীশিং য়াওনা হায়বদি. TTAADC 1(ত্রিপুরা ত্রাইবেল এরিয়াস ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিল), হেদক্বার্ত; ব্লোক এদভাইজরী কম্মিতী 40; অমসুং ভিলেজ কম্মিতী 587]।
মিজোরামগী PRI/RLBশিংগীদমক শেনবা চহি 2022–23গী অনতাইদ গ্রান্তশিংগী অনিশুবা ইন্সতোলমেন্তগী লুপা করোর 14.20 অমসুং শেনবা চহি 2022–23গী তাইদ গ্রান্তশিংগী অনিশুবা ইন্সতোলমেন্তগী লুপা করোর 21.30 ওইরিবা XV FC না ফন্দশিং রিলিজ তৌখ্রে। । হায়রিবা শেনফমশিং অসি ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিল এরিয়াশিং য়াওনা খুঙ্গং কাউন্সিল 834গীদমক্তানি।
তাইদ অমসুং অনতাইদ গ্রান্তশিং
অনতাইদ গ্রান্তশিং অসি রুরেল লোকেল বোদিশিংনা সংবিধানগী তরামাপলশুবা সেদ্যুলদা য়াওরিবা সবজেক্ত তরাগী মনুংদা, লোকেসনগী ওইনা অখন্নবা মথৌ তাবশিং ফংনবগীদমক শীজিন্নৈ। মসিদা তোলোপ অমসুং অতোপ্পা এস্তাব্লিশমেন্তশিং য়াওদে। লিঙ্ক তৌরবা গ্রান্তশিং অসি (a) সেনিতেসন অমসুং ODF স্তেতস ঙাক-শেনবগী বেসিক সর্ভিসশিংগীদমক্তা শীজিন্নবা য়াগনি। মসিদা য়ুমগী অমোৎ-অকাইশিংগী মেনেজমেন্ত অমসুং ত্রিৎমেন্ত তৌবা, অমসুং হ্যুমেন এক্সক্রিতা অমসুং ফেকল স্লাদ মেনেজমেন্ত মরুওইনা য়াওগদবনি অমসুং (b) থক্নবা ঈশিং সপ্লাই তৌবা, নোংগী ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং ঈশিং রিসাইকল তৌবা য়াওগদবনি।
15শুবা ফাইনান্স কম্মিসন (XV FC) গী গ্রান্তশিংগী পান্দমদি PRI/RLBশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা খুঙ্গংগী লোকেল সেল্ফ-গবর্নান্সবু মপাঙ্গল কনখৎহনবনি। অসিগুম্বা ফন্দশিং অসিনা PRI/RLBশিংবু খুঙ্গংগী লমশিংদা তুংকোইনা চাউখৎপা পুরক্নবা হেন্না তৌবা ঙম্বগী, পাউখুম পীরকপা ঙম্বগী অমসুং মশা মথন্তা লেপচবা ঙম্বগী মওংদা শেমগৎপদা মতেং পাংই। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী 'সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্রয়াস'কী মঙলানগা মরী লৈননা, খোঙথাং অসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক তঙাই ফদবা ইনক্লুসিব গ্রোথ অমসুং পার্তিসিপেতিবরী দেমোক্রেসীদা মতেং পাংলি।
ভারত সরকারনা পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয় অমসুং জল শক্তি মন্ত্রালয়গী খুত্থাংদা (দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসন) রুরেল লোকেল বোদীশিংগীদমক রাজ্যশিংদা XV–FC গ্রান্তশিং রিলিজ তৌনবা রিকম্মেন্দ তৌরি। মসিগী রিলিজ অসি ফাইনান্স মন্ত্রালয়না তৌগনি। পীরিবা গ্রান্তশিং অসি শেনবা চহি অমদা শরুক অনি থোক্না রিকম্মেন্দ তৌদুনা থাদোকই।

Ministry of Panchayati Raj
Fifteenth Finance Commission Grants released for the states of Haryana, Tripura and Mizoram
Rural Local Bodies get Rs. 194.87 Crores in Haryana; Rs. 78.5 Crores in Tripura
Mizoram Receives Rs. 35.5 Crores in 2nd Installment of XV FC Grants for FY 2022–23
05 NOV 2024 9:36AM by PIB Delhi
The Union Government has released the Fifteenth Finance Commission (XV FC) Grants during the financial year 2024–25, for the Rural Local Bodies (RLBs) of Haryana, Tripura and Mizoram.
Panchayati Raj Institutions ( PRIs)/ RLBs of Haryana have been given Untied grants amounting to Rs.194.867 crores as part of the 1st installment. These funds have been disbursed for 18 eligible District Panchayats, 139 eligible Block Panchayats and 5911 eligible Gram Panchayats in the state that fulfilled the mandatory conditions for release.
While for Rural Local Bodies in Tripura, the 1st installment of Untied grants amounting to Rs.31.40 crores and 1st installment of Tied grants amounting to Rs.47.10 crores has been released. These funds are for all the 1260 Rural Local Bodies [including Traditional Local Bodies viz. 1 TTAADC (Tripura Tribal Areas Autonomous District Council), HQ; 40 Block Advisory Committees; and 587 Village Committees].
The XV FC has released funds for PRIs/RLBs of Mizoram, being the 2nd installment of Untied grants of the financial year 2022–23, amounting to Rs.14.20 crores and 2nd installment of Tied grants of the financial year 2022–23 amounting to Rs.21.30 crores. These funds are for all 834 village councils including Autonomous District Council areas.
Tied and Untied Grants
The Untied grants are utilized by Rural Local Bodies for location-specific felt needs, under the Twenty-Nine (29) Subjects enshrined in the Eleventh Schedule of the Constitution, except for salaries and other establishment costs. While the Tied grants can be used for the basic services of (a) sanitation and maintenance of ODF status, and this should include management and treatment of household waste, and human excreta and fecal sludge management in particular and (b) supply of drinking water, rainwater harvesting and water recycling.
The Fifteenth Finance Commission (XV FC) Grants aim at strengthening rural local self-governance by empowering PRIs / RLBs. These funds help PRIs / RLBs become more capable, accountable, and self-reliant, driving sustainable development in rural areas. Aligned with Prime Minister Narendra Modi's vision of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Viswas, Sabka Prayas’, this initiative supports inclusive growth and participatory democracy, vital for development of the country.
The Government of India through Ministry of Panchayati Raj and Ministry of Jal Shakti (Department of Drinking Water and Sanitation) recommends release of XV–FC grants to States for Rural Local Bodies which are then released by Ministry of Finance. The allocated grants are recommended and released in two installments in a financial year.